Ja ovo ne podrzavam, mada je ovakvo ponasanje tipicno za sve religije, i muslimani bi se rado posrali u neku crkvu, to sigurno.
29/10/2010 Demoliranje objekta Islamske zajednice u TivtuTivat - Mešihat Islamske zajednice u Crnoj Gori najoštrije osudjuje incident demoliranja i skrnavljenja islamskog vjerskog objekta u Tivtu.
U noći izmedju četvrtka i petka, nepoznata lica pokušala su obijanje objekta Islamske zajednice, polomili prozorska stakla i ubacili svinjski izmet u molitvenom dijelu. Na taj način spriječeno je da se danas održi centralna nedjeljna molitva–džuma namaz.
Ogorčeni smo da se na ovakav način skrnavi objekat Islamske zajednice, koji je jedini molitveni prostor u čitavoj Boki Kotorskoj, inače kupljen sredstvima islamskih vjernika i Islamske zajednice.
Podsjećamo da smo se više puta obraćali lokalnoj upravi za obezbjedjivanje ili pomoć za kupovinu lokacije i prostor za vjerski objekat, kao i parcele za groblje, ali nijesmo naišli na bilo kakvo razumijevanje.
Kada smo smogli snage da, vlastitim sredstvima, obezbijedimo molitveni prostor, spriječeni smo da obavljamo svoje vjerske dužnosti, i to na najgrublji način.
Od nadležnih tražimo odgovor na sljedeća pitanja:da li je Crna Gora gradjanska država, da li je zakonom zagarantovano ispovijedanje vjerskih prava i sloboda, da li je Crna Gora pravna država i da li su svi građani Crne Gore jednaki pred zakonom?
Na prethodno postavljena pitanja, potvrdan odgovor ćemo prihvatiti , ako se otkriju, uhapse i osude počionioci ovog nedjela i islamskim vjernicima u Boki Kotorskoj omogući da bez smetnji obavljaju svoje vjerske dužnosti.
U suprotnom, smatraćemo da Crna Gora još nije ni gradjanska , ni demokratska ni pravna država i tražićemo od medjunarodnih instanci da zaštite naša prava u ovoj državi.
Licemjerno je da ne tako rijetko u Boki Kotorskoj borave ugledni visoki državnici i zvaničnici bogatih islamskih zemalja, a da domicilni islamski vjernici nemaju ni najosnovnijih vjerskih prava.
Ja ovo ne podrzavam, mada je ovakvo ponasanje tipicno za sve religije, i muslimani bi se rado posrali u neku crkvu, to sigurno.
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Nebi sigurno oni koji su vjernici... A da Allah ne suzbija neke ljude drugima, do temelja bi bili porušeni manastiri, i crkve, i havre, a i džamije u kojima se mnogo spominje Allahovo ime. A Allah će sigurno pomoći one koji vjeru Njegovu pomažu – ta Allah je zaista moćan i silan , one koji će, ako im damo vlast na Zemlji, molitvu obavljati i milostinju udjeljivati i koji će tražiti da se čine dobra djela, a odvraćati od nevaljalih – A Allahu se na kraju sve vraća.
Last edited by Dawud; 30-10-10 at 14:31.
Dawude, da te pitam nešto, ali da mi iskreno odgovoriš.
Da si rođen u porodici koja pripada nekoj drugoj religiji, da li bi bio isto toliko njen vatreni pristalica?
Ne... jer je jedina ispravna vjera islam, ostale vjere nemaju taj entuzijazam koji privlači kroz istinu...Pored islama smatram da su hrišćanski spisi dosta tačni, ali ne potpuno. Ono što ne odgovara mom umu je učenje o trojstvu, otkupljenju grijeha i učenje o svecima. Budizam posle toga je zanimljiv zbog načina traženja sreće, ali mi odvratno djeluje učenje o prelasku duša, a još odvratnije što je to religija bez Boga...![]()
Last edited by Dawud; 30-10-10 at 23:13.
Da konkretizujem Dawude:
Hoćeš da kažeš da si rođen u Podgorici u pravoslavnoj porodici, gdje je većinsko stanovništvo pravoslavno, da bi prešao u Islam čim bi prije stigao?
(Ovdje ne ulazim u to koja je religija bolja ili gora, niti smatram da se to može na taj način upoređivati.)
vidiš , interesantno mi je što nisi naveo da ti se sviđa Judeizam. A naveo si da islam ima kvalitete koji su IDENTIČNI judeizmu
Nema oprosta grijeha
nema svetaca
nema trojstva
na kraju krajeva Kuran je kopirani Stari Zavjet i imate identične običaje koje imaju i Jevreji
-sjeckanje (mislim da je pustinjski pijesak odgovoran zbog čega imate taj običaj)
-zabrana hranjenja svinjskim mesom (Dzo je dobro objasnio porijeklo tog običaja)
- alkohol nije strogo zabranjen ali je nepoželjan jer ometa vezu sa bogom tj. smije se piti u malim količinama
- jevreji nemaju Svece
-džamije su veoma slične sinagogama i iimaju identičan enterijer
-Jevrejski bog(jahwe ili jehova) je zajeban i osvetoljubiv kao i Islamski (alah)
-Judeizmu i Islamu nasilje nije strano (u knjigama)
koliko ja vidim IDENTIČNE VJERE sa drugim imenom
PS.
Pitanje za Sinana i Mabusa ali bez zajebavanja
Imate li nekog hrišćana sa kojim se družite ?
Last edited by Rakun; 31-10-10 at 00:26.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Ni mom umu to ne odgovara potpuno shvatanje većine hrišćanskih vjernika ali
razumijem o čemu se radi i mogu o tome sa drugima da raspravljam iako to tumačim drugačije.
ako misliš da je moguće nečim materijalnim otkupiti grijehove to nije moguće iako možda to neko pokušava da radi.
Ima tu jedan princip "praštanja" a to je ustvari da se grijeh shvata nešto kao bolest pa kazna nema smisla ali "liječenje" ima.
svetac bi treba biti neko ko se uzorno hrišćanski u moralnom i svakom drugom smislu ponašao.
Sigurno su takvi ljudi postojali i postoje i u islamu ali se drugačije zovu.
Ovo mi je zanimljivo da je nešto religija "bez Boga". Jeli onda i ateizam religija?
Budizam je nezavistan od Boga (može i sa i bez) a u ateizmu se eksplicitno vjeruje u "nepostojanje Boga".
Meni izgleda kao da je Budizam u odnosu na Boga manje religija jer se Bog ne pominje nego ateizam u kojem se vjeruje da ne postoji.
Budista može biti i vjernik i ateista , bar mi se tako čini.
Poneko Budizam ne smatra klasičnom religijom nego drevnim filozofskim shvatanjem.
Takođe Ateizam neko smatra filozofskim shvatanjem kao negaciju neke religije , više religija ili svih religija.
Meni izgleda da osim filozofskog i Budizam i Ateizam imaju elemente vjerovanja.
Budzam vjerovanje u preseljenje duše a ateizam u nepostojanje Boga iako te pretpostavke naravno nemaju čisto racionalno ili sl. opravdanje.
Sramota. Za cijelo naselje i za Tivat i mene kao Crnogorca, stanovnika ove države.
Nadam se da ćeš prihvatiti da ni ova bezobrazna fašistička provokacija nije hrišćanstvo.
Tama nekakvog zla i zavisti je ostala u nečijem srcu i umu. Taj ide đavoljom stazom i žao mi ga je isto kao i pacijente psihijatriske bolnice u Dobroti.
Nadam se da će nekada izaći iz tog mraka u kojem se sada nalazi.
postujem sve ovo... i ja se iskreno nadam da se vise nece ponoviti...slicne scene su katastrofa definitivno. to srce je puno zla cim je to meso bacio na to mjesto. Ja se bojim od Allaha uciniti glupe stvari, gluposti, polomiti ili nesto sl u crkvi itd u neku drugu vjersku zajednicu a da nije muslimanska...jer Allah nas tako ne uci. lijepo i dobro bi bilo kad se slicne scene vise nebi ponovile...
O mome kapacitetu nisi kompetentan da pricas. A imam ga. I ne koristim ga ovdje, ima mnogo ljepsih stvari o kojima ja mogu da razmisljam, a da to nije "jesam li sto uradio sto se nece svidjet nekome tamo kad umrem".
Problem sa kapacitetom imas ti. Posto si dosao na temu, i nista svoje nisi rekao nego si samo potvrdio Dawudovo. Kao sto on samo potvrdjuje tudja misljenja i citate iz kurana. Imas li ti nesto sto ce mene nekapacitivnog ubijedit u nesto, ili jedno "ura dawude" mislis da zavrsava posao?
A posto si ovako samouvjreno upao, da te pitam nesto, posto izgleda imas kapaciteta da odgovoris:
Kako bog izgleda? Da li si ga vidio? Dje si prepozna njegov uticaj? U cemu?
Prvo ovo, a posle imam jos pitanja, da ti vidimo kapacitet![]()
I nisam zidar, ali eto
Da nije u paklu?
I nisam zidar, ali eto
Ako bi se Dawud rodio u nekoj hriscanskoj porodici bio bi hriscan ali zavisilo bi skim bi se druzio kako bi nastavio svoje opredeljenje. Postoje razne mogucnosti i trenuci da covjek stekne neko opredeljenje. Moze jedan jedini artikal da ti promjeni kurs, ali samo ako si na rubu jedne i druge (religije i nereligije). Znaci to je dio Evolucije (zivotne Evolucije), ako si prebrodio sumnju u sebi da sve oko nas je materija, energija i prostor i sve to funkcionise racionalno jer sve ima svoje mjesto, a da sve ostale price su samo puke price za djecu onda nije ti problem shvatanja. I ja i svi ovdje u forumu kao djeca pa cak i u ranu mladost bili smo izlozeni raznim lazima i pricama o baba rogi kao (ako ne popijes mlijeko doci ce baba roga po tebe) i onda da te tjeraju nesto da ucinis ili ne ucinis pokazu ti prstom na gore da ako ne slusas pozabavice se onaj gore s tobom. I sve tako dok vrijemenom ne ubijedis se da su to samo price i nista drugo, i samo Naucna dostignuca su istinite jer pomocu njih ja i ti sedimo pred napravom koja nas vezuje cijelim svijetom a te naprave sigurno nisu napravile baba roge.
Ne, sigurno ne bi presao u islam, cak bi mrzeo to ako bi se tako vaspitao. Da podsecam njega i jos neke, Frojd je rekao; 'Dajte mi nekoliko djece (npr bebe) i recite mi sta biste zeljeli od svakog da napravim.? lopova , politicara, doktora, inzenier, trgovac,,. sta god zelite. To bi bio slucaj i sa Dawudom.
Otkud ti znas kako bi se neko ponasao "kad bi bilo sto nije bilo"? Dajes li to sebi za pravo da si i ti neki duh sveti pa to zna? Postoje na iljade primjera dje odrasli ljudi mijenjaju vjeru, ubjedjenja, politicke poglede.... i to nema nikakve veze u kojoj je sredini rodjen, zivio ili kako vaspitavan.
E pa jesi li ti uopste razumio sta sam ja pricao, ja nisam nikakav duh jer jer onda Dawud bi pomislio da sam boziji izaslanik, ja sam spominjao drustvo u kojoj se kreces ( to utice dosta), pa su vazni interesi, jednostavno religija je rezultat Straha i Zelja. Kad strahujes zoves boga, kad pozelis nesto pozoves boga, ali kad vidis da bog se ne pojavljuje onda krenes sam da rijesis stvari.
Ti kao ateista mozes tvrditi da je religija rezultat straha, zelja ili ko zna cega, ali ipak je bolje da o tome pricaju religiozni da li je tako i sta je za njih religija.
Dobro sam ja razumio sta si napisao, a to su samo tvoja nagadjanja sta bi neko uradio i kako bi se ponasao.
Kad si već tako siguran kako objasnjavas da neki pravoslavni, katolik, budista.... dobrovoljno prelazi u neku drugu vjeru?
Pa ja nisam nista nagadjao, samo sam istakao Frojda (znaci nisam nagadjao), ako bi se ovdje raspravljali samo religiozni onda ne bi dugo, jer ne bi imali o cemu da raspravljaju, a sto se tice treceg pitanja onda je to politicko opredeljenje, stvar interesa personalnog (mozda covjek nasao posao dobroplacen u nekoj istaknutoj religijskoj instituciji) i normalni oberucke prihvati sve sto mu stavis pred sobom. To je interes .
There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)
Bookmarks