Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 25 of 39

Thread: SRAMOTA!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default SRAMOTA!!!

Crna Gora za zrtve cunamija sakupila 1.339,5 eura

U Crnoj Gori je, u humanitarnoj akciji za zrtve cunamija, od kraja januara prikupljeno 1.339,5 eura. Akciju je pokrenuo Crveni krst Crne Gore, a prema pisanju podgoricke stampe, ni jedan cent nijesu uplatili dobrostojeci Crnogorci i biznismeni, ali ni velike firme.

Nemam rijeci citajuci ovo. Dabogda im pocrkali mobilni . Na obraz,ljudskost i dzep izgleda nema smisla trositi rijeci.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Re: SRAMOTA!!!

Quote Originally Posted by Milijana

U Crnoj Gori je, u humanitarnoj akciji za zrtve cunamija, od kraja januara prikupljeno 1.339,5 eura. Akciju je pokrenuo Crveni krst Crne Gore, a prema pisanju podgoricke stampe, ni jedan cent nijesu uplatili dobrostojeci Crnogorci i biznismeni, ali ni velike firme.

Nemam rijeci citajuci ovo. Dabogda im pocrkali mobilni . Na obraz,ljudskost i dzep izgleda nema smisla trositi rijeci.
    Nista cudno Milijana. Doslo je do promjene vrijednosti ljudi.

Oni koji novac imaju, moralnih vrijednosti i obraza nemaju.

Ovi koji drze do obraza i moralnih vrijednosti, novca nemaju.

Tako je to danas i ne samo u Crnoj Gori, nego skoro u svim bivsim "bratskim" republikama, bivse nam drzave.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Eto je CGora dala manje od mene za 120.5 eura kad se preracunaju dolari($2000). Jedna osnovna skola u unutrasnjosti Amerike skupila je preko deset hiljada od decjeg dzeparca.Individualni primjeri idu do nekoliko miliona dolara.Cak je i pres. Bush odvoio $10,000 licno.SVAKAKO DRZAVA PRIZNAJE DONACIJE KAO POREKU OLAKSICU TE TIME STIMULISE DONACIJE.
    Previse je za jedan uzgredni komentar da se analizira crnogorska sirokogrudost.Narod koji se jos uvijek bori protiv turaka daleko je svojom svijescu od saosjecajnosti.Primitivizam..........
    Cak i da je od tih 1339.5 e. svako da po 1 euro malo je svjenih za zajednicu od 700 hiljada.D a je zalosnije sigorno je to donacija desetak ljudi.Zbog njih se nebih vratio dolje. :x
    Dr.T.Gajic psihijatar u Valjevu: "Mi, kao narod, imamo kompulsivno ponavljanje patologije, a kako nas lečiti, verujte, pitanje je koje svakodnevno postavljam sebi".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by Rolex
    Eto je CGora dala manje od mene za 120.5 eura kad se preracunaju dolari($2000). Jedna osnovna skola u unutrasnjosti Amerike skupila je preko deset hiljada od decjeg dzeparca.Individualni primjeri idu do nekoliko miliona dolara.Cak je i pres. Bush odvoio $10,000 licno.SVAKAKO DRZAVA PRIZNAJE DONACIJE KAO POREKU OLAKSICU TE TIME STIMULISE DONACIJE.
    Previse je za jedan uzgredni komentar da se analizira crnogorska sirokogrudost.Narod koji se jos uvijek bori protiv turaka daleko je svojom svijescu od saosjecajnosti.Primitivizam..........
    Cak i da je od tih 1339.5 e. svako da po 1 euro malo je svjenih za zajednicu od 700 hiljada.D a je zalosnije sigorno je to donacija desetak ljudi.Zbog njih se nebih vratio dolje. :x
    Da ti slucajno ne zaboravljas jednu sitnicu, da je taj djecji dzeparac par puta veci od plate ili penzije u Crnoj Gori? Sva sreca da si ti u tako humanoj drzavi koja humanitorno bombarduje dje stigne, (od poreza koji ti platis), tako humana da je najveci svjetski zagadjivac prirode.
    Nijesi trebao reci da se nikad neces vratiti jer ces time izazvati pokolj od zalosti u Crnoj Gori, a kad si tako velikodusan i dobrotvor koliko si iljada dolara poslao kao donacije Crnoj Gori da kupe bar neki cistac za snijeg ili neki kompjuter u seoskim skolama.....
    Bez ikakvoga cunamija u Savniku nije bilo ljekova, brasna.... e vala pa$a sramota da nijesi potegnuo budjelar no ih sad prozivas sto se o svom jadu zabavili.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sto se cudis? 90% CG zivi na granici egzistencijalnog minimuma. Prosjecna primanja su oko 150 eura. Traziti od gradjana da daju je nehumano. No, cudno je da oni koji imaju nisu dali, prije svega kako to da vlasti u CG nisu dale nista? No, mozda ni to ne bi trebalo da cudi jer CG vlast postoji zahvaljujuci zapadnim finansijskim injekcijama koje se daju za razlicite oblike transformacija drustva, drzave, privrede itd., a ne za pomoc. CG pogadjaju cunamiji neprestano evo vec 15 godina. :shock:
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Nijesi trebao reci da se nikad neces vratiti jer ces time izazvati pokolj od zalosti u Crnoj Gori, a kad si tako velikodusan i dobrotvor koliko si iljada dolara poslao kao donacije Crnoj Gori da kupe bar neki cistac za snijeg ili neki kompjuter u seoskim skolama"(Hari K.)
    ************************************************** *
    Svake godine za posljednjih 20 (dvadeset) posaljem u Crnu Goru izmedju $ 3,500-$5,000 doduse svojoj uzoj porodici.Siroj zajednici sa slao za izgradnju mosta, renoviranje skole,kupovinu skolskih kompjutera. Ukupno $9,500.
    Pomogao bih i vise da se organizuje pomoc, ovako kome da urucim ,primjera radi ,pomoc za Shavnik.Dali postoji otvoreni ziro racun pa da mogu uplatit?Ako ima a znas ga postiraj ga bicu ti zahvalan a i shavnicani takodje.
    CGora je prosle godine potrosila13.6 mil. eura na mobilne telefone sto ti dosta govori o mogucnosti pomoci ugrozenim.Da su se odrekli mobilnog samo jedan dan to bi bilo 37,260 eura.
    Tesko je do nemoguceg opravdat primitivizam makar se i njim sluzio.
    Dr.T.Gajic psihijatar u Valjevu: "Mi, kao narod, imamo kompulsivno ponavljanje patologije, a kako nas lečiti, verujte, pitanje je koje svakodnevno postavljam sebi".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Opet generalizujes i sad su mobilni problem. Zamisli sta bi bilo kad bi se Amerikanci odrekli mobilnog za jedan i koliko bi se gladnih moglo nahraniti, da ne prelazimo u demagogiju pa da vidimo koliko kosta jedna ispaljena raketa na poligonu....
    Mozda pojam "primitivizam" razumijemo razlicito, ali nesto (ne)dati nikako nije izraz primitivnosti pa i da se ima, a ne to ocekivati od onih koji nemaju.
    Sramota je onih u Crnoj Gori koji vise i ne znaju sta imaju da se ne osvrnu ni na najblizu sredinu, a ocekivati da shvate necije druge tragedije je iluzija.
    Da ja znam, ne postoji ziro racun za pomoc Savnicanima od snijezne blokade, a jedan cistac su dobili kao donaciju nekog iz dijaspore i nazalost ne znam detalje. Mislim da je to najlakse saznati preko Udruzenja Crnogoraca koji opremaju bolnice i organizuju namjenske donacije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovom prilikom se u potpunosti slazem sa Harijem. U Crnoj Gori je veliko siromastvo a sto ona grupica odabranih bogatasa nije nista prilozila treba njih pitati a ne nas ovdje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Ko prosi ne dijeli" narodna je izreka .Taj prosjacki mentalitet je primitivizam.Niko ne ocekuje da siromah pomaze mada to sto se skupilo vjerovatno nije od crnogorskih bogatasa.Novonastali bogatasi bi mogli dosta pomoc i crnogorsku sirotinju mada, sumnjivo bogastvo kakvo je njihovo nastalo na kradji u sprezi sa drzavom obavezuje ih na drzanje podalje od javnosti.Takvo stanje drustvene zbilje jeste primitivizam.
    Odgovaralo vam to ili ne vi zivite( a ja sam porijeklom,) u primitivnoj sredini.Da je drugacije bio bih srecan koliko i vi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

A gdje ti vidis taj prosjacki mentalitet? U Crnoj Gori se kaze Kod bogatasa na glas, a kod siromaha na cast.
    Bar ti ne bi trebao da zamjeras nasim bogatasima jer se oni pozivaju na tako napredne Amerikance koji su lansirali ono da prvi milion treba ukrasti. Svak ima ono sto zeli, a ja ne bih svoju primitivnu sredinu mijenjao za americku kulturu i njenu drustvenu zbilju. Ne moze se bas sve za pare kupiti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna
    ..Ne moze se bas sve za pare kupiti.
    Moze. Ako se ponudi adekvatna cijena, a sve i svi je imaju. Na prodaju nije ono sto niko ne zeli da kupi. Samo to.
    ...
    Bogami si me, Hari, ovim prkosnim patriotizmom i prizemnim 'antiamerikanizmom' ('a, sto vi mucite crnce?') iznenadio, jer si mi zamirisao na one kojima se vazda sprdas.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pa dobro shto sad, omanuli smo/ste ovaj put, za sledeci cunami cemo/cete sigurno biti malo darezljiviji

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cunami ti u kucu... i ja cu onda vrlo rado da ti pomognem. Ko laga', pas bio.
    No, nece me ta sreca i trosak nac', nece grom u go..kiselinu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by monitor
    Quote Originally Posted by Hari Krisna
    ..Ne moze se bas sve za pare kupiti.
    Moze. Ako se ponudi adekvatna cijena, a sve i svi je imaju. Na prodaju nije ono sto niko ne zeli da kupi. Samo to.
    ...
    Bogami si me, Hari, ovim prkosnim patriotizmom i prizemnim 'antiamerikanizmom' ('a, sto vi mucite crnce?') iznenadio, jer si mi zamirisao na one kojima se vazda sprdas.
    Nema vala Monitore nimalo prkosnoga patriotizma, vec popizdim kad se poredjuje skromni djecji dzeparac i palamudjenje o humanosti, pa prosjacka i primitivna sredina.... i sve se to zacini humanim sazaljenjem sto se ja tako mucim u toj sredini.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

1300 eura je sramota i za crnogorski standard. Toliko nas je ganula solidarnost sa storinama hiljada mrtvih i visestruko vecim brojem onih koji su spali i duboko ispod crnogorskog standarda.
    Za ovu sumu opravdanja nema. Ja nisam ocekivala milione od osiromasenih gradjana Crne Gore ali jedna suma proporcionalna brojnoscu i mogucnostima stanovnika Crne Gore kojom bi se iskazala iskrena solidarnost sa zrtvama katastrofe tih razmjera ako imamo imalo postovanja prema sebi trebala bi nadilaziti ovu bar za dvije tri nule.
    Dalje, mene bi sramota bilo vuci paralele izmedju domace i "tudje" nevolje i time pravdati ovakav porazan rezultat i nasu nesposobnost da k srcu promimo katastrofu tolikih razmjera i da nas zaboli smrt tolikog broja ljudi. Snijeg na Zabljaku ,nezapamcen do sada, iako mi je Zabljak blizi na svaki nacin ipak ne mogu staviti u ravan sa ovime sto se dogodilo na drugom kraju planete.
    No od ove cifre jos su bolniji komentari koji potvrdjuju sebicnost i nezainteresiranost za nevolje svijeta jer taj isti svijet nas zanima samo kada ima sto da dá. Tih 1300 eura dali su vjerovatno isti oni koji daju i sada i izvalace zametene. Ljudi sa srcem sto ne znaci i debelim novcanikom.
    I nije stvar samo u novcima kojima se ipak ponesto moze izmjeriti. Za Crnu Goru je tsunami izgleda sada jos dalje no onda kad se desio a u ostatku svijeta se desilo nesto drugo. Toliku solidarnost i zaista iskreno i opipljivo zaljenje svijet odavno nije vidio. Ljudi su, potreseni tragedijom davali daleko iznad svojih mogucnosti a ne kao sto to neki predstavljaju, iz obijesti visak sitnine iz novcanika. Onakve slike i strahote , plaze pune leseva koji se raspadaju i izbezumljenim ljudima koji traze svoje pokrenule su lavinu emocija za koje stereotipno nisam vjerovala da su na zapadu moguci. Ljudi su davali vissestruko iznad vlastitih mogucnosti, odustajali od vlastitih potreba jer se gotovo nemoralno cinilo imati kraj tolikog broja onih koji su ostali bez svega i svojih. U roku prvih mjesec dana Crveni kriz Svedske skupio je dva i po puta vise no tokom citave jedne godine. Prolozi gradjana bili su iznad suma koje su prvotno odredile vlade . I moj kuci buzet je bio debelo nategnut jer se nije davalo samo jednom ali na neki nacin, bilo je potrebno i sam osjetiti oskudicu u svojoj svakodnevnici da bi se moglo osjecati covjekom.
    Djeca su se po skolama dogovarala da svoj tjedni dzeparac donesu i daju za pomoc onima kojimma je potrebnija. Moj sin od 8 godina svoj dzeparac trosi na slicice , video igrice, slatkise i slicno kada skupi koliko mu je potrebno.
    Branioci crnogorske bijede radi koje je nemoguce biti solidaran neka izracunaju koliko vremena mora stedjeti da bi kupio spil karti koje kostaju oko 15 eura ako mu je tjedni dzeparac 3 eura. A u to mu ulaze i slatkisi. Znaci ako hoce PS igricu treba mu 50 eura pa racunajte. Taman mu je decembar bio "plodonosan"mjesec jer se radi praznika kasica napunila da bi je polovinom januara samoinicijativno citavu ispraznio u razrednu kasu kao i ostatak njegovog razreda za pomoc djeci koja su ostala bez roditelja.
    Pa sad opet skuplja iz pocetka ali je davanjem i u svojim i u mojim ocima postao bogatiji za osobinu koja nema cijene.

Post inace nije bio atak na skrtost zametene i polusmrznute babe Stane podno Golije s neredovnom penzijom i kravom koja se bada no na sve one koji eto nijesu mogli preskociti da kupe jedan bon od 5 eura za njihov najnoviji mobilni s kamerom jer ga je greota zajedno s "Winstonom" stavit praznog na sto dok se ispija capuccino u gradu...

Da od gadjenja ne spominjem sve one grandiozne novokomponovane bogatase koji se tako upadljivo sepure kucama, autima, satovima, firmama i obijescu sirovog posjedovanja ...
    Firme, politicari, sportasi, mediji,stranke, uduruzenja ... lista osramocenih je dugacka.
    A sto neko rece,da je zaboljelo , mogao se odvojiti jedan euro po glavi i da se svejedno prezivi.Dostojanstvenije. Ali nije se odovojio.
    Pa i onaj nakaradni dan zalosti , koliko ono bi, 7 dana nakon ostatka Evrope...
    Crna Gora je u ovom slucaju pala na ispitu solidarnosti a ne likvidnosti ali nad svojom nevoljom umije zakukati .
    Da se ne kaze kako mi je svejedno, mogu dati pomoc da se kupi 10 lopata besposlicarima sa mobilnim da prave prtine .
    Ili bi mozda domovini lakse bilo da posljemo nekoga odavde da nas humano sam i o svom trosku oslobodi nepogode.
    Babi Stani nek je Bog u pomoc. Ako joj se sto posalje - to joj se odmah i otme . Zato samo ulja, secera , brasna i ljekova ...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by monitor
    Cunami ti u kucu... i ja cu onda vrlo rado da ti pomognem. Ko laga', pas bio.
    No, nece me ta sreca i trosak nac', nece grom u go..kiselinu.
    e bas ti hvala

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Brzih dana ce odje da tresne jedan zemljotres, vidjecete. Kazna mora stici ovu CRNU Goru

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by punisher

Brzih dana ce odje da tresne jedan zemljotres, vidjecete. Kazna mora stici ovu CRNU Goru
    Da nijesi neki Karmin rodjak.Ako nijesi pripazi se Karma ne podnosi konkurenciju.
    Sami Crnogorci, i niko vise, odlucice slobodno, zakonskim putem, o buducnosti Crne Gore, koja ce, uvjeren sam, biti dostojna svoje proslosti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa sad opet skuplja iz pocetka ali je davanjem i u svojim i u mojim ocima postao bogatiji za osobinu koja nema cijene. ...
    Milijana,
    Razumijem tvoje ogorcenje.Vjeruj,ni moje nije nista manje.
    U Holandiji su porusili sve rekorde sa skupljanjem pomoci.
    U CG se nema za pomoc ( vec se ceka oce li ko sto doturiti) ali se ima za kafane.
    Da se skupljalo za neku politicku stranku sigurno bi bilo vise para.
    Sami Crnogorci, i niko vise, odlucice slobodno, zakonskim putem, o buducnosti Crne Gore, koja ce, uvjeren sam, biti dostojna svoje proslosti

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MK_NL
    Da nijesi neki Karmin rodjak.Ako nijesi pripazi se Karma ne podnosi konkurenciju.
    Kolege su uvek dobrodosle :wink:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

PRIVREDNICI OPET PREVARENI ZBOG SLABOSTI NA VLADU
    Para ni za spas
    al kad je za vlas'...

Početkom prethodne sedmice nikšićka policija uhapsila je Borisa Kalezića, tridesetšestogodišnjaka iz Podgorice, zbog sumnje da je od 12 domaćih privrednika, lažnim predstavljanjem - pozivajući se na najviše državne i strane zvaničnike - na prevaru uzeo nekoliko hiljada eura. Kalezić je, prema tvrdnjama nikšićke policije, po firmi uzimao od 200 do hiljadu eura, kao sponzorstvo za navodni naučni skup koji je, kako je najavljivao, trebalo da se održi ove sedmice u Podgorici.
    Uvijek ista operacija: svakom od oštećenih preduzeća poslao bi pismo u kome se objašnjava da njegova nevladina organizacija, Nacionalni demokratski institut za razvoj prava, registrovana u decembru 2003. godine, organizuje naučni skup na temu - "naša saznanja o pravu i načinu na koji tretiramo pravo kao jedan od postulata društva i države" . Prioritet na skupu, napominjao bi u pismu, imaće "naš stav o terorizmu". Kalezić bi, onako uzgred, napomenuo da su pokrovitelji skupa - premijer Milo Đukanović, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, američki konzul Hojt Brajan Li... Donacije su pristizale.
    Pošto će krivična prijava protiv Kalezića biti podnešena, kako su to objasnili u policiji, tek po "dobavljanju svih dokaza", Kalezić je pušten iz istražnog pritvora i nalazi se na slobodi. Policija nije objavila imena svih firmi koje su donirale skup, ali saznajemo da su među njima sasvim sigurno - nikšićko preduzeće "Đurković kompani", cetinjski "Marteks", "Niksen trade" iz Kotora i Bekor petrol iz Podgorice.
    Nije prvi put da domaći privrednici ostanu kratkih rukava zbog osjetljivosti na glavarske patnje. U septembru prošle godine uhapšen je Nikšićanin Savo Zurovac, pod optužbom da je, lažno se predstavljajući kao ministar turizma Predrag Nenezić, za dva mjeseca, od nekoliko, uglavnom ugostiteljskih firmi, bez muke uzeo više od deset hiljada eura. Kako se može vidjeti iz sudskih spisa, Zurovac je telefonom zvao vlasnike i od njih tražio novčanu pomoć zbog bolesti bliskog rođaka, uz obećanje da će im taj novac naknadno vratiti Ministarstvo turizma.
    Lažnom ministru je pomogao Gani Resulbegović, direktor "Real Estate" iz Ulcinja sa sedam hiljada eura, koje je lično iz Ulcinja donio u Podgoricu i ostavio na prijavnicu TV Elmag; od vlasnika kotorskog restorana "Bastion" Nikole Ćetkovića Zurovac je dobio tri hiljade eura, opet lično uručene dežurnom vojniku na prijemnici Doma Vojske; od vlasnika restorana "Langus" Dragana Mitrovića dvije hiljade eura; od direktora nikšićkog "Plus Komerca" Radenka Lučića dvije i po hiljade eura; i konačno, od direktora budvanskog hotela "Šajo" Miodraga Lalovića - 800 eura.
    Istovremeno, dok su Zurovac i Kalezić, koristeći vlast kao čarobnu formulu, od crnogorskih privrednika sponzorisani u visini od nekoliko desetina hiljada eura, Crveni krst u Crnoj Gori je za žrtve cunamija uspio da prikupi svega - 1015 eura. Iz Crvenog krsta napominju da je hiljadu eura uplatila podgorička firma "Tehnoplus" DOO , a žrtve cunamija je potpomogao i Podgoričanin Šećo Ćetković sa 15 eura. "Ne ide nam baš nešto najbolje", osmjehnula se sekretarica.
    Odgovor na pitanje -je li samo vlast ta koja od domaćih privrednika može izmamiti novac i šta su se nadali da će dobiti zauzvrat - pokušali smo potražiti od njih samih.
    "Hoćete da kažete da sam poltron", reagovao je burno Slobodan Đurković, vlasnik nikšićke firme "Đurković kompani" koji je neodržani naučni skup "o našim dometima u pravu" i "našem stavu o terorizmu" podržao sa 500 eura.
    "Ružno je to što se sada insinuira. Ljudi vjerovatno polaze od sebe. Ja sam zaista imao namjeru da, koliko je to moguće, podržim borbu protiv terorizma". Đurković napominje da je on bio jedan od onih koje je Zurovac, kao lažni ministar, kontaktirao, ali na da na njegovu priču nije nasjeo. "Nijesam mu povjerovao, niti mi je padalo na pamet da dam novac. Ovo je, međutim, bilo drugačije. Kalezić mi je poslao čitav program skupa, kontaktirala nas je njegova sekretarica. Nije bilo nimalo amaterski".
    On insistira: "Svi koji me poznaju znaju da nijesam poltron. Pomagao sam i kulturu i sport i državu, ali sam i kritikovao kad je trebalo. Pomagao sam i mnoge bolesne građane, ostale skupove u organizaciji nevladinog sektora. A i ne znam šta je toliko strašno ako su se u organizaciji pominjala zvučna crnogorska imena. To je davalo ozbiljnost projektu i ja se ne osjećam krivim što sam želio da im pomognem".
    Kalezićevu akciju pomogao je i Đurkovićev kum Marko Martinović, direktor cetinjske firme "Marteks". Takođe sa 500 eura. "Kalezić je jako dobro osmislio prevaru. Nema to nikakve veze sa crnogorskim zvaničnicima. Dobili smo čitav materijal", i on ima isto objašnjenje. "Nijesmo mi jedini koji su prevareni. Nas nekoliko je već protiv njega podnijelo tužbu. Između ostalih Momo Miranović, vlasnik pumpe na Zabjelu i Niksen trade iz Kotora". Martinović napominje da ranije nije sponzorisao projekte na čelu sa crnogorskim zvaničnicima.
    Iako oštećeni tvrde da Đukanović, Vujanović i Krivokapić nijesu razlog njihovom odazivu skupu, Vanja Ćalović, koordinatorka MANS-a kaže da crnogorski privrednici nijesu baš radi sponzorstvu naučnih skupova u organizaciji civilnog sektora. "Kalezić nam je dao zanimjljiv primjer. Civilni sektor inače kuburi sa donacijama, i rijetko se privrednici i oni koji imaju novac odazivaju na pozive na naučne skupove. Sponzorišu samo pojedine NVO, od kojih imaju koristi".
    Za razliku od onih koje je prevario Kalezić, oštećeni u slučaju Zurovac nijesu bili radi novinarima. I ne samo novinarima. Savo Zurovac, lažni ministar turizma, početkom marta biće pušten na slobodu upravo zato što najveći broj preduzetnika od kojih je uzeo novac nije želio da se pojavi na sudu. "Po zakonu se okrivljeni pušta na slobodu ako u roku od šest mjeseci nije završen istražni postupak", objašnjava advokat Zurovca Željko Jočić. "Otkako sam ja njegov advokat, već tri i po mjeseca, nije izvršena nijedan istražna radnja, a razlog je neodazivanje oštećenih. Vjerovatno ne žele da se još više kompromituju", kaže Jočić. "Samo me zanima da li bi se i jedan od njih odazvao da im je neko drugi, a ne ministar, tražio novac za bolesnog sinovca". I prethodni advokat Zurovca, Dragan Lukšić kaže da se u vrijeme dok ga je zastupao oštećeni nijesu htjeli odazvati pozivu suda.
    Slučaj Zurovac posebno je zanimljiv. Pored slabosti na vlast, on otkriva još nešto - nikome od uglednih crnogorskih preduzetnika nije se činilo čudnim to što im ministri traže pare i obećavaju naknade usluge Ministarstva. Niko od njih nije tražio novac natrag, inače bi se prevara mnogo ranije otkrila. Možda su htjeli da časte ministra. Korupcija - nazvali bi to stručnjaci.
    "Osjećam se glupo i zato želim da mi se ne pominje ime i prezime", samo je jedan od njih pristao na razgovor, uz uslov anonimnosti. "Poznavao sam ministra i ranije i nije mi nikada tražio takvu vrstu usluge. Niti bilo ko drugi. Nijesam očekivao nikakvu korist. Zaista sam htio da pomognem", bio je izričit.
    Kako god se branili oštećeni, činjenica je - Kalezić i Zurovac ih nijesu odabrali slučajno. Žrtve Borisa Kalezića, kad na Internetu ukucate nazive njihovih firmi, uglavnom nađete na sajtu crnogorske Vlade - kao svijetle primjere domaćeg privrednog razvoja.
    Savo Zurovac je, opet, neko ko vrlo dobro zna kako funkcioniše sistem. Sudeći po registru, osnivač je dvije političke partije. Crnogorsku ljevicu osnovao je 1996, a Crnogorsku nezavisnu partiju 2002. Poznat je po televizijskim nastupima na kojima je učestvovao samo sa jednom temom - zašto ne glasati Narodnu slogu. On zna šta se dobija za uslugu ministru.

Milena PEROVIĆ

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

1300 eura je sramota i za crnogorski standard. Toliko nas je ganula solidarnost sa storinama hiljada mrtvih i visestruko vecim brojem onih koji su spali i duboko ispod crnogorskog standarda.
    Za ovu sumu opravdanja nema.
    Ne radi se ni o kakvom opravdanju, vec o realnosti. Kud ces vece sramote i bruke od stanja u drzavi, vlasti se neprestano hvale kako su ucinile mnogo, najvise sto su mogle. Kad neko zivi u nehumanim uslovima bilo kakva misao o humanosti van brige za samoga sebe je veoma teska. Ne znam tacno, ali sumnjam da su se druge siromasne zemlje mnogo drugacije procentualno iskazale u pomoci. Neki ljudi naprosto ne vide da su i CG i Srbija bankrotirale i da i one i gradjani prezivljavaju od socijalne pomoci Zapada. Gradjani u SiCG permanentno primaju humanitarnu pomoc. Sramotna je ta situacija u kojoj zive, a ne to sto se gradjani nisu humanitarno "isprsili".
    Ja nisam ocekivala milione od osiromasenih gradjana Crne Gore ali jedna suma proporcionalna brojnoscu i mogucnostima stanovnika Crne Gore kojom bi se iskazala iskrena solidarnost sa zrtvama katastrofe tih razmjera ako imamo imalo postovanja prema sebi trebala bi nadilaziti ovu bar za dvije tri nule.
    Glavno je pitanje zasto si ti ocekivala, a ne zasto gradjani nisu dali. Gradjanima "sica" cini svakodnevicu i mnogi su sretni kada nadju ili ustede euro. Od gradjana se nije imalo sta ocekivati, niti treba. Viska novca u CG za pomaganje imaju oni koji su u sprezi sa vladajucom politikom. Cudno je sto se ni vlast ni oni koji su bogati zahvaljujuci njoj nisu potrudili da se pokazu u boljem, humanom i solidarnom smislu? Ocigledno to im nije donosilo nikakve politicke poene niti im je takva promocija trebala.
    Dalje, mene bi sramota bilo vuci paralele izmedju domace i "tudje" nevolje i time pravdati ovakav porazan rezultat i nasu nesposobnost da k srcu promimo katastrofu tolikih razmjera i da nas zaboli smrt tolikog broja ljudi.
    Solidarnost je jedno a emocije su drugo. Solidarnost postoji zbog vlastitog dobra a ne zbog emocija. Potpuno je pogresno mjeriti osjecanja kolicinom ili procentom datih para. Zar ti mislis da su bogata drustva dala onoliku pomoc zbog toga sto su emotivniji od onih koji nisu dali nikakvu? Cini mi se da to ima veze sa onim kod zena izrazenim pristupom da ljubav mjere poklonima i novcem koji su dobili, :shock:.
    No od ove cifre jos su bolniji komentari koji potvrdjuju sebicnost i nezainteresiranost za nevolje svijeta jer taj isti svijet nas zanima samo kada ima sto da dá. Tih 1300 eura dali su vjerovatno isti oni koji daju i sada i izvalace zametene. Ljudi sa srcem sto ne znaci i debelim novcanikom.
    Nevolje svijeta se ne rjesavaju tako sto ce se misliti lokalno a djelovati globalno, vec obratno. Siromasni i nerazvijeni najbolje ce pomoci zrtbvama tako da poprave svoju situaciju. Osim toga, trebas imati na umu da gradjanin u CG ne vjeruje vise nikome, jer je neprestano varan i obmanjivan. Ko je taj Crveni krst u CG? Ko su ljud koji ga vode? Otkud se zna da li je dato 1300 ili vise, ili su se domaci humanitarci ogrebali kao sto su to radili sve ove godine dajuci dio humanitarne pomoci namijenjene raznoraznim izbjeglicama u prodaju ili dijeleci po nekim svojim kljucevima. Zapad zato i pomaze direktno odredjene programe jer se mnogo puta desilo da za ono sto je dato nije potroseno, da je projekat jedno a izvedba drugo, itd. U CG, a ni u Srbiji nije nista bolje, postoji veliki strah od "drzave" i njenih institucija jer ta drzava nije pravna i pravo i zakone koristi samo da omoguci nesmetanu vladavinu onima koji vladaju. ... Razmisli o razlozima dublje, a ne tako povrsno.
    Ljudi su davali vissestruko iznad vlastitih mogucnosti, odustajali od vlastitih potreba jer se gotovo nemoralno cinilo imati kraj tolikog broja onih koji su ostali bez svega i svojih. U roku prvih mjesec dana Crveni kriz Svedske skupio je dva i po puta vise no tokom citave jedne godine.
    Bilo bi dobro da dokumentujes koji su to dali vise od svojih mogucnosti i da razmislis da li je uopste moguce to napraviti? ... Sto se tice prikupljenih sredstava oni su rezultat nevidjene reklamne kampanje koja je stvorila solidarnu atmosferu. Svakako to nije lose ako ce se dobiti povratna informacija da li je pomoc stigla u prave ruke. Medjutim, ako nije, to dodje kao porez na budale. Inace, na Zapadu povjerenje gradjana u pravnu drzavu i sve njene pa i humanitarne institucije jeste veliko i ima razloga za to.
    Pa sad opet skuplja iz pocetka ali je davanjem i u svojim i u mojim ocima postao bogatiji za osobinu koja nema cijene.
    Pa ako nema cijene sto je onda mjeris novcanicama? :roll:
    Crna Gora je u ovom slucaju pala na ispitu solidarnosti a ne likvidnosti ali nad svojom nevoljom umije zakukati.
    Koja je to Crna Gora pala na tom ispitu? Ona koja ima. A koja to CG najvise ima? Ona koja vlada. Drzava CG, ona koja vlada, pada na ispitu solidarnosti vec godinama, prije svega prema svojim gradjanima. Takva drzava stvara atmosferu potpunog nepovjerenja u bilo sta i tjera na brigu iskljucivo o samom sebi. Ni u koga se ne moze imati povjerenja, a posebno ne u drzavu. Tu atmosferu ova vlast odrzava i produbljuje.

Sve u svemu, ta globalna solidaristicka prica je dio proces globalizacije koji vode mocni i bogati. u tu pricu CG jos dugo nece moci stupiti.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Prosetaj Podgoricom, obidji kladionice, osvrni se oko sebe .
    Vidi ko sjedi po kaficima, koliko se trosi, i cega se ni u ludilu ljudi odrekli nebi.U jednom tjednu i u ovakvim okolnostima.
    Vidi dobro izbrusene ukuse omladine koji bi bez firmiranih patika radije isli bosi.
    Pogledaj im mobilne i poslusaj im pricu. Vidi ko radi po primorju i zasto.
    Onda vidi sto se dogodilo na drugom kraju planete i kako se na to kod nas reagiralo. Pa reci da je svemu kriva nemastina.
    Ako se idje vidi , vidi se kod nas da je covjek covjeku vuk.
    Ovaj clanak odozgo dovoljno govori za koga Crnogorci savijaju kicmu i prazne novcanike.Izgleda samo onda kad im moze valjat. Pa makar malo pricekali "povrat".

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pustite dugacke elaboracije i analize. Razlozi ovakvog ignorisanja tudje nevolje vrlo su jednostavni i prizemni:
    '- Jesu li ovi zuti od cunamija dali nama koji put, stogod? Ovo kad su nas ubile sankcije, tranzicija, evroatlanske i ostale solanijade?
    -Jesu, ****!
    -E, to cemo dat' i mi njima!'
    Ili:
    '-Mogu li nam ovi crnpurasti stogod valjat'?
    -Ne, daleko je to!
    - Pa sto da im dajemo!?'
    A, osnovno:
    '- Mi da nekome nesto dajemo?! Zar nije i od Boga i od ljudi odluceno da se nama daje? Sto ti je cunami naspram sankcija, tranzicije, evoatlanskih i ostalih... :roll: '

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne bih volio da opet neko to razumije kao jeftini patriotizam, ali zaista nije na mjestu osudjivati Crnogorce za nesolidarnost. Pokazuju je kako i koliko mogu. Sumnjam da je ikad u svojoj istoriji neka drzava prihvatila izbjeglica skoro kao jednu trecinu stanovnista. To ne radi niko koje imun na ljudske patnje i nevolje.
    Sve ovo sto Milijana navodi je tacno, ali tacno je da su te kladionice, lutrije, top voleji.... sve samo odlike opsteg siromastva i mozda jedina nada. Pomodarstvo, mobilni telefoni ili kupovina patika djetetu za pozajmljene pare je neshvatljiva mnogima kao i mnogo toga u Crnoj Gori.
    Tekst Milene Perovic samo pokazuje dobro poznatu anegdotu "Kada me Gospodar ne gleda, kao da me Sunce ne grije" i mozda navodi na neki grijeh da se covjek raduje sto bilo kako bilo prevarant nasamari naivnoga.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks