Da ne zna ko đe se skreće za lijevo?
Dobro kazes Kvarni. Nista nema bez dounske nastave jer cojek samouk je teska rabota. Oktobarska revolucija u novembru, Oktobar fest piva u septembru ma sve zbrke do zbrka. Nema drugo no vjerovati da je samo melek Djibrilo ( ne brkaj sa Dobrilo) ispravno zapisivao.
Postoji jedna vrsta sinteze sa filozofijom nauke i moralom u okviru ove "nove religije3" koja joj omogućava fleksibilnost.
Kao rubikova kocka , može da se mijanja ali stalno ostaje rubikova kocka.
Šta mi je sumnjivo?
Ono što mislim je samo trenutno najbolji model koji mogu svojom imaginacijom da napravim.
Sigurno nije tako kako mislim zbog ograničenosti spoznaje jednog ljudskog bića. Sigurno postoji i bolje samo što je to trenutno van mojih shvatanja.
Moguće.
Naravno
Slično samo ja nijesam kršten.Kakav dualizam kršteni ateista i nektšteni vjernik.Moje faze me podsjećaju na knjigu "Učenje don Huana" od Karlosa Kastanede. Ima tamo glavni junak kojeg podučava indijanac domorodac tako što filozofiraju o nekim običnim stvarima, puše osušenu halucinogenu pečurku i još koriste neke dvije različite vrste droga iz indijančevih narodnih običaja.
Indijanac (don Huan) kaže imaju četiri neprijatelja "čovjeka od zanja" - strah, jasnoća , moć i starost.
Tako da bih ovo nazvao fazom straha i nejasnoće.
Ovdje mi je bilo jasno (druga don Huanova faza - "jasnoća") da vjernicima neke stvari nijesu baš jasne iako ih prihvataju za tačne i da obično nijesu otvoreni za raspravu.
Neke stvari iz naslijeđenog mi hrišćanstva su mi prihvatljive a neke bogomi ne.
Ovo je faza u kojoj sam u suštini bio ateista samo što sam prihvatao neka hrišćanska moralna shvatanja.
Volio sam i studirao matematiku i kasnije se sve više interesovao za fiziku.
Kako sam upoznavao filozofske osnove nauke, matematičku logiku vidio sam da su ustvari u pitanju jedna precizna forma vjerovanja. Tako sam došao otprilike do Spinozinog Boga, Anštajnovih fizičkih i Gandijevih moralnih religiskih svatanja.
Neka je u zdravlje i sreću a sva ova naša intelektualna gimnastika je nebitna stvar.
Moja ćerkica ima dvije ipo godine i ušla je u fazu "zašto", "zašto", "zašto" ... Jedva se saznalazim sa odgovorima
Problem sa duhovima je obično što su nevidljivi.
Pazi ako imaš drvored. Pomjeriš jedno drvo "drvored" nestane. Vratiš ga opet bude drvored.
U pitanju je relacija među drvećem koja se zove "drvored" . To je samo nematerijalna informacija o strukturi (određenom rasporedu) grupe drveća.
Ta informacija o građi nekog živog bića sačuvana u molekulima DNK je možda taj duh.
Možda i nije ko će mu ga znat ovo je samo moj pokušaj da uhvatim nekog nevidljivog i možda nematerijalnog duha.
Imam još par metoda kojima bih mogao da ga "skeniram" al da ne smaram. Neka - puštiću ga da odleti ovaj put.
Meni je u tom uzrastu bilo važno da se to meni nekako desi a i sada nijesam značajnije revidirao svoj stav.![]()
Da, ali ovdje upravo dolazi do izrazaja evolucija tvoje imaginacije. Ko ti garantuje da za godinu dana tvoja imaginacija nece sklopit neku novu "rubikovu kocku", kako si je nazvao, savrseniju od sadasnje, a onda se covjek jednostavno zapita - ima li kraja ovome? Jer ja se to pitam ponekad - da li cu ikad doc do apsolutne istine, a ne samo do teorije koja je fleksibilna, i koja koristi od svega po malo da bi objasnila jednu stvar. A svi mi tezimo apsolutnoj istini, koja ce sve objasnit, kako ja kao ateista, tako i ti kao vjernik
Da, ali i fazom prihvatanja, skoro pa bezuslovnog. Ovaj uticaj okoline, roditelja, sa pricom o bogu - mnogo nas osakacuje u kasnijem trazenju istine. Jer je nametnuto. Isto kao moja teorija da se svi ljudi radjaju zli - da nema roditelja koji ce usadit moralna nacela malom djetetu, to dijete bi izraslo u stvorenje sposobno za svakakva djela. Tako je i prica o bogu nametnuta, josu djetinjstvuSlično samo ja nijesam kršten.Kakav dualizam kršteni ateista i nektšteni vjernik.Moje faze me podsjećaju na knjigu "Učenje don Huana" od Karlosa Kastanede. Ima tamo glavni junak kojeg podučava indijanac domorodac tako što filozofiraju o nekim običnim stvarima, puše osušenu halucinogenu pečurku i još koriste neke dvije različite vrste droga iz indijančevih narodnih običaja.
Indijanac (don Huan) kaže imaju četiri neprijatelja "čovjeka od zanja" - strah, jasnoća , moć i starost.
Tako da bih ovo nazvao fazom straha i nejasnoće.
Da, ali ja ne mogu da prihvatim nesto sto ne razumijem i ne shvatam. I svaka religija postavlja moralna nacela, neke cak i bolja nego samo hriscanstvo. Ta moralna nacela, data od boga, kako kazu, su samo odraz ljudskih zelja, i 100 posto sam siguran da su ih ljudi pisali. Deset bozjih zapovjesti je savrsen primjer ljudskih zelja. Ne ubij - napisano iz straha za svoj zivot; pa ajde onda da stavimo da je tako bog naredio, mozda se neko prepane od bozje kazne i ne izvrsi ubistvo. Ne kradi - jer niko ne podnosi gubitke. I tako dalje, mislim da su to ljudi pisali.Ovdje mi je bilo jasno (druga don Huanova faza - "jasnoća") da vjernicima neke stvari nijesu baš jasne iako ih prihvataju za tačne i da obično nijesu otvoreni za raspravu.
Neke stvari iz naslijeđenog mi hrišćanstva su mi prihvatljive a neke bogomi ne.
Ovo je faza u kojoj sam u suštini bio ateista samo što sam prihvatao neka hrišćanska moralna shvatanja.
Neka je sa srecom ,takodje. A odgovore je tesko davat u tim djetetovim godinama, siguran samNeka je u zdravlje i sreću a sva ova naša intelektualna gimnastika je nebitna stvar.
Moja ćerkica ima dvije ipo godine i ušla je u fazu "zašto", "zašto", "zašto" ... Jedva se saznalazim sa odgovorima![]()
Za informaciju (DNK) cu ti reci - smatram je kao zaseban entitet, i jos uvjek mi je neobjasnjiva. DNK smatram zivim. Sta upravlja sa njim - ne znam. Ali sigurno postoji nesto. Sad kad procitam sto sam napisao, ispadoh i ja vjernikProblem sa duhovima je obično što su nevidljivi.
Pazi ako imaš drvored. Pomjeriš jedno drvo "drvored" nestane. Vratiš ga opet bude drvored.
U pitanju je relacija među drvećem koja se zove "drvored" . To je samo nematerijalna informacija o strukturi (određenom rasporedu) grupe drveća.
Ta informacija o građi nekog živog bića sačuvana u molekulima DNK je možda taj duh.
Možda i nije ko će mu ga znat ovo je samo moj pokušaj da uhvatim nekog nevidljivog i možda nematerijalnog duha.
Imam još par metoda kojima bih mogao da ga "skeniram" al da ne smaram. Neka - puštiću ga da odleti ovaj put.![]()
Meni je u tom uzrastu bilo važno da se to meni nekako desi a i sada nijesam značajnije revidirao svoj stav.![]()
![]()
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Vjerovatno su mnoge "jasnoće" bolne ka' i ona kad nas nasa draga ostavi pa nam jasno da ono sto je bilo vise nije. Opravdanja trazimo ili se sa tim pomirimo, ali jos bolnije je ono sto nam se nameće da je nesto uradjeno za nase dobro i to je apriorna teza sa kojom nema polemike.
Dijete koje kao malo gubi oca, rusi mu se ne samo svijet vec cijeli zivot i egzistencija dolazi pod veliki znak pitanja, a neko mu tvrdi da je to neki dobri uradio i on je kaznjen (vjernici bi rekli stavljen na iskusenje da se iskupi i ....)
Njegova jasnoca mu sama kaze da je nezasluzeno kaznjen, da mu je djetinjstvo unisteno, a sve mu se to tesko razjasni i kad odraste. Kako da on trazi utjehu, spas i zastitu kod nekog ko ga je ostavio te zastite kad mu je bila najpotrebnija i da li za to treba bas malo vise imaginacije to je pitanje.
Mozda uz Indijanacev doping ide malo bolje ali ko će ga znati. Kako se god obrne ili okrene dodje se na do ovoga
Ne smijem reći cije su ovo rijeci jer ce me opet optuziti da me neki sejtan ufatio pod svoje ali mi se svidje
" Ne vjeruj zato što je to mudrac rekao,
Ne vjeruj zato što je to uobičajeno mišljenje,
Ne vjeruj zato što je to zapisano,
Ne vjeruj zato što je to prorečeno,
Ne vjeruj zato što netko drugi to vjeruje,
Ali vjeruj sam onom što si sam prosudio da je istina."
Svemogucnost je nemoguca sto je vrlo lako dokazivo onim primjerom sa bogom i kamenom. Dijete od 6 godina moze da shvati to u potpunosti. Koliko god se to kosilo sa tvojim vjerovanjem morao bi prvenstveno sebe da lazes kad ne bi to prihvatio kao cinjenicu. A ako stvarno ne shvatas koliko je jednostavno dokazat da niko ne moze da bude svemocan onda je problem intelektualne prirode, i to vrlo veliki problem.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
"Ako A onda B" nije vjerovanje. Tvoje je da procjeniš da li A odgovara stvarnosti. "Vjerovanje" u matematičke/naučne aksiome nije religija i nije neophodno za bavljenje matematikom/naukom.
Objašnjeno"When one admits that nothing is certain one must, I think, also admit that some things are much more nearly certain than others. .. Certainly there are degrees of certainty, and one should be very careful to emphasize that fact, because otherwise one is landed in an utter skepticism, and complete skepticism would, of course, be totally barren and completely useless."
~ Bertrand Russell
What Is Life?, 1944
The Selfish Gene, 1976
Nice Guys Finish First, 1986
Kad budeš dokon![]()
★
Ovdje ti imaš takav problem presmiješni čovječe, zbog tvoje inteligencije ću posumljati u postojanje Allaha...Uzvišeni Allah je velik, moćan. Sve što postoji, On je stvorio. Samo On jeste sâm po Sebi, sve drugo svoju egzistenciju zahvaljuje Njemu. Također, On je apsolutno moćan budući ne samo da sve može već kao što je svemu egzistenciju darovao tako sve što je stvorio On i održava. Uzvišeni Allah zakriva Sebe, Svoju Bît, i zakriva bîti svih stvorenih stvari. Zakriva Sebe, pa niko, čak ni Njegovo najčasnije i najbolje stvorenje – poslanik Muhammed, alejhisselam, ne zna Allahovu Bît, dragoga Boga kao takvog. U stvaranju koje daje, uzvišeni Allah pokazuje tragove Svoga postojanja činjenicom da postoje stvorenja koja je stvorio. Tako, čisto osvjedočujući se u naše i postojanje oko nas, osvjedočujemo se i u Allaha, dželle šanuhu. Tako Se uzvišeni Allah samootkriva kao “Izvanjski”, “Vidljivi” (ez-Zahir). I u svakoj pojedinačnoj stvari nalazi se trag Allahovoga postojanja, jedan specifičan trag koji ima svako stvorenje. Taj specifičan trag u jednakoj je vezi sa skrivenim obzorom Allahovoga samopokazivanja. Svakome je uzvišeni Allah podario zasebnu suštinu, kao Njegov zaseban pečat u svakome stvorenju. To je originalna veza svakoga stvorenja sa njegovim Gospodarom. Tako se uzvišeni Allah samoobjavljuje i kao “Unutarnji”, “Nevidljivi” (el-Batin). I tako, uzvišeni Allah jeste Vidljivi, ali u isto vrijeme pokazuje se i kao Nevidljivi, kako se kaže u časnome Kur’anu:
(On je) i Vidljivi (ez-Zāhir) i Nevidljivi (el-Bātin).
Last edited by Dawud; 20-09-10 at 11:18.
Ovo nikakve veze s mozgom nije imalo. Ali mislim da pokusavas da kazes da je dokaz postojanja Alah to sto su svi ljudi razliciti? Je li ti to namjera? Jer to nije dokaz postojanja oga, to je dokaz evolucije. Kad ne bi svi bili razliciti, tj. kad ne bi imali taj "specifican trag" kako ga ti zoves evolucija ne bi bila moguca. Razlicitost jedinki je pretpostavka za evoluciju. Da znas makar osnovne stvari znao bi zasto je tvoja vjera samo prazna prica za djecu. I opet ovdje negiras teoriju velikog praska za koju imamo dokaze, a prihvatas praznu pricu kojoj je jedini dokaz sama prica bez koje tvoja vjera ne bi ni postojala. Ne mogu da vjerujem da ljudi kao ti postoje na ovom svijetu.
Da ako sam je ranije preturao očekujem da ću i u buduće sklopiti neku "novu".
Naravno u dosta situacija je razlika samo u nazivima za neke objekte. Vjernik će ga zvati "Bog" a ateista "prauzrok", "početna sila" ili sl. Najvažnije je da se razumiju dok međusobno komuniciraju ko šta kako naziva i tako da mogu raspravljati bez obzira na različite nazive za istu stvar.
Naravno da sam ubijeđen da je religiski koncept bolji ali to nije baš nešto što imam pravo nametati drugima jer argumenti nijesu baš opipljivi a ni za praktične svakodneve stvari nema baš neke razlike.
Ja sam i kao mali bio tvrdoglav ali i poslušan pa sam dosta puta davao do znanja da ću ispoštovat ja svaku proceduru i ulogu koja mi je dodijeljena od početka do kraja bez obzira što ili pojma nemam kakav je njen smisao ili mislim da je besmislena ili ispravna.
Jos se sjećam osmjeha mudre i strpljive nastavnice kad sam joj apsolutno siguran rekao da "negativni brojevi ne postoje" i da 3-5 nemože i nema nikakav smisao.
Pola sata mi je objašnjavala sve do detalja odgovore na razna moja pitanja dok joj se na kraju očajan i poražen nijesam zahvalio. Svi iz odjeljenja su me zezali i nekima sam na izvjestan način bio simpatičani a ja sam "propadao u zemlju" od stida ali su takva pitanja bila "jača od mene". Siguran sam da je takav odnos nastavnice učinio da kasnije budem najbolji iz matematike u generaciji iako su se slične situacije ponavljale.
Naravno da je nametanje neke klasične religije posebno u tom uzrastu potpuno pogrešno ali ima nešto što bi bilo mudro uvesti u vaspitanje i školski program a u jednom smislu je slično religiji.
To bi bilo vjezbanje sastavljanja logičnih teorija u situaciji kad nema dovoljno podataka.
Naprimjer u nauci kad se nešto rešava uvijek imaš sve podatke a u umjetnosti nema nikakvih podataka već slobodno opleteš neku svoju maštu ili sl. nevezanu priču.
Nema ništa između a upravo takva sitacija je česta u relnom životu. Naprimjer poleti avion iz Australije i sleti u London bez jednog motora od četiri motora.Sastaviti priču šta i kako mu se desilo. To djeca inače vole. To je pravi poligon za njihovu imaginaciju, da crtaju pišu raspravljaju o mogućim teorijama koje to objašnjavaju koristeći bilo šta što znaju. Uvođenjem takvih stvari bili bi bolji mislioci i ukupno kvalitetnije ličnosti.
Naravno ali nijesam mislo na deset zapovjesti nego na jednu filozofiju koja objašnjava kako i zašto se javlja neki grijeh. Imaju priče kako je Lucifer postao Đavo, pa Adam, Eva i drvo spoznaje i ... koja za mene imaju vazno simboličko ali ne i bukvalno značenje jer nevjerujem da postoji Đavo kao stvarni objekat već samo kao ideja zla i uništavanja koju neko pruhvati . Takođe Adam i Eva su mi samo simbolički predstavljeni prvi ljudi koji su počeli da otkrivaju ( drvo spoznaje) svijet. A Edenski vrt je taj isti svijet u harmoniji.
Iako je simbolička ta priča za mene ima mnogo veću važnost od same činjenice da su ljudi nastali Evolucijom jer govori da treba da pazimo da ne zloupotrebimo moći koje donosi sazananje.
Ufff..
I meni je to čudesno. Imaš samo četiri elementa Adenin,Timin ,Citozin i Guanin koji mogu da naprave samo četiri kombinacije parova u dvije suprotne trake lanca DNK.
Adenim-Timin , Timin-Adenin, Citozin-Guanin i Guanin-Citozin .Naprimjer...
ATTTCGATC...
|||||||||||
TAAAGCTAG...
Potpuno besmisleno izgleda ogromna kubasica ovih parova ali kad to propuštiš tamo kroz neki dio on izgradi nešto nevjerovatno čudesno smisleno.![]()
Kad neki genetski inžinjer u ovakv lanac DNK paradaiza ubaci malo parče od DNK morskog račića siguran sam da pojma nema šta tačno radi iako dobijani paradaiz fenomenalno izgleda , nijedan parazit ga ne napada (što mi je dodatno sumnjivo-a moj komšija sa sela mi savjetuje najslađa ti je ova jabuka što je crv napadne) i ne truli pogodine.
Slažem se potpuno sa Bertranom Raselom ali kako da ispitaš koje je tvrđenje od kojeg pouzdanije.
Da bi uporedio i ispitivao stepene pouzdanosti nekih tvrđenja i metoda korišćenja , izvođenja zaključaka, ... sve ih svedem na "vjerovanje" što je u filozofsko logičnom smislu dosta dobro.
Čak visoko siguran metod izvođenja zaključaka "Ako A onda B" bi mogao mozda da se preospita u nekim slučajevima kvantne fizike. http://en.wikipedia.org/wiki/Schr%C3%B6dinger's_cat
Takođe može da se ispita u prelazoma nekih logičkih oblasti kao što su "objekt" i "meta jezik".
Naprimjer"Miš jede sir. Sir je riječ. Miš jede riječ" hihihi ...
Ali to je daleko iznad stepena sigurnosti kojima se barata udaljavajući se od logike , prirodnih nauka preko društvenih nauka ka socijalnim , religiskim vjerovanjima i na kraju nekim umjetničkim kriterijumima ocjene nekog djela. ...
Pouzdanost sigurno opada ali kako drugačije porediti stvari a da neko ne kaže da porediš "babe" i "žabe" ako ih ne svedeš na istu neku apstraktnu filozofsku kategoriju i onda kada pripadaju istom kažeš ovo je precizno po tim i tim parametrima i pouzdanije zbog toga i toga
Stvarno vjerujem da Bog sebe otkriva kroz zakonitu harmoniju svijeta a ne brine o nekim vrijednostima kao što su vjerovanje u ovo ili ono ili dobro i zlo iz nekog ljuckog ugla ...
Imam za to i neko logično objašnjenje.
Naravno iako ja vjerujem da je djelo kreatora ali takođe vjerujem da se taj kreator potpuno ponaša u skladu sa nekim zakonima od kojih ja možda neznam ni pola .
Vanja ja i ti odemo naprimjer na vrh neke planine na sjeveru naprimjer Sinjajevine.
Sjedimo na vrhu i ja prospem kantu crvene boje lijevo od vrha a ti kantu žute desno od vrha.
Crveno obojana voda se pojavi na ušću Morače u Skadarsko jezero a žuta na ušću Dunava u Crno more. Kako? Vjerovatnoća da se to desi je 1:100000....000
1. To je Bog nekim čudom izveo . To se nemože saznati. (neka klasična religiska shvatanja -kreacionizam)
2. To je Bog nekom zakonitom harmonijom izveo bez obzira da li ja znam zašto je tako ili ne. Mora postojati neka zakonitost po kojoj se to dešava. (moja religiska shvatanja)
3. Prirodne sile su to nekako izvele bez ozira da li trenutno znamo kako djeluju ili će mo neked saznati ili možda nikad nećemo saznati (ateista)
Na vrhu na kojem smo bili prolazi granica Crnomorskog i Jadranskog sliva. Crvena kanta je zvršila u potoku pa u Morači i u Skadarskom jezeru. Žuta kanta boje slije se u potok, Taru, Drinu, Savu, Dunav ... Vjerovatnoća da se to desi je 1:1Ništa nije bilo slučajno, "spontano" ni neobjašnjivo. Samo nam je ranije bilo neobično, mistično i neshvatljivo.
I ti ja smo došli do novog saznanja samo što ono za tebe nema a za mene ima religisku pozadinu.
Princip minimuma potencijalne energije za tebe je obična sila i za mena ali dodatno je dovodim u vezu sa Bogom kao nekom zapetljanom opštom i početnom silom iz koje sve druge slijede. I ti možeš da princip minimuma energije dovodiš u vezu sa nekim svojom filozofijom i pitanjima njegovog porijakla što svodi stvar na isto.
Zavisi sa čijim mozgom, govori u jednini...Nisam mislio na različitost ljudi, nego na različitost svih stvari i živih bića koja sebe kroz egzistenciju samootkrivaju...Nijedno biće svojim rođenjem ne poznaje sebe nego se kroz vrijeme spoznaja o sebi samopokazuje... U svakom pojedinačnom biću otkrivaju se Božiji znakovi, svako biće ima svrhu postojanja...koja mu je utisnuta u njegovim skrivenim atributima koji se vremenom pokazuju...Allahovo Apsolutno sakrivanje odnosi se na Njegovo, dželle šanuhu, sakrivanje i od Muhameda alejhisselam; odnosi se na dragoga Boga kao takvog, na čistu i nedodirljivu Allahovu suštinu. U Kur’anu časnome kaže se:
Pogledi Ga se ne dotiču a On do pogleda dopire.
Last edited by Dawud; 20-09-10 at 21:30.
Kad bi jednom pokusao nesto iz svoje glave da kazes, ili bar nesto smisleno iz cije god da je glave. Ali valjda ocekujem previse od nekog ko nema svoje misljenje.
Itekako jeste. Opet se vraćamo na potencijalnu barijeru. Ako elektron nema dovoljno energije da preskoči potencijalnu barijeru, ne može se naći sa druge strane barijere. A ipak se nalazi...
Dakle, ne možeš biti siguran da elektron neće preći potencijalnu barijeru. Možeš samo da vjeruješ da neće.
edit:
Što se tiče Rasela... Pretpostavlja da je sve nesigurno; a onda kaže da postoje stvari koje su sigurnije od drugih. Kako može sigurnost nečega da određuje ako nije siguran u svoju logiku? Može samo da favorizuje jedan skup vrijednosti u odnosu na drugi. A favorizovanje nije fer.
Last edited by Nabla; 21-09-10 at 02:50.
There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)
Bookmarks