Page 146 of 171 FirstFirst ... 4696136142143144145146147148149150156 ... LastLast
Results 3,626 to 3,650 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Rakun View Post
    apsolutno SVE može da se iskaže matematičkim formulama ,tako da za metafizikom(mlaćenjem prazne slame) nema nikakve potrebe
    i u matematici ne postoje predpostavke
    da li uopšte kapiraš pojam egzaktna nauka ???
    MATEMATIKA = EGZAKTNA NAUKA ;EGZATNA=TAČNA = 0 predpostavki samo krute činjenice
    FIZIKA = EGZAKTNA NAUKA;EGZATNA=TAČNA = 0 predpostavki samo krute činjenice
    METAFIZIKA=MLAĆENJE PRAZNE SLAME
    Nauka se 'naslanja' na neke filosofske pretpostavke. Direktno je zavisna od njih, odnosno njihove tačnosti.
    Materijalna pretpostavka je jedna od takvih (ujedno i najbolji primjer).
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Nauka se 'naslanja' na neke filosofske pretpostavke. Direktno je zavisna od njih, odnosno njihove tačnosti.
    Dobrodošao...nemaju pojma o čemu govoriš, za njih je nauka svemoguća...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Pa aj molim te povezimi zdrav razum i vjerovanje u boga koji je sve stvorio, pa i nas, prije 6000 godina. Mada je zdrav razum relativna stvar...

Ne smeta mi rijec, smeta mi koncept boga.

A mi ne zivimo jel? Ne radimo? Ne volimo? ni ja ne volim da silim nikoga da vjeruje ili ne. ali ovo sto rade Rakun i Vanja, je isto ono sto radi deset puta vise vjernika; njih dvoje koriste naucne dokaze i logiku, a vjernici citate iz knjiga, i to citate koji mi lice na tripove koje sam imao u mladosti, dok sam otkrivao cari kanabisa...
    On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni. Zar je onaj koji zna da je istina ono što ti se objavljuje od Gospodara tvoga kao onaj koji je slijep? A pouku samo razumom obdareni primaju...Razum može da dođe najviše do podudaranja stvarnosti i našeg saznanja, nikada ne može da dođe do mističkog svejedinstva i sveprisutnosti Božije egzistencije. On je ograničen onim iskustvenim i ne nadilazi ga...prazna opštost koja ne može dalje od empirizma, preko solipsizma, do agnosticizma...
    Last edited by Dawud; 18-09-10 at 20:49.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Znanje daruje Ja mislio da se to uci ali kad tako pise u svetim knjigama onda u skolu ne treba ići. Citam neki ajet i odma vidju da Kvarni ne zna tablicu mnozenja

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Znanje daruje Ja mislio da se to uci ali kad tako pise u svetim knjigama onda u skolu ne treba ići. Citam neki ajet i odma vidju da Kvarni ne zna tablicu mnozenja
    Samo čitaj trebaće ti...Napao si mi previše Kvarnog, ostavi čovjeka na miru, on se polako trijezni, Bog mu šalje svjetlost...

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Pise li mi sto za meniskus sto imam u koljeno
    Quote Originally Posted by Dawud View Post
    Samo čitaj trebaće ti...Napao si mi previše Kvarnog, ostavi čovjeka na miru, on se polako trijezni, Bog mu šalje svjetlost...
    Nema svjetlosti Sinane brate, razumi, nema, ne trijeznim se, jedino bi pjan povjerova u vase citate. Jesu lijepo sroceni, ali brate ne dokazuju nista, ne pokazuju nista
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    453
    Thanks Thanks Received 
    2,949
    Thanked in
    1,461 Posts

On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.
    Sto tebi onda ne darova znanje?

Znanje se ne daruje, znanje se stice, prvenstveno iskustvom. Ti nemas znanje o bogu, ti imas vjeru a to su te naucili roditelji najvjerovatnije. Vec sam ranije rekao kako to ide i jedini argument protiv mog posta ti je bio "hahahahaha".
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Za meniskus nema nista ali mali prst od lijeve noge je u opasnosti ako budes sutira namjestaj

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Hari, taj ajet sve pogodi, poljuljaces moju nevjeru, ahhahahaha
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Kad ja ustosim sta sto znaci ima da ti i brojeve na loto kazem

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad ja ustosim sta sto znaci ima da ti i brojeve na loto kazem
    Bolje bi ti bilo da razmisliš još koliko ti je dana ostalo da izađeš pred Allaha, nego što brineš o brojevima na loto...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Sta cu ja pred njim nako da ga pokvarim pa da okrenemo neki preferans

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

A ocete li igrat u 6 djevica, il u nesto drugo?? Sto kaze ajet?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne smije Darvud s nama okrenuti preferans u tih sest. Zamisli da mu ih dobijemo kako bi bilo dosadno gore

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dobrodošao...nemaju pojma o čemu govoriš, za njih je nauka svemoguća...
    Za njih nauka, za tebe Bog.
    Džaba dobrodošlica.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa aj molim te povezimi zdrav razum i vjerovanje u boga koji je sve stvorio, pa i nas, prije 6000 godina. Mada je zdrav razum relativna stvar...

Ne smeta mi rijec, smeta mi koncept boga.
    Mislim da ti ne smeta "Bog" kao riječ koja označava "prauzrok", "početnu silu" ...
    Ona je u osnovi svjeta i u osnovi naše građe pa je na izvjestan način nešto prema čemu imamo moralnu odgovornost.
    Ovo je po mom shvatanju osnova koncepta boga u fizičkom i moralnom smislu.

Ono što ti smeta mislim da su neke dalji zaključci i konstrukcije koji ti uopšte ne izgledaju logični i suprotni su sa sigurnijim saznanjima koje imaš o svijetu.

Isak Njutn je jedan od ljudi koji je računao "Biblisku starost svijeta" i dobio oko 6000 god.

A mi ne zivimo jel? Ne radimo? Ne volimo? ni ja ne volim da silim nikoga da vjeruje ili ne. ali ovo sto rade Rakun i Vanja, je isto ono sto radi deset puta vise vjernika; njih dvoje koriste naucne dokaze i logiku, a vjernici citate iz knjiga, i to citate koji mi lice na tripove koje sam imao u mladosti, dok sam otkrivao cari kanabisa...
    Neki pećinski čovjek je u nekom stepenu razvoja našao efikasnu odbranu od napada leoparda i efikasnu tehniku lova.
    U tom periodu kada glad nije bila misao koja ga perokupira i kada mu duže vremena leopard nije pojeo nijednog pećinskog rođaka pa mu ni strah noću od leoparda nije bio prisutan nastala je ideja Boga.
    Čovjek je prvi put bezbrižno gledao zvijezde noću i pitao se dokle se prostiru ravnice i brda danju i otud sve to.
    Razvojem civilizacije ljudi su počeli da sumnjaju u taj prvi "religiski model svijeta" i javili su se prvi ateisti koji nijesu vjerovali u taj "model".
    Posle je nastao drugi bolji model pa drugi još bolji ateizam , pa iz drugog ateizma treći "model" i tako do dan danas.
    Te filozofske pretpostavke su po svom obliku vrsta vjerovanja, ne religiska nego filozofsko-naučna. Nijesu bezvezna nasumično izabrana već dobro osmišljena i logična.
    Last edited by septembar; 19-09-10 at 01:59.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Mislim da ti ne smeta "Bog" kao riječ koja označava "prauzrok", "početnu silu" ...
    Ona je u osnovi svjeta i u osnovi naše građe pa je na izvjestan način nešto prema čemu imamo moralnu odgovornost.
    Ovo je po mom shvatanju osnova koncepta boga u fizičkom i moralnom smislu.

Ono što ti smeta mislim da su neke dalji zaključci i konstrukcije koji ti uopšte ne izgledaju logični i suprotni su sa sigurnijim saznanjima koje imaš o svijetu.

Isak Njutn je jedan od ljudi koji je računao "Biblisku starost svijeta" i dobio oko 6000 god.

Neki pećinski čovjek je u nekom stepenu razvoja našao efikasnu odbranu od napada leoparda i efikasnu tehniku lova.
    U tom periodu kada glad nije bila misao koja ga perokupira i kada mu duže vremena leopard nije pojeo nijednog pećinskog rođaka pa mu ni strah noću od leoparda nije bio prisutan nastala je ideja Boga.
    Čovjek je prvi put bezbrižno gledao zvijezde noću i pitao se dokle se prostiru ravnice i brda danju i otud sve to.
    Razvojem civilizacije ljudi su počeli da sumnjaju u taj prvi "religiski model svijeta" i javili su se prvi ateisti koji nijesu vjerovali u taj "model".
    Posle je nastao drugi bolji model pa drugi još bolji ateizam , pa iz drugog ateizma treći "model" i tako do dan danas.

Te filozofske pretpostavke su po svom obliku vrsta vjerovanja, ne religiska nego filozofsko-naučna. Nijesu bezvezna nasumično izabrana već dobro osmišljena i logična.
    Upravo tako, od necega je sve moralo krenut, to i ja mislim. Kad bi taj pocetni impuls svemu nazivali bogom, ali bez daljeg razlaganja njegovog lika, i pridoavanja svemocnosti stvaranja, onda bih vjerovao u boga. Odnosno znao za njega jel?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Naravno da nisu bezvezna i nasumično izabrana.
    To nisu čak ni neka religijska vjerovanja.
    Nego, ja ne razlikujem te pretpostavke na isti način kao ti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Upravo tako, od necega je sve moralo krenut, to i ja mislim. Kad bi taj pocetni impuls svemu nazivali bogom, ali bez daljeg razlaganja njegovog lika, i pridoavanja svemocnosti stvaranja, onda bih vjerovao u boga. Odnosno znao za njega jel?
    Upravo iz te tvoje vrste ateizma je nastala moja religija.

Kako izgleda parče tog lanca ...
    ...
    religija 1 - politeizam - religija (sada se zove mitologija) stagih Grka, Egipćana, Germansko nordiska ...

ateizam 1 - antički filozofi Aristotel, Platon, Euklid, Aristah.... Neko se popeo na planinu Olimp i vidio da tamo nema Zevsa i ostalih

religija 2 - monoteizam - judeizam, hrišćanstvo, islam,... Kasna faza ovog perioda obuhvata Galileja , Isaka Njutna , Prvu polovinu života Čarlsa Darvina - tu se javljaju prva neslaganja

ateizam 2 - Druga polovina života Čarlsa Darvina , Bertran Rasel, Brus Liiiii , Juri Gagarin,Ričard Dokins... kvarni, VanjaTheMan, Rakun.

religija 3 Albert Anštajn, Mahatma Gandi, ... septembar ...

ateizam 3 ?

religija 4 ?
    ...

Neznam da li Stiven Hoking spada u "ateizam 2" ili u "ateizam 3". Sve što sam dosad pročitao izgleda kao "ateizam 2".
    Neznam nikog sa shvatanjima "ateizma 3" ili "religije 4".
    Možda te faze ne postoje i "religija 3" je konačna zadnja ili će se tek u budućnosti razviti.
    Šta misliš?
    Naravno da nisu bezvezna i nasumično izabrana.
    To nisu čak ni neka religijska vjerovanja.
    Nego, ja ne razlikujem te pretpostavke na isti način kao ti.
    Po shvatanjima "religije 3" nauka i vjerovanja čine filozofsko jedinstvo čovjekove imaginacije.
    Zbog slobode prihvatanja i odbacivanja religiskih pretpostavki(vjerovanja) kao i filozofsko naučnih , moralnih i socijalnih i načina baratanja sa njima one su u ovom konceptu ekvivalentne.
    Gandijev moralni princip "nenasilne borbe" ili Anštajnovo "Bog se ne kocka" su ekvivalentni nekim morlanim i fizičkim pretpostavkama.
    Last edited by septembar; 19-09-10 at 13:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Po shvatanjima "religije 3" nauka i vjerovanja čine filozofsko jedinstvo čovjekove imaginacije.
    Zbog slobode prihvatanja i odbacivanja religiskih pretpostavki(vjerovanja) kao i filozofsko naučnih , moralnih i socijalnih i načina baratanja sa njima one su u ovom konceptu ekvivalentne.
    Zanimljiv koncept.

Molim da budem izbrisan iz gornje klasifikacije.

Zahvaljujem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Molim da budem izbrisan iz gornje klasifikacije.

Zahvaljujem.
    Nema na čem :-)

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Upravo iz te tvoje vrste ateizma je nastala moja religija.

Kako izgleda parče tog lanca ...
    ...
    religija 1 - politeizam - religija (sada se zove mitologija) stagih Grka, Egipćana, Germansko nordiska ...

ateizam 1 - antički filozofi Aristotel, Platon, Euklid, Aristah.... Neko se popeo na planinu Olimp i vidio da tamo nema Zevsa i ostalih

religija 2 - monoteizam - judeizam, hrišćanstvo, islam,... Kasna faza ovog perioda obuhvata Galileja , Isaka Njutna , Prvu polovinu života Čarlsa Darvina - tu se javljaju prva neslaganja

ateizam 2 - Druga polovina života Čarlsa Darvina , Bertran Rasel, Brus Liiiii , Juri Gagarin,Ričard Dokins... kvarni, VanjaTheMan, Rakun.

religija 3 Albert Anštajn, Mahatma Gandi, ... septembar ...

ateizam 3 ?

religija 4 ?
    ...

Neznam da li Stiven Hoking spada u "ateizam 2" ili u "ateizam 3". Sve što sam dosad pročitao izgleda kao "ateizam 2".
    Neznam nikog sa shvatanjima "ateizma 3" ili "religije 4".
    Možda te faze ne postoje i "religija 3" je konačna zadnja ili će se tek u budućnosti razviti.
    Šta misliš?
    Faze ce sigurno postojati. U svakom momentu svih ovih faza, svi koji su pripadali jednom ili drugom pokretu, bili su ubijedjeni da je to bas tako kako oni misle. Tek sagledavanjem iz sadasnje perspektive,mozemo, kao sto si uradio, razlozit te faze.

Sigurno ce se pojavit religija i ateizam 3. Da li cemo mi doci do njih, ili neko za par hiljada godina ne znam.

Isto tako, svi mi imamo faze. EVOLUIRALI smo u nasim VJEROVANJIMA tokom zivota, nadam se da se slazes

Faza 1 - nasledno vjerovanje ga ja zovem. Slusao sam majku, oca, porodicu, ljude dok sam bio mali, cak sam i krsten , slusao ih o bogu. I mislio da je to tako. Naravno bio sam premal da bih svatio koncept istog, i da bi postavljao pitanja koja sam postavljao u:

Faza 2 - moje licno trazenje znakova od boga, i potvrda njegovog postojanja. Nisam ga trazio bez razloga. Upravo zbog prica koje sam slusao tokom Faze 1, mislio sam da ce mi se prikazat znakovi od boga, u nekim teskim trenucima. Posto nisu, na kraju ove Faze, trenutno se nalaazim u:

Fazi 3 - faza koja pocinje mojim shvatanjem da sam sve odluke sam donosio, da nije bilo nicijeg petljanja, faza u kojoj sam sad.

Moram priznati; ne znam da li znas, dobio sam sina prije 2 mjeseca; da sam se zapitao. Znas na sta mislim - stvaranje, otac, sin, samo nidje nije bilo svetog duha ili mozda zenu da tako posmatram?

A onda opet, sjetio sam se da sam u 6 razredu osnovne znao sta ce se desiti ukoliko muskarac i zena spavaju, tako da mi je nelogicno bilo da revidiram svoje stavove.
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

A onda opet, sjetio sam se da sam u 6 razredu osnovne znao sta ce se desiti ukoliko muskarac i zena spavaju, tako da mi je nelogicno bilo da revidiram svoje stavove.
    Ako spavaju neće se nista desiti, ali ako te sejtan naćera da nesto uradis onda s pomocu boga oće

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Ako spavaju neće se nista desiti, ali ako te sejtan naćera da nesto uradis onda s pomocu boga oće
    E majku im njihovu, kako ih nije sramota da lazu djecu u 6 osnovne!! Eto, da sam juce umro, danas ovo ne bi zna
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Jes jes lazu djecu umjesto da im jednostavno kazu da je sve to sejtanska rabota
    Ima jedna ruska poslovice " dobroga ni kafana ne pokvari ni crkva ne popravi" E sad ne znam kako se sve to uklapa u vjersko i da li je moguce da crkva moze ne popravljati i da li bas dobri idu u kafanu, ali dako nadjemo neki zapis

Page 146 of 171 FirstFirst ... 4696136142143144145146147148149150156 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 4 users browsing this thread. (0 members and 4 guests)

Bookmarks

Bookmarks