Quote Originally Posted by Djoks View Post
Sve zavisi... Manja je muka s' lokalnom anestezijom i manji su rizici. Obično devijaciju rade s' lokalnom anestezijom i cijela operacija ne traje više od 20-30 minuta.

Nakon operacije - nosiš tampone oko 7 dana i to je to.

Ako radiš plastiku - onda se obično radi pod totalnom (opštom) anestezijom i operacija traje oko sat vremena (sve zavisi). Oporavak je nešto teži. Ja sam nakon moje operacije vodio još 6 ljudi na operaciju kod Barjaktarovića (sve prijatelji koji su imali sličan problem mojem), pa sam upoznat s' različitim slučajevima.

Meni je bilo užasno muka nakon buđenja; mislio sam da ću umrijeti, dok nijesam povratio oko 1.5-2 litre sukrvice i raznog rastvora (koji želudac naravno nije mogao svariti), tako da sam uveče bio kao nov.

Jedna djevojka se 7 dana naknadna oporavljala od opšte anestezije, imala mučnine, infuzija, nedostatak apetita itd. + gips i tamponi, tako da joj nije bilo lako uopšte - da se ne lažemo.

Kunula je i odluku da se operiše, i doktore i osoblje i mene i sebe i sve žive oko nje to 7 dana... No sad je prezadovoljna... To ti je cijena, i sve zavisi od osobe do osobe.

Takođe - ako budeš išao na opštu anesteziju - moraćeš raditi sve moguće medicinske pretrage (laboratorija, internistički pregled, HIV, EKG itd.) i potpisati 2 dokumenta kojima preuzimaš odgovornost u slučaju da bilo što pođe naopako tokom perioda anestezije i eventualno ne-buđenje...

Uglavnom - tamponi ti ne ginu ni u kom slučaju (7 dana), a ako ti rade i plastiku (rinoseptoplastika) - onda nosiš i gips koji prekriva predio nosa i obraza (lijepi se za obraze i predio čela poviše nosa). Nije velik i mučan za nositi, ali je malo nezgodno ljeti, zbog vrućine i svraba, i moraš ga nositi 10-15 dana, a kada to čudo skineš s' nosa - par narednih mjeseci ti je grozan osjećaj da sebi dohvatiš nos (vrlo je osjetljivo i čudno; kao kad bi sebi dohvatio oko golim rukama).

Takođe - onda ne smiješ izlaziti na sunce, ne možeš se normalno umivati (zbog tog osjećaja da ćeš nešto slomiti ako dohvatiš, moraš paziti kako spavaš da prilikom okretanja glave ne zakačiš nosom od madrac, ili moraš paziti kako obukuješ majicu, sve je osjetljivo - vrlo čudan osjećaj, ali svak' ga ima), često moraš mazati kožu nosa zbog ljuštenja koje će trajati i narednu godinu itd.

To je, otprilike, razlika između devijacije i rinoseptoplastike.

U svakom slučaju - devijaciju treba obavezno učiniti, jer taj nedostatak prilikom disanja se u kasnijim godinama odražava na sve ostalo (pritisak, pluća i tako dalje)...
@Djoks , pošto vidim da si "savladao materiju" , znaš li išta o potpunom uklanjanju nosnog septuma....mislim da je to trajno riješenje , ako se ne misli o estetici , jer možda se nos malo "raširi i pa'ne" pretpostavljam...
Pitam iz razloga što mi pregrada nekoliko puta "šetala" lijevo-desno usled "spoljnih uticaja" i nikako da nadje pravi položaj , tako da bih je najradije makao...mator sam više , pa me ta estetska strana ne brine...