Page 10 of 19 FirstFirst ... 67891011121314 ... LastLast
Results 226 to 250 of 470

Thread: Dokazi postojanja Boga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Cuda nisu potrebna ako mozes da vidis boga i da pricas sa njim. Cudo bi trebalo da predstavlja razlog da neko povjeruje u boga bez direktnog kontakta s njim. Ja odrzavam redovne kontakte sa Googlom jer je to moja pocetna strana. Vidim ga i komuniciram sa njim. Cuda su u ovom slucaju apsolutno nepotrebna
    Posto ti gospodaris Google-om, ne mozes da ga naoves bogom, jer je Bog sâm gospodar, njime ne gospodari niko. Ja nisam ni napisala da su cuda potrebna, nego da Google za razliku od Boga NE moze da cini cuda, ako bi nekada I bila potrebna. Na protiv, jedino sto on moze, je da padne.

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    A ko je dao onu djecu sto se rode bez ruka? Zasto tada nije bila savrsena ili da li je to Bog tada bio na godisnjem?
    Zaboravljas faktor ljudi koji utice na to KADA se radjaju osakacena deca? Kada su produkt krvnog srodstva, kada je covek zatrovao svoju okolinu atomskim zracenjem, kada se zene vestacki oplodjuju, kada trudnice maltretiraju svoje telo svakakvim otrovima, lista je veoma dugacka....

Znaci li to da kad je izbacio covjeka iz raja digao je ruke od njega? Ako je tako onda nije bitno da li vjerujes ili ne u takvog boga kojeg nije briga za tebe. Ali zar ti ne zvuci prica o Adamu i Evi samo kao poucna bajka o moralu i o poslusnosti, o zlocinu i kazni a ne kao nesto sto treba shvatit bukvalno?
    Da je Bog digao ruke od coveka, on vise ne bi postojao. Ali, ti si ziv i ovde si. Prica o Adamu i Evi moze da bude figurativna, ali pouka je vazna, jer je ljudima onoga doba bilo potrebno nesto sto mogu da identifikuju sa sobom. Smesno je kada danasnji covek veruje u ovcicu i vuka kako zive zajedno u raju.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Mabus View Post
    1. Kao iskušenje roditeljima.
    2. Koliko god bila nazadna djeca na ovom svijetu na onom će im biti nadoknađeno. Potpuna pravda bit će ostvarena, a Allah s.w.t. najbolje zna.
    1. Aha. Znaci dijete treba da ispasta zasto sto neko zeli da iskusa roditelje? Aj mi samo nadji logiku,i pravdu u ovome.
    2. Pa zasto onda sva nisu nazadna, nego samo neka?
    Quote Originally Posted by Nabla View Post
    Možda postoji više stanja savršenosti?
    Ponovo ti sa tvojim pitanjima. Bozeeee
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Nabla Guest

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Pa kad mu je vec dao slobodu, zasto se jernici boje pakla ako naljute boga??

Znaci neko ti kaze - ti radi kako ti oces, al ako ne bude po mome, najebo si?? Zar to nije skolski primjer licemjerstva i izivljavanja i ucjene?
    Ako baciš kamen u staklo, ono će se razbiti. Vjerovatno znaš posljedice svojih radnji?

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Fergie View Post
    Vjernik se ne postaje ako citas svete knjige i slusas price..Vjeru nosis u sebi..ili osjecas ili ne..ne znam kako ti shvatas pojam religije? kao stivo?
    Religiju da. Jer si pomijesala religiju sa vjerom. Religija se zasniva na ucenjima. Vjera je druga stvar.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako je covjek moga a bude savrsen ako mu je izvadjeno rebro? Zar to nije narusavanje savrsenosti? Znaci da je zbog zene covjek izgubio svoju savrsenost...

Zapamtite ovo zene!!
    Sram te bilo! A ne pada ti na pamet da smo vas mi jos usavrsile i podigle na visi stupanj telesne savrsenosti?

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Djevojka View Post
    Zaboravljas faktor ljudi koji utice na to KADA se radjaju osakacena deca? Kada su produkt krvnog srodstva, kada je covek zatrovao svoju okolinu atomskim zracenjem, kada se zene vestacki oplodjuju, kada trudnice maltretiraju svoje telo svakakvim otrovima, lista je veoma dugacka....
    Znaci li ovo da bog svemocni nema apsolutno pravo na proces stvaranja???
    I nisam zidar, ali eto

Nabla Guest

Ne mora da znaci. Do mnogih saznanja sam dosao obicnim posmatranjem. Mozda je u tome i problem. Vjernici postaju vjernici jer cuju price, citaju svete knjige i prihvataju ih. Ja sam prvo razmisljao i dosao do svojih zakljucaka. Onda sam citao i slusao i zakljucio da sam ja u pravu...uvijek.

Zvuci kao da bi Allah trebao da se prijavi za kviz "Zelite li da postanete milioner". No to je sve namjesteno bolje ne, bolje ne.
    Kako si mogao prvo da razmišljaš? Jesi li imao sa čime da uporediš ta svoja zapažanja? Koji si metod koristio za to razmišljanje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne. Svako dijete ima u sebi ugradjeno ono sto mu ugrade roditelji. A izmedju ostalog tu spada i Deda Mraz u kojeg ja nikad nisam vjerovao iako su pokusavali da me ubijede da ne kupuju oni poklone. Da li je to onda urodjena racionalnost? Dijete ne zna ni sta je smrt dok mu neko stariji ne objasni a ne da zna za koncept boga. A bog i logika ne idu zajedno.
    Da skratimo:

Religija je dio ljudske prirode, a naši mozgovi su programirani tako da vjeruju u postojanje Boga, tvrde znanstvenici.

Naime, nova istraživanja na bebama i djeci, predstavljena u časopisu New Scientist, pokazala su da je mozak uređen tako da sebe doživljava odvojeno od tijela. Stručnjaci smatraju da nam ova distanca omogućuje da vjerujemo u nadnaravno i zamišljamo imaginarne prijatelje.

Neka druga, ranija istraživanja otkrila su pak da ljudski umovi imaju pretjerano razvijen osjećaj za uzrok i posljedicu koji nas navodi da posvuda vidimo svrhu i dizajn, čak i kada ih nema.

Tako djeca već sa sedam godina vjeruju da su kamenje, rijeke i ptice stvoreni s određenom svrhom.

Ove dvije sklonosti zajedno čine nas savršeno programiranim za vjerovanje u Boga, zaključuju znanstvenici.

Profesor Paul Bloom, psihijatar na sveučilištu Yale u SAD-u kaže kako postoje „mnogi dokazi da su nam temelji vjerovanja usađeni“. "Svi ljudi imaju takve moždane krugove i oni nikada ne nestaju“, objasnio je.

"Naravno, sve je u umu; dakle Boga nema!",komentirat će ateisti.

"Naravno, čovjek je i stvoren da vjeruje; to potvrđuje da Boga ima!",odgovorit će vjernici. http://www.jutarnji.hr/ljudi-su-prog...u-boga/286034/
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nema boga, postoji samo GOOGLE

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Ako baciš kamen u staklo, ono će se razbiti. Vjerovatno znaš posljedice svojih radnji?
    Ope ti sa tvojim pitanjima.

Ako bacim kamen u staklo, ja znam da ce se staklo razbiti, iz toga slijedi da znam posledice svojih radnji.

Ali to ne znaci da me neko treba kazniti zbog toga, zbog posledica, jer sam ja odlucio svojevoljno da nesto napravim.
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci li ovo da bog svemocni nema apsolutno pravo na proces stvaranja???
    Bog je dao coveku slobodnu volju i vidi sta je covek uradio sa njom... On nije gumica da brise ljudske greske, bolje receno grehe, u ovom slucaju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci neko ti kaze - ti radi kako ti oces, al ako ne bude po mome, najebo si?? Zar to nije skolski primjer licemjerstva i izivljavanja i ucjene?
    Nije nego, ti radi kako hoćeš a Ja kao sveznajući znam kako ćeš raditi.
    nema nikakve potrebe da udjes u dijalog sa osobom koja u 2016-oj misli da je Zemlja ravna.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Djevojka View Post
    Bog je dao coveku slobodnu volju i vidi sta je covek uradio sa njom... On nije gumica da brise ljudske greske, bolje receno grehe, u ovom slucaju...

eto tako...

Nije nego, ti radi kako hoćeš a Ja kao sveznajući znam kako ćeš raditi.
    Znaci on zna unaprijed sto ce neko da napravi, to oces a kazes?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Kako si mogao prvo da razmišljaš? Jesi li imao sa čime da uporediš ta svoja zapažanja? Koji si metod koristio za to razmišljanje?
    Lose sam se izrazio. Razmisljao sam prije nego sto sam dopustio da mi neko utuvi u glavu svoje stavove. Naravno da sam cuo kako ljudi pricaju o bogu, zivotu posle smrti itd. na TV-u. Licno nikad niko nije pokusao da mi soli pamet tim stvarima. Za to sam se sam zainteresovao i odma sam shvatio da su to gluposti. I nikad mi nije palo na pamet da ista od toga shvatim ozbiljno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

1. Aha. Znaci dijete treba da ispasta zasto sto neko zeli da iskusa roditelje? Aj mi samo nadji logiku,i pravdu u ovome.
    2. Pa zasto onda sva nisu nazadna, nego samo neka?
    Kako god, potpuna pravda će biti ostvarena na onome svijetu. Što se roditelji budu više trudili oko tog djeteta, imat ća na onom svijetu više dobrih djela, od onoga koji je pored sebe imao normalno dijete. Veoma lako za odgovoriti, nego je teško za shvatiti.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Kako god, potpuna pravda će biti ostvarena na onome svijetu. Što se roditelji budu više trudili oko tog djeteta, imat ća na onom svijetu više dobrih djela, od onoga koji je pored sebe imao normalno dijete. Veoma lako za odgovoriti, nego je teško za shvatiti.
    Svaki ce se roditelj truditi oko soga djeteta. To znaci da su roditelji koji imaju takvo dijete, u neku ruku povlasceni, jer je dovoljno da paze na svoje tako od boga dato dijete i zasluzili su raj?

E i kad pomenu broj dobrih djela, sto pise u kuranu, da li je isto ako napravis jedno ili ako napravis vise dobrih djela?
    I nisam zidar, ali eto

Nabla Guest

Ope ti sa tvojim pitanjima.

Ako bacim kamen u staklo, ja znam da ce se staklo razbiti, iz toga slijedi da znam posledice svojih radnji.

Ali to ne znaci da me neko treba kazniti zbog toga, zbog posledica, jer sam ja odlucio svojevoljno da nesto napravim.
    Ako baciš kamen u staklo, ono će se razbiti. Ali, ti ćeš dodatno da ispaštaš jer nemaš više to staklo, moraćeš da se potrudiš da ponovo zaradiš za kupovinu novog stakla. A pošto nema stakla, promaja ubija, to će dodatno da te iznervira jer niko ne voli promaju, ponašaćeš se impulsivno, donosićeš odluke koje će ti dodatno pogoršati situaciju... Osim ako odlučiš da je svaka situacija dobra za tebe. Pakao nije loš onima koji vole loše stvari. Dobro i loše su dvije strane istog novčića. Zajedno čine cjelinu. Na tebi je da izabereš glavu ili pismo.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Da skratimo:

Religija je dio ljudske prirode, a naši mozgovi su programirani tako da vjeruju u postojanje Boga, tvrde znanstvenici.

Naime, nova istraživanja na bebama i djeci, predstavljena u časopisu New Scientist, pokazala su da je mozak uređen tako da sebe doživljava odvojeno od tijela. Stručnjaci smatraju da nam ova distanca omogućuje da vjerujemo u nadnaravno i zamišljamo imaginarne prijatelje.

Neka druga, ranija istraživanja otkrila su pak da ljudski umovi imaju pretjerano razvijen osjećaj za uzrok i posljedicu koji nas navodi da posvuda vidimo svrhu i dizajn, čak i kada ih nema.

Tako djeca već sa sedam godina vjeruju da su kamenje, rijeke i ptice stvoreni s određenom svrhom.

Ove dvije sklonosti zajedno čine nas savršeno programiranim za vjerovanje u Boga, zaključuju znanstvenici.

Profesor Paul Bloom, psihijatar na sveučilištu Yale u SAD-u kaže kako postoje „mnogi dokazi da su nam temelji vjerovanja usađeni“. "Svi ljudi imaju takve moždane krugove i oni nikada ne nestaju“, objasnio je.

"Naravno, sve je u umu; dakle Boga nema!",komentirat će ateisti.

"Naravno, čovjek je i stvoren da vjeruje; to potvrđuje da Boga ima!",odgovorit će vjernici. http://www.jutarnji.hr/ljudi-su-prog...u-boga/286034/
    Kako onda objasnjavas da sve vise i vise ljudi shvata da nema boga? Vecina djece ce povjerovat u sve sto im ispricas. Zavisi samo od pristupa na koji ces to da uradis. I kako to da ta ista djeca kad odrastu dodju do zakljucka da nema boga? To ti je Mabuse jedna vrsta evolucije. Nazovimo je intelektualnom evolucijom, iako je to mozda presirok pojam.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vjerujte u boga onda kada ga vidite..ovako samo trosite rijeci..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Znaci on zna unaprijed sto ce neko da napravi, to oces a kazes?
    Aha

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Svaki ce se roditelj truditi oko soga djeteta. To znaci da su roditelji koji imaju takvo dijete, u neku ruku povlasceni, jer je dovoljno da paze na svoje tako od boga dato dijete i zasluzili su raj?

E i kad pomenu broj dobrih djela, sto pise u kuranu, da li je isto ako napravis jedno ili ako napravis vise dobrih djela?
    A što više to bolje, za to nije potreban Kur'an.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Aha
    Pa sto cenam onda ovozemaljski zivot? Kad vec zna sto ce ko nparavit, moze se otvorit direktna linija ka raju ili paklu...
    A što više to bolje, za to nije potreban Kur'an.
    ada coce ne moze to tako, zar ne treba dasmo svi isti pred bogom? Da se ne mjeri kvantitet?? Ili si dobar ili los
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Quote Originally Posted by Fergie View Post
    Vjerujte u boga onda kada ga vidite..ovako samo trosite rijeci..
    Umoran sam pa mi radar za sarkazam ne radi. Izjasni se. Jesi li vjernik ili ne?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ljudi su stvorili imaginaciju boga kako bi imali koga da krive za nesrece,nepravde,epidemije i slicne nevolje..
    `bog je tako htio`..`bog je tako odlucio` i sl.
    A niko ne unisti nikoga kao covjek covjeka

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

1. Kao iskušenje roditeljima.
    2. Koliko god bila nazadna djeca na ovom svijetu na onom će im biti nadoknađeno. Potpuna pravda bit će ostvarena, a Allah s.w.t. najbolje zna.
    Savrsenstvo gluposti u vjerovanju. Bezgresno dijete ispasta sto se Bog zaebava i iskusava roditelje, ali ce on to nadoknaditi.
    Kakvog li savrsenstva u savrsenstvu kad ce nadoknadjivati jer on to najbolje zna a naivni najbolje vjeruju

Page 10 of 19 FirstFirst ... 67891011121314 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)