KOTORSKI BISKUP ILIJA JANjIĆ PORUČIO
Crkva će postojati do sudnjega dana
Želimo biti jaki, ostati na ovim prostorima i svjedočiti da smo puni božijega duha, a onaj koji je pun božijeg duha prihvata sve ljude, poručio je biskup monsinjor Ilija Janjić, pozdravljajući brojne vjernike kotorske biskupije, koji su prisustvovali nedavnoj svečanosti osvještanja zvonika crkve sveti Eustahija u Dobroti, kojom je označen završetak njegove obnove. Obnova ovog zvonika, čije se ime spominje u arhivskim dokumentima iz 1332. godine, a koji je stradao u zemljotresu 1979. godine, a nakon toga od udara groma, postignuta je nizom donacija koje su na adresu Fondacije za obnovu ovog komplesa stigle, najprije od Vlada Hrvatske i Crne Gore, grada Kotora, Splita i splitske županije i okolnih gradova Omiša, Solina, Vrgorca i Kaštela, ali i brojnih donatora. Ističući da se misa održava na blagdan Srca Isusova, Janjić je kazao da je Crkva dala važnost ovom velikom prazniku jer je Hristovo srce kucalo za "ovaj svijet, otkucalo na drveću križa, na Golgoti, srce gdje je poktekla krv i voda i tako pokazalo ljubav do krajnosti".
- Srce sina božijega, Isusa Hrista kucalo je, ne samo onda prije dvije hiljade godina, nego ono kuca i danas. Još jedna velika važnost je to što je danas završetak svešteničke godine. Crkva postoji do dana današnjeg i ona će biti do sudnjega dana. Zato budimo s velikom radošću ovdje da bi se mogli zahvaliti gospodu bogu za tu njegovu Crkvu, a sotona želi sa raznih strana da uništi to srce Crkve, uništi samo svešteništvo, kao što se čuje preko nas medija. Međutim, Hristova Crkva stoji i nema te sile ni snage koja je može uništiti. Dapače, mnogi članovi u samoj Crkvi mogu skrenuti sa pravoga puta, mogu da ne vrše božije zapovjedi, mogu da ne dolaze u crkvu, da ne gledaju zvonik koji nas upire da gledamo prema gore, prema bogu, da ne primaju sakramente. Svaki koji se želi udaljiti od gospoda sam je kovač svoje sreće. Neće Crkva biti kriva za njega, nego je on osobno krivac za sebe. Niko ne može reći da nije potekao od boga jer roditelji su dali ovo tjelesno, a bog je udahnuo dušu - rekao je Janjić, dodavši da je svaki čovjek promašio život ukoliko se brine samo za tijelo.
- Ako se ujedno budemo brinuli i za svoju dušu, onda će to biti ravnoteža mene kao čovjeka, koji sam stvoren na sliku i priliku božiju i koji sam ne samo od tijela, nego i od duha - poručio je kotorski biskup na svečanosti koju je uveličao i Mješoviti zbor Svetog Tripuna. Sama sanacija zvonika završena je prema strogim projektnim uslovima prof. dr Mladena Ulićevića, Zorice Čubrović, arhitektice konzervatora i drugih, uz budno praćenje Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izvođač radova bilo je preduzeće "Tonikom" iz Dubrovnika. Iz Fondacije za obnovu kompleksa sv. Eustahije najaviili su da se radovi uskoro nastavljaju sanacijom krovnog pokrivača na crkvi.
Barokni stil
Crkva sv. Eustahija, sagrađena 1773. godine u baroknom stilu, najveći je graditeljski poduhvat koji je Dobrota ostvarila u vrijeme svog procvata. Građena je prilozima bratstava Dabinovića, Ivanovića, Tripkovića, Radimiri i Kosovića. Predstavlja symbol ekonomske moći, ali prije svega hrišćanske vjere, sloge i ljubavi. Crkva je poznata po zvoniku tek početkom prošlog vijeka, koji je pravi primjer monumentalne skladne i estetski izuzetno vrijedne arhitekture. Na žalost zemljotres iz 1979. a kasnije i tri udara groma teško su oštetila zvonik, pa i samu crkvu. Na dan sv. Eustahija 2006. župnik don Pavao Medač osnovao je Fondaciju za obnovu sakralnog kompleksa sv. Eustahija.
B. Marković
http://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika...tum=2010-07-03

Reply With Quote
Bookmarks