View Poll Results: Koju listu podrzavte za SO Podgorica?

Voters
183. You may not vote on this poll
  • Koalicija za evropsku Podgoricu – dr Miomir Mugoša – DPS – LP - BS

37 20.22%
  • Lista za izbor odbornika za Skupštinu Podgorice „SDP čist izbor – prof. dr Vujica Lazović”

33 18.03%
  • Lista za izbor odbornika za Skupštinu Glavnog grada Stranke srpskih narodnjaka – Dobrilo Dedeić

3 1.64%
  • „Bolja Podgorica, bolja Crna Gora”, (SNP, Nova, PzP....

71 38.80%
  • Ne izlazim na glasanje

39 21.31%
Page 78 of 88 FirstFirst ... 2868747576777879808182 ... LastLast
Results 1,926 to 1,950 of 2198

Thread: Podgorica, izbori 23.05.2010. godine

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    A zasto ce biti Kosovo polje?
    Zar neko nije mogao da uradi urbanistichki plan za to naselje i da sve to kulturno izgleda?
    U chemu je problem?

Hvala Lepo
    Da li je ono naselje postojalo prije 4-5-6-7-8-9 godina?
    Ako jeste, onda ja nisam iz PG definitivno... Oni ljudi nisu ni Malisori ni staropodgoricani a svi u jednom mjestu? Nisu pali s neba?
    Ili ja jesam...

Hvala Lepo
    Zasto pitas kad vec znas, nemoj da si takva
    I nisam zidar, ali eto
    oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kakav dogovor da se postuje? Ko vam je obecao da neće kandidovati Mugija? To se vi dogovorili sami sa sobom poslije izbora ili vam MUgi obecao prije izbora? Filip? Sveto?
    Sta vas briga sto se njima ne moze vjerovati ako ste sigurni da se moze vasim vjerovati. Kazete, ako Mugi bude kandidat mi necemo glasati i gotovo i na potpise ono sto je bitno za Podgoricu, a kad bude Mugi kandidat vi kazete "evo da odrzimo rijec mi smo protiv". Nema novih izbora, troskova... sa bijelim kosuljama birate novog i gotov posa.
    Ovo sto sad radite plasite praznom puskom, jer niti smijete dozvoliti nove izbore, a da raskinete koaliciju drzavnu to je ravno vasem samoubistvu, jer bi se partija pocijepala i ostali izvan parlamenta, a Vujica nasao drugog da muze.
    Moraš biti malo dosljedan svom pisanju od prije par postova jer mene i u 00.42 koncetracija i dalje dobro drži.

Mi smo obećali da se u slučaju da se budemo pitali Mugoša neće podržat za novi mandat. I to je naše obećanje građanima. Mugoša je na izborima dobio manje mandata za produženje njegovog mandata nego za neproduženje, da budem pomalo ka Marović. Ako predstavnici 29 odbornika kažu da on nije za njih prihvatljiv za još jedan mandat, u čemu je problem da ti to priznaš sam sebi?

Ako se napravi dogovor onda se u njemu podrazumijevaju stvari koje se predmet dogovora i na njih pristaje cijeli DPS uključujući i Mugošu.

A to znači...podržat ćemo kandidata oko kojeg se dogovorimo. Mi nećemo Mugošu, pa ga nemojte predlagat, no nek ide na mjesto ministra zdravlja na vrijeme. I mirna Bačka.

Osim ako ti kao legalista ne podržavaš kupovinu opozicionog odbornika kao legitiman način dolaska do većine?
    Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...

Thanks Thanks Given 
    2,541
    Thanks Thanks Received 
    524
    Thanked in
    250 Posts

Moram ti reći da kao glasač te Narodne stranke, direktno ili indirektno, previše brineš o našem odnosu sa DPS-om. Bolje možda da si brinio o tome da vas ne potuče do nogu DPS po 100-ti put, pa da jednom razmatramo ođe i to kako bi bilo da vi preuzmete odgovornost za nešto što se ne zove Plužinama.
    Ali zbog gubitničkog mentaliteta, sad pokušavaš sebe ubjediti da je puno bolje da DPS sam uzme ovu vlast, jer će...prije pasti sa vlasti? Ili nešto drugo?

Ja Oscare "političarim" iz hobija. Mogu sebi dozvoliti i da špekulišem, i da provociram, naravno i da budem ozbiljan.
    I naravno Oscare da me kao glasača NS interesuje šta se dešava sa drugim strankama, kakvi su njihovi međusobni odnosi, šta je to što ih spaja, šta razdvaja, imamo li mi, kao mala stranka, šansu i mogućnost da opstanemo, sa kim možemo sarađivati, sa kim ne, ko nam može biti partner jednokratno, a ko možda strateški...
    DPS može sebi da dozvoli da ne razmišlja, ne makar mnogo, o drugim strankama. Ostale stranke to sebi dozvoliti ne mogu ukoliko žele da opstanu i napreduju. NS je to povremeno zaboravljala i ...
    Last edited by Stradivari; 13-06-10 at 23:54.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by kvarni View Post
    Zasto pitas kad vec znas, nemoj da si takva
    G. MotobikeR je posumnjao da sam iz PG, a ja za to naselje nisam ni znala do prije mjesec dana i pitam da li je postojalo a da ja nisam znala.
    Zasto g. kvarni ne odgovorite na pitanja ako znate odgovore?

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Stradivari View Post
    Ja Oscare "političarim" iz hobija. Mogu sebi dozvoliti i da špekulišem, i da provociram, naravno i da budem ozbiljan.
    I naravno Oscare da me kao glasača NS interesuje šta se dešava sa drugim strankama, kakvi su njihovi međusobni odnosi, šta je to što ih spaja, šta razdvaja, imamo li mi, kao mala stranka, šansu i mogućnost da opstanemo, sa kim možemo sarađivati, sa kim ne, ko nam može biti partner jednokratno, a ko možda strateški...
    DPS može sebi da dozvoli da ne razmišlja, ne makar mnogo, o drugim strankama. Ostale stranke to sebi dozvoliti ne mogu ukoliko žele da opstanu i napreduju. NS je to povremeno zaboravljala i ...
    I danas je tu đe je...van parlamenta.
    Ali sa šansom da se vrati u njega ako nastavi sa politikom koja ih je njihova (uz sva skretanja i ostalo), pa da se ka upravo SDP vrati u parlament.
    Ukoliko je cilj da se uzme bar dio vlasti (a i sam znaš koliki će on bit u PG sa jednim odbornikom), onda se kao i za LP dugotrajno, ako ne i zauvijek gubi šansa da se nekad uđe u parlament, osim poput HGI.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ne drzite koncentracija bas nimalo. Ko vam je obecao i kakav dogovor treba postovati? Konkretno bez finata. Kakva ti je ovo sad prica da su izbori bili za produzenje mandata Mugiju
    Obećanje gradjanima mozete odrzati i dobiti na tome sto ste od rijeci, ako bas pokazete da oni predloze Mugija a vi kazete "ne glasamo dali smo rijec".
    Ocete da odrzite rijec tako da vas niko ne stavlja na probu i da Mugi odustene a vi kazete mi odrzali rijec
    Ja ne podrzavam kupovine i nijesam sklon da vjerujem u te price, ali ako trgovci kazu da se kupuje onda vjerujem.
    Kolika je istina oko tih kupovina pokazali su izbori u Kolasanu kad oni koji su se navodno prodali glatko opet prodjose izbore. Zato ja navijam za ponovne izbore da se bas izmjerite kao prava opozicija Mugiju a ne po sistemu "ocu kakim neću kakim"

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

G. MotobikeR je posumnjao da sam iz PG, a ja za to naselje nisam ni znala do prije mjesec dana i pitam da li je postojalo a da ja nisam znala.
    Zasto g. kvarni ne odgovorite na pitanja ako znate odgovore?

Hvala Lepo
    Ja ne znam,i ja sam se pitao isto sto i Vi, pa posle mnogo vremena pitanja, i nedobijanja odgovora, osim "ne pitaj", odustao sam, i okrenuo se nekim drugim stvarima. Samo se bojim da ce brzih dana Karabursko polje za Crnu Goru postat sto i Kosovo polje za Srbiju, moja dobra Majo
    Tu se nedje da naslutiti da ne znam odgovor, iako sam rodjeni podgoricanin, a kako ces onda znat ti iz bijelog svijeta
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Vala Cikotići ako vam ono nije dzamahirija ja ne znam dje je

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne drzite koncentracija bas nimalo. Ko vam je obecao i kakav dogovor treba postovati? Konkretno bez finata. Kakva ti je ovo sad prica da su izbori bili za produzenje mandata Mugiju
    Obećanje gradjanima mozete odrzati i dobiti na tome sto ste od rijeci, ako bas pokazete da oni predloze Mugija a vi kazete "ne glasamo dali smo rijec".
    Ocete da odrzite rijec tako da vas niko ne stavlja na probu i da Mugi odustene a vi kazete mi odrzali rijec
    Ja ne podrzavam kupovine i nijesam sklon da vjerujem u te price, ali ako trgovci kazu da se kupuje onda vjerujem.
    Kolika je istina oko tih kupovina pokazali su izbori u Kolasanu kad oni koji su se navodno prodali glatko opet prodjose izbore. Zato ja navijam za ponovne izbore da se bas izmjerite kao prava opozicija Mugiju a ne po sistemu "ocu kakim neću kakim"

Jes vala, trebali smo da se perčinamo sa njim da bi baš svaki nevjerni Toma povjerova da nešto nije u redu između Mugoše i SDP-a. A Suhih je vjerovano simulirao da se nešto ne slaže sa njima veći dio prošlog mandata, da bi ti sad mogao da kažeš "ajte još jednom protiv njih, ali sad malo jače".
    Mi smo se pokazali ka dobri pregovarači do sad, ali nikad sa kuvertama i kupovinom odbornika...prvi put kad se to desi, ja ću pisat ođe ako politički apscinent.
    No na kraju jedno ozbiljno pitanje....priznaješ li ti ove rezultata? Jer svaki minut počinješ sa pričom o tome da treba "još jednom" izaći na izbore i "da će rezultat SDP-a bit puno gori". Imao si šansu da pričaš o tome da ne prelazimo cenzus na nivou CG do prije mjesec dana, poslije skoro 9.000 glasova samo u PG, sad bi tvoju priču te vrste morao preusmjerit na teenland
    Sad pošteno priznaj, kao i mnogi pošteni glasači DPS-a...jeste imaju 5 mandata, 10%, i nijesmo se trebali oslanjat na Mugošinu procjenu u Filipovu garanciju. I zbog toga treba da snose odgovornost.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Vala Cikotići ako vam ono nije dzamahirija ja ne znam dje je
    Jako neuredno...
    Nisu valjda Arapi?
    Albanci nisu jer i Kosovo i Albaniju znam dobro... Onako nesto nema tamo.
    Ovaj gospodin je pricao razumljivim jezikom kad sam se predstavila i pitala za oglas prije nego mi je prekinuo tel. vezu drsko mi je odgovorio da tamo nije mjesto za mene.
    Otkad je to naselje?
    Da nisu glasachi SDP-a (g. OSCAR ih stalno spominje i odavno prije nego sto sam uopste i saznala gdje je to mjesto u CG, tj. mislila sam da je negdje u okolini Cetinja jer je g. Oscar valjda iz te zone), ili?

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 14-06-10 at 00:19.

Thanks Thanks Given 
    564
    Thanks Thanks Received 
    77
    Thanked in
    46 Posts

To su ti vanzemaljci.

hvala lijepo
    You'll Never Smoke Alone..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Jes vala, trebali smo da se perčinamo sa njim da bi baš svaki nevjerni Toma povjerova da nešto nije u redu između Mugoše i SDP-a. A Suhih je vjerovano simulirao da se nešto ne slaže sa njima veći dio prošlog mandata, da bi ti sad mogao da kažeš "ajte još jednom protiv njih, ali sad malo jače".
    Mi smo se pokazali ka dobri pregovarači do sad, ali nikad sa kuvertama i kupovinom odbornika...prvi put kad se to desi, ja ću pisat ođe ako politički apscinent.
    No na kraju jedno ozbiljno pitanje....priznaješ li ti ove rezultata? Jer svaki minut počinješ sa pričom o tome da treba "još jednom" izaći na izbore i "da će rezultat SDP-a bit puno gori". Imao si šansu da pričaš o tome da ne prelazimo cenzus na nivou CG do prije mjesec dana, poslije skoro 9.000 glasova samo u PG, sad bi tvoju priču te vrste morao preusmjerit na teenland
    Sad pošteno priznaj, kao i mnogi pošteni glasači DPS-a...jeste imaju 5 mandata, 10%, i nijesmo se trebali oslanjat na Mugošinu procjenu u Filipovu garanciju. I zbog toga treba da snose odgovornost.
    hhahahahha hahhaa e greote od SDP. Ada no sto ja sam redovni glasac DPS-a
    Da ste pregovaraci i trgovci jeste nema sumnje. Manje partije, a da vise para i funkcija mlati nema na svijet. Znas li ti da vise funkcija ima sam Vujica nego svi iz NS sto su imali dok su bili u Vladi?
    U poziciji ste da sve to sto kazes dokazete. Da vas vidimo na ponovljenim izborima sa tim sloganom "Mugi ne moze nego da mi odredimo DPS-u kandidata" a da ne pricamo o drzavnim izborima jer vas vise u parlamentu ne bi gledali. Dobro je to dok ti vjerujes u to da bi vas Nova podrzala, da bi presli cenzus jer u sustini ima ih dosta koji jos vjeruju i u Djeda Mraza, sejtane i razna cudesa.
    U sustini nećete imatio problema Mugi će vas sam najuriti kad bude premijer

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kako ste se prepali... grevote.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Jako neuredno...
    Nisu valjda Arapi?
    Albanci nisu jer i Kosovo i Albaniju znam dobro... Onako nesto nema tamo.
    Ovaj gospodin je pricao razumljivim jezikom kad sam se predstavila i pitala za oglas prije nego mi je prekinuo tel. vezu drsko mi je odgovorio da tamo nije mjesto za mene.
    Otkad je to naselje?
    Da nisu glasachi SDP-a (g. OSCAR ih stalno spominje i odavno prije nego sto sam uopste i saznala gdje je to mjesto u CG, tj. mislila sam da je negdje u okolini Cetinja jer je g. Oscar valjda iz te zone), ili?

Hvala Lepo
    Hahahahhaha, zasto ne pitas g. Mugija sto je i ko to tamo, on ce ti najbolje odgovorit, ipak je on prvi covjek grada u kojem se nalazi to polje
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,659
    Thanked in
    3,828 Posts

Eto ni ja ne znam o kakvom se naselju radi, a cijeli život sam u Podgorici.

Da nisu to kakvi glasači naseljavani?
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Spominjete Karabushko Polje pa da iznesem shok koji sam dozivjela ulazeci u to naselje ili sta god da je. Elem, uvijek kad sam u PG odem do divnog restorana pored Tuzi, i nisam ni znala da postoji to naselje Karabushko do ove godine.
    Prije mjesec dana slucajno naletim na neki oglas o prodaji kuce pored PG - mjesto Karabushko Polje. Nazovem na tel. predstavim se i pitam za oglas, receno mi je da tamo nije mjesto za mene i gospodin mi je prekinuo vezu bez pozdrava. Onda sam fino pozvala prijatelje da se raspitam o tom mjestu jer sam iz PG a ne znam... i kad mi je receno, iz chiste znatizelje sam se uputila ka Tuzima..

Kad sam ushla u naselje, imala sam utisak da se ne nalazim u PG... Kucerine bez ikakvog smisla, ulichice uzane, kablovi vise svuda, blato... feredze koje nisu ni one staropodgorichke, niti oblacenje slici etnichkom oblachenju starijih Malisora ..
    Josh mi niko nije odgovorio otkad je to naselje, niti odakle su ti ljudi...a ni ko je dozvolio da se tako neplanski gradi bez ikakvog urbanistichkog plana...
    Onda sam se zamislila, jer prethodno sam zeljela da kupim plac u PG sa starijom kucom iz 70-tih pored koje je svinjac i shupa, i to sam zeljela srusiti, sagraditi nesto pristojno i estetski adekvatno prirodnom prostoru sa hortikulturalnim resenjima itd... ali su me upozorili da to ne moze, da sam stekla utisak da bilo sta da izgradim u PG predstavlja kaznjivo djelo... Tek, u blizini PG raste neko naselje koje nema veze sa vezom, svinjac i stara kuca pred samoobrusivanjem ostaju gdje su u PG... A meni i dalje nije jasno kakvi su to arsini i zasto?

Hvala Lepo
    Evo hoću Maji (i mnogima koji imaju enigmu zvanu "Karabuško polje") da približim o čemu se radi na bazi iskustva s Malesijom koju prilično poznajem i gdje sam nekada davno obavljao i dio službenih obaveza, pa i stekao puno prijatelja kod kojih rado idem.
    Karabuško polje je divlje naselje nastalo tokom '70.-ih i '80-ih godina prošlog vijeka a gradnja u naselju je posebno intenzivirana novim doseljavanjima tokom '90-ih. Gotovo svo (preko 95%) stanovništvo koje je doseljeno je stanovništvo bošnjačke nacionalnosti i to gotovo uglavnom s prostora između Berana i Rožaja. Ono malo zemlje koja pripada Albancima u Karabuškom polju ili se koristi za poslovne objekte ili je ledina na kojoj Albanci ne žele da grade kuće upravo da ne bi živjeli među Bošnjacima. Uglavnom je ta preostala zemlja u posjedu dva malisorska bratstva Camaj i Vuljaj.
    Kako su ovi Bošnjaci došli? Po istom receptu po kom su došli i mnogi sa sjevera CG u PG pa birali nastanjivanje "među svojima" recimo na Zlatici, Murtovini, Zagoriču, samo su ovi, jer se obično radi o konzervativnijim muslimanima, birali Karabuško polje kao prostor u kom neće morati da se miješaju ni sa "Vlasima" ni sa "Arnautima" kako Karabužani "od milja" zovu pravoslavce i Albance. Brdo Šipčanik, pruga, rijeka Cijevna i granice poljoprivrednog kombinata "Plantaže" napravili su prirodnu barijeru koja je potpuno odsjekla selo da se čak ni njihova imanja ne dodiruju sa imanjima Malisora, a što je učinilo da je ova bošnjačka enklava potpuno izolovana. U vremenu pojave Bošnjaka oni su dočekani na oduševljenje onog dijela malobrojnih tuških (varoških) muslimana koji su takođe slovenskog porijekla a koji su (kao manjina među Albancima obije vjere) u varoši živjeli još iz vremena Turskog carstva. Ovi muslimani su željeli da uz Bošnjake povećaju i svoj značaj u Tuzima pa su čak ohrabrivali Bošnjake da što više dolaze, i bili njihov servis za pribavljanje svakojakih saglasnosti oko priključivanja na vodu, struju i drugu infrastrukturu. Tokom raskola u DPS-u 1997. Đukanovićev DPS je iskoristio (sad već brojne) Karabužane da uz njihovu podršku zauzda sve jače albanske nacionalne partije u Malesiji. Ot tada pa do danas Karabuško polje je tvrdi bastion DPS-a.
    DPS je prepoznao važnost ove zajednice pa je (u ovom divljem naselju bez metra asfalta) u periodu između 1998. i 2000. asfaltirao nekoliko kilometara izlokanih sokaka kroz selo i to tako da je svaka kuća dobila asfalt do pred sam ulaz u istu.
    Za Malisore je Karabuško polje isto što i Izrael za Arape - trn u oku. Čak ni danas kada je Malisorima jasno da je taj njihov prostor nepovratno izgubljen oni ne prestaju da sprečavaju dalje doseljavanje i širenje Karabuškog polja, pa su tako blokirali prije godinu-dvije i proširenje seoskog muslimanskog groblja, ali i projekat Plantaža za zidanje planiranih zgrada za radnike (na parceli odmah blizu ove namijenjene za Karabuško groblje) a od kojih gotovo ni jedan ne bi bio Albanac.
    Kako je Karabuško polje izbjeglo etničke incidente? Pa u međuvremenu je DPS (posle iskustva fašističkog pohoda pristalica opozicije na Tuzi okt.1997.) uspio da stekne zavidnu i brojnu naklonost među Albancima pa se pitanje Karabuškog nekako "pegla" treba li reći sa DPS-om kao medijatorom između Albanaca i Bošnjaka. Uostalom nije ovo selo jedini etnički inžinjering s kojim se suočavaju Albanci u Malesiji. Prethodno je (tokom godina komunizma) isti izvršen i u selu Omerbožovići, kuće Rakića i selu Vranj a donekle i u selima Donji Milješ i Kodrabudan. Posljednji primjer je bio u selu Vuksanlekić đe su crnogorske partije na čelu sa DPS-om podstičući animozitete ali sada između Albanaca muslimana i Albanaca katolika, praveći se nevješti podržali Albance muslimane, što je imalo i svoju grotesknu epizodu đe su mještani Vuksanlekića tokom skupa mještana teatralno obilježili (svoju starevinu od davnina a naprasno "spornu parcelu") krstom od 7 metara koji i danas stoji tamo. Ono što je bilo manje groteskno jeste da je 2006. DPS zbog tog glupiranja sa Albancima katolicima izgubio vlast u Tuzima. U međuvremenu su naučili grešku i mnogo su pažljiviji da se ne vidi njihova "kuhinja" između animoziteta koje podstiču među Albancima a na kojima (po principu DIVIDE ET IMPERA) i vladaju. No udaljio sam se malo mada nije bilo zgoreg podsjetiti na širu sliku odnosa u Malesiji kako bi se shvatio značaj koji ima Karabuško polje...
    Last edited by El Re; 14-06-10 at 10:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

hhahahahha hahhaa e greote od SDP. Ada no sto ja sam redovni glasac DPS-a
    Da ste pregovaraci i trgovci jeste nema sumnje. Manje partije, a da vise para i funkcija mlati nema na svijet. Znas li ti da vise funkcija ima sam Vujica nego svi iz NS sto su imali dok su bili u Vladi?
    U poziciji ste da sve to sto kazes dokazete. Da vas vidimo na ponovljenim izborima sa tim sloganom "Mugi ne moze nego da mi odredimo DPS-u kandidata" a da ne pricamo o drzavnim izborima jer vas vise u parlamentu ne bi gledali. Dobro je to dok ti vjerujes u to da bi vas Nova podrzala, da bi presli cenzus jer u sustini ima ih dosta koji jos vjeruju i u Djeda Mraza, sejtane i razna cudesa.
    U sustini nećete imatio problema Mugi će vas sam najuriti kad bude premijer
    Vala većeg podržavaoca politike DPS-a ođe nema (osim Minja i Džonija), pa ne moraš nikad ni izać na izbore, što se mene tiče vrlo je jasno za koga si

Ko o kome ti o procentima...i opet sa pričom u koju ni sam ne vjeruješ. Pričom prosječnog DPS-ovca, uzeli su pare i funkcije, nema ih za autobus (a kamoli za 200 autobusa samo u PG) i sličnom.

Jes, sve članove SDP-a i Ranka lično bije glas da je drug/kum/prijatelj sa Barovićem, Brkovićem, Subotićem da ga finansiraju Šarići, Kalići i slični.

A sigurno ćeš čuti kroz rad priče kako Suhih uzima procenat od novoizgrađenih stanova i kako je Lazović napravio vilu do 2000 kvadrata na nekom izletištu i ima 100 stanova u PG.

Nećeš sebi da priznaš...građana koji ne žele Mugošu za gradonačelnika ima za bar 5000 više od onih koji ga žele. Jer su tako glasali na tek završenim izborima i svako je znao što je stav i SDP-a i opozicije, ali i Koalicije Malesija ili SSN-a po tom pitanju.

Pretvarati poraz u pobjedu je dobra stvar, pogotovo ako se ima u vidu "vještina mogućeg".

Meni lično koji dolazim sa Cetinja je puno prijatnije bit u opoziciju no u vlast, i danas bi na nekim novim izborima dobili između 25 i 30 %, umjesto februarskih 21%. Opet ovo ti pričam zato što skoro svaki dan dolaze porodični ljudi, studenti i intelektualci da nam se priključe, tako da se ne bojim za budućnost stranke u narednom periodu u mom gradu. Slično je u Rožajama ili nekim drugim gradovima đe smo ostali u opoziciji.

Ne sumnjam da se mogao ponoviti taj scenario i u Pg, ali ćemo viđet u ovih desetak dana kako će biti.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Inače naselje Karabuško polje ima tačno 655 birača, a oko 1000 stanovnika da bi se stvorila jasnija slika o njegovoj veličini. Na ovim izborima je DPS dobio preko 400 glasova a SDP 94. Ujedinjena opozicija 20-tak.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Inače naselje Karabuško polje ima tačno 655 birača, a oko 1000 stanovnika da bi se stvorila jasnija slika o njegovoj veličini. Na ovim izborima je DPS dobio preko 400 glasova a SDP 94. Ujedinjena opozicija 20-tak.
    Hvala Oscar. Znao sam da je ogromno (za standarde malene GO Tuzi) ali nisam znao koliko tačno ima stanovnika.

Thanks Thanks Given 
    22
    Thanks Thanks Received 
    54
    Thanked in
    30 Posts

Sve je to super sto se tice Karabuskog polja, nego imaju li oni dozvole za te kuce, to je pitanje?
    I nisam zidar, ali eto

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

E, meni su rekli da ne kupujem legalno uveden plac jer stracaru i svinjac ne smijem srusiti - tako je ucrtano i da mi ne bi pravili probleme (?)... Ochigledno da moj ukus ne bi odgovarao pa sam odustala od izabranog projekta koji mi je pripremila agencija iz Kalifornije...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Sve je to super sto se tice Karabuskog polja, nego imaju li oni dozvole za te kuce, to je pitanje?
    Šališ li se to Kvarni? Ko je kome tražio ikad dozvolu prije Mugošinog dolaska na vlast? Ljudi su, prije Mugošinog zemana, u sred centra grada (poput zgrade današnjeg "Lovćen" osiguranja) zidali na divlje podižići ljudima zid ispred terase, a ne po tuškim selima. Ja ne poznajem toga u Malesiji koji ima građevinsku dozvolu šta god on bio po nacionalnosti. Nešto je naknadno legalizovano a preko 50% kuća u Malesiji ni danas nema papire.
    Ima jedna Mugošina slatka izjava kada je odgovorio nekim dežurnim kritičarima svoje politike...Kaže:
    "Znate kako gospodo,..mnogo smo divljali prethodnih decenija...Ova vlast neće više dozvoljavati da se divlja i gradi kako kome padne na pamet".
    Ali evo,..podgoričani se izgleda teško odriču navike da divljaju i svako onaj ko im stoji na putu proći će ko Mugoša.
    Meni je samo žao što se usljed perverzne okolnosti što nisam želio glasati za DPS dogodilo da sam zapravo glasao protiv Mugoše, što zaista nisam želio. No neću reći da sam ja ikakav reprezentativan primjer za bilo kakav zaključak. Mislim da je većina onih koji su glasali SDP zaista glasala protiv Mugoše.
    Last edited by El Re; 14-06-10 at 10:55.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by El Re View Post
    Evo hoću Maji (i mnogima koji imaju enigmu zvanu "Karabuško polje") da približim o čemu se radi na bazi iskustva s Malesijom koju prilično poznajem i gdje sam nekada davno obavljao i dio službenih obaveza, pa i stekao puno prijatelja kod kojih rado idem.
    Karabuško polje je divlje naselje nastalo tokom '70.-ih i '80-ih godina prošlog vijeka a gradnja u naselju je posebno intenzivirana novim doseljavanjima tokom '90-ih. Gotovo svo (preko 95%) stanovništvo koje je doseljeno je stanovništvo bošnjačke nacionalnosti i to gotovo uglavnom s prostora između Berana i Rožaja. Ono malo zemlje koja pripada Albancima u Karabuškom polju ili se koristi za poslovne objekte ili je ledina na kojoj Albanci ne žele da grade kuće upravo da ne bi živjeli među Bošnjacima. Uglavnom je ta preostala zemlja u posjedu dva malisorska bratstva Camaj i Vuljaj.
    Kako su ovi Bošnjaci došli? Po istom receptu po kom su došli i mnogi sa sjevera CG u PG pa birali nastanjivanje "među svojima" recimo na Zlatici, Murtovini, Zagoriču, samo su ovi, jer se obično radi o konzervativnijim muslimanima, birali Karabuško polje kao prostor u kom neće morati da se miješaju ni sa "Vlasima" ni sa "Arnautima" kako Karabužani "od milja" zovu pravoslavce i Albance. Brdo Šipčanik, pruga, rijeka Cijevna i granice poljoprivrednog kombinata "Plantaže" napravili su prirodnu barijeru koja je potpuno odsjekla selo da se čak ni njihova imanja ne dodiruju sa imanjima Malisora, a što je učinilo da je ova bošnjačka enklava potpuno izolovana. U vremenu pojave Bošnjaka oni su dočekani na oduševljenje onog dijela malobrojnih tuških (varoških) muslimana koji su takođe slovenskog porijekla a koji su (kao manjina među Albancima obije vjere) u varoši živjeli još iz vremena Turskog carstva. Ovi muslimani su željeli da uz Bošnjake povećaju i svoj značaj u Tuzima pa su čak ohrabrivali Bošnjake da što više dolaze, i bili njihov servis za pribavljanje svakojakih saglasnosti oko priključivanja na vodu, struju i drugu infrastrukturu. Tokom raskola u DPS-u 1997. Đukanovićev DPS je iskoristio (sad već brojne) Karabužane da uz njihovu podršku zauzda sve jače albanske nacionalne partije u Malesiji. Ot tada pa do danas Karabuško polje je tvrdi bastion DPS-a.
    DPS je prepoznao važnost ove zajednice pa je (u ovom divljem naselju bez metra asfalta) u periodu između 1998. i 2000. asfaltirao nekoliko kilometara izlokanih sokaka kroz selo i to tako da je svaka kuća dobila asfalt do pred sam ulaz u istu.
    Za Malisore je Karabuško polje isto što i Izrael za Arape - trn u oku. Čak ni danas kada je Malisorima jasno da je taj njihov prostor nepovratno izgubljen oni ne prestaju da sprečavaju dalje doseljavanje i širenje Karabuškog polja, pa su tako blokirali prije godinu-dvije i proširenje seoskog muslimanskog groblja, ali i projekat Plantaža za zidanje planiranih zgrada za radnike (na parceli odmah blizu ove namijenjene za Karabuško groblje) a od kojih gotovo ni jedan ne bi bio Albanac.
    Kako je Karabuško polje izbjeglo etničke incidente? Pa u međuvremenu je DPS (posle iskustva fašističkog pohoda pristalica opozicije na Tuzi okt.1997.) uspio da stekne zavidnu i brojnu naklonost među Albancima pa se pitanje Karabuškog nekako "pegla" treba li reći sa DPS-om kao medijatorom između Albanaca i Bošnjaka. Uostalom nije ovo selo jedini etnički inžinjering s kojim se suočavaju Albanci u Malesiji. Prethodno je (tokom godina komunizma) isti izvršen i u selu Omerbožovići, kuće Rakića i selu Vranj a donekle i u selima Donji Milješ i Kodrabudan. Posljednji primjer je bio u selu Vuksanlekić đe su crnogorske partije na čelu sa DPS-om podstičući animozitete ali sada između Albanaca muslimana i Albanaca katolika, praveći se nevješti podržali Albance muslimane, što je imalo i svoju grotesknu epizodu đe su mještani Vuksanlekića tokom skupa mještana teatralno obilježili (svoju starevinu od davnina a naprasno "spornu parcelu") krstom od 7 metara koji i danas stoji tamo. Ono što je bilo manje groteskno jeste da je 2006. DPS zbog tog glupiranja sa Albancima katolicima izgubio vlast u Tuzima. U međuvremenu su naučili grešku i mnogo su pažljiviji da se ne vidi njihova "kuhinja" između animoziteta koje podstiču među Albancima a na kojima (po principu DIVIDE ET IMPERA) i vladaju. No udaljio sam se malo mada nije bilo zgoreg podsjetiti na širu sliku odnosa u Malesiji kako bi se shvatio značaj koji ima Karabuško polje...

Postovani El Re, zahvaljujem se na detaljnom objashnjenju, i mogu reci da mi je i sada totalno nejasno zasto to naselje nije bar urbanistichki konstruisano, jer koliko se da vidjeti, ulozeno je mnogo novca u one bezlichne kucerine, a estetski okvir za civilizovan zivot ne lichi ni na sta.
    Asfaltirati sirinu od par metara, bez ikakvog razmishljanja gradjana tog naselja o trotoarima, o bezbjednosti njihove djece...Srednji vijek...
    Onakva ledina, divan prostor, a takvi promasaji... Neozbiljno totalno.
    Malesija je predivna, a Tuzi kao pogranichni grad treba da cveta na najbolji moguci nachin jer su njeni gradjani osjetili zapadnu kulturu mnogo ranije nego mnogi iz CG.
    Izgleda da mi koji smo iz Podgorice najmanje znamo o samoj Podgorici i njenim novim gradjanima...A sa starim smo se odlichno razumjeli i nadasve postovali.

Hvala Lepo

p.s. Ne znajuci sve ovo, rekla sam da je SDP protiv g. Mugose jer bi od Podgorice da grade Plav... Ispalo je da po njima treba da bude nesto izmedju Plava, Rozaja i Berana... Jel' moze neko tu da okrene koncept i da se Plav, Rozaje i Berane razvijaju u podgoricanima poznatijem stilu Podgorice? Evo, g. Lazovic je osjetio donekle civilizovanosti u PG i kao istaknuti kadar SDP-a trebao bi da se vrati u Plav i da uchini nesto po tom pitanju tamo gdje je civilizovaniji urbanizam potrebniji...
    Last edited by Maja; 14-06-10 at 11:12.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Vala većeg podržavaoca politike DPS-a ođe nema (osim Minja i Džonija), pa ne moraš nikad ni izać na izbore, što se mene tiče vrlo je jasno za koga si
    Tebi je tako sve jasno pa i nije cudo sto te vodaju sprdnjama, a ti ne samo sto vjerujes no jos nas zasmijavas pricama kako će Nova podrzati manjinsku vlast SDP.
    Da nijesu 2 dana po izborima kod mene sjedjeli ovi iz NOVE koji su garantovali da ce dat podrsku manjinskoj vlasti SDP-a, mozda bi ovo zvucalo osnovano. Uz to su tvrdili da NS i DSS nece dobit mandate, tako da ne brinemo zbog njihovih kombinacija.
    Imas li jos koju ovakvu svecanu izjavu jer se stvarno potvrdilo da je to sve tacno nego Vijesti lazu da su Slaviša Guberinić i Dragan Ostojić odbornici

A sigurno ćeš čuti kroz rad priče kako Suhih uzima procenat od novoizgrađenih stanova i kako je Lazović napravio vilu do 2000 kvadrata na nekom izletištu i ima 100 stanova u PG..
    Ma dje bi to za Lazovića neko rekao kad on svaki cenat dade u humanitarne svrhe. Ne samo da sam ne bi znao koliko funkcija i plata ima nego zbog cojstva i postenja, cvijece mu po obrazu, nece ni da kaze koje sve humanitarne organizacije pomaze.
    Njemu nazdravlje, ali na rodjendan Če Gevare treba ga pomenuti kao revolucionara crnogorskog dobrocinstva i pozrtvovanja.

Nećeš sebi da priznaš...građana koji ne žele Mugošu za gradonačelnika ima za bar 5000 više od onih koji ga žele. Jer su tako glasali na tek završenim izborima i svako je znao što je stav i SDP-a i opozicije,
    ali i Koalicije Malesija ili SSN-a po tom pitanju..
    Ja tebi vjerujem na rijec (jos ako je to i info iz Nove) samo niti su to bili izbori "ko ne zeli Mugosu" niti je SDP htio to provjeriti kad je mogao.
    Znam da su bile neke opravdane okolnosti, vjerovatno bilo oblacno i neka zaparina kad se glasalo.... ali nijeste glasali da se to provjeri na referendumu. Sad ti mozes nagadjati da si i u ćikaru vidio da 86,5% neće Mugosu, ali sto narod rece "posto p... ne ufati"

Meni lično koji dolazim sa Cetinja je puno prijatnije bit u opoziciju no u vlast, i danas bi na nekim novim izborima dobili između 25 i 30 %, umjesto februarskih 21%. Opet ovo ti pričam zato što skoro svaki dan dolaze porodični ljudi, studenti i intelektualci da nam se priključe, tako da se ne bojim za budućnost stranke u narednom periodu u mom gradu.
    Od nedjelje će i zabavista da nagrnu tamo no vi vazda imate cudo grdno glasaca kad nema izbora, a poslije.... Bogomi da ista valjate sami bi vlast na Cetinju imali, ali kakvi ste dobro da vam i toliko vjeruju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Postovani El Re, zahvaljujem se na detaljnom objashnjenju, i mogu reci da mi je i sada totalno nejasno zasto to naselje nije bar urbanistichki konstruisano, jer koliko se da vidjeti, ulozeno je mnogo novca u one bezlichne kucerine, a estetski okvir za civilizovan zivot ne lichi ni na sta.
    Poštovana Majo,
    (neću ti persirati, ne zato što te podjednako ne uvažavam, naprotiv, već zato što mi je "per se" korenspondencije preko glave pa se osjećam ko da sam još na poslu. dakle ne ljuti se zbog toga...)
    Ne znam od kada živiš van CG i da li si uopšte ikada, ali neke tvoje dileme poput ove me zaista rastuže jer one pokazuju upravo koliko smo mi zaostalo društvo koje je teško razumljivo ljudima sa strane iako se radikalno promijenilo u zadnjih 10-15 godina.
    Tebi je, i svakom normalnom, nenormalno pojmiti da je jedna etnička skupina krajem 20. vijeka prosto došla (poput Slovena u 7. vijeku) i nastanila se neometana ni od koga, razvijajući svoje naselje po uzoru na sela u Bihoru. Jedina razlika u odnosu na divlje Slovene jeste što ovi nisu razapeli šatore već su zidali kuće sa prepoznatljivim krovovima na "dvije vode" obično oštrih uglova ko za beransko-rožajske snjegove. Ove kuće listom nemaju uređenu fasadu jer se to po sjeveru CG i danas smatra luksuzom pa gotovo svaka stoji u svoj čarobnoj boji isušenog maltera. No, ne treba ih kriviti... Oni su donijeli onu kulturu kuju su poznavali, a stotine takvih "karabuških polja" možeš naći po sjeveru CG koliko želiš.

Asfaltirati sirinu od par metara, bez ikakvog razmishljanja gradjana tog naselja o trotoarima, o bezbjednosti njihove djece...Srednji vijek...
    Onakva ledina, divan prostor, a takvi promasaji... Neozbiljno totalno..
    Šta ćeš...Svi ljudi, pa i oni su naša braća i vremenom će se stvari popravljati. Što bude ljepša Podgorica, biće uređenija i njena periferija. Jedno drugo obavezno vuče.

Malesija je predivna, a Tuzi kao pogranichni grad treba da cveta na najbolji moguci nachin jer su njeni gradjani osjetili zapadnu kulturu mnogo ranije nego mnogi iz CG...
    Malesiju obožavam. Posebno naš dio kanjona Cijevne koji me kada sam prvi put kročio u njega bukvalno ostavio bez daha i đe sam pronašao par plaža u kojima se možete kupati u potpunoj divljini u vodi čistoj kao staklo i gledati kako sitne ribice plivaju oko vas.Da mi je neko rekao da to postoji blizu PG rekao bih mu da pretjeruje.
    Prelijepo je i u hotskim brdima za koja mogu reći da sam na žalost među rijetkim Crnogorcima koji je bio tamo a to je na svega 15-20 km vazdušne linije od PG. Tu u tim brdima nalazi se prelijepa stara (katolička) crkva na Arzi a ko želi da istražuje predlažem mu da obavezno pođe do sela Barlaj. Voziće se putem s kog se pruža pogled na Hotski zaliv i kompletnu istočnu stranu Skadarskog jezera a sa puta se vide albanski "Alpi" uvijek u snijegu i Kopljička ravnica i sve do Skadra uključujući i grad. No, oni koji ne vole prirodu slobodno nek ne idu tamo jer njima će biti razočarenje đe god da pođu.

Izgleda da mi koji smo iz Podgorice najmanje znamo o samoj Podgorici i njenim novim gradjanima...A sa starim smo se odlichno razumjeli i nadasve postovali...
    U pravu si...No,na žalost, ništa nije veća sramota za svakog podgoričanina ko to što nije makar pokušao naučiti nešto o bogatoj istoriji grada u kojem se rodio ili živi. Meni je otac Vasojević koji je jako davno, a završivši visoku školu, za poslom doselio u PG a majka mi je iz staropodgoričke pravoslavne porodice i njenog oca sam maltretirao da mi dok se ne sruši priča o istoriji stare Podgorice. Vodao sam ga po gradu, pa mi je pričao, recimo"vidiš ovu zgradu sad muzičke škole? To ti je nekad bio Sokolski Dom za "pionire" koji su slavili dinastiju Karađorđevića kroz njegovanje vrlina za mlade"...Vidiš ovu kuću đe je katanac a nekad bila "titogradska tribina"...E to ti je kuća oca Srđe Darmanovića koji je shvatio sam ga bio neki predratni uglednik. "stara "Vatrogasna" ti je bila velika garaža i radionica u kojima su se parkirala i opravljala državna auta" i sve tako redom šetajući po gradu mi je govorio što je što i čega više nema.
    Za to svoje interesovanje ne mislim da zaslužujem medalju. Mislim da je to obaveza svakog ko se rodio u ovom gradu da makar ponešto nauči o njemu i to bi trebalo uvesti kao obavezu u osnovne škole.

Nego odoh u off i izvinjavam se svima, pa ko može nek se ne osvrće na moje duge pisanije.
    Last edited by El Re; 14-06-10 at 12:22.

Page 78 of 88 FirstFirst ... 2868747576777879808182 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)