Besplatna lekcija iz logike: Affirming the Consequent
1. P implicira Q.
2. Q.
3. Dakle, P.
Realno gledano,mislim da 90% nas sa foruma sa kojima stupaš u kontakt ne ispunjava sve ovdjenavedene uslove.
Ako bi ovo trebala biti definicija mržnje koju mi (učesnici u raspravama) osjećamo prema tebi. I,zbilja je čudan način pokazivanja ljubavi konstantan potcjenjivački ton i generalno nepristojan diskurs.
I opet ponavljam,ja lično nemam nikakav motiv da te volim ili mrzim. Niti takve emocije gajim prema islamu ili tako nešto. U najgorem slučaju mogu nešto da ne volim na ovom forumu,da mi nije milo. Ali da mrzim,to nema smisla. Ubijeđen sam da ima tu i dosta drugih učesnika u raspravama koji su poslovično indiferentni prema islamu. Ta,svi mi imamo prijatelja,ljubavi,života,obaveza,ovoga i onoga i mimo foruma i nije nam previše stalo. Nadam se,barem.
EDIT: A i bilo bi vrijeme da prestanete da se prepucavate vas dvojica,stvarno. Kulturno bi bilo prema nama ostalima. Neka makar jedan popusti,nakon mjesec dana konstantnog bombardovanja sr*njem na obje strane.
"And if they didn't believe me, they believe me now."
Pogrješke u tvom zaključivanju
P zna, odnosno može Q
– razlikuj ispravne od pogrešnih zaključaka(na
razini logike prvoga reda)
– prepoznaj tipične pogrješke u zaključivanju i navedi
razloge njihove nevaljanosti. Zadatak za srednjoškolca.
Dobra poruka...govori o miru,suživotu,praštanju
Ali mi je nekako porazno da ona upravo stoji na bilbordu...kao da na sred New Yorka stoji bilbord na kome piše 'NE MALTRETIRAJTE CRNCE' (nije fora više)...
Koliko je zaista moguć suživot između raznih religijsko navijačkih grupa ovdje na balkanu...
Još jedno pitanje na koje nisam našao odgovor na internetu. Kako se, prema islamskoj teologiji, objašnjava postanak različitih ljudskih rasa i koliko starim se smatra ljudski rod prema islamskim učenjacima?
"ˇDejémonos de andar de cumbre en cumbre y vayamos directo a combatir el alfabetismo, carajo!"
Islam je naslijedio Stari Zavjet...tu su ti odgovori
Ово је прави примјер генерализације, која не води ничему добром, и која је,слободно могу рећи,узрок бројиних негативних појава у друштву: мржњи,нетрпељивости,раздору, презиру, непријатељствима,ратовима и сличом.
Дакле, Аллах у Кур'ану поручује муслиманима да за пријатеље узимају само своје(=муслимане), јер,остали(дакле, сви немуслимани), њима желе само пропаст. Шта то значи практично?! Дакле, примјера ради, да сам ја муслиман, за истинског пријатеља не бих смио да имам свог комшију, или неког члана породице, рођака, колегу- свеједно, који је, хришћанин, или будиста или агностик.
Пријатељство је посебан однос међу људима који се занива на најплеменитијим осјећањима, као што су љубав, поштовање, осјећај блискоси, трпељивост(толеранција) и сл.
Закључак је једноставан: Кур'ан нас позива да истинска племенита осјећања/-пријатељство/ имамо искључиво према муслиманима.
Врло се јасно може закључити и то да је овај ајет све немуслимане, дакле, назвао мрзитељима, прогонитељима и сл.
По мени,оваква генерализација и предрасуде су изузетно лоше и изузетно уназађују међуљудске односе.
Какав,дакле, закључак да изведемо о Аллаху, какав је он бог?
Поздрав и свако добро
"O ljudi, Mi smo vas od muškarca i žene
stvorili i plemenima i narodima vas učinili da
biste se upoznali. Najugledniji od vas kod
Allaha je onaj koji Ga se najviše boji; Allah,
uistinu sve zna i nije Mu skriveno ništa."/13/
Obavještava Uzvišeni Allah ljude da ih je stvorio od
jedne osobe i od nje stvorio njenog para, a to su
Adem i Hava, i podijelio ih na narode i plemena, te su
svi ljudi jednaki po porijeklu, nastali od zemlje,
odnosno od Adema i Have, a.s. Razlikuje se samo u
pitanju vjere i to u tome koliko je ko pokoran Allahu,
d`.š., i koliko slijedi Njegova Poslanika, s.a.v.s. Zbog
toga Uzvišeni Allah ovako govori, nakon zabrane
ogovaranja i međusobnog ponižavanja ljudi
upozoravajući na jednakost ljudskog roda.
"O ljudi, Mi smo vas od muškarca i žene
stvorili i plemenima i narodima vas užinili da
biste se upoznali...", tj. kako bi se postiglo
međusobno upoznavanje unutar i van plemenske
zajednice. Prenosi Ebu-Isa et-Tirmizi od Ebu-Hurejrea,
r.a., a on od Poslanika, s.a.v.s., koji je rekao: /221/
"Upoznajte svoje porijeklo, time ćete učvrstiti
rodbinske veze, jer, zaista rodbinske veze donose
ljubav u porodici, bogatstvo u imetku i produžuju
život."
A Uzvišeni kaže: "Najugledniji od vas kod
Allaha je onaj koji Ga se najviše boji...", tj.
izdvajanje jednih ljudi nad drugima kod Allaha je
samo po bogobojaznosti, a ne po porijeklu. O ovome
se navodi više hadisa Allahova Poslanika, s.a.v.s., kao
što je: /222/ "Najbolji su među vama u islamu oni koji
su bili najbolji i u doba džahilijeta, ako shvate vjeru..."
Navodi Buharija od Ebu Hurejre r.a., Muslim navodi
od Ebu-Hurejrea, r.a., koji kaže da je rekao Allahov
Poslanik, s.a.v.s.: /223/ "Zaista, Allah ne gleda u vaše
izglede, niti u vaše imetke, nego gleda u vaša srca i
vaša djela."
Поздрав, Ибн Синан, да ли је Твој посљедњи пост- одговор на моје питање?
Credo, sto se tice ajeta u kojem se kaze da za prisne prijatelje uzimamo samo svoje, misli se u slucaju ratnog stanja. Muslimanima je zabranjeno da za prijatelje uzimaju ljude koji se bore protiv njih. Navedeni ajet objavljen je Poslaniku s.a.w.s. u vremenu borbe protiv mnogobozaca. U mirnodobskim uslovima muslimanima je dozvoljeno da za prijatelje uzimaju hriscane, medjutim ipak se ne dozvoljava da postoji velika bliskost u medjusobnim odnosima, a narocito ne u sredini gdje ima muslimana. Muslimanima je dozvoljeno svim situacijama da uzimaju hriscane za prijatelje ukoliko oni ne ratuju protiv muslimana, a Allah s.w.t. najbolje zna.
Besmrtni, sto se tice toga koliko je star ljudski rod, nema podataka o tome, bar ja nisam naisao na njih. Kako se objasnjava postanak razlicitih ljudskih rasa? Nakon potopa Nuh a.s. tj. Biblijski Noje imao je tri sina koja su naselila razlicite zemaljske krajeve. To je ono sto ja znam. Nisam naisao na nesto odredjenije.
Захваљујем.
Дакле, поменути ајет је објављен у ратним околностима, и то је ОК. Међутим, интересује ме ово болдано. Који је то критеријум када постоје дозвољени односи са хришћанима, а када то прелази у ''превелику блискост''? Које су то ситуације?
По мени,,тај концепт не стоји на баш најбољим етичким принципима. Примјера ради, када би овакво правило постојало у Православљу, којем припадам- никако не их могао да схватим да не смијем бити у ''великој блискости'' (како је ја разумијем) са неком особом која је нпр исламске вјероисповијести, само зато што је муслиман/ка. Ако мени неко по свим основама одговара за дружење, пријатељство, не видим зашто би нас вјера раздвајала. Свако нека држи своју вјеру, не видим проблема у томе. Дакле, овдје је,као што сам горе написао, ријеч о чистој генерализацији- нећу да будем близак са неким јер је хришћанин/ка.. У супротном, овакво правило не би постојало у мирнодопском времену.
Много ми је ближи хришћански став који нас позива да будемо са свима у добром, и да ''носимо терете један другога'', ма ко и какав да је.
Што би један Епископ рекао: ''Прихватати особу( -дакле, особу, личност- не, хришћанина, муслимана,атеисту,агностика,Србина,Бошњака, Кинеза, богатог,сиромашног,мушког или женског- Credo) онаква каква јесте, једина је етика хришћанина.''
Поздрав
Kada pričaš o hrišćanskom stavu tolerancije prema drugima, istina on kao takav kruži među hrišćanima i on je opšte prihvaćen. Međutim, u Bibliji itekako postoje citati koji govore o netolerantnosti prema vjerskim neistomišljenicima. I to veoma žestoki.
Što se tiče mirnodobskih uslova Kur'an je jasan:
Allah vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone – Allah, zaista, voli one koji su pravični – ali vam zabranjuje da prijateljujete sa onima koji ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg izgone i koji pomažu da budete prognani. Oni koji s njima prijateljuju sami sebi čine nepravdu. (60, 8-9)
Drugim riječima treba jedni drugima da činimo dobro, da budemo međusobno pravedni, ali bliski prijatelji sa vama ne smijemo biti, jer je Allah s.w.t. neprijatelj nevjernicima, a vi ste po Kur'anu nevjernici. To je jedan od razloga, međutim njih ima još. Evo reći ću ti još jedan, koji si ti naveo. Za razliku od nas, vi sebi dajete previše slobode, smatrate dozvoljenim ono što je kod nas strogo zabranjeno, kako u ishrani, tako i u ponašanju. Niste upućeni, bar mi smatramo da nemate adekvatnu uputu kako se ponašati.
Par primjera. Da smo kojim slučajem bliski prijatelji ti bi kod mene došao sa ženom u suknji iznad koljena i to je za tebe normalno, međutim to je za mene nenormalno. Kada bih ja došao kod tebe, ti bi u mom prisustvu pio alkohol, a meni je zabranjeno da sjedim za stolom za kojim se pije alkohol. Kada bi ti kod mene došao, ušao bi u kuću možda i obuven, za nas je to katastrofalno. Mi vas smatramo bez obzira koliko vi sebe nazivali vjernicima veoma lakim plijenom šejtana, tako da mislimo da ni naše žene, sestre ili majke pored vas nisu sigurne. Vi možete počiniti bilo koji grijeh, Isus je to već otkupio. Dok se nama naređuje da spustimo pogled, kako ne bi poželjeli ono što nam je zabranjeno, vi nemate taj propis, vama je dozvoljeno da gledate, a kada grijeh počinite nemate osjećaj kajanja, jer nemate strah od Boga. Strah od Boga nemate, jer to u vašim knjigama nije razjašnjeno.
Na kraju, ne zamjeri mi na mojoj iskrenosti. Ja sam uvijek pričao onako kako mislim. Lično nemam ništa protiv hrišćana. Nekoliko puta sam na forumu javno rekao da su meni bliži hrišćani koji vjeruju onako kako vjeruju, od tzv. muslimana, koji od islama imaju samo ime i po neki običaj u mnoštvu preuzetih od pagana. Cijenim hrišćane jer su svojoj vjeri mnogo predaniji nego tzv. muslimani. To najbolje pokazuje priliv novca koji ostvaruje manastir Ostrog, za razliku od naših bijednika na čelu islamske zajednice, koji su korumpirani, koji rukovode džamijama u kojima nema prebijene pare. Moje mišljenje je da bi to trebalo biti obrnuto, jer mi smo ti koji za razliku od vas imamo nepromijenjenu Božiju s.w.t. Knjigu. Međutim, to nije tako, ne znam zbog čega. Možda iz straha od ekstremnih nacionalista među vama. Danas kod tzv. muslimana majke brane djeci da idu u džamije, jer smatraju da im to u životu može donijeti nevolje. Istina je da su donekle i u pravu. Najbolji primjer su muslimani koji idu u džamije po Crnoj Gori. Nikome ništa ne rade, nikakva krivična djela nisu počinili a opet crnogorski mediji po zapovijesti hrišćanskih ekstremista pokušavaju od najobičnijih ljudi napraviti teroriste, ekstremiste ili tzv. vehabije. I dok mi sebe nazivamo vjernicima, poštujući najuzvišenija moralna načela, varvari (navijači Budućnosti) lome po Crnoj Gori, dok se njihova djela se zataškavaju. I dok oni sebe nazivaju odvratnim nazivom (varvarima) niko im zbog toga ne prigovara, dok sa druge strane nama drugi daju ekstremističke nazive bez ikakvog dokaza. Još smo primorani da se opravdavamo. Eto, to je još jedan razlog da ne budemo bliski sa vama.
Last edited by Mabus; 11-06-10 at 02:23.
44. A ja vam kažem: ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, činite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone;Matej, glava 5
Волио бих да покажеш гдје то књиге по којима се водимо ми Хришћани позивају на нетолеранцију?
Увијек сам се питао коме покушаваш да даш савјет на кривој основи
Ај леба ти покажи нам ђе си прочитао ово горе што си навео јер то са нама везе нема.Можда се појавила нека нова секта па си ступио у контакт са њима али то везе нема са нама Хришћанима.
А шта сте то конкретно задржали јер ви немате на шта да се позовете прије Курана од јеврејске и хришћанске литературе?
А ко вама брани да идете у џамије од Православних или вам улива страх?
И наши су родитељи живјели 60 година под комунизмом па су мнооого екстремни кад нама бране да идемо у Цркву.
А који су то хришћански екстремисти у власти који вас спутавају?
Је ли по теби Сеад Јасавић са његовим пионирима у потпуности толерантан?
Volio bih i ja to da znam.
U stvari,ko je to ko ugrožava muslimansku manjinu i brani im nešto neku slobodu uopšte? Ja kao odgojeni pravoslavac (iako sam odustao od toga čim sam naučio kompleksnije matematičke operacije) baš nisam primijetio da su muslimani u nekom aparthejdu ovdje ili da im neko nešto brani.
A ponajmanje da mediji stvaraju negativnu sliku o muslimanima u Crnoj Gori. Mada mediji stvarno tome pribjegavaju po potrebi,ipak mislim da je tako nešto pomalo i paranoidno pomisliti.
Imam dosta poznanika muslimana i nijedan mi nešto ne izgleda... Kako da kažem.
Povučen,nipodaštavan ili tako nešto. Diskriminisan,taman posla. Naprotiv,uglavnom su dobro socijalizovani mladi ljudi koji rade,studiraju,bave se onim i ovim. Nešto kao i svi ostali.![]()
Last edited by Čika Džo; 11-06-10 at 12:32.
"And if they didn't believe me, they believe me now."
Dovoljno govori položaj muslimana u Crnoj Gori podatak da ih nema niđe na bitnim funkcijama u državi. Možda ti nisi takav da mrziš i prezireš, ali vjeruj mi da su muslimani mnogo ugroženi.
Last edited by Ibn Sinan; 11-06-10 at 17:34.
Kako nema muslimana na bitnim položajima u državi, znaš li koliko je procentualno muslimana- poslanika u Skupštini Crne Gore? Pogledaj i sastav Vlade, nekoliko ministara su muslimani.
Uotalom,svako ima pravo da se kandiduje na izborima,u skladu sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika, pa neka izvoli.![]()
Reci Sinane ko te to ugrožava da se pokupimo da megdan zapođenemo...
Ah da...kakav bi prepodobni bio da nemaš iskušeničke muke.
Tačno tako moj indijanče. A ti muslimani u skupštini su više manje potražili samo dobro uhljebljenje, to što se oni bore za prava muslimana mogu da se povuku za onu stvar. Najveći neprijatelji muslimana na ovim prostorima su takvi ljudi, navodni muslimani koji ne praktikuju ni 1 posto od islama a praktikuju 99 posto poslušnosti i naređenja. Najveći prijatelji su nama pošteni crnogorci.
Hahaha, za obavljanje funkcije poslanika u nacionalnom Parlamentu Crne Gore, em što je vjerska pripadnost irelevantna, a kamoli to da li je neko pravi vjernik, ili nije. Zna se na koji se način postaje poslanik, pa neka se ti ''pravi vjernici'' kandiduju, ko im brani?!
Nego,šalu na stranu- jednostavnim uvidom u sastav SKupštine Crne Gore i ministara u Vladi Crne Gore, dolazi se do nedvosmislenog zaključka: procentualno je veći broj funkcionera islamske vjeroipovijesti u pomenutim državnim organima vlasti(u odnosu na ukupan broj članova Skupštine, odnosno Vlade), nego što ima muslimanskog življa u Crnoj Gori,prema popisu iz 2003. godine. Toliko o diskriminaciji i hrišćanskom ekstremizmu u crnogorskoj vlasti.
Ibn Sinan:
Dovoljno govori položaj muslimana u Crnoj Gori podatak da ih nema niđe na bitnim funkcijama u državi. Možda ti nisi takav da mrziš i prezireš, ali vjeruj mi da su muslimani mnogo ugroženi.
Osvrnuo sam se konkretno na 2 organa vlasti, Skupština i Vlada CG.
Primjera radi, broj poslanika koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci je nešto preko 20%, a koliko ono bješe ima Bošnjaka u CG, prema popisu iz 2003.? 8%.Šta ti govori taj podatak? Vidim da u ovom tekstu Bošnjačka stranka daje nekakve primjebde... Đe se baš oni pronađoše da se bune, kad Rafet Husović uživa finu poziciju u hrišćanski ekstremističkoj Vladi Crne Gore.
Da ne pominjem ministra Dinošu, Potpredsjednika Skupštine Rastodera, i mnoge druge.
Ovaj tekst se prvenstveno odnosi na instutucije lokalne samouprave i u uskoj je vezi sa tzv. principom pozitivne diskriminacije.( v. Gl. 6., Ustav Crne Gore)
E sad, da bi se taj princip pravilno razumio itekako je bitno poznavati ustavno pravo. Bez toga- ne može se prvilno shvatiti šta znači procentualna zastupljenost.
Kada bi se taj termin bukvalno shvatao, kao što ga tako pogrešno shvata preko 90% ''ugroženih i diskriminisanih građana CG'', čemu onda organizujemo izbore, vršimo preraspodjelu vlasti, u krajnju ruku- zašto se usavršavamo u obrazovnom smislu? Umjesto toga, mogli bismo, fino, da pogledamo koliko u kojoj Opštini ima pripadnika određene etničke grupe, i da njihove predstavnike postavimo na odgovarajućim mjestima u institucijama lokalne samouprave.
Princip proporcionalne zastupljenosti se uslovno shvata, u konkretnom slučaju, i u kontekstu konkretnih uslova. Svakako da stanje nije najdeanije na okalnom nivou, ali, Bože moj, nije niđe idealno. Bar bi muslimani trebali da se ''pokriju po ušima'' kada je ovaj problem u pitanju. Naveo sam ogroman procenat muslimana u institucijama centralne vlasti(interesantno kako se ovdje ne postavlja pitanje o proporcionalnoj zastupljenosti, jer su muslimani prekoračili tu zastupljenost za više od 100 %, iznad one koja im pripada-ako se kocept pozitivne diskriminacije shvati kako sam naveo), a svakako sam upoznat da u Opštinama sa muslimanskim stanovništvom u većem broju,kao što su Rožaje, Plav, Ulcinj, Bar i ostale- muslimani zauzimaju prilično značajne pozicije.Nego, to sve zavisi od slučaja do slučaja, danas mnogi faktori utiču na zaposlenje...
Pozdrav
Last edited by Credo; 11-06-10 at 21:07.
Znaš kako, vidio sam neke anonimne ljude po forumu da komentarišu (ne)zastupljenost manjina u organima uprave, pa sam otišao na Google i vrlo brzo našao članak jedne ozbiljne institucije koji govori o istoj temi. Nažalost, nisam mogao da nađem ove skorije članke iz novina koji govore o istom problemu.
Veliki problem je što se procentualna zastupljenost zvanično (od strane lokalne i državne uprave) ne stavi na papir, nego se "popis" odrađuje, da te citiram, "jednostavnim uvidom", i komentarima: "ada vidiš i sam da ve je dosta".
Pozdravljam
Zasto se ne radi onda naporedo koliki su procenti kod nezaposlenih jer bez takve analize je prva samo puko nagadjanje. Ako na primjer nema nijedan nezaposleni ljekar musliman, a kvota procentualna nije zadovoljena da li onda da se zaposli Ibin koji bi ljude lijecio Kuranom?
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks