U Kur'anu se nalaze propisi i upute koji regulišu dužnost vladara.
Tako Uzvišeni veli: 'Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjerite i kada ljudima sudite, da pravedno sudite.' (En-Nisa, 50). U sljedećem ajetu iste sure su navedene obaveze podanika gdje Allah, dž.š, kaže: 'O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim.' (En-Nisa, 59). A kada dođe do nesporazuma između vladara i podanika, Allah, dž.š, naređuje sljedeće: 'A ako se u nečemu ne slažete, obratite se Allahu i Poslaniku ako vjerujete u Allaha i onaj svijet, to vam je bolje i za vas rješenje ljepše.' (En-Nisa, 59)
Ljudi su svi, bez obzira na nacionalnost, boju, društveni položaj, funkcije koje obavljaju i imetak koji posjeduju Allahovi robovi i istog porijekla. Nema razlike među njima u ljudskosti, u pravima i obavezama. To je osnovno i temeljno islamsko vjerovanje.
Na temelju tog vjerovanja vladar i njegovi podanici su u šerijatu ravnopravni u pravima i obavezama i nema nikakve prednosti jedan nad drugima, jer se odlike ogledaju u poslu, trudu, podjeli poslova i različitosti specijalnosti. U islamskom političkom sistemu vladar se u svojim postupcima i primjeni vlasti mora povinovati kontroli, obračunu i prigovoru. Islamski ummet ima pravo da savjetuje vladara ili da ga razriješi dužnosti, ukoliko se u svojim postupcima i primjeni vlasti suprostavi šerijatu i njegovim načelima, te u drugim prilikama koje su odredili islamski pravnici, kao npr. nemoć vladara da obavlja svoju funkciju, itd. To najbolje potvrđuje govor prvog Poslanikovog zamjenika (halife) Ebu Bekira, koji je održao neposredno po preuzimanju dužnosti, kada je, između ostalog, rekao: 'Pokoravajte mi se sve dok se ja pokoravam Allahu i Njegovu Poslaniku, a kad se ne budem pokoravao njima, vi niste dužni da mi se pokorite.'
Zato islam ne priznaje vladarima nikakve privilegije, baš kao ni vjerskim učenjacima. Znači, nema staleža niti privilegije u islamu.
Vladar u islamskom političkom sistemu ne propisuje zakone, nego samo primjenjuje Allahov zakon, koji je predstavljen u Kur'anu i vjerodostojnim hadisima, tj. sunnetu.
Takođe treba naglasiti da niko nije pošteđen odgovornosti. Svako je odgovoran za svoj posao. Niko nema imunitet koji bi ga oslobodio obaveze koju mora da izvrši, da ga oslobodi odgovornosti ili da ga zaštiti od posljedica zbog neizvršenja.
Niko od ljudi, bio to pojedinac ili grupa, partija, preduzeće, zajednica ne zaslužuje apsolutno pokoravnje drugih bez ikakvih ograničenja. Apsolutnu pokornost zaslužuje samo Allah, Stvoritelj ljudi, nebesa i zemlje, i niko drugi. Odnosi između vladara i podanika, između pojedinca i vlasti, između građanina i države su ustrojeni. To je pokornost, ograničena šerijatom, njegovim propisima i načelima, a nije slijepo i apsolutno potčinjavanje. Ta pokornost je ograničena propisima određenog sistema, gdje vladar nema moći da ih promijeni, jer je to božanski sistem, koji potpuno odgovara ljudima, i on je sudija između vladara i njegovih podanika, kada nastane sukob i neslaganje među njima.
Last edited by Ibn Sinan; 31-05-10 at 19:00.
Gaule brate ja mislim da pravi ateisti ne posjecuju ovaj pdf :/
(╯°□°)╯ ︵ ┻━┻
Ovi bi i Homeinija pretvorili u ateistu... green peace i slično .... AHAHA
Ovo je usko povezano sa...UH!...
Što je rekao Anštajn...
Ljudska glupost i kosmos su vječiti, mada za kosmos i nisam toliko siguran... AA![]()
Last edited by gaul; 02-06-10 at 03:48.
Tvoja glupost je beskonačna indijanac. Ovaj čovjek bi svojom pakošću otrovao okean.
Last edited by Ibn Sinan; 31-05-10 at 20:32.
Al ta pakost mu je od boga data, po tvojim ucenjima, tako da ga moras prihvatit![]()
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Nije mu data od Boga nego je on izabrao put zla, pa mu je Bog taj put olakšao. Vidiš kako si daleko od poznavanja učenja moje vjere.
Ali ako je bog sve stvorio, onda mora da je stvorio i put pakosti i pakost, i dao slobodnu volju gaulu da izabere taj put.
Gaul svemocan si brate vidis li, protivis se zakonima nelogike postavljene u ucenjima religije.
Novo otkrovenje.
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Smiri se... to si bio u jednom postu, generalno malo pretjeruješ.
Roki pročitaj kako je Muhamed A.S, imao to o čemu natucavaš, i kako je njemu bilo ograničeno, a o ovome čovjeku mogu reći da ga ne poznajem. Hahahahahaha.
Last edited by Ibn Sinan; 01-06-10 at 18:55.
Attachment 42459
puno...
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Last edited by Rakun; 02-06-10 at 14:00.
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Da bi umro nedužan,moraš se roditi.
Sam nastanak je blagoslov. Već si dobio dio Božije ljubavi prema čovjeku.
sa druge strane, Ponekad nedužni umiru i brzo, ne muče se baš svi.
Oni koji umiru u mukama, rečeno je da dobijaju nadoknadu na onom svijetu.
tako da ne vidim tu kontradikciju...
Doslovce, daj mi dokaži, pošto preuzimaš pitanje...obrazloži neposrednim dokazom odakle znaš da svaki teista na ovom bijelom svijetu griješi.
Ono veliko NE!
ja...mislim...da bi trebale sve vjere da se spoje...kao jedna BIG Family...pa tek ce tada doci PEACE IN THE WORLD!Živijeli!:dring::joint:;-)
a sto se tice umiranja,ljudi umiru svaki dan,udesi,bolesti,ubistva,takav ti je zivot a Bog veze sa tim nema.pa uživajte u životu dok traje jer nema vam druge,a filozofiranje prouzrokuje stress koji moze da dovede do moždanog udara.a pakao ili raj jos niko nije vidjeo pa ispricao(ako griješim neka me neko ispravi),i nemoj te se sjekirat' u vezi toga,sve ce biti ok.peace.
http://www.youtube.com/watch?v=PCjwxItb_p4
Les chiens aboient, la caravane passe.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks