Preko noći dva brata postaju različite nacionalnosti. Kakve to veze ima sa genetikom? Sad da se ja izjasnim Hrvatom, je li meni bliži Ivo Josipović od mog oca? Zašto svaki pravoslavni štokavac mora biti Srbin, islamski štokavac Bošnjak, a katolički Hrvat? Zašto ne postoje Hrvati pravoslavne vjere ili Srbi islamske vjere ili Bošnjaci katoličke vjere danas?

Zato sto je na Bakanu vjera bila glavni faktor u odabiru etnickog identiteta, Zbog toga su svi Hrvati katolici, svi pravoslavni Srbi i svi Bosnjaci muslimani.
Identitet je na Balkanu uvjek bio fluidan, Srpsko i Hrvatsko ime se nije ukorijenilo medu narodom dosta dugo, Bosnjaci kaskaju za Srbo-Hrvatima 100+ godina, Ljudi su se najcesce identifikovali po regiji ili mjestu gdje zive, tako je bilo od dolaska Slovena na Balkan i vjerovatno glavni razlog zasto nijedno Slavensko plemensko ime nije pretvoreno u etnicko, a kako bi i moglo kada su Slaveni, kao i starosjedioci koje su zatekli po prirodi sujetni jedni na druge i prilicno ih je lako zavaditi.
Mada to nekada moze biti i prednost, Vizantiji se je tesko bilo boriti sa Slavenima jer nikada nisu imali zajednicko vodstvo, oni su uvjek ratovali samo protiv plamena koja su mjenjala strane ko mi carape, i kada bi pobijedili neko pleme drugo bi iskrslo, dok je sa Avarima puno lakse bilo jer su imali jedinstvenu komandu najcesce sa Slavenima kao pjesadijom.
Ja sam misljenja da bi Srbima i Hrvatima u Bosni puno prakticnije bilo da su Bosnjaci, ako nista makar bi doveli do kraja ovu pricu o identitetu, malo je bezze citav zivot nagadati jesmo li bili socijalni pojam ili neko pleme? Ili u slucaju Hrvata stalno pogadati iz koje azijatske vukojebine smo dosli, sada cujem preovladava teorija da su bili neki povlasteni sloj Slavena, ma koce ga znat vise.
Bosna=Bosnjaci i mirna Bosna.