Samo je Muhamed a.s ostavio Kuran i savršenu vjeru iza sebe, u tome je poenta.
Samo je Muhamed a.s ostavio Kuran i savršenu vjeru iza sebe, u tome je poenta.
Hm,mislim da ovdje ti imaš jedan problem koji se definiše kao opšte-pozanta neprihvatljivost postojanja u ovom slučaju Crkve kao organizma koji ima svoju mističku i prije svega spasonosnu ulogu u životu jednog hrišćanina.Tvoja konstatacija da "da zelim da crkva nikad nije ni postojala, jer nista dobro nije donijela" je vrlo proizvoljna i nepromišljena,ako ćemo mi sad iskreno.Objektivnost u sagledavanju istorije Crkve je vrlina i ta doza zahtijeva određenu nepristrasnost pri donošenju konačnog suda po tom pitanju.Dalje kažeš : "Zar crkva treba da pere ruke od svojih?" - Kojih svojih?Raskol,odnosno cijepanje zapada od hrišćanskog istoka ima svoje malo veće posledice tj. dimenzije tog raskola su malo ozbiljnje nego što ti kažeš.Dakle,treba malo poznavnje istorije hrišćanstva,istorije Crkve itd.
Сваки човјек је - мали бог у блату.
Dimenzije toga raskola u hrišćanstvu moj Emanuile su potpuno različita učenja, kako za njih Allah u Kuranu kaže: A oni su se razjedinili baš onda kada im je došlo pravo znanje iz međusobne zavisti, svaka stranka zadovoljna onim što ispovijeda.
Pod broj jedan, crkva nije samostalan organizam, entitet, nastao iz nicega. Crkva je stvorena od strane ljudi, tako da o misticnosti crkve necemo da pricamo. A znamo koliko je bila uticajna, cak u nekim vremenima vise od kraljeva i careva i grofova, jelte? Pa za sve ispade da grijesi.
Pod dva, ako postoji crkva, za koju kazes da je organizam, postoj li dvije crkve, dva organizma, ili samo jedan, hriscanski organizam? Koliko ima organizama?
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Ima mnogo organizama koji se ne pitaju sa svojim udovima, zbog toga islam ima samo jedan.
Није Црква та која гријеши,него људи су по својој природи слабашни па зато долази до грешака.Христос је рекао : "Сазидаћу Цркву Своју, и ни врата паклена. неће је надвладати. (Мат. 16,18)" .Црква је освештена Духом Светим,који у њој дише од времена Апостола.
У чему се огледа јединство Цркве у њеној земаљској равни? Где је конкретан, видљив принцип овог јединства?Pod dva, ako postoji crkva, za koju kazes da je organizam, postoj li dvije crkve, dva organizma, ili samo jedan, hriscanski organizam? Koliko ima organizama?
У саборности као изражавању свести читаве васељенске Цркве, која по речима апостола Павла има " ум Христов". Сваки раскол је борба против Цркве и пре свега супротстављање свог уско-групног, у суштини затворено-секташког мишљења саборном уму Цркве. Трагичан пример супротстављања васељенској Цркви представља историја римске (римокатоличке) цркве. Многи сматрају да је узрок њеног пада била латинска јерес "Filioque" (тј. погрешно учење које тврди да Дух Свети исходи не само од Оца већ "и од Сина") и друга одступања неспојива са Православљем, али они су пре били последица него узрок. Стварни узрок је била претензија и напор римског епископа да постави себе изнад васељенске Цркве, тј. игнорисање саборног мишљења Цркве као принципа чувања истине. Управо су отуда дошле све римске грешке и одступања која су потом ушла у праксу и свест римске цркве, а затим су била проглашена за догмате. Сваки раскол је, дакле, последица претензије дела да представља читаву целину.Црква је живо Тело Христово, због тога део, отргнут и ишчупан из организма, постаје мртво парче које трули.
Сваки човјек је - мали бог у блату.
Ko je ubio više ljudi, po Bibliji?
I nisam zidar, ali eto
I nisam zidar, ali eto
"Ja i dalje čekam da mi dokažeš da je Sunce kancerogeno.", Bugi
Pošto Boga sagledavam kao Stvorioca i uzročnika svijeta, kao jedno savršeno i vječno biće, a tebe kao stvoreno, zavisno od svog Stvoritelja, nesavršenog i smrtnog, za mene si ti imaginaran a Bog potpuno STVARAN.
Nisam citirao nikoga...
Sam si rekao da je Islamu dat 'ud'...što ti ja mogu kada se prosipaš...ničim izazvan,onako spontano...
Ako je dijelo vječnog i stvarnog zapravo imaginarno, odnosno nepostojeće, onda je ono stvarno takođe nepostojeće,odnosno lažno.
Uf...prepodobni...moram mnogo da radim sa tobom
Pa jeste moj indijanče samo Bog ima potpuno bivstvovanje sve ostalo je mješavina prelazak iz ničega u nešto i iz nečega u ništa.
Il' nešto il' ništa, nema prelaska...
Vjerujem samo u ono sto vidim svojim ocima, tako da sam potpuni ateista. Crkva je po meni profitna institucija (cast rijetkim pojedincima koji se jos uvijek bore za neke svoje ideale)...
Poznato je da je religija nastala iz neznanja i mislim da je stvorila vise razdora nego bilo koja druga pojava poznata covjecanstvu.
eto tako![]()
Weakness of attitude becomes weakness of character.
Teorija o kornjači i rozom slonu je čista jeres!!!
Zna se da je slon bio plav i da je sprštio kornjaču, i sada on na leđima nosi vaseljenu... :mad::mad::mad::mad::mad:
Mnoge stvari ne vidiš svojim očima a znaš da postoje...
Za mnoge stvari nemaš dokaza, a opet znaš...
Nemoj da trčiš pred rudu, ako želiš da se ogradiš od teista, samo reci da nisi vjerujuć odnosno da si ateista...![]()
Last edited by gaul; 26-05-10 at 10:36.
neki primjeri stvari koje ne vidiš ,a znaš da postoje:
-Vazduh ne vidiš ali ga dišeš
-Vakum ne vidiš ali ne možeš da dišeš
-Aromu ne vidiš ali osjećaš smrad/miris (ako je smrad dovoljno jak štipa i za oči)
molio bih te da navedeš stvar koja se zna a nema dokaza za nju
Last edited by Rakun; 26-05-10 at 11:51.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks