Mnogi su sebe nazivali takvim imenima, pa ako si Isus pošalji mi čudo da postanem tvoj apostol!
Ocu i ja da sam apostol tvoj, ali ja vjerujem da je sve nastalo iz rvacke sesije dzinovske kornjace i rozog slona, je li to neka prepreka, msm, isto mislimo, mozda si bas ti njih stvorio
I nisam zidar, ali eto
oko mene ceo zivot cigle, zgrade, blokovi i beton
Evo Rakun izvodi dokaz da su blagoslovljeni oni koji ne vidješe a povjerovaše, i time imitira mudrost Isusa u Jevanđeljima. To samo govori koliko su te riječi duboke i istinite. Jednom prilikom je Muhamed a.s upitao ashabe (drugove u vjeri): Koji vjernici izazivaju najveće divljenje ? Jedan reče: Meleki (anđeli) Allahov poslaniče, a on mu uzvrati: Kako nebi bili vjernici kada direktno vide Allaha? Drugi reče: Božiji poslanici ? A Muhamed a.s reče: Kako nebi bili vjernici kada se preko njih dostavlja Božija objava ? Treći reče: oni koji su slijedili Božije poslanike! Ne reče Muhamed a.s, kako nebi vjerovali kada su vidjeli i čuli Božije poslanike. A onda im odgovori: najveće divljenje kod Allaha imaju oni vjernici koji niti su vidjeli niti čuli istinu, ali povjeruju u nju iz knjiga koje su im ostavljene. Amin. Hvala Allahu što ja vjerujem na takav način.
Ovo je jedna od onih dobrih mutacija i postoji i u Starom Zavjetu. Religije koje imaju ovu ideju imaju veliku prednost u odnosu na religije koje ohrabruju razmišljanje.
"Ako vjeruješ bez dokaza, dobićeš najviše marmelade kad umreš." :roll:
★
Ovdje ima mnogo razmišljanja samo ti to uopšte ne kapiraš. Islam ohrabruje razmišljanje, čak i potencira. Božiji poslanik Muhamed a.s je izrekao čuveni hadis: Svjetlo vjerovanja je razmišljanje. Prc.
Veliki je to mudrac hahahahaha. Uzvišeni Allah kaže: "Mojim dobrim robovima sam pripremio nešto što oči nisu vidjele, za što uši nisu čule, niti je ikad na um palo ljudskom srcu."
Proučite ako hoćete ajet I niko ne zna kakve ih skrivene radosti čekaju kao nagrada za njihova djela.
(Es-Sedžde, 17.)
Kada je Allah stvorio Džennet i Džehennem, poslao je Džibrila u Džennet i rekao mu: Otiđi, pogledaj Džennet i nagradu koju sam pripremio stanovnicima Dženneta.
Džibril ode, pogleda Džennet i nagradu pripremljenu njegovim stanovnicima, i kada se vrati, reče Uzvišenom Allahu:
- Tvoje mi moći, u Džennet će ući svako ko za njega čuje!
Allah naredi pa se Džennet okruži neugodnostima i reče Džibrilu: Vrati se i pogledaj kakvu sam nagradu pripremio stanovnicima Dženneta. Kada se Džibril vrati do Dženneta - ugleda Džennet okružen neugodnostima i odmah se vrati Allahu:
- Tvoje mi moći, bojim se da će iko ući u Džennet!
- Otiđi i pogledaj Džehennem i kaznu koju sam pripremio stanovnicima Džehennema - naredi mu Allah.
Kada dođe do Džehennema i ugleda njegovu razbuktalu vatru, vrati se nazad i reče:
- Tvoje mi moći, niko ko čuje za Džehennem neće ući u njega!
Allah naredi da se Džehennem okruži strastima, i reče Džibrilu da ga ponovo pogleda. Kada ugleda Džehennem, Džibril progovori:
- Tvoje mi moći, bojim se da će se iko spasiti Džehennema!"
Poučna priča, za tebe bajka a za mene istina, čuvaj se moj Roni, Roki, tamo će biti mnogo preispitivanja savjesti...
Last edited by Ibn Sinan; 24-05-10 at 17:31.
Poučna i slikovita. Ali su i Tri Praseta. Jednako dokaza ima za obje: 0. Jednako su bajke.
http://en.wikipedia.org/wiki/Argument_from_authority
http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_hominem
Razmisli, kad je već u skladu sa Islamom.
ZOMG, ponovo si ti napravio jednu ili dvije logičke greške u svom postu a ja nijednu.
http://en.wikipedia.org/wiki/Straw_man
Ja nijesam niđe u postu zaključio "ergo Bog ne postoji". Citirao sam House-a ironično kao dokaz da možeš da citiraš koga hoćeš i da to nije relevantno.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ad_Hominem
To što je House imaginaran ne znači da ta rečenica nije tačna.
★
"Ne vjerujem da je isti Bog koji nam je podario čula, razum i intelekt želio da ih ne koristimo nego da do znanja dođemo na neki drugi način." - Galileo Galilei
Možemo ovako do besvijesti.![]()
★
Galileo je bio hrišćanin,tako da ne znam koliko se tvoj citat slaže sa onim prethodnim,i nizom koji je trebao da sleduje.![]()
(ili si mislio da suprotstaviš odnos vjere i znanja,ne razumem)
Сваки човјек је - мали бог у блату.
A kako zivjase ono Galileo zadnjih godina zivota, i sto ono rece na samrti?
I nisam zidar, ali eto
Ne znam za detaljan životopis Galilejev,ali se znade da je umro prirodnom smrću,a mitski mu se prepisuju riječi "ipak se okreće"
Da, prirodnom smrcu, posto je bio zatocen u kuli, dje nije moga nista da radi, ni da prica o svome otkricu
I nisam zidar, ali eto
Pa dobro, zasto crkva tada nije priznala njegovo otkrice, nego je i dalje ostala pri tezi o dzinovskoj kornjaci i rozom slo... uf sorry, to je CdM teza, a crkva je ostala pri tezi da slonovi sivi nose zemlju? Zar to nije poraz crkve? I znas li koliko je takvih poraza crkva imala?
I nisam zidar, ali eto
O ovome bi moglo da se naširoko govori.Samo za početak treba biti svjestan činjenice da je takav stav a kasnije i inkvizicija predstavlja stranicu istorije rimokatoličke, a ne pravoslavne Crkve.Tako da to jeste slabost zapadne crkve,sa kojima rimokatlici ne mogu baš da se pohvale.A uostalom to nema veze sa hrišćanstvom kao takvim,ali opet se dokazuje i vidi da je svoje najdublje korijene sačuvalo u prvoslavnoj crkvi,koja je kako kažemo u Simvolu "Sveta,Saborna i Apostolska"
Ti ovdje razdvoji pravoslavnu i rimokatolicku. I neka si, davno su se razdvojile, ali su obje hriscanske, tako da ne moze to tako. Kao sto sad odvajaju islamisticke fundamentaliste od islama. Ne ide to tako. Zar crka treba da pere ruke od svojih?
Nevezano za temu, znas li sto sam provalio. Nisam vise ateista. Jesam. Ali pocinjem da zelim da crkva nikad nije ni postojala, jer nista dobro nije donijela.
Uostalom, ti ako si pravi vjernik, pravovjerni, za vjeki vjekov, sto ce tebe crkva, i branjenje iste? Zar je crkva neophodna karika u lancu vjerovanja (i to najslabija, ako cemo iskreno)?
Ja da sam vjernik, da mi se dokaze postojanje, meni crkva nista ne bi trebala
I nisam zidar, ali eto
Nema veze ni šta je rekao ni kako je živio i skončao. Za ovu našu priču potrebnije su neke druge stvari. Allah, zaista, voli bogobojazne i voli dobrocinitelje i On je sa njima: "Allah je zaista na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone i koji dobra djela cine." Pa šta mogu ciniti zavidnici i zlobnici pred ljubavlju koju niko ne može niti promijeniti niti uništiti???
Doista medu Allahovim robovima ima i onih koji, kada bi se zakleli Allahom, uslišio bi im dovu... Kako se onda zaštititi njihovog ezijeta? "Jer, Gospodar tvoj je, zaista, u zasjedi."(El-Fedžr, 14)".
Simboli islamskog rada su bajraci upute koje je Uzvišeni Allah ucinio znakovima prema kojima se stvorenja orijentiraju, pa koje je onda zlo da covjek bude iskušan time što ce iz džehla, mržnje ili zavisti oboriti taj bajrak?!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks