POzdrav prijatelju El Re!![]()
Bone,
sad sam ti ovo vidio pa iz poštovanja prema starom drugu hoću da odgovorim...
Nigdje, ali baš ni iz jedne jedine riječi nijesi mogao pročitati neku moju rusofobiju. Prema Rusima imam poštovanje ali je moja emocija daleko od oduševljenja. Recimo da imam neku krajnje umjerenu simpatiju i mislim da je to zapravo danas stav većine (nacionalnih) Crnogoraca. Sve drugo mi se čini pretjerivanje.
Ta simpatija za Ruse se drastično umanjila nakon toga što smo imali prilike da vidimo koliko Rusi (oni koji su ovdje plasirali novac) imaju "emotivne izlive" prema nama što smatram da je jako ljekovito za nas da malo s tom rusofilijom prizemljimo.
Što se tiče istorije, tačno je da su nas podržavali i bili ključni saveznik i garant naše slobode ali isključivo zato što im je odgovarala šaka divljaka na Balkanu koja će uvijek na mig Rusije udarati Turcima u bok i izazivati joj probleme. Svaki rat koji smo objavili Turskoj (uključujući i I balkanski) bio je započet na zahtjev ili očekivanje Rusije jer je Rusima odgovarala što slabija Turska kako bi je Rusija komadala na Balkanu, Kavkazu i centralnoj Aziji. Čim je Turska svedena na rang regionalne sile koja nije mogla parirati Rusiji prestali su biti zainteresovani za našu slobodu i istovarili nas ko isluženi materijal Srbima u naručje.
Ipak, činjenica da su 3. priznali nezavisnost CG je vrijedna poštovanja i lijep je uvod za neke nove odnose.
Kao što sam rekao u prvom postu, nezdravo je očaravati se bilo kojim narodom podjednako ko biti ispunjen mržnjom.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
POzdrav prijatelju El Re!![]()
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Ovo što si ti opisao je nacionalistička jadikovka i zavidnost a ne realnost i promišljenost. Čitava CG živi od dolaska takvih turista i prodaje takvih ležaja, jer drugih i drugačijih nema. Jedini ozbiljniji profit u CG donose turisti iz Srbije i Republike Srpske, i to ne sada nego decenijama unazad. Slobodno se može reći da to što je izgrađeno na primorju od vikendica jeste barem pola izgrađeno parama turista iz Srbije i Republike Srpske. Nisu turisti iz Srbije i Republike Srpske išćerali neke druge turiste pa zauzeli crnogorsko primorje, već su jedino oni htjeli da dođu i to najvećim dijelom zato što su jedino to sebi mogli priuštiti. Ne zbog jeftinoće već zbog raznoraznih rodbinskih veza i poznanstava. Isto tako, u ta neka bolja mjesta i hotele poput Svetog Stefana dolazili su i dolaze velikim dijelom imućniji turisti iz Srbije i Republike Srpske. Crna Gora nema šta da ponudi ni bolje ni jeftinije nikome drugome no turistima iz Srbije i Republike Srpske, i to ne zato što je jeftina, već kako rekoh, zato što imaju različite veze i poznanstva uspostavljane decenijama ranije. Ipak je turistima iz Srbije ljepše i sigurnije otići u Heceg Novi, nego u Hrvatsku ili u neku zemlju koju uopšte ne poznaju, i u kojoj nisu bili. No, s vremenom kako se Srbija bude otvarala i kako bude rastao standard biće manje interesovanja za Crnu Goru. Mnogi turisti u Crnu Goru iz Srbije i Republike Srpske dolaze preko svojih sunarodnika koji na crngorskom primorju imaju vikendice. Uglavnom, teško je zamisliti da stanovnicima crnogorskog primorja može biti unosnije baviti se turizmom bez turista iz Srbije i Republike Srpske. Moguće je napraviti nekoliko elitnih mjesta na primorju, ali od toga neće imati koristi stanovnici primorja već vlasnici tih elitnih objekata i eventualno država. No, teško da će iko graditi neko mjesto za elitni turizam u CG a da mu uslovi gradnje i poslovanja ne budu drastično povoljniji nego u traženijim i atraktivnijm destinacijama. Otići u Lloret de Mar znači biti na sat vremena od Barselone, u Rimini na sat od Bolonje ili Lido di Jesolo na sat od Venecije, a ni druge svjetski poznate destinacije nisu daleke da se obiđu. ... Uglavnom, za CG treba da bude cilj što bolje povezivanje sa Srbijom i Republikom Srpskom, tako da što više dolaze i ulažu u Crnu Goru, a ne obrnuto. Srbi i Crnogorci, pa i Bošnjaci koji žive na prostorima bivše SFRJ su turisti na koje se CG može najbolje osloniti. Velika je greška vlasti što zbog svoje vladavine praktično usporavaju razvoj turizma u CG, kao i prihode stanovništva od turizma. Miškovići, Cepteri i slični biznismeni iz Srbije vrlo brzo bi napravili ono što strani ulagači teško da mogu, jer ne poznaju ni prilike niti imaju razvijene kontakte sa crnogorskim institucijama i vodećim političarima i privrednicima. To što Srbija nema izlaz na more može CG dobro da naplati, a pri tom da budu zadovoljni i u Srbiji i u Crnoj Gori.
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Bio bi Braco u svim normalnim drzavama samo kod nas je sve naopako. Dolaze turisticke agencije sa svojim vodicima, u oglasima druge drzave se izdaju stanovi u Crnoj Gori a kljucevi urucuju na zeljeznicke stanice, a inspektori primaju platu kaznili ili ne kaznili, kontrolisali ili ne kontrolisali. Nedaj boze da kazne nekog stranog jer bi to bio odma medjunarodni skandal i ......
Oko moje kuce ima 7 stambenih objekata sa po 12 stanova. Svaki se ljeti izdaje, vec su rasprodati uglavnom u Srbiji (totalno nebitno sto je to Srbija, da je bilo koja druga zemlja reagovala bi isto), ne placaju ama bas nista. Kada naidje inspekcija, evo ti ih odma kod nasega naroda (i treba i kod njih, ali svuda podjednako), kod njih nosa ne promaljaju, oni izdaju a nasemu narodu sobe prazne. E to me nervira.
Neka izdaju, ali sve da bude po zakonu, neka im se sve naplati, tako da imamo koristi od toga.
I da ne zaboravim, ne krivim ja vlasnike tih objekata, moze im se, krivim drzavu koja nista ne radi po tom pitanju.
Nije valjalo kada je taxu naplacivala drzava,a sada od kada to rade lokalne samouprave jos je gore.Cak ih kriza nije natjerala da napune gradsku kasu,nego evo ih turisticki inspektori pravo kod registrovanih izdavaoca.Treba otvoriti privatnu firmu,i izet u koncesiju boravisnu taxu.Svaki grad bi imao milione od toga,zaposlili bi se inspektori,a gradovi imali suguran prihod.
Last edited by minjo; 19-05-10 at 18:31.
To je to sto u nijednoj turistickoj zemlji ili destinaciji nije moguće osim u Crnoj Gori. Prije nekoliko, sa malo sirim drustvom, bili smo u Bechu i posjetili muzej u Senbrunu. Posto je nas cojek tamo redovan objasnjavao nam sta koja soba znaci dje koji car bio.... a onda je fino prisao vodic i rekao mu da napusti "grupu" jer od objasnjavanja je plaćeni vodic kojeg se iznajmi na ulazu, a ostali su samo da ćute i gledaju. Kad će to biti u nasoj drzavi da inspekcija radi svoj posao, vodići svoj, a bas svi placaju porez drzavi.... mislim nikad
Tako se radi Hari svugdje u svijetu. U Dubrovniku imaš udruženje turističkih vodiča. Ako neka agencija dovodi goste iz Splita, ti gosti mogu imati pratitelja ali dolaskom na Pile na ulazu u Stari Grad preuzima ih dubrovački vodič kojeg je angažirala agencija. Vodič ih vodi po Gradu i vraća nazad na Pile gdje ih ponovo preuzima pratitelj i vodi nazad u Split. Agencija plaća vodiča i to je to. Nema tu neke velike filozofije.
Priča sa iznajmljivanjem stanova je još jednostavnija. Bilo je kod svega i svačega, a ima toga još ali u tragovima, iznajmljivalo se na crno, babe trčale po kolodvorima i tukle se za goste a onda je nekome prekipjelo pa je sve to lijepo stavljeno pod zabranu. Da bi se inspektore natjeralo da rade podijeljeno je nekoliko otkaza, a sami iznajmljivači koji rade legalno su počeli prijavljivat one koji rade na crno. S vremenom je sve došlo na svoje. Ima toga doduše još malo ali kako rekoh, to je u tragovima. Kazne su tolike da se više nikome ne isplati radit na crno. Bolje prazan apartman nego inspektor na vratima i kazna od 300 do 1500 eura.
Ovima koji imaju drugo državljanstvo i nekretninu koju iznajmljuju u Hrvatskoj, kazne su od 400 do 1500 eura i mogući izgon iz države bez obzira na nekretninu u svom vlasništvu.
Evo jedan primjer iz Zakona o pružanju usluga u turizmu.
Dakle usluge vodiča mogu obavljati samo ovlašteni vodiči a to su oni koji su završili tečaj, registrirani su, plaćaju poreze i tako dalje. Vrlo jednostavno i učinkovito rješenje.Zaštićene turističke cjeline
Vodič obvezan
Zakon o pružanju usluga u turizmu NN 68/07 stupio je na snagu 15.09.2007.
U članku 5. definirana je turistička cjelina (lokalitet) kao područje, prostor ili objekt na kojem se nalaze ili koji sadržava prirodne, kulturne, povijesne, tradicijske i druge vrednote na kojem uslugu turističkog vođenja može pružati samo ovlašteni turistički vodič.
Pravilnik o popisu turističkih cjelina (lokaliteta) po županijama propisuje zaštitu lokaliteta po županijama.
Ministarstvo je propisalo zaštitu sljedećih lokaliteta na području Dubrovačko-neretvanske županije:
-Spomenička cjelina Dubrovnika
-Arboretum Trsteno
-Rezervat Lokrum - posebni rezervat šumske vegetacije
-Stara gradska jezgra grada Korčule
-Povijesno-urbanistička cjelina Stona s Malim Stonom uključujući zidine
-Povijesno-urbanistička cjelina Cavtata (poluotok Rat)
-Arheološki lokaliteti i muzej Narona u Vidu
-Velika i Mala Petka (Dubrovnik) - park šuma
-Konavoski dvori - značajni krajobraz
-Nacionalni park Mljet
-Park prirode Lastovsko otočje
Točno tako, u Dubrovniku mogu raditi samo vodiči prijavljeni u Dubrovniku i to isključivo oni koji imaju uredne "papire". U gornjem postu su navedene lokacije na kojima ne može raditi nitko osim naših vodiča. Što se tiče ostalih lokacija tu može raditi tko god želi, ali sumnjam da ima gostiju koje bi zanimale te druge lokacije![]()
Kod nas bi se mogao snimiti super humoristicki program kako nam je taj dio turizma sredjen. Dosli neki Litvanci i djavo ih nadario da oce na mauzolej. Dusa da se ispusti dok se popenjes gore, a oni odusevljeni oće da se slikaju u crnogorsku nosnju.... kad tamo nikako doć na red jer se jedan cenjka da mu smanji cijenu jer bi da se slika i on i zena i dijete. Cetinjani ka Cetinjani sprdaju se da je snizenje poslije cetiri popodne a on ih ubjedjuje da gazda nece znati kad se on slika i mogu mu dati sad snizenje.
Otisli na Biogradsko jezero i posto ja jedino znam da tamo rastu drenjine i da ima kisnih glista, oni trazili vodica, a oni kazu "nemamo mi toga"
e ođe moramo otvorit diskusiju.
ne slažem se da se moramo povezivat sa Dubrovnikom, mi smo veliki takmaci u turizam, iako oni vole da misle i da pričaju kako nijesmo. jesmo , zaisto, a bićemo još više kad zaživi Porto Montenegro pa će oni slavni koji su ođe pobrojani prvo kod nas svrtat na kafu i promenadu. a što se zadovoljenja duhovnih potreba tiče, imamo mi u Boku blaženu Ozanu, svetog Leopolda, svetog Bogdana, blaženu Graciju, katedralu svetog Tripuna, Bogorodičin hram na Prčanju, Gospu od Škrpjela, Prevlaku tivatsku, a oću li nabrajat dalje?
Oni nijesu nastavili autoput prema našoj granici upravo zato što reče neki njihov ministar da se ne razigrava turistička konkurencija.
a što se ludovanja tiče, čisto sujmam da će ga bit u Porto Montenegro, tamo se dolazi da se uživa u miru i luksuzu, tamo će najveću buku avioni činjet, i to nadam se brzih dana ovih niskotarifinih kompanija pa će bit Engleza i Iraca povazdan u Kotor, Prčanj, Perast i Tivat ka onda kada su kupovali kuće 2006. i 2007. što se ludovanja tiče dosta je Budva cipan cijela da ko želi luduje cijeli dan i noć, ona izgleda za to služi.
no treba te elitne goste iz Porta, Oraskoma i Ade fino sve dovodit u posebnim izlet-turama kod nas na Skadarsko jezero , pa kako dolikuje, u čunove i čamce da ga obiđu uzduž i poprijeko, da vide ove naše rijetke ptice, da se osunčaju, kupaju, veslaju , da čine oni vindsurfing, kajak, i potom da ih napojimo našim crmničkim vinom, i da uz njega iziju jezerskoga krapa i ukljeve, i sira kozijeg iz Šestana, i crmničkoga luka i ako im basta da obilaze naše vinske podrume i vinske ceste da kupe crmničkoga vranca. sve naše autohtono, domaće. da ne kažem da se mogu rekreirat na Vrmac poviše Tivta najljepšom šetačkom stazom na primorje, ili u maslinjake na Lušticu, da obilaze zidine u Kotor. dane pominjem čuvenu Montenegro turu starim putem iz Kotora na NJeguše, pa na Cetinje! napraviće se i taj golf teren jednog dana u Tivat, već sada može da se iznajmi jahta, biće i da se roni da se vidi naše podvodno blago koje imamo. i još mnogo toga što tek treba da razradimo da goste i privučemo u što većem broju, i da ih što duže zadržimo, i da im što više ponudimo, ali naše, crnogorsko!
zašto ovo velim? zato što izuzetno poštivam i potpisujem što Old bone vazda ističe da se mora radit, i da svako da doprinos da nam se država što prije i što bolje razvije, a nema našeg većeg interesa no da sve naše potencijale iskoristimo. nadam se da cijenjeni Old bone ovo neće svatit ka protivljenje, jer znam da mu je na um samo dobrobit Crne Gore, no ka dopunu i razradu teze i moguće viđenje situacije. ja toliko.
kad je muka đe si duka
Samo da se Porto Montenegro zavrsi i ako bude kao sto je i zamisljeno bice to pun pogodak...Dje su jahte, tu su i pare![]()
pa o tome ja i zborim![]()
kad je muka đe si duka
Balkanskog li "kratkog" razmishljanja i racunice...
Srecom, kabinet g. Kosor malo dalje razmishlja (kao sto je i g. Mesic svojevremeno dao na znanje), i lokalno "kontanje" se prevazilazi. Koliko je Hrvatskoj u korist izgradnja autoputa i povezivanje chitavog Jadranskog priobalja, jer se napokon shvatilo da "slijepo crijevo" Cro obale ne ide u korist Hrvatskoj drzavi, toliko ne odgovara ni CG da je CG odvojena od svijeta. Tranzitni turizam je na Balkanu "nepoznanica" jer su navikli na izolacije i sebichluk svih oblika. Da, mnogo steti italijanskom turizmu tranzit turista do Francuske, Spanije, Portugala itd
Dubrovniku odgovara sto kulturniji razvoj CG turizma i obrnuto. A, takodje, i CG, Albaniji, Grckoj ... Dobar, kulturan i vrijedan susjed.
Hvala Lepo
p.s. Lokalnih politikanskih primitivaca koji josh uvijek imaju svoje lokalne komplekse i blokade - ima svuda. Srecom, malo stabilnije lichnosti se pitaju.
Nema tu konkurencije velike jer ko hoce da ljetuje u Dubrovniku voli vidjeti Kotor i Lovćen i obratno. Turisticki izleti su dio ponude a sto su putevi bolji i brze se stize i tu samo moze biti koristi.
ima konkurencije, to vele i iz Dubrovnika
/p: http://www.dubrovacki-vjesnik.hr/index.php...howNews&ID=6750
CRNOGORSKO PRIMORJE POSTALO NAM JE VRLO OZBILJNOM KONKURENCIJOM - DOK DUBROVNIK SPAVA, BUDVA ZARAđUJE
Kada su brojni turistički stručnjaci prije nekoliko godina predviđali kako će nam Crna Gora oduzeti veliki dio turističkog kolača, to se činilo nezamislivim. No, taj se scenarij ove godine obistinio i Crnogorsko primorje postalo je vrlo atraktivnom turističkom destinacijom koja, za razliku od Dubrovnika, privlači sve više turista. Premda mnogi ne žele priznati, Crnogorsko primorje postalo nam je vrlo ozbiljnom i opasnom konkurencijom.
kad je muka đe si duka
Samo cekam trenutak kad cu vidjeti tablu na autoputu Rijeka - Ploce koja ce pokazati pravac za Montenegro, Albaniju, Makedoniju,Grcku, i Srbiju - sto da ne. ...
Mladji ljudi se zaustavljaju gdje im prija oku i uhu, i sigurno ne bi preskochili predivni dio CRO obale... Pa... Do tada, da iscekujemo razum kroz zdrav biznis na sve strane.
Hvala Lepo
p.s. Ionako se "rasplacem" nad sebichlukom balkanskim kad na izlazu iz vecih gradova Evrope vidim takve table, tipa, izlazim iz Amsterdama i ugledam tablu - "Berlin 649km.".
p.p.s. Ni na Bozaju nema pokazatelja tog tipa.. A, ako se pravdaju da nema novca za onaj jad od puta kad se ulazi u CG, bar za tablu bi trebali da imaju. No.. ko se pita, taj odlucuje.
Last edited by Maja; 19-05-10 at 21:58.
There are currently 7 users browsing this thread. (2 members and 5 guests)
Bookmarks