U tome i jeste problem. To što tvoj stav vjerovatno dijeli većina u Crnoj Gori. To je svakako legitimno i ja se tome ne rugam. Svako ima pravo i tako da misli...
Ipak, na bazi obrazovanja i godina koje imam, odavno znam da
Rusija nikom ništa ne "daruje" baš kao ni Zapad. Ekonomski aranžmani donose sa sobom mnogo ozbiljnije - političke. A politički aražmani donose svuda i svagda samo - politički i kulturni uticaj. Znaju to i Ukrajinci odlično zato se i protive ovoj "sadnji tikava s Đavolom" koje propagira Janukovič. A što se tiče Zapada,..pa ne postoji on tu da bi pošto-poto uvlačio nekog u svoju "sferu" ako taj neko tu ne pripada. Da bi neki narod bio dio "zapadne sfere" mora to sam iskreno željeti i to nedvosmisleno i za to se sam vlastitim snagama izboriti. Poput recimo gotovo svih istočnoevropskih država i Gruzije.
Dakle, uz svo poštovanje prema Rusiji, koja je, da i to kažemo, značajno pomogla da CG bude ostrvo slobode tokom vjekova, ta zemlja je mješavina Evroazijske kulture i zato je i smatraju "Istokom". To "istok" je najmanje geografska odrednica a daleko više kulturna i politička.
Moj je stav i moje pravo da tamo (na "istoku") ne želim da vidim Crnu Goru. Suviše vjekova joj je ukradeno tim osvrtanjem i zagledanjem prema "istoku" i danas na žalost još živimo posljedice toga.
Dok budem živ, eto kao jedinka, boriću se da ona svoje mjesto izgrađuje u okviru onog što je Zapadni svijet i njegove vrijednosti, pa taman ostao jedini Crnogorac koji će tako misliti. Jer "Zapad" i nije ništa drugo no ono na šta mislimo kada kolokvijalno kažemo Evropa. Daleko je CG još uvijek od toga da svojim bićem postane dio te Evrope. Možda nikad neće ni postati, ali makar danas gleda u pravom prvacu.
Eto, i već sam rekao, ako CG počne (poput Srbije) gledati prema Rusiji priželjkujući neke aranžmane s njom, obzirom da smatram da je život kratak, svoju afirmaciju potražiću van ove zemlje a svima koji ne mislite kao ja, nek je sretno s takvom "rusofilskom" Crnom Gorom.

Bookmarks