Page 77 of 171 FirstFirst ... 276773747576777879808187127 ... LastLast
Results 1,901 to 1,925 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Ibn Sinan View Post
    Svaka čast kako si me pobio, bitno je da si ti nešto ispiskarao, i da miskiš da je to nešto veliko. A ono što ne svataš, napiši na listicu pa razmišljaj. Možda i zračak Božanske svjetlosti osvijetli tvoju napaćenu dušu. I ako se smiješ ah, ahh, ahh, pazi šta drugi mogu pomisliti.
    AHAHAHA

Opet ti u svom maniru...vickasti ibn sinane

Uzgred:
    Allah je svjetlost nebesa i Zemlje!

Zemlja prima zračenjem od sunca svjetlost i isti ti zraci prolaze kroz atmosferu i osvjetljavaju 'nebesa'...dakle Allah je sunce?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    E pa ispalo bi da ste vi u pravu.
    Bili se pokorio bozijim zakonima kad bi ga mogao vidjeti?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Edis2211 View Post
    Bili se pokorio bozijim zakonima kad bi ga mogao vidjeti?
    E pa onda taj bog ne bi bio onaj kako ga ti zamisljas nego bi jednostavno bio Kralj, jer u demokratiji se ne moras pokoravati nego postovati te zakone a pokoravati se mozes samo zakonima kraljevsta.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    E pa onda taj bog ne bi bio onaj kako ga ti zamisljas nego bi jednostavno bio Kralj, jer u demokratiji se ne moras pokoravati nego postovati te zakone a pokoravati se mozes samo zakonima kraljevsta.
    Bili postovao bozije zakone nakon sto bi ga mogao vidjeti i uvjeriti se da ga ima?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Taj ne poštuje ni sebe, kad ovako mudro zbori.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zasto ulaziti u takve misaone eksperimente, kad svi znamo da niko nikad ne moze dokazati postojanje boga? U boga se vjeruje ili ne vjeruje, nema tu dokazivanja, i nema tu "sta bi bilo kad bi bilo"...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

zato sto neki jednostavno NECE da vjeruju, pokazao im se BOG ili ne, oni nece vjerovati, i kad bi ga vidjeli oni bi rekli "nama se ovo samo pricinjava".
    Last edited by Edis2211; 20-04-10 at 20:00.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovde moj burazu, ima ateista koliko ti duša poželi. Ateizam je bolest duše, jer kad čovjek ne teži ka istini, nalazi se u očajanju. A samo čovjek bez vjere istinski očajava. Vidiš koliko se trude da me oponiraju, ali džaba su se uspinjali da postanu mudri ljudi.
    Last edited by Ibn Sinan; 20-04-10 at 22:28.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ovde moj burazu, ima ateista koliko ti duša poželi. Ateizam je bolest duše, jer kad čovjek ne teži ka istini, nalazi se u očajanju. A samo čovjek bez vjere istinski očajava. Vidiš koliko se trude da me oponiraju, ali džaba su se uspinjali da postanu mudri ljudi.
    AHAHAHAHA

moram te strvarno nešto častit...uvijek me nasmiješ do suza

vala da si mi bliže da' bi ti 5 eura

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ateizam je bolest duše, ...
    Ne bi se bas reklo jer religija je pokusaj racionalizacije bola duse iracionalnim stvarima. Kad izgubis nekog dragog kazes "Bog je tako htio" a on je tako dobar da je bas htio da patis, ti ne znas zasto je to htio ali on zna i na kraju cete za sve to nagraditi... Pokusaj psihicke nagrade samoobanjivanjem i objasnjenje sebi onoga sto se ne moze objasniti.

Thanks Thanks Given 
    12,574
    Thanks Thanks Received 
    2,365
    Thanked in
    1,207 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    A znas li ti kako izgleda bozanska svjetlost?
    Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Svjetlost nebesa je u njenom oku. Tamo je centar univerzuma i kosmosa, centar harmonije i haosa, mjesto dje su sklonjene zvijezde i sva bozanstva....
    Kako da ja tebe ubijedim da ne vidis ono sto ja vidim i dje se za tren ogledah? Ti ne vjerujes meni koji je vidjoh i opipah joj dlanove tople, a oces da ja vjerujem tebi u nesto sto ni sam nijesi vidio?
    Cija je vjera jaca i realnija i cije je srce punije i praznije zbog toga?
    Hari, dome, kakva božanska svjetlost, to je šejtan uša u tebe!:mrgreen:
    Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
    ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ateizam je bolest duše,
    Eto, ja smatram da je religioznost bolest duse. Samo sto ni ja ni ti ne mozemo dokazati da smo u pravu

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    43
    Thanked in
    31 Posts

A ja smatram da dusa je izmisljotina, i da religioznim ljudima fali nesto
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    4,404
    Thanks Thanks Received 
    8,518
    Thanked in
    3,267 Posts

Izgleda da smo mi ovdje bolesni, dok su zdravi ljudi koji vjeruju u bajke poput biblije i kurana.
    Ja evo neću reć da je teizam bolest duše, neću vraćati istom mjerom.
    Opet pojam duša je teško pojmljiv i objašnjiv. Tj. ni ne postoji duša, tako smo nazvali skup naših preferencija ličnosti koje su se formirale u mozgu tokom našeg života. I to nije ništa drugo do električni impulsi među neuronima. S toga, glupo je govoriti o bolesti nečeg što, zapravo, ni ne postoji.
    Teisti, s druge strane, su uspjeli da budu ubijeđeni u postojanje nekih viših sila, što dokazuje da ipak ima još mnogo hiljada godina da evoluiramo dok konačno većina populacije planete ne skonta neke stvari. Sve će to narod pozlatiti.

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    43
    Thanked in
    31 Posts

Ponekad ovako nocu, u tisini zastanem i prosto ne mogu da vjerujem kako neki ljudi mogu da vjeruju u neke gluposti sto religija propovijeda, a i u nju generalno. Vise sile and all. Bog na nebu, sjedi na oblaku i gleda nas.

Meh, mozda bude bolje u iducem milenijumu, mada sumnjam da ce ova rasa potrajat toliko
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    455
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Quote Originally Posted by OCTAVIAN View Post
    Eto, ja smatram da je religioznost bolest duse. Samo sto ni ja ni ti ne mozemo dokazati da smo u pravu
    Ateisti polako ali sigurno dokazuju. Vjernici od pocetka svog postojanja nista nisu uspjeli da dokazu no su se religije samo smjenjivale, nestajale zajedno sa vjernicima. Pitam se zasto, ako su svi oni bili u pravu

E moj Sinane u kakvoj si ti zabludi.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,874
    Thanked in
    3,951 Posts

Religija je kreacija (kreatura) čovjeka. Insitucije religija su djelo čovjeka. Raznorazne norme (od logičnih do naopakih) koje se propisuju su djelo čovjeka. Dobra djela su djelo čovjeka. Zla djela su djelo čovjeka. Sve što čovjek radi i sve na osnovu čega radi je djelo čovjeka. A neko bi trebalo da povjeruje da je tim ljudima bog na uvo šaputao šta da pišu. Baš njima, jer su oni "izabrani". Sasvim je slučajno to što su religije i institucije religija uvijek bili uz aktuelne vlasti i to kroz sve periode istorije, u svim društvenim uređenjima - od robovlasništva, feudalizma, preko kapitalizma do današnjeg nakaradnog kapitalizma, imperijalizma ili čega već. Komunizam je sam po sebi bio uređen kao religija - ko nije vjerovao u partiju, bio je jeretik i komunistička inkvizicija je izvršavala svoje verzije spaljivanja na lomači, kidanja glave ili ruku, zatrpavanja u pijesak i jahanja konja preko ljudi.

A sile prirode (i one koje su objašnjene i one koje, još uvijek, nisu) su postojale mnogo prije čovjeka i postojaće mnogo poslije čovjeka. Osim ako Zemlja ne eksplodira dok je čovjek još na njoj.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nijedan ateista ne može srušiti postulat vjere koliko li samozvani misionar.

Pročitaj ovo ibn sinane...tvoji postovi samo učvršćuju i jačaju ateističke stavove. Dok ti uživaš u svojoj 'visini' produhovljenosti sa jadnim argumentima da svi oni postoje i žive da bi tebi oponirali. Zar je iko toliko vrijedan?
    Gordost samo jača taštinu, a ona samo prikriva isitnu.

Đetiću Sinana, pričaj srcem, svaka greška će doći od tebe i u tvoje ime i šteta je samo tvoja...a kad se kriješ iza institucije, ti si prividno bezbjedan jer uvijek će ti institucija naći opravdanje, podršku po obavezi.
    Pravi način je onaj način koji da rezultat.

Ima slučajeva kada čovjek sebi nadene ime šejtan pa priča o vjeri...

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,874
    Thanked in
    3,951 Posts

Postoji velika razlika između ateista i vjernika (u principu, a izuzetaka ima uvijek). Ja ne osjećam potrebu da širim svoje mišljenje, niti da ikoga ubjeđujem da se složi sa mnom. Rijetki su vjernici koji ne pokušaju da mi objasne zbog čega "nisam u pravu", i zbog čega je moj život "siromašniji". Govorim o onim umjerenim ljudima. Agresivne propovjednike ignorišem i zaobilazim.
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nema velike razlike...svi traže neke odgovore.

Samo ima ljudi koji već imaju sve odgovore i sve znaju i sa druge strane ima ljudi koji istražuju i postavljaju poneka pitanja...sebi,drugima,nikome...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by NHM View Post
    Postoji velika razlika između ateista i vjernika (u principu, a izuzetaka ima uvijek). Ja ne osjećam potrebu da širim svoje mišljenje, niti da ikoga ubjeđujem da se složi sa mnom. Rijetki su vjernici koji ne pokušaju da mi objasne zbog čega "nisam u pravu", i zbog čega je moj život "siromašniji". Govorim o onim umjerenim ljudima. Agresivne propovjednike ignorišem i zaobilazim.
    Mislim da to ima veze sa nečim što čuju u crkvi.
    Sad govorim kao da oni ovo ne vide.
    Ali sam sasvim siguran da sam od nekoliko ljudi u crkvama u posljednjih par mjeseci čuo da,iako vjeruješ,opet,nije dobro biti usamljen u vjeri,već da je fino i drugima pokazati jevanđelja i usmjeriti ih na istinu koja je otkrivena u njima.Parafraziram.
    Što je bilo zbilja čudno za mene,iz razloga koje ne bih otkrivao.
    Zato,mislim da se više ne ljutim kad me neko spopadne na pm (mada se to dešava sve rjeđe).
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ljudi koji idu u crkvu i pokazuju da pripadaju nekoj religiji ne moraju vjerovati u boga, baš kao što oni koji nisu članovi neke vjerske organizacije mogu da vjeruju u boga. Vjerskim organizacijama se može pripadati iz interesa, a ne vjere.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by nihil View Post
    Ljudi koji idu u crkvu i pokazuju da pripadaju nekoj religiji ne moraju vjerovati u boga, baš kao što oni koji nisu članovi neke vjerske organizacije mogu da vjeruju u boga.
    Hvala na razjašnjenju.Svaki dan nešto novo.
    Elem,veći dio ljudi koji je spreman da 'prebacuje' nevjerništvo je redovan u institucijama.Znog toga sam upravo naveo ovu gornju fusnotu.Kuriozitet.Šta god.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    Hvala na razjašnjenju.Svaki dan nešto novo.
    Elem,veći dio ljudi koji je spreman da 'prebacuje' nevjerništvo je redovan u institucijama.Znog toga sam upravo naveo ovu gornju fusnotu.Kuriozitet.Šta god.
    Nema na čemu. A to naravno nije ništa novo, nego samo skrećem pažnju na dobro poznate stvari.
    Inače to da vjera treba da se živi sa drugima ima i saznajni i interesni karakter. S jedne strane, jeste tačno je da učimo od drugih, odnosno, da produbljujemo svoja saznanja, iskustva, osjećanja, ali i vjerovanja u komunikaciji sa drugim, a sa druge strane je tačno da svaka vjerska organizacija živi od vjernika koji dolaze u njihove vjerske objekte i ostavljaju novčane i druge materijalne priloge. To što neki govore o prvome a ne govore i o drugome ima veze sa manipulacijom. Mnogi su redovni u crkvi zbog interesa, ali nisu rijetki ni oni koji u tome nalaze smisao života, neki oblik društvenosti, vide neki svoj značaj, itd. itd. No, kako god, biti vjernik, tj. član neke vjerske organizacije, ne znači i vjerovati u ono što ona propovijeda. Slično kao i u politici, mnogi su bili članovi različitih partija pa prelazili u suprotne, mijenjali ideologije i nacije itd., ne zato što su tako osjećali već zato što im je to bilo profitablinije. Kako vjetar duva... Prepoznati onoga koji zaista vjeruje u boga nije lako, niti se može samo na osnovu onoga što priča o vjeri i crkvi. Nešto lakše je prepoznati onoga ko je istinski vjernik, jer on živi po vjerskim principima, ne samo formalno, niti to uopšte mora biti formalno, tj. prema pravilima oblačenja, hodanja, pozdravljanja, ritualima itd. Biti istinski vjernik znači držati se principa svoje vjere i živjeti ih uvijek i svugdje. Istinski vjernik ne naglašava da je vjernik, niti druge uvjerava da trebaju da budu kao i on, već svojim životom (po)kazuju to u šta vjeruju.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by n_l View Post
    ponekad ovako nocu, u tisini zastanem i prosto ne mogu da vjerujem kako neki ljudi mogu da vjeruju u neke gluposti sto religija propovijeda, a i u nju generalno. vise sile and all. Bog na nebu, sjedi na oblaku i gleda nas.

meh, mozda bude bolje u iducem milenijumu, mada sumnjam da ce ova rasa potrajat toliko
    Ту бих прије рекао да проблем у твојим интерпретацијама и искуством,кад је у питању вјера.Бог не сједи на небу,то је прво и не гледа нас тако како ти замишљаш,то је друго.Твој психологизам при помишљању на Бога је у старту погрешан,да кажем и незрео,и онда је логично да ће и сама помисао на постојање вјечног живота и Бога за тебе бити смијурија.Карикатурица коју су описао горе са свим тим "вишим силама" је и мени смијешна и не бих могао да вјерујем.
    Сваки човјек је - мали бог у блату.

Page 77 of 171 FirstFirst ... 276773747576777879808187127 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)

Bookmarks

Bookmarks