Originally Posted by
CeNtuRY-GirL
Joj ovaj topic me starno malo razljutio!!!
Na žalost, previše je gluposti izrečeno u ovom topicu

Vjernica sam, oduvijek bila i biću!!!
Znam da Bog postoji!!!
Na sta li se to ljutis? Na to sto se u onom sto navodis nalaze nelogicnosti? To da si vjernica, bila i bices, niko ti ne spori, tvoja volja, tvoje pravo. A da bog postoji to ne znas, niti mozes da znas, niti bilo ko zna. U to neko vjeruje a neko ne.

Originally Posted by
CeNtuRY-GirL
Vi ateisti, nemate pravo pričati o Bibliji i duhovnoj ispunjenosti!!!! U stvari imate pravo, ali nemate pojma o tome, to neka vam bude makar jasno!!!!!
DA, postoji toliko dokaza da Bog postoji, da se osjeća njegovo prisustvo!
Toliko puta sam to osjetila na svojoj koži...još kao i dijete!
Na žalost nisam pročitala Bibliju, ali znam što Biblija predstavlja, ali da bi se razumjela moramo vjerovati i imati dušu za to! Nemojte me krivo shvatiti, i ateisti imaju dušu heheheh znaju za puno lijepih stari ( pa naravno svi smo isti) i duhovno su ispunjeni! Ali ne, ovo je nešto drugo!
Prica se o nelogicnostima i kontradiktornostima u svetim spisima uopste, a u Bibliji ima toga jako puno.
Vjerovati se moze i bez citanja Biblije, stavise, cak je za nekoga bolje da je ne cita ako nece da dovede u pitanje svoju vjeru sa pozicija razuma. Vjera je stvar osjecanja i zato su reakcije vjernika na razumsko dovodjenje u pitanje logicnosti poruka koje nude sveti spisi kao neupitni vjerski simobli, najcesce iracionalni i emocionalno nabijeni. Vjernike naprosto ljuti to sto neko dovodi u pitanje bilo sto u cemu oni prepoznaju svoju vjeru. Pri tom oni cesto cine i ono sto im ta ista vjera zabranjuje, a to je ljutnja, bijes, pa i mrznja prema drugima koji ne vjeruju u isto ili ne vjeruju uopste. Zato su vjerski sukobi bili izuzetno krvavi.
Trebalo bi razlikovati ateiste i nevjernike, jer ateisti su protiv svake vjere u onostrano i nadprirodno, a pogotovo protiv religijskih institucija. Nevjernici naprosto ne vjeruju u onostrano i nadprirodno, ali nisu protiv onih koji vjeruju, kao ni protiv religijskih organizacija dok ove direktno ne ugrozavaju njihova prava i slobodu.
Vjera nije stvar razuma i zato se ni ne moze razumjeti, tj. racionalno objasniti. No, iskazi o vjeri su racionalni i stoga je o njima moguce racionalno pricati, sporiti se, polemisati, traziti nelogicnosti, kontradiktornosti itd. U toj raspravi se nuzno dolazi do neznanja koje moraju racionalno prihvatiti i jedni i drugi. Medjutim, problem je sto vjernici ne zele nikakvu sumnju u ono u sta vjeruju, pa ni onu koja je nuzna, a to je racionalna sumnja. Naime, apsolutna i totalna racionalna izvjesnost.

Originally Posted by
CeNtuRY-GirL
Crna Gora je na žalost sredina u kojoj nikada nije bilo puno vjernika, mada sada ih ima sve više, naših recimo vršnjaka, ali ne znaju puno o vjeri, o njenim nastancima, i samim tim nedostatak osjećaja kada si dio toga i ti i tvoja obitelj...
He, prica o CG i uopste na prostorima gdje je vladao socijalizam, je drugacija od ostatka svijeta, ali broj vjernika je u zadnjih 100 godina procentualno vise ili manje svugdje opao. Naucna slika svijeta je preuzela primat.

Originally Posted by
CeNtuRY-GirL
Ne želim više ništa pisati jer bih imala toliko toga za reći, pa sve skačem s jednog na drugo, tako da ću ostati pri ovome!!!
Žao mi je što me topic ovako razočarao, ne zbog toga što ima dosta ateista, već zbog toga što je previše gluposti izrečeno i to je tužno!
Citav post odise "viskom" emocija, koje polemici ne mogu nista da doprinesu a sigurno mogu da oduzmu. Uglavnom, sustina je da niko ne spori vjernicima da mogu da vjeruju, vec se osporavaju bilo kakvi racionalni razlozi vjere. Problem je upravo u tome sto vjernici zele da racionalnom pricom opravdaju razloge za svoju vjeru, a tih razloga naprosto nema.
Bookmarks