Page 2 of 171 FirstFirst 1234561252102 ... LastLast
Results 26 to 50 of 4251

Thread: Ateizam

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by CeNtuRY-GirL
    Vi ateisti, nemate pravo pri?ati o Bibliji i duhovnoj ispunjenosti!!!! U stvari imate pravo, ali nemate pojma o tome, to neka vam bude makar jasno!!!!!

Na ?alost nisam pro?itala Bibliju, ali znam ?to Biblija predstavlja, ali da bi se razumjela moramo vjerovati i imati du?u za to! ...

?ao mi je ?to me topic ovako razo?arao, ne zbog toga ?to ima dosta ateista, ve? zbog toga ?to je previ?e gluposti izre?eno i to je tu?no!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Joj ovaj topic me starno malo razljutio!!!
    Na žalost, previše je gluposti izrečeno u ovom topicu
    Vjernica sam, oduvijek bila i biću!!!
    Znam da Bog postoji!!!
    Na sta li se to ljutis? Na to sto se u onom sto navodis nalaze nelogicnosti? To da si vjernica, bila i bices, niko ti ne spori, tvoja volja, tvoje pravo. A da bog postoji to ne znas, niti mozes da znas, niti bilo ko zna. U to neko vjeruje a neko ne.
    Vi ateisti, nemate pravo pričati o Bibliji i duhovnoj ispunjenosti!!!! U stvari imate pravo, ali nemate pojma o tome, to neka vam bude makar jasno!!!!!
    DA, postoji toliko dokaza da Bog postoji, da se osjeća njegovo prisustvo!
    Toliko puta sam to osjetila na svojoj koži...još kao i dijete!
    Na žalost nisam pročitala Bibliju, ali znam što Biblija predstavlja, ali da bi se razumjela moramo vjerovati i imati dušu za to! Nemojte me krivo shvatiti, i ateisti imaju dušu heheheh znaju za puno lijepih stari ( pa naravno svi smo isti) i duhovno su ispunjeni! Ali ne, ovo je nešto drugo!
    Prica se o nelogicnostima i kontradiktornostima u svetim spisima uopste, a u Bibliji ima toga jako puno.
    Vjerovati se moze i bez citanja Biblije, stavise, cak je za nekoga bolje da je ne cita ako nece da dovede u pitanje svoju vjeru sa pozicija razuma. Vjera je stvar osjecanja i zato su reakcije vjernika na razumsko dovodjenje u pitanje logicnosti poruka koje nude sveti spisi kao neupitni vjerski simobli, najcesce iracionalni i emocionalno nabijeni. Vjernike naprosto ljuti to sto neko dovodi u pitanje bilo sto u cemu oni prepoznaju svoju vjeru. Pri tom oni cesto cine i ono sto im ta ista vjera zabranjuje, a to je ljutnja, bijes, pa i mrznja prema drugima koji ne vjeruju u isto ili ne vjeruju uopste. Zato su vjerski sukobi bili izuzetno krvavi.
    Trebalo bi razlikovati ateiste i nevjernike, jer ateisti su protiv svake vjere u onostrano i nadprirodno, a pogotovo protiv religijskih institucija. Nevjernici naprosto ne vjeruju u onostrano i nadprirodno, ali nisu protiv onih koji vjeruju, kao ni protiv religijskih organizacija dok ove direktno ne ugrozavaju njihova prava i slobodu.
    Vjera nije stvar razuma i zato se ni ne moze razumjeti, tj. racionalno objasniti. No, iskazi o vjeri su racionalni i stoga je o njima moguce racionalno pricati, sporiti se, polemisati, traziti nelogicnosti, kontradiktornosti itd. U toj raspravi se nuzno dolazi do neznanja koje moraju racionalno prihvatiti i jedni i drugi. Medjutim, problem je sto vjernici ne zele nikakvu sumnju u ono u sta vjeruju, pa ni onu koja je nuzna, a to je racionalna sumnja. Naime, apsolutna i totalna racionalna izvjesnost.
    Crna Gora je na žalost sredina u kojoj nikada nije bilo puno vjernika, mada sada ih ima sve više, naših recimo vršnjaka, ali ne znaju puno o vjeri, o njenim nastancima, i samim tim nedostatak osjećaja kada si dio toga i ti i tvoja obitelj...
    He, prica o CG i uopste na prostorima gdje je vladao socijalizam, je drugacija od ostatka svijeta, ali broj vjernika je u zadnjih 100 godina procentualno vise ili manje svugdje opao. Naucna slika svijeta je preuzela primat.
    Ne želim više ništa pisati jer bih imala toliko toga za reći, pa sve skačem s jednog na drugo, tako da ću ostati pri ovome!!!
    Žao mi je što me topic ovako razočarao, ne zbog toga što ima dosta ateista, već zbog toga što je previše gluposti izrečeno i to je tužno!
    Citav post odise "viskom" emocija, koje polemici ne mogu nista da doprinesu a sigurno mogu da oduzmu. Uglavnom, sustina je da niko ne spori vjernicima da mogu da vjeruju, vec se osporavaju bilo kakvi racionalni razlozi vjere. Problem je upravo u tome sto vjernici zele da racionalnom pricom opravdaju razloge za svoju vjeru, a tih razloga naprosto nema.
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by nihil
    Joj ovaj topic me starno malo razljutio!!!
    Na žalost, previše je gluposti izrečeno u ovom topicu
    Vjernica sam, oduvijek bila i biću!!!
    Znam da Bog postoji!!!
    Na sta li se to ljutis? Na to sto se u onom sto navodis nalaze nelogicnosti? To da si vjernica, bila i bices, niko ti ne spori, tvoja volja, tvoje pravo. A da bog postoji to ne znas, niti mozes da znas, niti bilo ko zna. U to neko vjeruje a neko ne.
    Vi ateisti, nemate pravo pričati o Bibliji i duhovnoj ispunjenosti!!!! U stvari imate pravo, ali nemate pojma o tome, to neka vam bude makar jasno!!!!!
    DA, postoji toliko dokaza da Bog postoji, da se osjeća njegovo prisustvo!
    Toliko puta sam to osjetila na svojoj koži...još kao i dijete!
    Na žalost nisam pročitala Bibliju, ali znam što Biblija predstavlja, ali da bi se razumjela moramo vjerovati i imati dušu za to! Nemojte me krivo shvatiti, i ateisti imaju dušu heheheh znaju za puno lijepih stari ( pa naravno svi smo isti) i duhovno su ispunjeni! Ali ne, ovo je nešto drugo!
    Prica se o nelogicnostima i kontradiktornostima u svetim spisima uopste, a u Bibliji ima toga jako puno.
    Vjerovati se moze i bez citanja Biblije, stavise, cak je za nekoga bolje da je ne cita ako nece da dovede u pitanje svoju vjeru sa pozicija razuma. Vjera je stvar osjecanja i zato su reakcije vjernika na razumsko dovodjenje u pitanje logicnosti poruka koje nude sveti spisi kao neupitni vjerski simobli, najcesce iracionalni i emocionalno nabijeni. Vjernike naprosto ljuti to sto neko dovodi u pitanje bilo sto u cemu oni prepoznaju svoju vjeru. Pri tom oni cesto cine i ono sto im ta ista vjera zabranjuje, a to je ljutnja, bijes, pa i mrznja prema drugima koji ne vjeruju u isto ili ne vjeruju uopste. Zato su vjerski sukobi bili izuzetno krvavi.
    Trebalo bi razlikovati ateiste i nevjernike, jer ateisti su protiv svake vjere u onostrano i nadprirodno, a pogotovo protiv religijskih institucija. Nevjernici naprosto ne vjeruju u onostrano i nadprirodno, ali nisu protiv onih koji vjeruju, kao ni protiv religijskih organizacija dok ove direktno ne ugrozavaju njihova prava i slobodu.
    Vjera nije stvar razuma i zato se ni ne moze razumjeti, tj. racionalno objasniti. No, iskazi o vjeri su racionalni i stoga je o njima moguce racionalno pricati, sporiti se, polemisati, traziti nelogicnosti, kontradiktornosti itd. U toj raspravi se nuzno dolazi do neznanja koje moraju racionalno prihvatiti i jedni i drugi. Medjutim, problem je sto vjernici ne zele nikakvu sumnju u ono u sta vjeruju, pa ni onu koja je nuzna, a to je racionalna sumnja. Naime, apsolutna i totalna racionalna izvjesnost.
    Crna Gora je na žalost sredina u kojoj nikada nije bilo puno vjernika, mada sada ih ima sve više, naših recimo vršnjaka, ali ne znaju puno o vjeri, o njenim nastancima, i samim tim nedostatak osjećaja kada si dio toga i ti i tvoja obitelj...
    He, prica o CG i uopste na prostorima gdje je vladao socijalizam, je drugacija od ostatka svijeta, ali broj vjernika je u zadnjih 100 godina procentualno vise ili manje svugdje opao. Naucna slika svijeta je preuzela primat.
    Ne želim više ništa pisati jer bih imala toliko toga za reći, pa sve skačem s jednog na drugo, tako da ću ostati pri ovome!!!
    Žao mi je što me topic ovako razočarao, ne zbog toga što ima dosta ateista, već zbog toga što je previše gluposti izrečeno i to je tužno!
    Citav post odise "viskom" emocija, koje polemici ne mogu nista da doprinesu a sigurno mogu da oduzmu. Uglavnom, sustina je da niko ne spori vjernicima da mogu da vjeruju, vec se osporavaju bilo kakvi racionalni razlozi vjere. Problem je upravo u tome sto vjernici zele da racionalnom pricom opravdaju razloge za svoju vjeru, a tih razloga naprosto nema.
    u potpunosti se slazem s tobom ... uglavnom primijetio sam da cesto pises ono sto ja mislim ... ne nisam htio reci da si plagijator samo ocu reci da je ponekad meni smor ovoliko kucat a i cesto ne nalazim pravu terminologiju ... 8)
    good point

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja samo da nesto kazem i odoh.
    Mislim da je def. vise glupo da prichamo o ovakvim stvarima.I temama.Niko nikome nista ne moze dokazti.Svako ima pravo d aosjeca ili ne osjeca.Stvar izbora.
    Ovako s emozemo raspravljati godinama,ali nista necemo ostvariti.
    Mislim da je moja diskusija zavrsena.Neka svako vjeruje u sta god oce.Ali vam poruchujem da najvise vjerujete sami sebe.A sve ostalo neka bude onako,da kazem vise po strani.Vjerujte u ljubav,porodicu,prijatelje.
    To je ono najvaznije u zivotu!
    Mislim da bi trebali svi da se slozite
    Pozdrav!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Heh, dragi moj Nihil, žao mi je što ti ovo moram reći, mislim obožavam razmijenjivati mišljenja, ali ti nisi upoznat sa nekim starima, tj sa mnogim starima, i pričaš neke stari koje i jesu tačne, ali praviš previše grešaka!!

Hoćete dokaze??!!
    Ok, ajde da malo pričamo o tvojim činjenicama!

Kažeš da je vjera stvar osjećaja?!Iracionalno i emocijonalno nabijeni?!!
    Aha dakle to je vjera!!!
    A daj molim te sada objasni ti meni što je LJUBAV, MRŽNJA, OPČINJENOST, ZALJUBLJENOST?! Nikada to nisi osjetio?! Hm, jer po tvom to je samo osjećaj i ne može se dokazati!! Zar to nije iracionalno?? Zar za takve osjećaje ima dokaza?! Dakle nema dokaza i činjenica tako da vjerovatno ni ne postoje, samo mi vjerujemo u to kako bi nam bilo lakše!
    Heh zar ovo nije smiješno?! Iskreno žalim svakoga ko to ne osjeti!
    A vjera?! Ne, to nije osjećaj kao što su ti! To je nešto puno ali PUNO više od toga!

Priča o Kršćanstvu-2000 godina vjere!!!!
    Toliko sada ima i vjera koje nastaju u zadnjih 100godina, heh zamislite to!

I sad hoćete da mi kažete da nešto što traje 2000god je čista ilzija, da su to smislili ljudi da im bude lakše???!!! Isus je živio na zemlji, i za to postoje dokazi.

Moj osjećaj, moj dokaz zbog kojeg se toliko puta naježim i pomislim koliko sam srećna!
    Odem u katedralu, ili na neko sveto mjesto, kao što je Međugorje, nekada bilo obično pusto mjesto u Bosni, gdje se u sasvim običnoj crkvi ukazala Majka Božja maloj dječici! Ukazivala im se svaki dan u isto vrijeme, 6 sati uveče! Bilo je to prije 20tak godina, dakle komunizam! Mislim da sam time rekla sve-komunizam! Ta djeca su pretpjela svakakve napade, prijetnje, pokušavali su iz policija, prihijatri, doktori, roditelji, okolina uvjeriti da to nije istina! Ali ta djeca koja su imala u prosjeku 12 godina su svemu tome se vrlo dobro suprostavila, i na sve pokušaje imali su odgovore kakve ne bi imala ni zrela osoba od 30tak godina! I svaku noć su u tu crkvicu moliti se i pričati sa Majkom Božijom koja im je rekla da se mole za Mir ( dakle to je bio početak sami osamdesetih,niko nije ni sumnjao da bi mogao biti rat, a ta djeca su prenosila poruke mira i molila za mir)!Za vrijeme rata na tom mjestu je palo par granata i nijedna nije explodirala!
    To i dan danas traje! Na to mjesto je do danas došlo preko 100 000 000 ljudi iz raznih dijelova svijeta, i to je mjesto sada jako poznato, trebalo bi da znate!
    A zašto je toliko ljudi došlo??? Hoćete da kažete da nisu ništa osjećali na tom mjestu?? Da su došli zato što je neko samo to tako rekao???

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kršćanska vjera je vjera uticala na sva životna područja, od morala do politike, od likovne umjetnosti do književnosti, od znanosti do filozofije! Danas se trećina svjetsje populacije naziva Kršćanima.

Koliko je Kršćanstvo imalo uticaja na svijet, umjetnost govore činjenice.
    Neki od najvećih likovnih umjetnika i skladantelja bili su nadahnuti Kršanskom vjerom:
    Michelangelo, Durer, Bach i mnogi drugi.
    Ko se ne bi oduševio veličanstvenim europskim Gotičkim Katedralama??!!
    Veliki filozofi i mislioci poput:
    Augustina, Anzelma, Luthera, Lockea, Pascala i Dostojevskoga, svi su na različite načine bili nadahnuti i izgrađeni krćanskom vjerom!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

«U vrijeme kada svijet bijleži 2000 godina od Isusova rođenja, niko ne može biti neosjetljiv na uticaje Krćanstva. Premda se Kršćani mogu radovati svemu što je postignuto, ima i razloga za žaljenje. Mnogi su progoni i ratovi poduzeti u Kristovo ime. Često su oni koji su se nazivali krćanima bili zaprepašćujuće neosjetljivi na patnje drugih. Isus je rekao da je došao donijeti slobodu, no tijekom većine predhodnih 200o god krćani su zadžali ropstvo. Svijet je bio nagrđen bitkama što su ih vodili otpadnici od kršanstva, tvdeći da se bore pod božjom stegomKršani su takođe vodili bitke i činili pokolje i mučili one koji nisu dijelili njihocva vjrrovanja, što je potaklo izjavu velikoga mirotvorca i vjerskog vođe Mahatme Gandhija. « Volim vašeg Krista, ali ne i vaše Kršćane»
    Premda je priču o Kršćanstvu često narušivala sebičnost i pohlepa, ipak je skrb za siromašne , bolesne i potrebite uvijek bila zaštitnim znakom istinskoga krćanina»

Nihil, evo ovo je odlomak iz jedne odlične knjige, odlomak koji sam napisala samo zbog one tvoje rečenice da su Kršćani vodili ratove, eto samo da razjasnim taj dio, da ne bude da ne znam za neke užasne stari koje su učinjene od strane Crkve.
    Najgora star je Inkvizicija naravno to je bio vrhunac, ali ne želim o tome jer bih opet počela pisati referat heheheh

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

«U njegovoj volji nalazi se naš mir» Dante Aligijer, o Bogu

«Ja sam put, istina i život» Isus Krist ( Ivan 14,6)

«Vjera je pristanak srca, sigurnost na kojoj počiva život svakog čovjeka» Martin Luther

«Vjera je početak a ljubav je kraj»

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

To i dan danas traje! Na to mjesto je do danas do?lo preko 100 000 000 ljudi iz raznih dijelova svijeta, i to je mjesto sada jako poznato, trebalo bi da znate!
    A za?to je toliko ljudi do?lo??? Ho?ete da ka?ete da nisu ni?ta osje?ali na tom mjestu?? Da su do?li zato ?to je neko samo to tako rekao???
    Uzmimo da je tacno tih 100 miliona, ali da li to hoces da kazes da bombe ne eksplodiraju samo na takvim mjestima? Kazi sta si ti tamo osjecala i zasto si otisla bas tamo, ako ne zato sto ti neko rekao?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Heh, dragi moj Nihil, žao mi je što ti ovo moram reći, mislim obožavam razmijenjivati mišljenja, ali ti nisi upoznat sa nekim starima, tj sa mnogim starima, i pričaš neke stari koje i jesu tačne, ali praviš previše grešaka!!
    Ne mozes znati koliko drugi zna i koliko je upoznat. Osim toga, ni sama upoznatost nije glavni izvor greske, vec nacin na koji se dolazi do zakljucka, do saznanja.
    Kažeš da je vjera stvar osjećaja?!Iracionalno i emocijonalno nabijeni?!!
    Aha dakle to je vjera!!!
    Vjera je stvar osjecanja, stvar iracionalnog, ali nije neki poseban osjecaj. Vjera pociva na iracionalnom i podrazumijeva citav niz razlicitih osjecanja. Vjera nije proizvod racionalnog uvida, znanja i saznanja, vec neznanja. Vjerom se trazi odgovor na nesto na sta razum ne daje odgovore ili ih ne moze dati. Dakle, vjera nije neka emocija, vec proizvod duha koji pociva na emocionalnom i uopste na iracionalnom, na onome sto razumu izmice.
    A daj molim te sada objasni ti meni što je LJUBAV, MRŽNJA, OPČINJENOST, ZALJUBLJENOST?! Nikada to nisi osjetio?! Hm, jer po tvom to je samo osjećaj i ne može se dokazati!! Zar to nije iracionalno?? Zar za takve osjećaje ima dokaza?! Dakle nema dokaza i činjenica tako da vjerovatno ni ne postoje, samo mi vjerujemo u to kako bi nam bilo lakše!
    Heh zar ovo nije smiješno?! Iskreno žalim svakoga ko to ne osjeti!
    A vjera?! Ne, to nije osjećaj kao što su ti! To je nešto puno ali PUNO više od toga!
    Sva ta osjecanja mogu da se pojave kod vjere i vjernika. Vjernici osjecanjima opravdavaju svoju vjeru. Niko ne porice da je vjera i vjerovanje postoje i da su moguci, kao sto niko ne moze da poistovjeti vjeru sa nekim od osjecanja, koja takodje niko ne negira. Dakle, covjek ima osjecanja, ima razum, a ima i sposobnost da vjeruje i da stvara vjeru. Ko je to doveo u pitanje? Zar nije ocigledno da ljudi vjeruju, da postoji vjera i vjernici? Postojanje vjere i osjecanja, kao i postojanje misli na neki nematerijalan nacin uopste nije problematicno, iako sam nastanak vjere, osjecanja, misli, njihovo funkcionisanje itd. nije nesto sto je potpuno objasnjeno i razumljivo. Ono o cemu se ovdje prica jeste ono u sta se ili u koga se vjeruje, kao i nacini na koji se ta vjera stvara, siri, odrzava, opravdava, otjelotvoruje, itd. A stvara se, siri, odrzava, opravdava i otjelotvoruje preko religijskih organizacija, religijskih licnosti, religijskih simbola i razlicitih "svetih" spisa. U tim spisima, npr. hriscanskim tvrdi se da postoji bog i da se u njega mora vjerovati jer je on svemoguc, svepristuan, tvorac svega i svacega,... Sva ta prica se na razlicite nacine namece ljudima, i to na sasvim racionalan nacin - vaspitanjem, preko razlicitih grupa koje opominju, prijete, kaznjavaju, vode ratove, ... Uglavnom, da ne sirim, vjera postoji, kao sto postoje i osjecanja, ali pitanje je postoji li ono u sta se vjeruje? Ako se kaze, bog je vjera, bog je ljubav, znaci li to da je bog osjecanje i da postoji kao sto postoje osjecanja, odnosno ljudsko osjecanje, i onda, ako bi nestala ljudska vrsta, a sa njom i ljudska osjecanja da bi nestao i bog? Da li je bog neko bice koje zaista postoji ili neko izmisljeno bice za koje tvrdimo da postoji iako smo ga sami izmislili? Sta je to u sta se vjeruje? Ko je napisao spise koji se nazivaju svetim i zasto u njima toliko nelogicnosti i kontradikcija? Tim pitanjima se mozemo racionalno racionalno baviti, a ne time treba li, moze li, hoce li, smije li i slicno neko vjerovati?
    Priča o Kršćanstvu-2000 godina vjere!!!!
    Toliko sada ima i vjera koje nastaju u zadnjih 100godina, heh zamislite to!
    I sad hoćete da mi kažete da nešto što traje 2000god je čista ilzija, da su to smislili ljudi da im bude lakše???!!! Isus je živio na zemlji, i za to postoje dokazi.
    Ima vjera koje su starije od hriscanstva i traju i dalje, imaju svoje vjernike, institucije, svestenike, svete spise itd. Razmisli samo o taoizmu, konfucijanizmu i budizmu. Jesu li te i takve vjere bolje zato sto su starije? Koji su dokazi da je postojao Isus? A posebno koji su dokazi da je bio sin bozji? O tome svjedoce jevandjelja, a njih su pisali apostoli koji su vjerovali da postoji bog, kao i da je covjek sa kojima se druzio, a nazivaju ga Isus, bio sin bozji, a kao dokaz za to prepricavaju cuda koja je navodno izazvao. Inace u to vrijeme, o tome svjedoce takodje razni napisi iz tog vremena bilo je dosta onih koji su se predstavljali mesijama i sinovima bozjim, i svako je od njih propovijedao svoju vjeru i imao svoje sljedbenike. I danas imamo razlicite mesije koji propovjedaju svoje vjere i imaju svoje sljedbenike. Toga je dakle bilo odavno, prije hriscanstva, a ima i danas. Da nisu stvorene crkve i citava crkvena masinerija i ta bi vjera bila tek tamo neka koja nije prezivjela, a one koje su prezivjele tvrdile bi da prezivljavaju zato sto su prave, istinite, bozje djelo. Dobro je poznato kako se sirilo hriscanstvo, ognjem i macem, ljudi su tjerani da vjeruju. Ljudima se vladalo preko vjere. I za sve sto se desavalo govoreno je "tako je bog htio", "volja bozja", he.
    Moj osjećaj, moj dokaz zbog kojeg se toliko puta naježim i pomislim koliko sam srećna!
    Odem u katedralu, ili na neko sveto mjesto, kao što je Međugorje, nekada bilo obično pusto mjesto u Bosni, gdje se u sasvim običnoj crkvi ukazala Majka Božja maloj dječici! Ukazivala im se svaki dan u isto vrijeme, 6 sati uveče! Bilo je to prije 20tak godina, dakle komunizam! Mislim da sam time rekla sve-komunizam! Ta djeca su pretpjela svakakve napade, prijetnje, pokušavali su iz policija, prihijatri, doktori, roditelji, okolina uvjeriti da to nije istina!
    Cemu sluzi ta prica? Djeca su tvrdila da su vidjeli nesto za sto su ih ucili da postoji. Onda su vjerski duznosnici od te djecije price, kojoj su ih prethodno ucili, dosli do zakljucka da je to sveto mjesto i tu napravili svoje svetiliste. A sta bi komunisti koji se bore za ukidanje religije drugo tvrdili nego da je to izmisljotina, bas kao sto ovi drugi tvrde da je to istina. Na tom primjeru se samo moze vidjeti sukob katolicke crkve i komunisticke drzave. Da su ti komunisti htjeli da postupe kao sto je to radio staljinisticki rezim pobili bi sve koji to tvrde i proglasili bi svakoga ko takvo nesto tvrdi neprijateljem drustva i drzave. No, posto taj rezim nije bio takav, a nije bio zato sto je zivio od zapadnog kapitala, a uzimao ga je da ne bi dospio pod udar staljinizma, on je nakon pocetnih pritisaka dozvolio katolickoj crkvi da tu napravi svoje svetilise zauzvrat dobijajuci jos malo para. "Mudar politicki potez", dignes malo frke u javnosti, a onda pustis i jos dobijes malo para. Vlast ostala ista, crkva dobila svetiliste - vuk sit i ovce na broju.
    Za vrijeme rata na tom mjestu je palo par granata i nijedna nije explodirala!
    He, a da ja i ti odemo tamo i ponesemo bombe, dovezemo topove, tesku artiljeriju, pa da gruvamo da vidimo oce li koja da omane, he.
    To i dan danas traje! Na to mjesto je do danas došlo preko 100 000 000 ljudi iz raznih dijelova svijeta, i to je mjesto sada jako poznato, trebalo bi da znate!
    A zašto je toliko ljudi došlo??? Hoćete da kažete da nisu ništa osjećali na tom mjestu?? Da su došli zato što je neko samo to tako rekao???
    A mogu oni osjecati sto hoce, ako vjeruju, a vjeruju zato sto su uceni vjeri. Zamisli sad jednog Aboridzina, onako polugolog, sa kopljem da juri kengure iliti klokane po Medjugorju, koji nikad nije cuo za hriscanstvo, ni za bilo sto slicno, sta bi on rekao kada bi tamo dospio?

Sto se tice krstaskih/krizarskih ratova, inkvizicije kao i odnosa katolicke crkve prema naci-fasizmu, ili sto se tice pravoslavnog nacionalizma, ili islamskog fundamentalizma i dzihada, tu nema puno sto da se prica. Iza tih postupaka stajale su crkve sa svim svojim kapacitetom trudeci se prije svega da svoju religijsku moc prosire ili odrze. Kajanja, negiranja, navodjenje izuzetaka, naknadna pamet i slicne stvari su naprosto neozbiljne. Crkve su u ime vjere povele u smrt milione ljudi i ojadile jos mnogo vise. Crkve su zarad moci i vlasti odstupile od same vjere koju propovjedaju, ili od onih djelova njihovog ucenja koje se zalaze za mir i dobro medju ljudima. Karitativna djelatnost religija samo je jedan nacin sirenja njihovog uticaja i podrazumijeva noviju metodologiju sirenja koja svakako jeste humanija, ali joj je smisao isti - prosiriti svoj uticaj. I protiv takve djelatnosti nemam nista. No, to pomaganje nije nikakav dokaz za postojanje boga, vec za karakter religijske organizacije. To su dvije potpuno razlicite stvari.

E sad pitanje vezano za Biblijske tekstove. Kaze tamo da je bog protjerao Adama i Evu iz raja, a onda su oni rodili dva sina Kaina i Avelja. Kain je ubio Avelja i tnadara mandara ovo ono, odjednom on nadje zenu. Odakle sad ta zena, ako su Adam i Eva bili prvi ljudi?
    *O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Interesantna je i izjava Karla Gustava Junga kad je imao intervju 50. tih godina na BBC(mislim da je zadnji intervju u pitanju).
    "Gospodine Jung, proucavate simbole religije citav svoj vijek, dali vi vjerujete da postoji Bog?"
    Jung je hladno ogovorio: "Ne"
    "Ja znam da on postoji."

Napadali su ga mnoge kolege (tkz. Frojdovci) da su mu istrazivanja zasnovana na nemetafizickim dokazima (kao nihil sto trazi).
    On im je jednostavno odgovorio:
    "Moja istrazivanja su u domenu psihickih dokaza, kod ljudi sam nasao prisustvo Boga, prema tome za mene je to dovoljno jasan dokaz."
    Prvi sukob izmedju frojda (sa teoriom pra horde) i junga su i zapoceli sa neslaganjima u pogledu religije.
    Za razliku od frojda, jung je potpuno oprecno tvrdio da odsustvo Boga kod ljudi izaziva psihicku nestabilnost (psihoza).

A o nelogicnosti spisa nemash pravo da govorish jer sam te potpuno demantovao u topicu "Sveti Spisi" gdje si potpuno pogresno intepretirao pricu o Jovu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own
    Za razliku od frojda, jung je potpuno oprecno tvrdio da odsustvo Boga kod ljudi izaziva psihicku nestabilnost (psihoza).
    A sta bi Jung otkrio kod budista i drugih hinduistickih religija? Ili recimo kod africkih plemena?
    A o nelogicnosti spisa nemash pravo da govorish jer sam te potpuno demantovao u topicu "Sveti Spisi" gdje si potpuno pogresno intepretirao pricu o Jovu.
    Sta si me demantovao? Tamo se jasno vidi da bog razgovara sa sotonom i da dozvoljava sotoni da unisti svu Jovovu imovinu i pobije djecu da bi provjerio koliko ovaj vjeruje u njega. A onda mu nekim carobnim stapicem sve to vraca, kao puji pike ne vazi. Veoma logicno.

Nego objasni mi ovo oko Kaina i njegove zene gore, a mozes i Seta uzeti ako ti je lakse. 8)
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Pogledaj malo bolje svoj post, sa tvojim zakljucima, i procitaj ponovo knjigu o Jovu.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

"Moja istrazivanja su u domenu psihickih dokaza, kod ljudi sam nasao prisustvo Boga, prema tome za mene je to dovoljno jasan dokaz."
    Suprotna tvrdnja bi bila da negira da postoje vjernici, a to bi bilo cudno i neozbiljno. Ipak kaze kod ljudi sam nasao prisustvo Boga

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pogledaj malo bolje svoj post, sa tvojim zakljucima, i procitaj ponovo knjigu o Jovu.
    Tamo pise da bog razgovara sa sotonom. Jel to tacno? E sad ti meni reci sto bog razgovara sa sotonom? I to fino razgovara, ka drugar.
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Da Bog ne postoji, trebalo bi ga izmisliti...

Pitanje za ateiste: koliko puta vam se desilo, tj. da li vam se desilo da ste psovali ili u toku neke price slucajno spomenuli ima Bozje? Kako posmatrate to da se u svakodnevnom govoru stalno spominje On bez nekog posebnog razloga?
    If you make people think they're thinking, they'll love you.
    If you really make them think, they'll hate you.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Trinity from Zion
    Da Bog ne postoji, trebalo bi ga izmisliti...

Pitanje za ateiste: koliko puta vam se desilo, tj. da li vam se desilo da ste psovali ili u toku neke price slucajno spomenuli ima Bozje? Kako posmatrate to da se u svakodnevnom govoru stalno spominje On bez nekog posebnog razloga?
    A koliko se tek prica o Djeda Mrazu, Bozic Bati, Petru Panu, Crvenkapici, Snezani i sedam patuljaka, vjesticama, zmajevima, drakulama, vampirima, baba rogama, crnim mackama, i cemu sve ne, ne mos proc ulicom od njih, ... 8)
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ti si pogresno intepretirao niz cinjenica. Proletio si kroz pricu i prestavio je na potpuno pogresan nacin.

Sto se tice sotone.
    Prvo sotona je arhandjel (najveci po redu)
    drugo covjek je prvi presao na stranu sotone (poslusavsi ga)
    Situacja je takva da je covjek konstrantno opadan od strane sotone (jer on zeli da vlada).
    Cijela ce se prica zavrshiti na kraju.... sudjenjem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad smo kod arhangela...

Primjetila sam u filmovima da arhangela Gavrila uvijek predstavljuju u negativnom smislu. U jednom filmu su ga prikazali kao da je on Satana glavom i bradom.

Pa mi tu nije jasno... ako je on bio taj sto je Bogorodici rekao da ce roditi Spasitelja, ako je po Kuranu on bio taj sto je rekao Muhamedu da se "prosvetli" itd. itd. zasto takvi bogohulni prikazi u filmu?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cijela ce se prica zavrshiti na kraju.... sudjenjem.
    Koja prica?
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Gavrilo je kroz spise prestavljan kao rijec Bozija, a mihailo kao sila bozija.
    Obadvoje su se borili protiv Sotone i njegove vojske( po nekim tvrdnjam ne bibliskim i adam je ucestvovao u tome i treba uzet sa rezervom) u bici na nebu.

tako da mi je cudan taj prikaz... a sobzirom da je danas sve Holiwood nebi se zacudio nista.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Iz "Knjige o Jovu"
    ...
    6. A jedan dan dodjose sinovi Bozji da stanu pred Gospodom, a medju njih dodje i Sotona.

7. I Gospod rece Sotoni: Od kuda ides? A Sotona odgovori Gospodu i rece: Prohodih zemlju i obilazih.

8. I rece Gospod Sotoni: Jesi li video slugu mog Jova? Nema onakvog coveka na zemlji, dobrog i pravednog, koji se boji Boga i uklanja se oda zla.
    9. A Sotona odgovori Gospodu i rece: Eda li se uzalud Jov boji Boga?
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Gavrilo je kroz spise prestavljan kao rijec Bozija, a mihailo kao sila bozija.
    Obadvoje su se borili protiv Sotone i njegove vojske( po nekim tvrdnjam ne bibliskim i adam je ucestvovao u tome i treba uzet sa rezervom) u bici na nebu.

tako da mi je cudan taj prikaz... a sobzirom da je danas sve Holiwood nebi se zacudio nista.
    Hollywood je jezgro sektasa, koji sebe nazivaju 'hriscanima"...

Ne mogu da sjetim filma koji me je potpuno ostavio zbunjenu sto se tice Gavrila; sjecam se samo da ga je glumio Kristofer Voken.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Trinity from Zion
    Hollywood je jezgro sektasa, koji sebe nazivaju 'hriscanima"...
    I hriscanstvo je pocelo kao sekta, a i danas postoji na stotine hriscanskih sekti. Borba za vlast.
    (H. Hese, Sidarta)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Isto to bismo rekli i za Judaizam, Islam, Budizam, Djainizam itd. itd.

Page 2 of 171 FirstFirst 1234561252102 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks