Mozda je nekim gradjanima/proleterima/radnom narodu sve bilo odealno pa i idealan sistem i u periodu prije 20 god, ali ja taj komunistichki sistem izbora (iz raznih razloga) nisam podnosila. Nije neobichno ni kod istochnih njemaca da imaju nostalgije za DDR-om iako su bili pod pritiskom dousnika i bez iole gradjanske slobode. Zato ne vidim nista gore od tog perioda do ovog od 20 god. koji spominjete u negativnijem kontekstu.
Ovaj sistem izbora u CG je slican mnogim u EU drzavama, nije nista novo, ali zbog kvaliteta predstavnika, moja malenkost je vise za FPTP sistem izbora (nije ni priblizno idealan ali nosi prednosti nad stranachkim izborima).
Biranje lichnosti koje bi ponudile stranke izazvale bi pozitivni rivalitet a stim i kvalitet predstavnika. U tom slucaju poltroni i mediokriteti ne bi mogli da se provlace kroz hijerarhiju partije na dosadasnji partijsko komunistichki nacin, vec bi se stranke vise trudile da predlazu zaista najkvalitetnije osobe iz svojih redova.
Vjerujem da je ljudima u CG, kao i svim gradjanima drugih drzava, zelja za prosperitetom drustveno zivotnih okolnosti nesto sto izaziva nervozu i nestrpljenje, ali za sve promjene na bolje mora biti vecina. Uvijek ce jedan dio gradjanstva biti nezadovoljan politichkim sistemom ali ...Vjeruj mi da je bolje po tebe da tako i ostane jer se covjek moze samo iznervirai kad vidi sve.
Lichno me ne nervira sve to, samo me iznenaduje (pozitivno-negativno), ali tu sam na forumu (a vjerujem i dosta njih koji su dugo van CG), da, pored razmjene mishljenja, upravo vise zbog motiva boljeg razumijevanja normi gradjana koji i sada zive u CG. Porijeklo i znanje jezika su samo jedan vid "bliskosti" sa drzavom i ljudima, ali razumijevanje je nesto sasvim drugo. Covjek, ako hoce, uchi dok je ziv.
Hvala Lepo

Reply With Quote
). Da na listi DPS-a jedno jutro osvane ratko Mladic, mislis li da bi ko obadao? Naravno da ne, glasa se po direktivi, vazda uz DPS, bilo da su srbi, bilo da su Crnogorci, bilo ko da je na listi, vazno je jedino da je Gazda tu 

Bookmarks