View Poll Results: 23. maja moj izbor će biti ...

Voters
205. You may not vote on this poll
  • Glasaću za DPS-SDP

51 24.88%
  • Glasaću za opoziciju

81 39.51%
  • Glasaću za neku treću (minornu) opciju, ako je bude

6 2.93%
  • Ne znam još, vagam

13 6.34%
  • Neću izaći

54 26.34%
Page 39 of 105 FirstFirst ... 293536373839404142434989 ... LastLast
Results 951 to 975 of 2603

Thread: Izbori, 23. maj 2010.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Hvala...
    Mislila sam da javnost bira pojedince po njihovom kvalitetu..nesto kao u GB, princip FPTP sistem.
    Onda po tom stranachkom biranju, partije odlucuju koga ce da postave ... Znachi, sto veca ulizica u partiji taj vise napreduje (kao u komunizmu tj. nista Thinking outside the box) i narod nema veze ni sa chim...
    Finta da mi kao biramo nesto, a partijska hijerahija postavi i kokoshinjac = isto je...
    Ao.. pa sto ne rekoste odmah, a ja cekam da vidim ko su kvalitetni kandidati, a ono i govedo moze u odbor samo da mu nakace partijski pecat...
    Prastajte...

Hvala Lepo
    Last edited by Maja; 14-04-10 at 23:29.

Thanks Thanks Given 
    4
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    5 Posts

sto bi sa pregovorima DPS - SDP nocas zna li se"?
    ``ljudi su da razmijene i uvaze misljenja, a zivotinje da se kolju i ujedaju jer nemaju mozga``

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by OSCAR View Post
    Idelna država ne postoji...Međutim i ti i ja ćemo se složit da je plaćanje poreza osnov za normalnu državu. I da se danas potez u CG plaća puno više nego što se plaćao prije 5 ili 15 godina. Mada i dalje manje nego što bi trebao. A da država može da dovede neku oblast u koliki toliki red pokazuje i priča o "triježnjenju" pijanih vozača, đe se sa novčanog kažnjavanja prešlo na betonjerku, pa se barem 50% manje ljudi usuđuje da sjede pjano za volan, ne zato što će ubit nekoga, no što će ležan na prljavom ćebetu 6 sati. Takav je mentalitet i to je to.
    Idealna drzava ne postoji. U kvalitetnijim sistemima se ipak trude sasvim dovoljno da prica o idealnoj drzavi ne napusta okvir salonskih revolucionara ili akademskih krugova. U nasoj drzavi, ta prica se ne vodi tamo dje bi trebalo, vec utice i na obicne gradjane.
    Za proeze se slazem.
    A sto se tice pijanih vozaca, to samo govori da kad postoji politicka volja, problem se moze rijesiti. Ali te volje nema tamo dje je najpotrebnija...
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Pirun View Post
    zbunjuješ me SKOJ... što je to NOVA? akronim nije je li ka' SKOJ, SAD, NSD (Nova srpska demokratija)? viče li im se ime vazda kad se piše?
    A u pravu si, pisem ih iz navike velikim kao akronime za ostale stranke.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    Rave 92, pričam samo ono što svi znamo.
    Ne pravim filozofiju oko izbora u Podgorici , kao ovaj analitičar.
    I vrapci na grani znaju gdje se krije uspjeh DPSDP u Podgorici i ja samo to potenciram.Ne radim to da bi umanjio nečiju pobjedu nego da bih naglasio da opozicija ima prednost u gradu i da samo sadašnji status Podgorice kao glavnog grada sa gradskim opštinama donosi pobjedu DPSDP-u!
    Lično, mislim da to nije pošteno ali za sada je takav status Tuzi i Zete.
    Na nivou Crne Gore je sve ok, ali svugdje gdje postoje zaokružene zajednice i oblasti, one i trebaju da se pitaju u svojoj kući a ne da im npr: Mugoša odlučuje o ,,Domu kulture" u Tuzima.
    Najviše od svega bih volio da SDP pokaže hrabrost i u Podgorici izađe samostalno.Vidjećemo njihovu reakciju ako DPS bude dosledan da SDP-u dodijeli manje mjesta u parlamentu grada nego do sada što je imao!
    koliko je mugosi kriticno u pg govori i to da je (provjerena info.) opstinu tj vlast u tuzima prepustio albancima pod uslovom da ga njihovi clanovi glasaju za dps u podgorici...

po mom nekom misljenju dps po prvi put ce upotrijebiti joker kartu SDP jer ce oni prelomiti jer dps svakako nece izgubiti svoje birace ali ce zato opoziciji da ukrade poprilicno glasova...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

pa neće baš biti da je samo to. oni sami sebe tako pišu u zvaničnim dokumentima i čak su i domen taj uzeli, ne NSD... izbori su. interesuje me zašto? pozitivno odmicanje? foliranje?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by metabox View Post
    koliko je mugosi kriticno u pg govori i to da je (provjerena info.) opstinu tj vlast u tuzima prepustio albancima pod uslovom da ga njihovi clanovi glasaju za dps u podgorici...

po mom nekom misljenju dps po prvi put ce upotrijebiti joker kartu SDP jer ce oni prelomiti jer dps svakako nece izgubiti svoje birace ali ce zato opoziciji da ukrade poprilicno glasova...
    meni baba veli da pojma o tome nema. ja babi vjerujem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

koliko je mugosi kriticno u pg govori i to da je (provjerena info.) opstinu tj vlast u tuzima prepustio albancima pod uslovom da ga njihovi clanovi glasaju za dps u podgorici... .
    Kad je to uradio i ko je dosad bio preśednik?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by sinisam View Post
    Rave 92, pričam samo ono što svi znamo.
    Ne pravim filozofiju oko izbora u Podgorici , kao ovaj analitičar.
    I vrapci na grani znaju gdje se krije uspjeh DPSDP u Podgorici i ja samo to potenciram.Ne radim to da bi umanjio nečiju pobjedu nego da bih naglasio da opozicija ima prednost u gradu i da samo sadašnji status Podgorice kao glavnog grada sa gradskim opštinama donosi pobjedu DPSDP-u!
    Lično, mislim da to nije pošteno ali za sada je takav status Tuzi i Zete.
    Na nivou Crne Gore je sve ok, ali svugdje gdje postoje zaokružene zajednice i oblasti, one i trebaju da se pitaju u svojoj kući a ne da im npr: Mugoša odlučuje o ,,Domu kulture" u Tuzima.
    Najviše od svega bih volio da SDP pokaže hrabrost i u Podgorici izađe samostalno.Vidjećemo njihovu reakciju ako DPS bude dosledan da SDP-u dodijeli manje mjesta u parlamentu grada nego do sada što je imao!

Nijesam bas siguran u te analize. Evo grube racunice, mada mislim da nije daleko od stvarnog stanja:

Parlamentarni izbori 2009.

Opstina Podgorica

Pozicija : 43000

Opozicija: 30000

Albanske partije (UD + AK + PDP + F): 2700

Albanska populacija: 12000

Biracko tijelo cini 75-80% populacije

Broj izaslih tesko da prelazi 70% i u "idealnim" uslovima

75-80% 12000 = max 10000

70% 10000 = 7000

7000 - 2700 = 4300

Mozemo da kazemo da je za poziciju glasalo do 4500 Albanaca.

Ako izuzmemo albansko biracko tijelo iz racunice, pozicija je osvojila 38500 glasova, sto je lijepa prednost u odnosu na 30000 SNP+Nova+PZP.

Dodamo li opoziciji i glasove NK (2000) + OSS (1000), deficit i dalje postoji, iznosi 5500 glasova.

LP/DC (3000) + Penzioneri (3200) = + 700, u idealnim uslovima za opoziciju, a sumnjam da bi se glasovi koji nedostaju raspodijelili u korist opozicije, na ovakav nacin.

__

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Maja View Post
    Hvala...
    Mislila sam da javnost bira pojedince po njihovom kvalitetu..nesto kao u GB, princip FPTP sistem.
    Onda po tom stranachkom biranju, partije odlucuju koga ce da postave ... Znachi, sto veca ulizica u partiji taj vise napreduje (kao u komunizmu tj. nista Thinking outside the box) i narod nema veze ni sa chim...
    Finta da mi kao biramo nesto, a partijska hijerahija postavi i kokoshinjac = isto je...
    Ao.. pa sto ne rekoste odmah, a ja cekam da vidim ko su kvalitetni kandidati, a ono i govedo moze u odbor samo da mu nakace partijski pecat...
    Prastajte...

Hvala Lepo
    LIDERSKE STRANKE, dhje lider bira poslushnike i podanike,
    u Dansku se glasa za lichnost sa PARTISKE LISTE,
    NEPOSREDNO SE ODLUCHUJE I BIRA,
    kod nas nema POZITIVNE REGRUTACIJE NEPOSREDNE,
    nego LIDERI VADE IZ SHESHIRA I UPISUJU NA LISTU, PA POSLIJE BRISHU SA LISTE, NIKAD CGa NECE OSTAT BEZ KOMUNISTE.

molim lijepo
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Pirun View Post
    pa neće baš biti da je samo to. oni sami sebe tako pišu u zvaničnim dokumentima i čak su i domen taj uzeli, ne NSD... izbori su. interesuje me zašto? pozitivno odmicanje? foliranje?
    Uzeli su za sebe ime Nova kao skracenicu, samo se slazem da ih treba pisati Nova a ne NOVA. Bar mi izgleda logicno, mozda me sad neko strucniji ispravi. Sto se ostalog tice pretpostavljam da takvim imenom ciljaju na distanciranje od stare politicke pozicije. Uostalom, cini mi se da i albanska Forca ima naziv slicnog ne-akronimskog tipa.

Thanks Thanks Given 
    561
    Thanks Thanks Received 
    3,088
    Thanked in
    1,621 Posts

Quote Originally Posted by Jal Cargo View Post
    Nijesam bas siguran u te analize. Evo grube racunice, mada mislim da nije daleko od stvarnog stanja:

Parlamentarni izbori 2009.
    Mislim da bi takvu racunicu za lokalne izbore trebalo napraviti na osnovu rezultata zadnjih lokalnih izbora a ne parlamentarih. Ima dosta razlike u nacinu na koji im biraci pristupaju.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    nego LIDERI VADE IZ SHESHIRA I UPISUJU NA LISTU, PA POSLIJE BRISHU SA LISTE, NIKAD CGa NECE OSTAT BEZ KOMUNISTE.

molim lijepo
    Nisam znala zaista da se u CG glasa ovako, jer sam procitala da ce pokazati liste kandidata posle 12. Zato mi je bilo chudno zasto ovi ljudi ovdje na forumu glasaju za odbornike a ne znaju ni ko ce ih predstavljati...
    Ja da vidim da je g. Mugosa na listi, glasala bih za njega, mada mu najvise zamjeram na nepotizmu jer se od Mugosa ne moze covjek okrenuti (njima svaka cast, ali sto je mnogo - previse upada u ochi).. Ostalo, sasvim solidan. Ali da glasam zbog njega, a da njegovi iz partije izaberu nekog petla, e to bi bila prevara.
    Zato cu josh da se raspitam kako to ide, inace takvo glasanje ne bi mi imalo nikakvog smisla...

Hvala Lepo

p.s. Zasto niko nije pokrenuo pitanje reforme takvog sistema koji je za malu CG jako stetan jer povlaci za sobom poltrone i mediokritete. FPTP je korektniji sistem izbora kvalitetnih predstavnika. A ovo ..... Rekoh vec.
    Last edited by Maja; 14-04-10 at 23:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by SKOJ View Post
    Mislim da bi takvu racunicu za lokalne izbore trebalo napraviti na osnovu rezultata zadnjih lokalnih izbora a ne parlamentarih. Ima dosta razlike u nacinu na koji im biraci pristupaju.

To bi, u neku ruku, trebalo da bude logicno, ali na proslim lokalnim izborima pozicija je osvojila 45000 hiljada, a albanske stranke su bojkotovale izbore.

Prema tome, na poslednjim parlamentarnim izborima pozicija je zabiljezila pad u odnosu na prethodne lokalne, a ipak je bila ubjedljiva.

_

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

molim lijepo
    Nijesam siguran ali mi se cini da imamo isti D'ontov sistem samo je raspored poslanika drugacije rijesen. U Danskoj i mnogim drzavama svejedno je da li je Marko Marković na listi potonji ili prvi jer se u okviru partijske liste poslanici poslije izbora rangiraju po broju osvojenih glasova pa se podvuce crta na broj mjesta i ti ulaze u parlament. Kod nas oci kopaju o redosled pa onaj zadnji na listi ima sanse da bude izabran taman ka i ja i ti kojih nidje nema.
    Valjda će Komsija ili Oskar objasniti da li nosilac liste mora biti takodje biran tj ucestvovati na izborima. Ako ne mora imam super prijedlog za listu SDP
    PS.
    Predlagano je da i kod nas bude kao tamo ali je ostavljena mogucnost da svaka partija moze tako birati u okviru svoje liste, a lako je moguce da ja ne znam nanjoviji zakon i da je nesto promijenjeno.
    Last edited by Hari Krisna; 15-04-10 at 00:03.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Izborni zakon u CGi,
    ne dozvoljava gradjanima da SORTIRAJU KANDIDATE SA LISTE kao u Dansku,
    o tome odluchuju PARTISKI LIDERI,
    kod nas vlada LIDERSKA PARTIOKRATIJA,
    mi chekamo NEPOSREDNU DEMOKRATIJU dvije decenije,
    i niko se ne BUNI,
    ni OPOZICIJA NI POZICIJA,
    LIDERI UZIVAJU DOZIVOTNO KA´TITO&PARTIJA.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Zar Vam to ne lichi na prevaru glasaca? Zakonski je vjerovatno u redu jer su to formulisali sigurno kako treba, ali logika govori nesto drugo. Narod recimo glasa za Krivokapica ili Brajovica, a SDP npr. postavi neko govedo ili recimo g. Lazovica ko po obichaju dozivotni odbornik? I nikome nista ...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nisam znala zaista da se u CG glasa ovako, jer sam procitala da ce pokazati liste kandidata posle 12. Zato mi je bilo chudno zasto ovi ljudi ovdje na forumu glasaju za odbornike a ne znaju ni ko ce ih predstavljati...
    Ja da vidim da je g. Mugosa na listi, glasala bih za njega, mada mu najvise zamjeram na nepotizmu jer se od Mugosa ne moze covjek okrenuti (njima svaka cast, ali sto je mnogo - previse upada u ochi).. Ostalo, sasvim solidan. Ali da glasam zbog njega, a da njegovi iz partije izaberu nekog petla, e to bi bila prevara.
    Zato cu josh da se raspitam kako to ide, inace takvo glasanje ne bi mi imalo nikakvog smisla...

Hvala Lepo

p.s. Zasto niko nije pokrenuo pitanje reforme takvog sistema koji je za malu CG jako stetan jer povlaci za sobom poltrone i mediokritete. FPTP je korektniji sistem izbora kvalitetnih predstavnika. A ovo ..... Rekoh vec.

Ih,pa ti stvarno nisi iz CG.
    Bio je na proslim izborima drugaciji sistem dje se glasalo posebno za partije,a posebno za gradonacelnika.Tako da smo imali situaciju da su u nekoliko opstina(Pljevlja i Mojkovac cini mi) se vecinu imale opozicione stranke,a gradonacelnik je bio iz DPS.
    Cudno mi je da je DPS pristao da se ovo izmijeni,jer se pokazalo da im kandidati za gradonacelnike lakse pobjedjuju nego partija.Cini mi se da je i Mugosa osvojio dosta vise glasova od partije,neka me neko ispravi ako nije tako.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Otkud da znam? LIjepo sam od pocetka pitala kako to ide, pa je i postovani Pirun pitao..
    A i potvrdila sam da sam samo na referendumu glasala... ovo mi je sve novost...

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar Vam to ne lichi na prevaru glasaca? Zakonski je vjerovatno u redu jer su to formulisali sigurno kako treba, ali logika govori nesto drugo. Narod recimo glasa za Krivokapica ili Brajovica, a SDP npr. postavi neko govedo ili recimo g. Lazovica ko po obichaju dozivotni odbornik? I nikome nista ...

Hvala Lepo

Ti ovo nazva Lazovica govedom?
    Ne znam sta ti je uradio,ali malo precerujes.

Thanks Thanks Given 
    192
    Thanks Thanks Received 
    308
    Thanked in
    225 Posts

Svako tumaci kako mu odgovara, tj kako zeli da procita.

Hvala Lepo

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Izborni zakon u CGi,
    ne dozvoljava gradjanima da SORTIRAJU KANDIDATE SA LISTE kao u Dansku,
    o tome odluchuju PARTISKI LIDERI,
    kod nas vlada LIDERSKA PARTIOKRATIJA,
    mi chekamo NEPOSREDNU DEMOKRATIJU dvije decenije,
    i niko se ne BUNI,
    ni OPOZICIJA NI POZICIJA,
    LIDERI UZIVAJU DOZIVOTNO KA´TITO&PARTIJA.
    Mislim da zakon ne brani i lista poslanika i odbornika obavezuje tek kad je partija nakon izbora dostavi skupstini. E sad sto lideri po sistemu "prvo bog sebi bradu stvorio" sebe namire pa sta ostane drugima. Zamisli bruke na listu sebe i jos deset ljudi a osvoje dva mjesta poslanicka i on ostane ispod crte. Ja mislim da bi bio harikiri na licu mjesta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Kad je to uradio i ko je dosad bio preśednik?
    moze li malo konkretnije pitanje

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Hvala Lepo
    Da li je moguce da za 20 godina nijesi shvatila kako odje sve nakaradno funkcionise? 20 godina isti ljudi, iste navike, ista pravila, sve je isto (i njega ima ). Da na listi DPS-a jedno jutro osvane ratko Mladic, mislis li da bi ko obadao? Naravno da ne, glasa se po direktivi, vazda uz DPS, bilo da su srbi, bilo da su Crnogorci, bilo ko da je na listi, vazno je jedino da je Gazda tu

Otkud da znam? LIjepo sam od pocetka pitala kako to ide, pa je i postovani Pirun pitao..
    A i potvrdila sam da sam samo na referendumu glasala... ovo mi je sve novost...

Hvala Lepo
    Vjeruj mi da je bolje po tebe da tako i ostane jer se covjek moze samo iznervirai kad vidi sve.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

moze li malo konkretnije pitanje
    Konkretno je da ne moze konkretnije. Kad je i kako Mugi ustupio vlast u Tuzi?

Page 39 of 105 FirstFirst ... 293536373839404142434989 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)