Kad bi Stanic i Strunjas odredjivali simbole onda to ne bi bili simboli vlasti no drzave![]()
Onda su to simboli vlasti, a ne države. Ako ih propisuje vlast, ne moram da ih volim i poštujem. Mogu jednostavno da ih ignorišem. Ali ako sam i ja učestvovao u njihovom donošenju, onda ću i barjaktariti.
Formice, cijenim tvoje znanje iz grbova i zastava, ali razvoj demokratije je pregazio neke tekovine heraldike i veksikologije. Vladari o kojima ti pričaš uglavnom više ne postoje niđe na bijelom svijetu. Narod ih bira. A ovu vlast narod nije izabrao da mijenjaju simbole preko noći
Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga
Kad bi Stanic i Strunjas odredjivali simbole onda to ne bi bili simboli vlasti no drzave![]()
Bio bi taj podpresjednik momentalno - penzioner partije, pa ne bi bilo potrebe...
Samo kad bi nam taj Lazovic dokazao kompletno CG porijeklo, sve sa listom sta je njegova familijarna loza dala CG, teritorijalno i svakako a sta nase - srpsko, vidjeli bi ko je sta doprinio CG. No se bojim da mu ta komunistichka rachunica ne bi pokazala neke rezultate.
Ako vec ovoliko banalizuju sa odredjivanje "partijskog" crnogorstva, sta cemo mi gradjani CG...da ne glasamo za nikog ili ipak da izaberemo DPS koji je bar za nit civilizovaniji?
Hvala Lepo
Nekada sam u istu ravan stavljao NSD (bivšu SNS) i SDP.
U međuvremenu je NSD shvatila (makar deklarativno) da šovinizam nikome, na duži rok, ne može donijeti boljitak.
Jes da je ovo idealna država, pa priča o plaćanju poreza pije vodu. Porez ođe ne plaćaju ni Srbi ni Crnogorci ni drugi, bez obzira na nacionalnost. Osim ako misliš da su Srbi kalvinisti, pa da imaju taj prirodni nagon za poštovanjem obaveza.
Oko zastava na nelegalnim objektima...njih treba srušit bez obzira na zastave, đecu koja se motaju, žene koje padaju u nesvijest i ostale stvari.
Problem koji sam naveo je veoma ozbiljan, a tiče se toga da pojedini predstavnici tog naroda svoj legitimitet rade na negiranju ove države, a toliko smo odrasli da ne moram nabrajat nepočinstva koje su u tom smislu spremni da urade.
Volio bih da Srbi (a i svi ostali) ne glasaju za partije sa nacionalnim predznakom, jer ajde da pitam Montera, koliko ima ne-Srba u NSD, NS, DSS? I jel to prirodno stanje u državi u kojoj ne-Srbi čine 70% građana?
Primjeri cojstva i junastva Crnogoraca i Arbanasa - Marko Miljanov Popovic...
Znaci glasamo za DPS... Ja hocu, ali samo ukoliko imaju najbolje kandidate. A gdje su te liste? Danas je vec 13. a ni jednog covjeka da ga svijecom trazimo ....
Hvala Lepo
Pade mi kamen sa srca, ja nešto oko ove regulatorne agencije đe primaju plate po 3000 a da ne štite interese onih koji ih plaćaju, kad se shvatih da je put za boljitak da budemo ka NSD.
E pa dobro dok smo na vrijeme, da okrenemo brod na tu bandu...
Oko stvaranja opština...Gusinje ne bi bilo jednonacionalna sredina, Golubovci isto, Tuzi i Petnjica zaslužuju broj stanovnika i fiskalnim kapacitetom. Uostalom ako građani iz tih oblasti smatraju da je najveći problem to što nemaju svoju opštinu, treba im je dati pa nek sami snose odgovornost za plaćanje službenika i ostalog.
Uostalom mnogi kao i Montero misle da upravo Tuzani odlučuju o vlasti u njegovom gradu, pa se nepotrebno stvara animozitet između Beranaca i Petnjičana, Plavljana i Gusinjana i tako dalje...
Oskare nije uopste bitno za ovu pricu da li su Srbi ili Crnogorci ti koji (ne) placaju porez. Bitno je da dosta ljudi sa vlasti (i ti rekao bih) prave takvu podjelu, da su lojalni gradjani oni koji navijaju za Cg izmedju ostalog (da ne nabrajam ostalo) a nelojalni su oni koji navijaju za Srbiju. A vidis, to nema veze sa istinom, svaki gradjanin ima svoja prava i obaveze, za koga ce ko da navija to je pravo, a medju obaveze ne spada mahanje zastavama i slicno nego neke druge stvari, kao sto je placanje poreza izmedju ostalog. Tako lojalan gradjanin je onaj koji ispunjava svoje obaveze, a ko ne ispunjava taj nije lojalan, uopste nije bitno koje je nacionalnosti.
Ko o čemu Srbi o simbolima. A onda se vajkaju kako neki non-stop mažu oči ljudima sa zastavama...
Meni zaista nije jasno koliko vremena treba nekom da shvati da državni simboli nisu tu da predstavljaju sve građane. Kakve su to gluposti ljudi moji?!
Državni simboli su tu da predstave državotvorni narod. Zato recimo Francuska ima svoju autentičnu zastavu koja predstavlja Francuze i nikom ne pada na pamet da montira lunu kako bi se i više od 5 miliona Arapa i drugih muslimana identifikovalo s njom. Njemačka takođe, Italija, Grčka, UK, Holandija, zemlje Skandinavije,..i svi drugi zajedno i zaključno sa Srbijom. Svi oni imaju brojne druge narode unutar svojih granica ali pitanje nacionalnih simbola je nešto što je pravo onih koji nastavljaju pregnuće onih koji su stvarali i krvarili za tu državu. To je abeceda i demokratije i politikologije.
Samo se u složenim državama (federacijama) predstavljaju konstituenti prožimanjem simbola svakog od njih ili odabirom nekog neutralnog koji treba da ih objedini.
Crna Gora nije federacija nikakvih entiteta ili federalnih jedinica i nema namjeru to postati. Ako se to ikada dogodi takav monstrum će nestati u roku od 5 godina.
Srbi imaju pravo na slobodnu upotrebu svojih nacionalnih simbola i to je najviše što mogu dobiti. Ne zato što ja to kažem, već zato što je sve drugo apsurd i nikada neće dobiti koliko god neko manipulisao s njima.
Srbi treba da se interesuju da dobiju suštinska prava koja će ih zaštititi od asimilacije i unaprijediti njihov život, te doprinijeti razvoju sredina u kojima žive, a da se manu toga da predlažu kako treba da izgleda zastava Crne Gore jer takvo nešto ne čine ni Crnogorci u Srbiji i to im prosto ne pripada.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
gleda li ko ovu skupstinu, ovo je sramota od ove opozicije, ismijavaju sami sebe
``ljudi su da razmijene i uvaze misljenja, a zivotinje da se kolju i ujedaju jer nemaju mozga``
Okle Vlada u skupcinu? Vec je bio premijerski sat, je li ovo sad po ure?
Pa to i ja kažem...totalno mi je nebitno ko ne plaća porez, slobodno treba da ide u zatvor što se mene tiče.
Oko lojalnosti i patriotizma....Ima odličan film Invictus, koji bi možda trebali pogledati naši političari na vlasti. Ali moraš znat da ne možemo sad napraviti od crnogorske drugu reprezentaciju Srbije, pa da bude i vama prihvatljiva. Ona je tu, nije prejaka u nekim sportovima u nekim bogami i jeste. I ko doživljava CG kao svoju državu, doživljava i nju i momke i đevojke koji igraju tu kao svoje, a ne kao tuđe. I to je jedan, mada banalan, vid patritizma u državnom smislu (nebitno ko je na vlasti) i lojalnost prema toj državi sa kojom imamo poseban odnos, svako od nas ponaosob.
Apsolutno. U nepoštovanju zakona nema "nacionalne" discipline. To se radi i u sred Njemačke ukoliko građanin procijeni da su velike šanse da prođe nekažnjeno. No u CG toliko je ljudi puno predrasuda o Evropi. Za poštovanje zakona odgovorna je vlast i ukoliko vlast provodi zakone vrlo brzo se građanstvo civilizuje i poreski disciplinuje. To uopšte nije neki naročit poduhvat. Samo treba riješenost i volja vlasti.
Taman posla. Oscar takvo razmišljanje je postavljeno naopačke. U državama u kojima je ta oblast uređena niko ne može krenuti sa kopanjem temelja a de ne dođe nadležna inspekcija, zatvori gradilište i globi ga tako da mu ne padne na pamet u životu da slično ponovo pokuša i pritom ga obaveže da teren vrati u prvobitno stanje.
Šta se dešava u CG? Vlast (komunalna ili državna zavisno od veličine objekta) pušti investitora da izgradi objekat i useli a onda mu navraćaju svako-malo s bagerima i/ili ga ucjenjuju rušenjem. Mnogima i sruše. To jeste zločin jer u tom kriminalu imaju dvije strane a ne samo investitor. Dakle, apsolutno sam da se ne ruši ništa sem onog što je na trasama vitalnih koridora ili u zaštićenim područjima.
Nažalost, to je tačno tako.
Još jedna široko rasprostranjena predrasuda u CG. Uopšte nije zlo što se Srbi okupljaju u nacionalnim partijama već što pokušavaju podrivati karakter i ustrojstvo države u kojoj žive. U tome se razlikuju u odnosu na druge manjine. I to je sva priča.
Kad na srpskim skupovima (partijskim ili "narodnim" nebitno) Srbi počnu da uz svoju nacionalnu (srpsku) ističu i državnu zastavu počeću da vjerujem u njihovu iskrenost da su spremni da okrenu novi list u odnosu prema državi u kojoj žive. To ne znači da CG svo vrijeme treba da čeka na njih da naprave prvi potez. Vlast u CG mora pokazati malo dobre volje da je spremna da ih integriše.
Last edited by El Re; 13-04-10 at 12:42.
ORA ET LABORA
Stara teza ljudi koji su nekad pricali "pocecu da vjerujem kad javno priznaju drzavu Crnu Goru i odreknu se price o ujedinjenju" pa kad su ovi potpisali deklaraciju onda se traze sve novi i novi uslovi. A onda ni oni ne bi bili dovoljni jer nije problem u uslovima nego u glavi onoga koji ih izmislja.
Nema tih uslova koje treba gradjanin Crne Gore da ispuni da bi ga smatrali manji ili vise prihvatljivim, osim toga da postuje zakone. To je li Ajnstajn srpski zet, pod cijom se zastavom ciji sin zeni, ko mrda usnama dok se svira himna a ko samo drzi ruku preko srca, to su samo smokvini listovi kojima neki ljudi zaklanjaju svoju sovinisticko-profitersku prirodu.
Nikakvih novih uslova nema. Taj prvi i jedini, koji postoji od kad postoji država kao pravna i politička kategorija i važi za sve one koji su manjina, postoji, važi i pred Srbima je već duže od decenije.
A to da li je tebi lično to važno ili ti je to smokvin list, to je tvoje pravo no to ne znači da taj problem nije više nego živo prisutan. I nemoguće ga je preskočiti ili ostaviti "za neka bolja vremena". Prosto, Srbima neće biti drugačije dok ne pokažu spremnost da prihvate državu u kojoj žive.
Ti izgovori tipa "Srbi plaćaju porez" i slično su gluposti. Poreze građani plaćaju i okupatoru i to ne znači da oni prihvataju okupaciju. Još ispade da treba da smo zahvalni Srbima što idu trotoarom a ne sredinom ulice.
ORA ET LABORA
Oko nelegalne gradnje...ima dosta primjera đe su ljudi silom na sramotu gradili i proed zabrana, pa onda ti "junaci" postavljaju nejač pred bagere...
Isto tako treba znati da je problem koji postoji je nedostatak planske dokumentacije, tako da država i lokalne samouprave nijesu tu odradili svoj dio posla.
Oko statusa Srba...mislim da za njihovu zajednicu dugoročno nije dobra getoizacija i zatvaranje unutur svoje nacionalne grupe...a po sistemu spojenih sudova, za očekivati je da se i druge zajednice organizuju po tom principu, što dugoročno vodi u nestabilnost i države i građana.
Mislim da bi i Srbi i drugi građani trebali da se opredjeljuju za političke partije na osnovu njihovog programa i ideologije a ne na osnovu nacionalnog predznaka koje imaju.
El Orle, zamjenjuješ teze i to radiš često, a bogami i vješto.
Državotvorni narod u Crnoj Gori ne postoji. Državotvorni narod su prema ustavu Crnogorci u smislu državljani Crne Gore.
Polazeći od:
odluke građana Crne Gore da žive u nezavisnoj i suverenoj državi Crnoj Gori, donesenoj na referendumu od 21. maja 2006. godine;
opredjeljenja građana Crne Gore da žive u državi u kojoj su osnovne vrijednosti: sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava;
odlučnosti da smo kao slobodni i ravnopravni građani, pripadnici naroda i nacionalnih manjina koji žive u Crnoj Gori: Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Muslimani, Hrvati i drugi, privrženi demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori;
DIO PRVIOSNOVNE ODREDBEDržavaCrna Gora je nezavisna i suverena država, republikanskog oblika vladavine.Član 1
Crna Gora je građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde, zasnovana na vladavini prava.
SuverenostNosilac suverenosti je građanin koji ima crnogorsko državljanstvo.Član 2
Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika.
Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.
Dakle po ustavu bi zastava trebalo da izrazi sve građane, a ne kako ti tumačiš, samo Crnogorce. Pa njemačka zastava, a i Francuska je nastala kao simbol jedinstva nacije, a radi se o novim zastavama koje su trebale da ujedine protestante i katolike, Pruse i Bavarce, odnosno sve Francuze. Da te podsjetim, Francuska je građanska država u kojoj je bijeli Francuz jednak sa crnim Francuzom.
Drugo, ko o čemu predstavnici vlasti se vraćaju na simbole kao osnovni kriterijum za lojalnost. I onda mi mašemo zastavama?!
a i istorijski i kako god hoćeš, crnogorskim Srbima pripada pravo da učestvuju u dizajnu svog državnog simbola, s obzirom na autohtonost u ovim krajevima.
Dobro si me podsjetio na asimilaciju.
"Problem" sa neizdavanjem ličnih karata na srpkom jeziku/ćirilicom je svakako jedan vid asimilacije.Zabrana asimilacijeZabranjena je nasilna asimilacija pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.Član 80
Država je dužna da zaštiti pripadnike manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica od svih oblika nasilne asimilacije.
Hari Krisna: -bez trolovanja laganja i ostaloih podmetanja kao i visestrukih naloga
To je samo uopstena demagoska izjava. Zato i postoje zakoni i zato je u normalnoj drzavi gradjanin koji postuje te zakone punopravni gradjanin i niko mu ne moze ta prava umanjivati. I zbog takvih prica kao tvoje i ljudi koji te izjave primjenjuju u praksi ovo nije normalna drzava.
Jer svako ima svoju subjektivnu interpretaciju sta znaci "prihvatiti drzavu". Nekome je to deklaracija da je prihvataju, nekome je da se zakunu u majku, nekome je da ustaju na himnu i masu zastavom a nekom da navijaju za reprezentaciju. I sve dok ima ljudi kao ti, na prvi pogled razumnih i racionalnih, koji misle da njihovi sugradjani, ljudi koji prolaze pored njih na ulici, treba i mora da ispunjavaju nekakve nebulozne i nikad precizirane liste uslova da bi bili smatrani ravnopravnim gradjanima i imali ista prava - dotle srece nece biti.
Oscar, objekti se ne grade za tri dana i taj izgovor "radili su i pored zabrane" je neozbiljan. Ako neko mimo rješenja o zatvaranju gradilišta nastavi da gradi a inspekcija odmah ne reaguje ponovo i tada dovede bagere (pritom ispostavljajući mu račun za angažovanje svoje mehanizacije i ljudstva, te i uruči mu prijavu za "lomljenje pečata" što mu garantuje robiju) već umjesto toga sačeka da sagradi i useli - e to je već sramota i odgovornost prevashodno te vlasti i nema pravo tada reagovati. Makar ne momentalnim rušenjem.
Tako je. A jel treba ja ili opozicija da im sastavimo "plansku dokumentaciju". Mi moramo da se naučimo redu, da svako odgovara za ono što čini ili propušta
Šta je dobro za Srbe nek o tome bistre sami Srbi. Nema tu što da im mi "savjetujemo". Ako su dobro odabrali biće im dobro, ako nisu - neće. I tačka.
Ovo nije i ne može biti odgovornost Srba već odgovornost vlasti. Ako se nacionalne zajednice budu getoizovale neko će morati da odgovori ko je to dozvolio i zašto su stvari pošle u tom pravcu.
Za to kako će izgledati Crna Gora odgovornost je prije svih na Crnogorcima koji su najveći narod i pritom jedini sudbinski zainteresovani za njen opstanak. Crnogorci ne mogu očekivati da svi živi u CG izgaraju od brige za Crnu Goru bez obzira što žive u njoj. To nije prirodno i takve emocije ne pojavljuju se među manjinom nijedne zemlje na svijetu.
ORA ET LABORA
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks