View Poll Results: Prijedlog Zakona o Srebrenici?

Voters
42. You may not vote on this poll
  • Korak naprijed, poten iskorak vlasti u Srbiji

16 38.10%
  • Nedovoljno dobro, trebali su jače osuditi genocid u Srebrenici

16 38.10%
  • U Srebrenici nije bilo genocida nad Bonjacima

4 9.52%
  • U Srebrenici nije bilo niikakvog zločina nad Bonjacima, ni najmanjeg

0 0%
  • U Srebrenici je bio genocid nad Srbima, a ne nad Bonjacima

2 4.76%
  • Sraman prijedlog Skuptine Srbije

1 2.38%
  • Ne znam to je bilo u Srebrenici

3 7.14%
Page 5 of 7 FirstFirst 1234567 LastLast
Results 101 to 125 of 174

Thread: ".... na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde"!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by ihtus777 View Post
    Мада не знам зашто би то било толико страшно кад је то свима јасно.Нико не спори да постоје прописи по којима раде Међународне институције али кад ти прописис дођу у колизију са ``јачим``оне попуштају

E pa vidiš meni nije jasno

Sam reče prvo da su međunarodne institucije paravan, pa onda sada navodiš da su nedjelotvorne jer uslijed kontakta sa jačim one su u nemogućnosti izvšiti i sprovesti svoja dijela.

To bi bila nagodba sa đavolom...pustiti zlo, jer suprostaviti mu se napraviću mnogo veće zlo.

Ako ti, kao čovjek koji se školuje da bude pravnik (recimo izabereš još da kreneš u pravcu sudija), već se obučavaš i pokazuješ znake korumpiranosti, u vidu nepoštovanja institucija sistema. Znači uslijed interesa (bilo koje vrste) izmanipulisaćeš i zloupotrijebiti svoju poziciju da bi zadovoljio lični interes mimo regulativa i zakona. Jer sada pokazuješ toliku devijaciju u shvaćanju prava i zakona.

Da produbim...ti kao vjernik ?
    Zar se ne diskredituješ, jer kao moralno posrnula osoba,koristiš loše kada je to u tvoju korist.

Kako biti kao vjernik dobar, kada si korumpiran kao čovjek koji obavlja svoju djelatnost. A vidi da ti ta djelotnast za sada mnogo znači...

Mislim da je to pravi paradoks ovoga podneblja...
    Last edited by gaul; 01-04-10 at 15:40.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Знаш како нам је професор Мујовић на Међународно јавно говорио како се спашава држава?Ништа међународне норме и стандаради,него да дође предсједник и да клекне пред моћника и каже:Спаси народ мој

Није то корупција,то је реалност.Ја могу да изаберем:да будем судија и да радим савјесно и по закону и по друштеним интересима и да му убију,да будем корумпиран или да не будем судија.Није нужнда ја одем у правосуђе и да будем корумпиран.Па ваљда не мислиш да су све судије корумпиране?Ја не мислим.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Знаш како нам је професор Мујовић на Међународно јавно говорио како се спашава држава?Ништа међународне норме и стандаради,него да дође предсједник и да клекне пред моћника и каже:Спаси народ мој

Није то корупција,то је реалност.Ја могу да изаберем:да будем судија и да радим савјесно и по закону и по друштеним интересима и да му убију,да будем корумпиран или да не будем судија.Није нужнда ја одем у правосуђе и да будем корумпиран.Па ваљда не мислиш да су све судије корумпиране?Ја не мислим.
    Pa ne mislim da je pravosuđe komplet korumpirano. Bar se iskreno nadam da nije.
    Riječ korupciju sam strikno upotrijebio za tebe, da mi je veoma čudno da tako u ranom periodu (u toku razvića) već pokazuje poodmaklu fazu tog načina rasuđivanja,pa i djelovanja.
    Naravno lo postupak uvijek tei da se opravda, da pronađe smisao. Realnost sami pravimo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

То је реалност

Моћ и снагу међународних институција смо успјели да видимо.Ја и даље вјерујем да оне требају да имају ауторитет,али како је кренуло-мрка капа.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ihtus,zashto je brojka bitna u dokazivanju genocida?
    Deserve's got nothing to do with it.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Komentari: 3 Ostavite komentar

SAD pozdravljaju Deklaraciju o Srebrenici

Autor: Tanjug

Vaington - Sjedinjene Američke Drave su pozdravile Deklaraciju Skuptine Srbije kojom je najotrije osuđen zločin nad bonjačkim stanovnitvom Srebrenice, u julu 1995. godine, kao pozitivan korak ka pomirenju.

- Pozdravljamo rezoluciju Narodne Skuptine Srbiije od 30. marta kojom se osuđuje masakr u Srebrenici iz 1995, kao pozitivan korak ka pomirenju, okretanju zločcinima iz prolosti, jačanju regionalnih odnosa i unapređenju stabilnosti u regionu - rekao je predstavnik za tampu Stejt departmenta Mark Taner.
    On je juče, na konferenciji za tampu, rekao da Vaington pozdravlja kao deo tog procesa, reenost Srbije, izraenu u Deklaraciji, da nastavi napore da u potpunosti sarađuje sa Hakim tribunalom,"uključujući napore za hvatanje i izručenje Hagu preostalih begunaca Ratka Mladića i Gorana Hadića".
    Taner je ponovio da je stav američke vlade da generalno podrava odluku Međunarodnog suda pravde da se u Srebrenici dogodio genocid.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by recordare88 View Post
    ihtus,zashto je brojka bitna u dokazivanju genocida?

Генерално гледано није битна бројка,зна се шта је битно за геноцид.У овом конкретном случају је бројка битна из разлога што је много мање тијела ексхумирано,око 2082,а говори се о цифрама од 8000.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Генерално гледано није битна бројка,зна се шта је битно за геноцид
    .

Pa o tome i pricam,hocesh da kazesh da u srebrenici nije postojala explicite namjera za istrebljenje odredjene grupe ljudi(u ovom slucaju,stanovnika Srebrenice mushkog pola i muslimanskog porijekla)?

Broj je potpuno nebitan(naravno,u medjunarodno-pravnom smislu),bitna je namjera.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Наравно из простог разлога што сами догађаји на начин како су се одвијали не дају на знање да је постојала намјера.Међутим,намјера се гради и кроз број жртава јер што је већи број жртава то су већи докази да је постојала намјера за извршење геноцида.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Наравно из простог разлога што сами догађаји на начин како су се одвијали не дају на знање да је постојала намјера.
    Objasni taj tok dogadjaja.Kako je sve to teklo?

Међутим,намјера се гради и кроз број жртава јер што је већи број жртава то су већи докази да је постојала намјера за извршење геноцида.
    Ne mora da znaci.Hiroshima nije genocid,a Darfur jeste.Iako je u Hirosimi bilo vise zrtava.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

objasni taj tok dogadjaja.kako je sve to teklo?
    Да се не бих понављао,прво што уочавамо јесте то да је ВРС ослободила пут ка Тузли.Кад се врши геноцид не дозвољава се народу могућност бјекства.

ne mora da znaci.hiroshima nije genocid,a darfur jeste.iako je u hirosimi bilo vise zrtava.
    Да начелно,о томе сам и говорио.Много је лакше доказати геноцидну намјеру кад је убијено 8000 хиљада него кад је убијено 20 људи.

Ја сам навео да број жртава није пресудан али да знатно олакшава доказивање.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Da čitate o Mladićevoj dobroti, "Alo" pie! (malo da se nasmijete)

Vesti

Boo Novak, penzionisani general vojske RS otkriva za Alo!

Mladić za dlaku ubijen u Srebrenici!

Subota - 03.04.2010

Penzionisani general Boo Novak, bivi načelnik taba komande vazduhoplovstva i PVO Vojske Republike Srpske, otkriva da je Ratko Mladić umalo ubijen u Srebrenici u pokuaju da spreči masakr nad zarobljenim pripadnicima Armije BiH!

General Novak, koji je u to vreme bio zamenik komandanta V i PVO, kae da nema neposredna saznanja o događanjima u Srebrenici, ali da zna da je naređenje bilo da se pored Bijeljine pripremi smetaj za zarobljenike.
    - Koliko smo mi iz V i PVO obaveteni, ne postoji nijedan dokument koji ukazuje na to da je streljanje bilo planirano. Jedan od članova Mladićevog obezbeđenja mi je ispričao da se Mladić obratio grupi zarobljenika, a da je iz grupe prema njemu iskočio jedan čovek koga je neko sasekao rafalom. Onda je počelo pucanje - priča Novak.
    Mladić je tada, prema rečima jednog od ljudi iz njegove pratnje, pokuao da zaustavi pokolj, ali su ga njegovi telohranitelji sklonili plaeći se da bi i on mogao da bude likvidiran: Bemo efe, ovi će i nas pobiti, povikao je u tim trenucima jedan od članova obezbeđenja.
    - Iz onoga kako sam informisan, verujem da Mladić to nije mogao da spreči - priča Novak.

to se tiče rečenice koju je Mladić izgovorio pred kamerom: Dolo je vreme da se osvetimo Turcima na ovim prostorima, Novak kae da se ne zna kada je on to rekao, ali ni u kom kontekstu.
    - U Hagu su ljudi koji mogu da kau ta se desilo u Srebrenici. Tamo je pukovnik Beara i on sve moe da ispriča - kae Novak, koji za sebe kae da je neprijatelj svakog zločina.
    - Mislim da većina naroda i oficira eli da oni koji su planirali, naredili i izvrili zločine odgovaraju. Zločin u Srebrenici se ne sme umanjivati, jer je to strano. Ali se ne sme zloupotrebljavati na način da se umesto individualne odgovornosti za zločin nametne kolektivna - poručuje Novak. Zločinci su, ističe Novak, bolesni ljudi, a zločine nikada ne čine oficiri profesionalci.
    - Nas oficire u VRS su ubijali i srpski ekstremisti. Traili smo disciplinu, a bili usamljeni u tome. Bilo je pojedinaca koji su totalno van sistema. U jednom haotičnom sistemu, odjednom dolazi da isplivaju primitivci koji su nacionalovinisti. to bi Andrić rekao: Dođe vreme kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati - kae Novak.
    On zaključuje da su najveći neprijatelj rata oficiri, a da su najveći zločinci centri moći koji su imali definisane interese na Balkanu, koje nisu mogli da ostvare dok je postojala Jugoslavija.
    - Proces razbijanja Jugoslavije jo nije zavren - smatra Novak.

Sukobi sa Arkanom

Vojsci RS najveće probleme pravili su bahati pojedinci i grupe, koji su rat koristili za pljačke i iivljavanja. Problem je to su neki od njih imali ovlaćenja veća od oficira VRS.
    Novak kao ilustraciju prenosi jednu neprijatnost koja se dogodila načelniku taba Drinskog korpusa Svetozaru Andriću, koga je udario eljko Ranatović Arkan.
    - Kad su videli da im je oamario pukovnika, iz autobusa su poiskakali naoruani vojnici, spremni da pucaju u Arkana. Tada je, po rečima Andrića, Arkan molio da mu se potedi ivot. Bilo je govora i da mu je ljubio ruke - priča Novak. Podsetimo, arkanovci su jo jednom bili na meti vojnika VRS. Naime, nakon to je bez povoda Arkan pucao na vodnika VRS, vazduhoplovci iz Zaluana digli su naoruane helikoptere u nameri da sravne sa zemljom hotel u kom su bili smeteni Arkanovi ljudi. Odmazdu je sprečio vojni vrh, navodno zbog ovlaćenja koje je Arkan dobio lično od Radovana Karadića, a u kom je imao odreene ruke da radi ta hoće.

PVO Srpske oborio 34 NATO letelice

PVO Vojske Republike Srpske je tokom rata u BiH mogla slobodno da dejstvuje sveukupno oko 30 dana.
    - Oborili smo 34 letelice. Prvi F-16 je oboren baterijom kuba kod Petrovca. Pilot Skot OGrejdi je primljen kod Klintona kao heroj, a pobeđen je jer ga je kolektiv čiji sam i ja bio deo oborio - priča Novak. Po ovom događaju u Holivudu je snimljen film Iza neprijateljskih linija.
    - Kada je PVO VRS oborio francuske pilote, to je bio prvi mira 2000 koji je oboren. Oborio ga je vodnik Studen iglom, jer su se spustili nisko - kae Novak.

Ratko Femić

http://www.alo.rs/vesti/25963/Mladic...n_u_Srebrenici

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thumbs up

"ko je Srbin? ja sam Srbin, a Ratko Mladić je masovni ubica"
    govor Nenada Čanka u raspravi o deklaraciji o zločinu u Srebrenici
    Da je bilo snage 2000. godine da se prekine sa svim tim, da se zabrane stranke o kojima sam govorio, da se izvri lustracija za koju je u Srbiji uvek prerano dok ne bude prekasno, da je to učunjeno, danas bismo imali potpuno drugu situaciju i ne bismo morali da uopte vodimo ovu stranu diskusiju, ovo licemerje u kome se licitira broj rtava.
    2. travnja 2010
    Dame i gospodo narodni poslanici, hteo bih da počnem rečima Edvarda Jainskog, jednoga od ljudi koji je preiveo Holokaust, da bi umro u komunističkom zatvoru. On je rekao ovako: Ne boj se neprijatelja, on te moe samo ubiti. Ne boj se ni prijatelja, on te moe samo izdati. Boj se ravnodunih, jer oni mogu da omoguće da izdajnici i ubice mirno ive oko nas.

Na početku razmiljanja oko svega to se dogodilo i oko čega danas treba da donesemo ovu rezoluciju, treba se setiti da u Srbiji demokratske snage nikada nisu dobile natpolovičnu podrku stanovnitva. Treba se setiti da nikada, pa ni danas opcija koja se iskreno zalae za raskid sa proloću nije dobila natpolovičnu podrku i samim tim mnogi su kompromisi morali biti napravljeni. Ali sa ovakvim stvarima kompromisa nema.

o nekim stvarima ne odlučuje ni demokratija

I upravo zbog toga se nije uspelo u onome o čemu sam govorio jo 2000. godine. Govorio sam o tome da je za Srbiju beskonačno vano da se za zločinačke organizacije proglase i samim tim zabrane Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska levica, Stranka srpskog jedinstva i da se na taj način napravi raskid sa proloću. Neki kau nije demokratski ukidati stranke, a ja postavljam pitanje zato je onda ukinuta Nacional-socijalistička nemačka radnička partija Adolfa Hitlera? Zato su onda ukinute sve one partije koje su odvele u pogibelj svoja stanovnitva, a ipak su postizale svoje rezultate na demokratskim izborima? Zbog toga to ima stvari koje demokratija ne dozvoljava!

Demokratija ne dozvoljava negiranje holokausta gospodo. Demokratija ne dozvoljava da se poigrava sa sudbinama i ljudima. Ima stvari o kojima se ne moe glasati. Ne moe se glasati o tome da li ovaj parlament, ako eli da skine barem delom odgovornost sa Srbije za strani zločin učinjen u Srebrenici, sme da se igra sa jednim ovakvim dokumentom.

Liga socijaldemokrata Vojvodine je do sada tri puta traila da se ovakav dokument donese. Prvi put 2005. godine u Skuptini AP Vojvodine, a 2007. i 2009. u Narodnoj skuptini Republike Srbije. Evo, doao je i taj dan kada su se stekli uslovi da se jedna ovakva deklaracija nađe pred poslanicima. Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. februara 2007. godine ovaj zločin opisao kao genocid. Citiram Zvanični organi SRJ nisu planirali niti počinili genocid nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995. godine, ali su prekrili svoje obaveze da spreče genocid i kazne počinioce. Čija je to obaveza bila da to uradi? Ja ću vam reći - onoga ko je samo par meseci kasnije potpisivao Dejtonski sporazum. To je bila obaveza Slobodana Miloevića. To je bila obaveza one iste vlade i one iste vlasti koja je Srbiju gurnula u haos, u uas, u sve ono o čemu mi danas treba da razgovaramo.

za lustraciju uvek prerano dok ne bude prekasno

Da je bilo snage 2000. godine da se prekine sa svim tim, da se zabrane stranke o kojima sam govorio, da se izvri lustracija za koju je u Srbiji uvek prerano dok ne bude prekasno, da je to učunjeno, danas bismo imali potpuno drugu situaciju i ne bismo morali da uopte vodimo ovu stranu diskusiju, ovo licemerje u kome se licitira broj rtava. Gde se postavlja pitanje: a zato se ne spomenu srpske rtve? Pa reći ću vam zato da se ne spomenu u ovoj deklaraciji srpske rtve - zbog toga to su Srbi bili rtve, a mi smo skuptina u kojoj sede mahom Srbi. Pa neće valjda rtve o sebi praviti deklaraciju? ta ćemo mi o sebi da pričamo kako su nam i ta su nam drugi radili? Treba skinuti sramotu sa onoga to je rađeno u nae ime i u ime ove zemlje pa i ove skuptine.

Neki kau, kakve veze Srbija ima sa tim? Pa ima to to je, recimo, plaćala platu Ratku Mladiću za vreme Srebrenice! Ima veze sa tim to su i posle takozvanih demokratskih promena, za koje sumnjam da su bile demokratske, a sasvim sigurno nisu bile promene u smislu onih koji su to eleli, jo dve godine oficiri Republike srpske dobijali plate iz Beograda. A kada sam to kao član Predsednitva DOS-a pitao Kotunicu doktor Vojislava, ta ima da mi kae o 1600 oficira plaćanih iz budeta SR Jugoslavije, dobio sam odgovor - za vau zlonamernost i ovo to znate je previe. To je bio odgovor u to vreme, čoveka koji i dan danas vodi ovu grupu patriota koji zaboravljaju jednu bitnu stvar - znate gospodo ovde se postavlja pitanje ko je Srbin, a ko nije.
    Code:
    Ja sam Srbin, a Ratko Mladić je masovni ubica! Ja sam Srbin a Radovan Karadić je ratni zločinac. Ja sam Srbin, a Biljana Plavić je prihvatila odgovornost i kajala se zbog genocida u kome je učestvovala i to genocida o kome je rekla sledeće - Pa ta neka 6 miliona Srba izgine, opet će dosta ostati.
    Moje pitanje glasi - A za ta će to dosta ostati i ko ima pravo da tako licitira milionima ljudskih ivota? Upravo oni kojih se danas stidim. Stidim se zbog toga to su sedeli u istoj ovoj skuptini neki od njih. to i dan danas u ovoj skuptini sede neki kojima je mesto najblae rečeno u zatvoru.

Sve ovo to sada gledamo nam govori samo jedno, da ponovo gledamo pokuaj da se srpskim rtvama zamaskira srpska sramota. Srebrenica je srpska sramota! I nakon usvajanja ove rezolucije istina o Srebrenici i ova osuda svega to se desilo mora, i to ba mora postati deo posebnog zakona, ući u udbnike istorije i u nastavni program kola u Srbiji da bi se izvrila denacifikacija i lustracija u Srbiji. Bez toga Srbija nema budućnost! Hvala vam!

ovo je pravi srbin!
    po meni jedan od najjacih govora svih vremena u skupstini srbije...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Да се не бих понављао,прво што уочавамо јесте то да је ВРС ослободила пут ка Тузли.Кад се врши геноцид не дозвољава се народу могућност бјекства.
    Narodu iz Srebrenice nije dozvoljeno bjekstvo, već je nad jednim dijelom izvrena planirana,odnosno nasilna evakuacija.
    Poslije vojne okupacije grada, narod je pokupljen u centre odakle gdje je izvrena selekcija, na osnovu koje je određeno ko će da bude evakuisan a ko likvidiran.
    Jedan dio stanovnitva je organizovao izbjegličku kolonu preko planina, međutim nad kolonom je sprovedne opsena vojna akcija, gdje su lovljeni,ubijani i zarobljavani i vođeni u sabirne centre.

Treba da zna da planirano i nasilno iseljavanje je takođe dio koji spada pod optubom genocida.

Bilo kako bilo, poziva se na cifru od 2082 rrtve, koju je srpski patolog (koji je inači bio i ministar obrane kasnije) dr.Zorana Stankovića, za par mjeseci istraivanja utvrdio. Dok naalost zaista preko 7800 tijela je iz niza masovnih grobnica iskopano. neto je i indetifikovano. Taj proces ide ekstremno sporo,tako da ne znam kako je dr. Stanković uspio tako brzo da odradi taj posao. On se uglavnom poziva o mogućoj cifri koja je ubijena prilikom masovnih egzekucija, na osnovu biračkog spiska optine Srebrenica. Poznato je da je Srebrenica bila tačka u kojoj su se masovno deoseljavali muslimani bjeeći ispred rata i borbi. Ona je bila pod muslimanskom kontrolom i pod protektoratom UN,očekivali su da će tamo biti bezbjedni.

1995 godina kada je već vijest o zločinu u srebrenici već postajala izvjesnija. Srbi građevinskim mainama raskopavaju grobnice, preseljavaju ostatke leeva na druge pozicije. Ako su to bili par hiljada pobijenih vojnika u borbama,zato su to radili?

Pa i komisija koju je formirala vlada RS, prilikom svoga rada dola je do nekih cifara da je bilo rtava oko 1000-1500 i da su svi izvrili kolektivno samoubistvo.
    Nemam komentar!

Uzima se u obzir da je oko 1000 - 1500 rtava poginulo u borbama, a da je ostatak sistematski ubijan.

Između ostalog,broj i nije bitan.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by gaul View Post
    Narodu iz Srebrenice nije dozvoljeno bjekstvo, već je nad jednim dijelom izvrena planirana,odnosno nasilna evakuacija.

Без обзира:и евакуација је одлазак,напуштање одређене територије.Да је неко хтио геноцид нико не би могао да изађе из Сребренице.

Poslije vojne okupacije grada, narod je pokupljen u centre odakle gdje je izvrena selekcija, na osnovu koje je određeno ko će da bude evakuisan a ko likvidiran.
    Кад је то све било,зашто се не процесуира Милорад Пелемиш који је по сведочењу Дражена Ердемовића убијао муслимане?

Jedan dio stanovnitva je organizovao izbjegličku kolonu preko planina, međutim nad kolonom je sprovedne opsena vojna akcija, gdje su lovljeni,ubijani i zarobljavani i vođeni u sabirne centre.
    То можемо да прихватимо кад се докаже.

Treba da zna da planirano i nasilno iseljavanje je takođe dio koji spada pod optubom genocida.
    Да ако се исељавају дјеца јер закон каже:``или да се врши принудно пресељавање дјеце у другу групу``

Оставити простор да се интернира око 30 хиљада избјеглица не може да буде геноцидна намјера.

Bilo kako bilo, poziva se na cifru od 2082 rrtve, koju je srpski patolog (koji je inači bio i ministar obrane kasnije) dr.Zorana Stankovića, za par mjeseci istraivanja utvrdio.

Није битно је ли то српски или муслимански патолог,битно је гдје је он то рекао.Рекао је у Хагу,у Трибуналу.На сведочењу не смије да се лаже,да је истина да је ексхумирано 8 хиљада Хаг би га питао зашто износи неистину ако постоје докази о 8 хиљада убијених.

Ствар је следећа:за кривично дјело ,у овом контексту се не одговара ако лице не зна или није могло знати.Зоран Станковић је патолог и бави се случајем ``Сребреница``.Како би он себе оправдао пред судом да лаже?Никако.Полазећи од тога да га Хаг није такао и да га не терети за ово сведочење ми то сведочење морамо узети у обзир,чак га морамо узети за истинито јер да је недвојбено утврђено убијање 8 хиљада муслимана Хаг би тужио Станковића.

Dok naalost zaista preko 7800 tijela je iz niza masovnih grobnica iskopano. neto je i indetifikovano.
    Ексхумирано толико људи није.Проглашено је за нестало а нестало лице је административна категорије која постоји у праву како би држава могла да има одређени однос према том лицу у погледу наследних права,стварних права,облигационих права.....

Кад је неко лице проглашено за нестало,никога не обавезује да прихвати да је то лице страдало у геноциду.

Taj proces ide ekstremno sporo,tako da ne znam kako je dr. Stanković uspio tako brzo da odradi taj posao. On se uglavnom poziva o mogućoj cifri koja je ubijena prilikom masovnih egzekucija, na osnovu biračkog spiska optine Srebrenica. Poznato je da je Srebrenica bila tačka u kojoj su se masovno deoseljavali muslimani bjeeći ispred rata i borbi. Ona je bila pod muslimanskom kontrolom i pod protektoratom UN,očekivali su da će tamo biti bezbjedni.
    Ниси добро послушао.Ево опет:

``Један од....једна од круцијалних примедби коју сам ја дао и стоји у писаној форми,је чињеница да од 2082 посмртна остатка,колико је у то времен било ексхумирано из и околине Сребренице да је било 2870 и нешто смрти.Могу да погрешим у броју...Што сам ја оспорио,јер немогуће је да буде већи број узрока смрти од броја посмртних остатака``.

Твој став да је ``чудно``како је Станковић тако брзо одрадио посао не стоји из разлога што је логичније да се ексхумира 2082 леша брже од 8 хиљада и не стоји ти констатација из разлога што Станковић није радио сам.

Даље што уочавамо јесте да попис у БиХ није извршен а то је прво трбало да се уради.

1995 godina kada je već vijest o zločinu u srebrenici već postajala izvjesnija. Srbi građevinskim mainama raskopavaju grobnice, preseljavaju ostatke leeva na druge pozicije. Ako su to bili par hiljada pobijenih vojnika u borbama,zato su to radili?
    А ко ти каже да је уопште страдало 8 хиљада?

Pa i komisija koju je formirala vlada RS, prilikom svoga rada dola je do nekih cifara da je bilo rtava oko 1000-1500 i da su svi izvrili kolektivno samoubistvo.
    Nemam komentar!
    Немам ни ја коментар на то ако је истина али бих волио да ми покажеш тај извјештај.

Uzima se u obzir da je oko 1000 - 1500 rtava poginulo u borbama, a da je ostatak sistematski ubijan.

Između ostalog,broj i nije bitan.

Сматра се да је 300-400 стријељано јер су пронађена лица везаних руку.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

2004 godine je formirana komisija vlade RS pod pritiskom Peddy Ashdown-a, u kooperaciji sa zapadnim stručnjacima i ona je takođe utvrdila veliki broj žrtava , tačnije 8731 žrtvu od kojih smatra da je 938 žrtava pogubljeno kasnije ili prije jula 1995 godine. Tadašnji predsjednik Miloraad Čavić je javno prinao nalaze komisije i vlada RS je uputila priznanje da je u Srebrenici izvršen masovni zločin.

Međutim stavka da to nisu uradile regularne jedinice RS (jedino sporno pitanje) već paravojne formacije koje navodno nisu bile pod kontrolom vlasti VRS.
    Sporni snimak , koji se objavio 2005 godine (o likvidaciji 6 muslimana od strane jedinice Škorpioni ) je pokazao da su ipak regularne jedinice dejstvovale i vršile likvidacije.

Milorad Dodik takođe priznaje da se desio zločin ogromnih razmjera u Srebrenici i slaže se sa klasifikacijom genocida.

Upravo cifra od 8000 i više leševa je činjenica, jer oni postoje. Dobar dio čeka na indetifikaciju, dobar dio je već indetifikovan i sahranjen. Dok nalazi dr.Stanovića se baziraju na osnovu mogućeg broja ljudi iz Srebrenice koji bi mogli u to vrijeme biti likvidirani na tim prostorima. To je postignuto uporedbom broja stanovnika na osnovu biračkih spsikova.
    Glavni problem jeste što su muslimanske izbjeglice pristizale u Srebrenicu kao u slobodnu enklavu iz okolnih opština.

Vidiš ne postoji problem oko broja leševa između vlada bosanskih srba i muslimana. Jedini problem jeste u srpskim nacionalistima i srbijaskoj vladi (i ako je ona presudom oslobođena direktne odgovornosti genocida).

1995 godine je uopšte negiran bilo kakva pogubljenja ili zločin, međutim satelistki snimci su otkrili lokacije masovnih grobnica, pa i premještanje leševa u tom periodu da bi se zavarao trag ili umanjila slika o zločinima.
    Last edited by gaul; 03-04-10 at 19:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Tarik Samarh, sarajevski fotograf je 2005 godine sa NVO ''Inicijacija mladih za ljudska prava'' širom Beograda postavili su 27 bilborda na kojima su pisale poruke u znaku sjećanja na srebrenički genocid. U toku noći su svi bilbordi uništeni i prefarbani sa porukama tipa : 'Nož,žica Srebrenica', 'biće repriza' , 'Ratko Mladić'...pored ovoga su tada izlijepljeni plakati gjde su pojedine ulice označavane da su ulice ili bulevari Ratka Mladića i izlijpljeni posteri sa likom R.M. itd...u tom smislu.

Odgovornost za to su preuzele organizacije 'Obraz' , '1389' i 'Srpski otačastveni pokret'...i začudo nikakve poslijedice nisu snosili...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

NIJE DOSLO DO IZVINJENJA SRBIJE, NEGO DO NOVOG KORAKA U GENOCIDU

Pise: Dr. Muhamed Borogovac

Zasto je bilo vazno da se rijec "genocid" nadje eksplicitno u izvinjenju Srbije? Zato sto ta rijec ima mnogo preciznije znacenje od zamjena ka stosu "zlocin" i "masovno ubistvo" koje cesto koriste cetnici i njihovi "bosnjacki" advokati. Rijec "genocid" sadrzi politicku dimenziju zlocina "masovnog ubijanja". Ta rijec objasnjava da je do "masovnog ubijanja" doslo sa politickim motivom istrebljenja naroda. Rijec genocid objasnjava da je to smisljen projekat, a ne slucajni dogadjaj.

Razlika izmedju rijeci "genocid" i rijeci "masovno ubijanje" je ista kao razlika izmedju planiranog ubistva i nesretnog slucaja, npr. ubistva u saobracajnoj nesreci.

Zato je bilo vazno da se rijec "genocid" nasla eksplicitno u tekstu rezolucije. Rezolucija je trebala biti kompletan dokument za sebe te pozivanje na presudu Internacionalnog suda pravde, a pri tome izbjegavanje rijeci genocid, je samo veoma perfidan pokusaj da se degradira i ta presuda.

Sve gore receno veoma dobro zna svaki prosjecno inteligentan covjek, a pogotovo poslanici skupstine Srbije. Izostavljanjem rijeci "genocid" oni su nama i cijelom svijetu jos jednom ponudili svoju verziju dogadjaja, a ne istinu i istinsko izvinjenje. Evropljani su odmah prepoznali podvalu i kazali da to NIJE DOVOLJNO.

Medjutim, odmah je "bosnjacki" politicki vrh, u stvari cetnicki agenti podmetnuti Bosnjacima, prihvatio srbijansku rezoluciju sa odusevljenjem. Ne primjer, Sulejman Tihic kaze:

"Veoma je vano da je Skuptina Srbije ovom deklaracijom najotrije osudila zlocine i priznala presudu Medjunarodnog suda pravde. Takode je izjavljeno saucece rtvama i izvinjenje zbog toga to nije ucinjeno sve da se sprijeci ova tragedija", rekao je Tihic za Srnu.

"U proteklom ratu bilo je zlocina nad Srbima i Hrvatima i to ne samo kada je rijec o BiH vec i o drugim dravama, te u tom smislu BiH, ciji su Srbi konstitutivni narod, treba da radi na deklaraciji ili slicnom dokumentu koji ce jasno osuditi sve zlocine bez obzira na broj, etnicku ili vjersku pripadnost rtava"- smatra lider SDA Sulejman Tihic.

Vidimo kako vjesto Tihic sve svodi u istu ravan. U Bosni i Hercegovini nije bilo ni masovnih zlocina nad Srbima, a pogotovo nije bilo organizovanih masovnih zlocina tj. genocida, nego samo nekoliko pojedinacnih slucajeva, ali u srbijansko-Tihicevoj terminologiji sve je to u istoj ravni te sada je Bosna i Hercegovinna po njima duzna da povuce isti potez kao i Srbija i izvine se Srbima?! Zasto bi se drzava BiH izvinjavala, ako drzavni organi nisu donijeli odluku da se pocine zlocini nad Srbima, nego je nekoliko pojedinaca pocinilo ubistva? Druga je stvar sa genocidom, tu su "drzavni" organi RS, policija i vojska organizovali taj zlocin, a drzava Srbija je kao logisticar bila u zavjeri i omogucila zlocin i zato je pravosnazno proglasena krivom po tacki nesprijecavanja genocida, u skladu sa internacionalnim zakonom koji se zove "Konvencija o kaznjavanju i sprecavanju zlocina genocida".

To sto pocinioci genocida, RS i Srbija, nisu bili adekvatno kaznjeni je druga stvar od same presude za genocid. To sto pocinioci nisu bili adekvatno kaznjeni i pored postojanja pravosnazne presude da su krivi za genocid je posljedica cinjenice da "Bosnjacki" lideri Tihic, Silajdzic, Lagumdzija nisu trazili nikakvo kaznjavanje, nego su cak sprijecili Skupstinu Srebrenice da pokrene postupak izdvajanja iz RS.

Ova rezolucija je kao sito, to je najbolji kriterij izdaje. Pitanje je toliko vazno i emotivno da se izdajnici otkrivaju time sto je podrzavaju, dok patrioti ne mogu da ostanu nijemi na jos jednu podvalu projekta velike Srbiije.

A.evo i poruka za buducnost.

http://dijaspora-bk.de/v2/

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

a brao borogovac
    niko od srba i hrvata nije ubijen u bosni ?
    ili je ubijeno par hiljada u nekoliko pojedinacnih slucajeva ?
    Haec olim meminisse ivvabit
    http://1944killingfields.co.uk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Borogovac nije negirao zločine nad Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i drugima od strane nekih pripadnika Armije BiH. On naglašava da nije bilo organizovanih masovnih zločina tj. zločina genocida.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

http://1944killingfields.co.uk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

2004 godine je formirana komisija vlade RS pod pritiskom Peddy Ashdown-a, u kooperaciji sa zapadnim stručnjacima i ona je takođe utvrdila veliki broj rtava , tačnije 8731 rtvu od kojih smatra da je 938 rtava pogubljeno kasnije ili prije jula 1995 godine. Tadanji predsjednik Miloraad Čavić je javno prinao nalaze komisije i vlada RS je uputila priznanje da je u Srebrenici izvren masovni zločin.

Погледај болдовано:све што је учињено под притиском је дискутабилно.

Međutim stavka da to nisu uradile regularne jedinice RS (jedino sporno pitanje) već paravojne formacije koje navodno nisu bile pod kontrolom vlasti VRS.
    Sporni snimak , koji se objavio 2005 godine (o likvidaciji 6 muslimana od strane jedinice korpioni ) je pokazao da su ipak regularne jedinice dejstvovale i vrile likvidacije.
    То опет ништа не доказује јер убиство 6 људи не мора да има никакве везе са геноцидом.

Milorad Dodik takođe priznaje da se desio zločin ogromnih razmjera u Srebrenici i slae se sa klasifikacijom genocida.
    Додик признаје јер Додик не би био ту да не признаје.

Upravo cifra od 8000 i vie leeva je činjenica, jer oni postoje. Dobar dio čeka na indetifikaciju, dobar dio je već indetifikovan i sahranjen. Dok nalazi dr.Stanovića se baziraju na osnovu mogućeg broja ljudi iz Srebrenice koji bi mogli u to vrijeme biti likvidirani na tim prostorima. To je postignuto uporedbom broja stanovnika na osnovu biračkih spsikova.
    Glavni problem jeste to su muslimanske izbjeglice pristizale u Srebrenicu kao u slobodnu enklavu iz okolnih optina.
    Прво,на основу бирачких спискова није могло бити поменуто јер пописа није било 20 година.

Друго,лешеви не постоје јер се лица воде као нестала.

[SIZE=2]Sarajevo, Banjaluka -- Fondacija Srebrenica-Potočari ovjavila novi spisak od 8.106 nestalih Bonjaka iz Srebrenice jula 1995.

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=170181

Само ћу поновити:не може се говорити о геноциду кад се особе воде као нестале.Успут,како је могуће да се говори о геноциду од 8 хиљада људи кад није извршен попис?
    [/SIZE]
    Vidi ne postoji problem oko broja leeva između vlada bosanskih srba i muslimana. Jedini problem jeste u srpskim nacionalistima i srbijaskoj vladi (i ako je ona presudom oslobođena direktne odgovornosti genocida).
    Не знам какав проблем може бити у Влади Србије ако је Србија ослобођена одговорности геноцида?

Што се тиче лешева:проблем итекако постоји јер се не може прихватити геноцид без пописа и без јасно показане намјере као и без тачног броја ексхумираних јер не знам по којој логици можемо говорити о геноциду над несталим особама:

[SIZE=2]Sarajevo, Banjaluka -- Fondacija Srebrenica-Potočari ovjavila novi spisak od 8.106 nestalih Bonjaka iz Srebrenice jula 1995.

http://www.b92.net/info/vesti/index....&nav_id=170181[/SIZE]

1995 godine je uopte negiran bilo kakva pogubljenja ili zločin, međutim satelistki snimci su otkrili lokacije masovnih grobnica, pa i premjetanje leeva u tom periodu da bi se zavarao trag ili umanjila slika o zločinima.
    То не можемо прихватити јер не постоје докази за то.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

То не можемо прихватити јер не постоје докази за то.

Ko ste to VI da nemoete prihvatiti dokaze?

Kad vas budemo zato pitali, slobodno ih nemojte prihvatiti.

Oni koji hoće da znaju, oni znaju.

Oni koji trebaju da znaju (naa djeca) njima predočavamo dokaze kojih naalost ima na sve strane. Već se pjevaju pjesmice o osveti. Nikad vie nećemo dozvolit da nas vode ko' ovce na klanje. Par četnika strijeljalo preko 200 ljudi na Korićanskim stijenama kod Prijedora.

Mi imamo problem sa naim srbobalijama, ali i njih ćemo se retosiljati. Vrijeme sazrijeva.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by dobrusky View Post
    ko ste to vi da nemoete prihvatiti dokaze?
    Ми смо ни који су учени да не раде по команди и да не прихватају ствари здраво за готово.

kad vas budemo zato pitali, slobodno ih nemojte prihvatiti.
    Не треба ми ничија дозвола да бих ишта причао.

oni koji hoće da znaju, oni znaju.
    БОГУ хвала.

oni koji trebaju da znaju (naa djeca) njima predočavamo dokaze kojih naalost ima na sve strane. Već se pjevaju pjesmice o osveti. Nikad vie nećemo dozvolit da nas vode ko' ovce na klanje. Par četnika strijeljalo preko 200 ljudi na korićanskim stijenama kod prijedora.
    Ја овдје говорим о Сребреници и треба да видимо те доказе.

mi imamo problem sa naim srbobalijama, ali i njih ćemo se retosiljati. Vrijeme sazrijeva.

Ајмо онда да га ријешимо.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U Srebrenici nije bilo nikakvog genocida, to je besmislena pravna konstrukcija, koja uopte ne obavezuje Srbiju kao dravu, da usvaja neke rezolucije.

Ta rezolucija nije neto naročito značajno, to je hir vladajuće većine od 127 poslanika a kada se promeni vladajuća većina, to će se desiti uskoro, ovakva rezolucija usvojena tankom većinom će biti ponitena ili zamenjena nekom drugom.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)