"ko je Srbin? ja sam Srbin, a Ratko Mladić je masovni ubica"
govor Nenada Čanka u raspravi o deklaraciji o zločinu u Srebrenici
Da je bilo snage 2000. godine da se prekine sa svim tim, da se zabrane stranke o kojima sam govorio, da se izvri lustracija za koju je u Srbiji uvek prerano dok ne bude prekasno, da je to učunjeno, danas bismo imali potpuno drugu situaciju i ne bismo morali da uopte vodimo ovu stranu diskusiju, ovo licemerje u kome se licitira broj rtava.
2. travnja 2010
Dame i gospodo narodni poslanici, hteo bih da počnem rečima Edvarda Jainskog, jednoga od ljudi koji je preiveo Holokaust, da bi umro u komunističkom zatvoru. On je rekao ovako: Ne boj se neprijatelja, on te moe samo ubiti. Ne boj se ni prijatelja, on te moe samo izdati. Boj se ravnodunih, jer oni mogu da omoguće da izdajnici i ubice mirno ive oko nas.
Na početku razmiljanja oko svega to se dogodilo i oko čega danas treba da donesemo ovu rezoluciju, treba se setiti da u Srbiji demokratske snage nikada nisu dobile natpolovičnu podrku stanovnitva. Treba se setiti da nikada, pa ni danas opcija koja se iskreno zalae za raskid sa proloću nije dobila natpolovičnu podrku i samim tim mnogi su kompromisi morali biti napravljeni. Ali sa ovakvim stvarima kompromisa nema.
o nekim stvarima ne odlučuje ni demokratija
I upravo zbog toga se nije uspelo u onome o čemu sam govorio jo 2000. godine. Govorio sam o tome da je za Srbiju beskonačno vano da se za zločinačke organizacije proglase i samim tim zabrane Srpska radikalna stranka, Socijalistička partija Srbije, Jugoslovenska levica, Stranka srpskog jedinstva i da se na taj način napravi raskid sa proloću. Neki kau nije demokratski ukidati stranke, a ja postavljam pitanje zato je onda ukinuta Nacional-socijalistička nemačka radnička partija Adolfa Hitlera? Zato su onda ukinute sve one partije koje su odvele u pogibelj svoja stanovnitva, a ipak su postizale svoje rezultate na demokratskim izborima? Zbog toga to ima stvari koje demokratija ne dozvoljava!
Demokratija ne dozvoljava negiranje holokausta gospodo. Demokratija ne dozvoljava da se poigrava sa sudbinama i ljudima. Ima stvari o kojima se ne moe glasati. Ne moe se glasati o tome da li ovaj parlament, ako eli da skine barem delom odgovornost sa Srbije za strani zločin učinjen u Srebrenici, sme da se igra sa jednim ovakvim dokumentom.
Liga socijaldemokrata Vojvodine je do sada tri puta traila da se ovakav dokument donese. Prvi put 2005. godine u Skuptini AP Vojvodine, a 2007. i 2009. u Narodnoj skuptini Republike Srbije. Evo, doao je i taj dan kada su se stekli uslovi da se jedna ovakva deklaracija nađe pred poslanicima. Međunarodni sud pravde u Hagu je 26. februara 2007. godine ovaj zločin opisao kao genocid. Citiram Zvanični organi SRJ nisu planirali niti počinili genocid nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995. godine, ali su prekrili svoje obaveze da spreče genocid i kazne počinioce. Čija je to obaveza bila da to uradi? Ja ću vam reći - onoga ko je samo par meseci kasnije potpisivao Dejtonski sporazum. To je bila obaveza Slobodana Miloevića. To je bila obaveza one iste vlade i one iste vlasti koja je Srbiju gurnula u haos, u uas, u sve ono o čemu mi danas treba da razgovaramo.
za lustraciju uvek prerano dok ne bude prekasno
Da je bilo snage 2000. godine da se prekine sa svim tim, da se zabrane stranke o kojima sam govorio, da se izvri lustracija za koju je u Srbiji uvek prerano dok ne bude prekasno, da je to učunjeno, danas bismo imali potpuno drugu situaciju i ne bismo morali da uopte vodimo ovu stranu diskusiju, ovo licemerje u kome se licitira broj rtava. Gde se postavlja pitanje: a zato se ne spomenu srpske rtve? Pa reći ću vam zato da se ne spomenu u ovoj deklaraciji srpske rtve - zbog toga to su Srbi bili rtve, a mi smo skuptina u kojoj sede mahom Srbi. Pa neće valjda rtve o sebi praviti deklaraciju? ta ćemo mi o sebi da pričamo kako su nam i ta su nam drugi radili? Treba skinuti sramotu sa onoga to je rađeno u nae ime i u ime ove zemlje pa i ove skuptine.
Neki kau, kakve veze Srbija ima sa tim? Pa ima to to je, recimo, plaćala platu Ratku Mladiću za vreme Srebrenice! Ima veze sa tim to su i posle takozvanih demokratskih promena, za koje sumnjam da su bile demokratske, a sasvim sigurno nisu bile promene u smislu onih koji su to eleli, jo dve godine oficiri Republike srpske dobijali plate iz Beograda. A kada sam to kao član Predsednitva DOS-a pitao Kotunicu doktor Vojislava, ta ima da mi kae o 1600 oficira plaćanih iz budeta SR Jugoslavije, dobio sam odgovor - za vau zlonamernost i ovo to znate je previe. To je bio odgovor u to vreme, čoveka koji i dan danas vodi ovu grupu patriota koji zaboravljaju jednu bitnu stvar - znate gospodo ovde se postavlja pitanje ko je Srbin, a ko nije.
Code:
Ja sam Srbin, a Ratko Mladić je masovni ubica! Ja sam Srbin a Radovan Karadić je ratni zločinac. Ja sam Srbin, a Biljana Plavić je prihvatila odgovornost i kajala se zbog genocida u kome je učestvovala i to genocida o kome je rekla sledeće - Pa ta neka 6 miliona Srba izgine, opet će dosta ostati.
Moje pitanje glasi - A za ta će to dosta ostati i ko ima pravo da tako licitira milionima ljudskih ivota? Upravo oni kojih se danas stidim. Stidim se zbog toga to su sedeli u istoj ovoj skuptini neki od njih. to i dan danas u ovoj skuptini sede neki kojima je mesto najblae rečeno u zatvoru.
Sve ovo to sada gledamo nam govori samo jedno, da ponovo gledamo pokuaj da se srpskim rtvama zamaskira srpska sramota. Srebrenica je srpska sramota! I nakon usvajanja ove rezolucije istina o Srebrenici i ova osuda svega to se desilo mora, i to ba mora postati deo posebnog zakona, ući u udbnike istorije i u nastavni program kola u Srbiji da bi se izvrila denacifikacija i lustracija u Srbiji. Bez toga Srbija nema budućnost! Hvala vam!
ovo je pravi srbin!
po meni jedan od najjacih govora svih vremena u skupstini srbije...
Bookmarks