Zukorlić: Da se upie genocid!

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji kae da nije spreman da prihvati skuptinsku deklaraciju o Srebrenici ako se u njoj pomene samo reč zločin

BEOGRAD - Ukoliko u deklaraciji o Srebrenici ne bude jasno stajala reč genocid, Islamska zajednica u Srbiji je neće prihvatiti, rekao je glavni muftija ove zajednice Muamer Zukorlić.
- Ako jedno slovo iz reči genocid bude izbačeno iz deklaracije, ja tu deklaraciju ne prihvatam! Neka znaju od sada, unapred. Polomie se da kau da je svejedno da li pie zločin ili genocid. Ako je svejedno, napiite genocid. U čemu je onda problem?! - upitao je Zukorlić. On je najavio da će, ukoliko se u deklaraciji ne pomene reč genocid, javno istupiti protiv nje.
- Vama je svejedno, nama nije. Mi traimo da napiete genocid - poručio je muftija Zukorlić.
Portparol DS i poslanica ove stranke Jelena Trivan istakla je za Kurir da donoenje deklaracije ne treba politizovati.
- Mislim da deklaracija ne sme da bude razlog za politička i druga pozicioniranja, već za pomirenje. Zločin u Srebrenici pravno je definisao Međunarodni sud pravde. Ako Skuptina Srbije u deklaraciji nedvosmisleno kae da potuje njegov rad i njegovu odluku, onda niko nema prava da tvrdi da ova deklaracija umanjuje taj zločin i relativizuje ga - objasnila je Trivanova.
Poslanik SDPS Meho Omerović kae za na list da u deklaraciji jasno stoji da Srbija potuje presudu Međunarodnog suda, a u njoj je presuđeno da se u Srebrenici dogodio genocid.
- Dakle, to je presuđena stvar! Deklaracija je moralni čin, politički odgovoran gest kako bismo otpočeli proces pomirenja u regionu. To je potrebno radi građana Srbije, ne radi naih međunarodnih obaveza. I najvanije, to je potrebno kako bi Srbija pokazala da to to se desilo u Srebrenici nije rađeno u ime drave. To su uradili zločinci - zaključio je Omerović.

(G. R.)

http://www.kurir-info.rs/clanak/poli...-upise-genocid