Originally Posted by
mabus
aiša r.a. Prenosi da je haris ibn hišam r.a. Pitao allahovog poslanika s.a.w.s. :
-allahov poslaniče, kako tebi dolazi objava?
Allahov poslanik, s.a.v.s je odgovorio: "ponekad mi dolazi poput zvonjave zvona. To mi je najteži način objave, i kada prestane, ja sam svjestan onoga što je (džbiril) rekao. Ponekad mi se melek ukaže u vidu čovjeka. On mi govori, a ja pamtim šta on kaže."
aiša dalje kaže: Vidjela sam ga kako mu stiže objava jednog jako hladnog dana i kada je prestala, čelo mu je bilo obliveno znojem.
Dalje, ovi ajeti su mu objavljeni u haremu kabe a svjedoci su bili svi koji su tu sjedeli:
Prije tebe mi nijednog poslanika i vjerovjesnika nismo poslali, a da šejtan nije, kad bi on što kazivao, u kazivanje njegovo nešto ubacio; allah bi ono što bi šejtan ubacio uklonio, a zatim bi riječi svoje učvrstio, allah sve zna i mudar je, da bi ono što je šejtan ubacio učinio iskušenjem za one čija su srca bolesna i za one čija su svirepa, a nevjernici su, zaista, u beskrajnoj neslozi, i da bi oni koji su znanjem obdareni spoznali da je kur'an istina od gospodara tvoga, pa u nj povjerovali i da mu srca njihova budu sklona. A allah će vjernike, doista, na pravi put izvesti. A nevjernici neće prestati u nj sumnjati, sve dok im iznenada smrt ne dođe ili dok ne osjete patnju na onome svijetu. (22:52-55)
osim toga poslanik je imao oko četrdeset ljudi koji su zapisivali objavu po njegovom diktiranju, a kako je njemu diktirao džibril. Zabranjivao je da se bilo šta drugo bilježi od njega osim kur'ana. Ako bi neko nešto zabilježio osim kur’ana, poslanik je insistirao da se to pobriše. Pouzdano se zna da je poslanik s.a.w.s. Dobijao objave u trenutku kada bi ga ljudi nešto upitali a za to postoji veoma mnogo ajeta.
Bookmarks