Mojsije,
Da im dzabe damo ICE I PICE, i PRENOCISHTE,
oni vishe vole JAPANCE,
od TOKIJA DO MILVOKIJA je Srbija.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Evo sam morao postovati na ovom njihovo sajtu...
http://www.b92.net/biz/komentari.php?nav_id=416002#hrono
Vi iz Srbije kao da ste ne znam kako elitni turisti pa mislite da je ikoga briga oce li neko od vas doci u Grcku ili Crnu Goru. Snizenje se odnosi na ljude koji mogu da plate 150e na noc, a takvi sigurno ne donose paradajz u torbu. Ako vi mislite da ijedna drzava voli da joj dodje turista sa 100e i ostane tu 15 dana grdno se varate. U svakom slucaju svako ce poci gdje mu vise odgovara, tako da se mi u Crnoj Gori ne sjekiramo oce li doci 100.000 ili 120.000 ljudi iz Srbije.
(Igor, 7. mart 2010 16:08)
Niti su nama srpski turisti spas, niti smo mi njima jedina destinacija. Ali da je i turisticka politika bila katastrofalna... jeste.
Ministar i drustvo se jedno jutro probudio i poceo da trabunja o elitnom turizmu, ali za to nemamo jos uslova. I tako od elitnog turizma i dalje nema ni trunke, a ozbiljno je ugrozen i onaj turizam koji je najvise punio dzepove gradjana, tj. privatni smjestaj.
Release Yourself
tacno, mada su krivi i vlasnici hotela restorana, kafica,apartmana, koji drze cijene astronomske,zatim cijene hrane u marketima, cijene izdavanja laezaljki, ma deru te na svaki cosak, a svi znamo kakva je usluga, a ako nedje drugdje podjes bukvalno te ljube u dupe.
Mnogi koji podju jednom vani na ljetovanje tesko da ce se ikad vratit ili nekome preporuciti nase primorje, a za gore pomenute me bas briga ma mogu i da bankrotiraju
Vidjećemo što će ova godina donijet. Realno je da Crnu Goru najviše posjećuju turisti iz Srbije, sad, da li i najviše para ostavljaju to ne znam. Vjerovatno ne, ali nikako nisu za zanemarivanje i nevalja ih se odricat. Ma koliko se političari prepucavali svaki dan oko Šarića i ostalih stvari, po svakodnevnim izjavama vidim da je turističkim radnicima u CG itekako stalo do gostiju iz Srbije. Piče reklame na TV i radio stanicama, plaćaju ovakve članke na B92, dnevnim novinama. Trude se svim silama.
Ono što sad zabrinjava su ovi komentari posjetilaca sajta. I sveopšte raspoloženje kod ljudi. Mnogo se putuje, ova vizna liberalizacija se maksimalno koristi. Ljudi ljetuju u CG, neki su oduševljeni, neki ravnodušni, a dobar dio njih potpuno razočaran. Dok recimo, svako ko se vratio iz Grčke, Španije, Turske...je potpuno oduševljen. Jeste, dao je 100EUR više za to ljetovanje, nego što bi dao za CG, ali svaki euro se isplatio.
I nije samo neljubaznost ili loša usluga u Crnoj Gori razlog što turisti iz Srbije sve manje dolaze na Jadran. Zasićenost. Svake godine isto. I tako svih prethodnih 10-15-20 godina. Ljudi traže promjenu. Sad imaju šansu i iskoristiće je.
To vam je situacija u Srbiji. Nema tu mržnje, emocija ili politike, ma šta ovi komentari sa B92 govorili. Interes je ono glavno što ljude pokreće. Daj ono mi najbolje za moje pare.
kako je kriza jaca,to vlasnici stanova iz Srbije mjenjaju stanare a ljeti goste,tako da je obrt sve veci.Posto 100% boravisne taxe ide lokalnoj(samo)upravi neka nadju neku privatnu firmu da im naplate taxu i ima da procvetaju opstine i vrate dugove.Znam da niti jedan ugostitelj nije propao zbog lose sezone,neki su propali vise radi svojih prohtjeva(kola,kocka)pa su smanjili broj lokala koje drze.Da moze biti profitabilan i mali hotel,primjer je Vardar u sred Kotora,koji je imao dobit,a i drugi veliki hoteli,a ovi gubitasi,to je stvar menadzmenta,pa neka jure po svijetu i love goste.
Da se slozim,obrni,okreni,jedno 10% manje nego prosle godine,jer nemamo kvadraturu plaza za onoliku najezdu kao poslije referenduma.Dobro je da je manje maloljetne djece koji roditelji posalju na more,pa onda oni spavaju po plaza,parkova,toga je bilo manje proslog ljeta.,kao i pijanih teen ruskinja.
All inclusive,nema casha dovoljno,nema pribora u restoranu,mora se platiti sobarica da bi "preko veze" mjenjala carsave i peskire.,znaci za male pare u takvim hotelima u Grckoj,takva je usluga.
Ja se sjecam da sam potrosio u Thesalonikiju koliko i recimo u malom selu na Talijanskoj obali"marina di carrara".Uglavnom,Van pansion ubija,tako da smo mi i dalje jeftini,zato jedno 400 meleona eura ce se sliti 2010 ljeta
Last edited by minjo; 07-03-10 at 20:35.
Ako ne znaju, neka vide sta rade Hrvati, a cak i Slovenci u Beogradu. Nesto ne vidim da su gadljivi na goste iz Srbije. Slovenci sa svojom vrlo malom obalom, grabe se za turiste ni da imaju i hrvatsko i cg primorje zajedno, a ne jedan ili dva grada u ponudi.
Kad bi danas protiv ovog Mila, stao Milo iz 90-ih, ta dva bi Mila vodila rat do satiranja.
Nije nas zaboljela istina (jer sam i ja glasao negativno) nego lupaš gluposti. Pitaj bilo kog ozbiljnog turističkog radnika jeli mu svejedno za +-20.000 gostiju. Svaki gost je bitan, a cifra 20.000 je povelika.
A to da nijedna država ne voli turiste koji smještaj plate 100 EUR...hah, lupaš još žešće. Prošle godine na Krfu (u predsezoni) 10 dana, smještaj za dvoje, bazen, kuhinja sopstvena, ukupno 100 EUR. Držali su nas kao malo vode na dlanu. I naravno da im dolazimo i ove godine.
Smučili su mi se vajni crnogorci koji ne razmišljaju nego samo lupe "a ne trebaju nam turisti iz Srbije, paradajz ovo ono...". Crnoj Gori sad trebaju SVI turisti, odakle god da su. Nije u situaciji da bira paradajz ili ne paradajz.
1) Odkale znaš da nijesma i sam turistički radnik?
2) Ja još nijesma upoznao ugostitelja koji je ima 20.000 gostovanja. Ako si ti takav volio bih da te upoznam, ne zbog nekog inata, predrasuda već iz želje da naučim kako si to uspio.
3) Da si pažljivo pročitao njihove pa onda moj post shvatio bi sledeće, oni pljuju po usluzi ovdje, ne kažem da je savršena (daleko od toga) ali ne kažem ni da neko ko donese 100€ da potroši za 10 dana zaslužuje bolje.
Epilog svega su dvije stvari
1) Crnoj Gori treba 2000 turista koji će na ljetovanje potrošiti 1000€, a ne 20.000 koji će na ljetovanje potrošiti po 100€. Iako se računica čini istovjetnom, kapaciteti Crne Gore lakše izdrže 2.000 novih ljdui nego 20.000. Da ne pričam oa manjim gužvama na plaži, lakšoj vožnji preko ljeta itd.
2) Uopšte mi se ne sviđa kako država beneficira turističke radnike kao i kojim se bore protiv agresije Mediteranskih zemalja, prije svega Španije i Grčke i Turske (jer je Italija i dalje preskupa za nego slično ljetovanje).
PS. Ako ti misliš da je Elitni turizam 1000€ za 10 dana onda se varaš.
4-Člana porodice svako plaća po 10€ = 40€ po 10 dana = 400€.
Ostaje im da potroše za hranu i šetnju dnevno po 60€ za 4 osobe. Toliko će 4 osobe potrošiti da dođu iz NS u BG u zološki vrt.
Malo se raspisah, a i ne bi no me potreslo ovo
Odakle znaš da sam Crnogorac, i mogu ti reći da baš volim paradajz bio on iz Zete ili Vojvodine.Smučili su mi se vajni crnogorci koji ne razmišljaju nego samo lupe "a ne trebaju nam turisti iz Srbije, paradajz ovo ono...". Crnoj Gori sad trebaju SVI turisti, odakle god da su. Nije u situaciji da bira paradajz ili ne paradajz.![]()
Nismo se razumjeli, mislio sam na 20.000 turista za cijelu Crnu Goru, ne za jedan objekat-ugostitelja ili slično.
E vidiš ovdje se ne slažemo nikako. Postoji jeftinija i skuplja usluga. Ali svaka zaslužuje određeni nivo ljubaznosti, predusetljivosti. Niko od ljudi koji su komentarisali ne izmišlja, svi su bili na drugim destinacijama mimo Crne Gore i za iste pare su dobili bolju uslugu. Naravno, ima i onih koji za 100 EUR traže kule i gradove ali takvi marginalci nisu za komentarisanje.
Vjeruj mi, bio bih jako sretan da Crna Gora postane takva destinacija. Ono što me najviše boli je što ima sve uslove za to. Prelijepe plaže, prirodu, položaj, istoriju...ali sve se koristi na pogrešan, izopačen način. Uvijek ću se sjetiti riječi mog druga iz Švajcarske, nakon šetnje po Herceg Novom i Igalu, davne '95: "E čovječe...da je švajcarcu ovo dati, ovu prirodu i ovo more. Da vidiš šta bi on napravio od ovog. Vi ni ne znate šta imate".
Možda jednog dana i postane elitna turistička destinacija, sad definitivno to nije. I zato Crna Gora ne može u ovom momentu da bira goste, hoće li ove "skuplje" ili ove "jeftinije" nego grabi šta možeš.
Izvini ako sam pogriješio![]()
Čitam o tim cijenama u Grčkoj i jednostavno ne vjerujem. U stvari vjerujem da postoje takve cijene, ali ne znam kakvu računicu ima netko tko iznajmi sobu ili apartman za 10-tak eura dnevno. Možda i zaradi nešto ali to je kikiriki. Više štete nego koristi.
Pitanje je što se nudi za tih 10 eura i da li je to cijena po osobi ili za cijeli apartman. Ako je to sobičak bez klime, kuhinje, TV, interneta i samo sa krevetom, onda donekle shvaćam takvu cijenu, ali ako je to soba sa klimom i ostalim tehnikalijama onda gazda više potroši struje nego što naplati apartman. Da ne govorim o mijenjanju i pranju posteljine, peglanju i svemu ostalom. Zato meni takva cijena ne drži vodu.![]()
Bio sam u ovom apartmanu:
Anna Maria Apartmani Krf
Kad smo gledali slike, poučeni iskustvom, računali smo da će sve biti manje-više OK, ali ne baš kao na slikama.
Vjeruj mi, sve je mnogo ljepše nego na slikama.
U predsezoni je najam apartmana za 10 dana bio 100 EUR. U sezoni je cijena već oko 250 EUR. Klima se doduše dodatno naplaćuje. Nama nije trebala.
Kako mu se isplati? Nemam pojma stvarno. Samo održavanje bazena košta puno. Gazda, pored žene koja čisti apartmane zapošljava dodatno radnike da se brinu oko čistoće. Spuštajući cijenu u predsezoni vjerovatno spriječava da mu sobe zvrje prazne. I računa da će neko od gostiju jednom doći u sezoni, i ostaviti više para.
Možda čak i dobija neke pare od države, kao pomoć za razvoj turizma. Okle znam. Činjenica je da svi u tom malom naselju Moraitika na Krfu, od konobara, vlasnika restorana, prodavačica u marketu, butiku, pumpadžije na benzinskoj, doktora u domu zdravlja...SVI su bili extra extra ljubazni, pozdravljali nas na ulici, zvali na besplatno piće, izlazili u susret za najmanju sitnicu. Jednom smo jeli u nekom restoranu, platili večeru oko 30-tak EUR, ništa specijalno. Narednih 5 dana kad god prođemo pored tog restorana gazda nam maše, pozdravlja, pita kako nam je bilo na plaži, uživamo li u odmoru, zove da probamo Kumquat (njihovo neko piće)...ej bre, taj Kumquat sam svaki put džabe pio u njihovoj lokalnoj prodavnici, kupim hleb za 50 centi, ovaj na kasi daje Kumquat. Kupim je*eni upaljač od euro, Kumquat. Samo sipa. Šta god kupio. Na kraju sam kupio flašu Kumquat-a da ponesem kao poklon.
Pitam ženu u drugoj prodavnici da mi pomogne da nađem kiselu vodu. Naravno ova se razleti po cijeloj prodavnici i iskopa mi neđe flašu. Potrošim 30 centi za vodu. Narednih dana kad kod nas sretne na ulici pozdravlja, uz osmijeh. A šta sam uradio, potrošio 30 centi u njihovoj prodavnici. Kasnije sam češće išao u tu prodavnicu. Ne zbog žene :-D nego zbog ljubaznosti koju još nigdje nisam doživio.
Mogao bih sad cijelu stranu ispisati koliko mi je bilo dobro na Krfu. Sa mještanima - kao da se znamo 100 godina. A šta sam potrošio, 50 EUR za smještaj i oko 200 EUR vanpansionski. Jeste, paradajz sam turista, nosio sam i nešto hrane sa sobom. Ali to Grcima nije smetalo ni najmanje. I opet ću im doć ove godine. I svake ostale. Ako ne skupim kintu za Španiju![]()
Bice da su subvencije,pa sada suzavac i potezanje po ulicama,nemaju ni za plate i penzije,mjesec za mjesec,pusti me grcke racunice.
Dok se plati struja,voda,porez,porez na izdavanje,odrzavanje i higijenja,kablovska,internet,a da nemas kredita,ostaje za normalan zivot ako imas 8 apartmana sa 5 zvjezdica sa ovim cijenama koje sada vaze kod nas,i da imas normalanu turisticku godinu
Last edited by minjo; 08-03-10 at 12:58.
Sad je malo jasnije. Cijene u predsezoni su takve i ovamo, doduše ne baš kod svih ali se može naći jeftinijeg smještaja u sobama bez klime i ostalih peripetija.
Apartmani su u sezoni kod nas puno skuplji ali velika većina tih apartmana nudi sve od A do Ž. Samo za primjer: jedan moj prijatelj naplaćuje 40 € apartman (ima i parking) u kojem može odsjest obitelj sa dvoje djece. U apartmanu ima klimu (naplaćuje se +3 € dnevno), besplatni internet, sat TV, radio, kupatilo sa veš mašinom, kompletnu kuhinju sa svim suđem, frižiderom, špaherom, perilicom za suđe, more je daleko 10 metara a Stari Grad 2 km. Lani je imao goste obitelj iz Srbije koja mu dolaze i ove godine jer su bili prezadovoljni. Na kraju im je dao i popust radi djece jer su djeca bila vrlo simpa![]()
Da, vazda su puni. Zato nitko i ne spušta cijene. Ovaj je 40€ jer nije u samom Dubrovniku, nego 2 km dalje. U Starom Gradu su od 70 do 150€, zavisi od pozicije i veličine apartmana, a i oni su vazda puni. Ovi koji su imali jeftiniji smještaj su morali ulagat i opremat sobe (klima, TV...) i dizat cijene jer nisu bili konkurentni. Današnji gosti su sve zahtjevniji. Svi pričaju o nekoj krizi ali ja ne vidim da itko od ovih mojih koje poznajem posluje išta gore nego prije.
![]()
Kako nacickavanjem apartmanskih naselja i stambenih zgrada po primoriju doprinosimo elitnom turizmu na ustrb masovnog ? A Hotela nidje !
Btw jeste li primjetili na brdu izmad Budve veliki zuti pano "For Sale", skoro pa je citljiv sa Brajica, dodje ko onaj natpis Hollywood iznad LA.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks