Shto se Bravatara tiche ne vidim nikakav narochit fenomen, osim shto je imao odlichnu promo kampanju, i to je sve. Shta ce ko pokushat da pronadje, i shta ce ko vidjet u njemu, svakako da ce bit razlichitih klapnjenja, ali vecina u cilju pukog promo-a sebe i filma, tj. sto bolje prodaje. I pravo da ti kazem ne interesuju me pretjerano, jer sve vidim kao, i tamo oni, a vjerovatno i bolje! A to shto pricha nepomenik, uh nemoj, teshko mi je i kad mu se ime pomene, a kamoli da polemishem o njegovim stavovima, pa sve da je i u pravu.
Ovo za, "upisivanje znachenja", shto kazesh, to si 1000000% u pravu. I to se stalno radi od strane retardiranih tumacha uglavnom, usled kakve bolesti, ili tako neshto!

(Hm zashto mi kad pominjem ovako neshto pada "nepomenik" na pamet, zaboga!?)
Shto se tiche tumachenja Matrixa tu ti mogu pomoci, naravno ukoliko imash dilema oko kultnog filma. Matrix je ekranizovano, i u futuristichku ravan prenijeto, pisanje Karlosa Kastanede. Mislim na kompletan sistem iznijet u njegovim knjigama, gdje ga "brujo Don Huan" vodi i obuchava (kao Morpheus Nea), i objashnjava mu da zivi "in a dream world", tj. matrixu, i da je njegov zadatak da se oslobodi tih okova, (zvuchi poznato!). Uzimane su chitave rechenice, pasusi, chak se u svijetu Don Huan Matusa javljaju bica koja on naziva saveznici, u Matrixu to su agenti. Dan danas ne zna se da li je to sve fikcija K.Kastanede, ili je stvarno bio obuchavan od strane staro mexichkih shamana, nije mnogo ni bitno, vec, da su ona gospoda od brace washkovski (namjerno ih pored sa vashkama, zbog nastavaka), vishe nego krvnichki pozajmljivala, krala, .. i napravila remek djelo Matrix. Ko ne vjeruje neka uzme i chita. Svakako, i bez Matrixa, to je odlichno shtivo jer je beskrajno shire i dublje od samog filma.
Shto se tiche okvira koji je imao kod Aliena, ako se to uopshte moze tako nazvati, mislim da tu nije mnogo shtete, chak naprotiv, mislim da ga je upravo okvir ispravno kanalisao i uchinio da napravi ono shto je napravio, jer ne daj boze da je i onamo krenuo sa porukama, uuuu.. Upravo jedan od osnovnih razloga shto je Aliens onako dobar film, je to shto nema poruku! Nema didaktike, nema dociranja, vec jednostavna, interesantna pricha, dogadjaj! (Shto je i John Ford govorio, -ja kad imam neku poruku ja je shaljem poshtom, a kad snimam film, ja snimam film.)
Bookmarks