Page 185 of 321 FirstFirst ... 85135175181182183184185186187188189195235285 ... LastLast
Results 4,601 to 4,625 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by wulfy View Post
    Traže da ih spasu iz zatvora na talasima

DVOJICA CRNOGORSKIH POMORACA VIŠE OD ČETIRI MJESECA ZATOČENI NA BRODU ISPRED ATINE

Bar-Kotor - Izreku da postoje tri vrste ljudi: živi, mrtvi i pomorci, potvrđuju ovih dana svojim mukama Kotorani Marko Antović i Simeon Mustur. Stari bokeški morski vukovi su upravitelj stroja i električar na grčkom brodu „Aetae Sierra“ koji je zbog finansijskih problema brodovlasnika već mjesecima usidren ispred Atine. Njih dvojica sa jednim Srbinom, jednim Peruancem, trojicom Egipćana i 11 Filipinaca ostali su bez novca i pasoša, zatočeni na brodu na kojem lagano gube nadu.
    Koliko god mogu, pomažu im agencija koja ih je ukrcala na brod, barski „Hemosan“, crnogorski ogranak ITF-a, vrlo moćnog međunarodnog sindikata pomoraca, i Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore, čija je službenica obišla posadu.
    “Kako smo informisani od kolega iz grčkog ITF-a, brod sa našim pomorcima je zbog dugova zaplijenjen i nalazi se u luci Pirej ispred Atine. Lokalni ITF je utužio brodovlasnika, i sada su moguća dva epiloga - namirenje potraživanja pomoraca novcem koji će biti dobijen od prodaje broda, ili da brodovlasnik pronađe novac i isplati posadu bez prodaje broda. Posada dosta teško živi, iz ITF-a im donose hranu na brod, o svemu je obaviještena i centrala ITF-a u Londonu”, rekao je „Vijestima“ kapetan Tomislav Markolović, kontakt osoba ITF-a Crne Gore.
    Vrata jada multinacionalne posade javnosti je prošle subote oškrinuo „Frankfurter Algemajne Cajtung“ (FAZ), tekstom iz pera svog balkanskog dopisnika Mihaela Martensa preko cijele treće strane, a koji je u prevodu Mirka Vuletića dospio i do “Vijesti”.
    “Njihov zatvor na talasima je izgrađen 1983. u Japanu, 185 metara dug, 23 metra širok, usidren sat vremena plovidbe ispred obala Grčke. Da bi se do njega stiglo, morate u luci Pirej zakrčenoj napuštenim dokovima i zarđalim magacinima, da platite 50 eura nekom ko ima čamac. Na palubi nas čeka upravitelj stroja Crnogorac Marko Antović obučen u narandžastu uniformu, koju nije skidao pet mjeseci: „Dobro mi došli u apsanu“, kaza on na crnogorskom. Bez osmijeha”, naveo je ugledni njemački dnevnik.
    “Čitavo vrijeme smo u toku sa situacijom, odmah po saznanju o nemilom razvoju događaja kontaktirali smo grčku kompaniju i pokušali da izdejstvujemo da naši pomorci budu isplaćeni, ali, brodovlasnik je u teškoj situaciji, pred bankrotom. Obratili smo se potom našem MIP-u da se uključi i da se preko MIP-a Grčke dođe do rješenja. Naše pomorce je na brodu obišla Jela Vuletić, sekretar ambasade u Grčkoj, pričala sa njima”, rekla je „Vijestima“ Tanja Drašković iz agencije „Hemosan“ koja je i ukrcala Antovića i Mustura na grčki brod.
    “Dok nas u oficirskoj sobi služi kafom, Antović priča da ga je u junu u Baru pomorski agent ponudio da se ukrca na brod grčkog vlasnika pod zastavom Kajmanskih Ostrva, i da ga sa novom egipatskom posadom doveze do Atine. Antović je posljednji put prije osam mjeseci bio na brodu, i od tada nezaposlen sjedio doma kao i mnogi drugi mornari u Boki, pa je zato odmah pristao na ponudu i već 21. juna se u Alžiru ukrcao na brod. Odmah mu se kosa podigla na glavi-sve sama rđa i plijesan, egipatski mornari musavi i zapušteni, kapetan u svojoj kabini u delirijumu od rakije. U svojoj novoj kući Marko je drugog Crnogorca na brodu pitao šta se dešava. Crnogorac, koji cigaru iz usta ne vadi ni kad spava, a spava samo tri sata na dan, mu je odgovorio: „Ovaj brod je grob. Već mjesecima leži usidren, niko od nas ne zna šta dalje, mjesecima nema plate“, zapisao je njemački novinar Martens.
    On je dodao da je Antović pomislio da odmah ode sa broda.
    “Ali, vratiti se u Kotor bez para? Kako platiti sinu studije građevine u Beogradu? Možda, ipak, nije tako loše? Kad je napokon stigla naredba da dignu sidro i zaplove ka Atini, svi su odahnuli, ali, početkom avgusta u pirejskoj luci, na brod je došao jedan čovjek i naredio svima da predaju pasoše, a kapetan, jedini Grk među njima, pobjegao je sa broda. Bez pasoša, zarobljeni na brodu”, prenosi FAZ.
    “Drugi put smo kontaktirali MIP, jer je došlo do pogoršanja situacije, kada je posadi broda agent kompanije odnio i pasoše i svu pomorsku dokumentaciju sa broda, što je van pameti, i zaista nam nije jasno zašto”, rekla je Drašković.
    FAZ piše da je posada faktički zatočena dočekala novembar bez centa na računu, sa sve manje hrane i pijaće vode. Antović je naredio da se spusti rad brodskih generatora na minimum. Kabine su tako ostale bez svjetla, a kuvar je na palubi pod vedrim nebom spremao ostatke zaliha.
    “Svakako da je na brodu napeto, imaju hrane, ali nemaju novca i ne mogu izaći. Svakodnevno smo u kontaku sa njima, pozvali smo ITF da pomogne. Sve je sad predato na sud, Grčka je članica EU, u njoj se poštuje zakon. Angažovali smo najboljeg advokata, ITF preduzima sve da se posadi vrate dokumenta da bi mogli poći kući. Isplata zarada je duži proces, dobiće novac nakon okončanja sudskog procesa preko advokata. Ističem i da su Filipinci sa broda angažovali svoju ambasadu u Grčkoj, a o ovome je već pisala i štampa”, rekla je Drašković.
    Markova supruga Vesna Antović kazala je juče \\\\\\\"Vijestima\\\\\\\" da je u stalnom kontaktu sa suprugom koji se već četiri mjeseca nalazi na brodu \\\\\\\"Aetae Sierra\\\\\\\" usidrenom u luci Pirej. Antovićeva ništa novo nije imala da saopšti povodom ovog slučaja, osim onog što je objavljeno u njemačkom časopisu.
    “Ništa ne znam, kao ni moj suprug i njegove kolege, osim da je ovo sigurno jedinstven slučaj da im je kompanija uz pomoć agenta oduzela sva dokumenta, pasoše, brodske knjižice i ovlašćenja. Osim toga, ni centa nijesu primili od kada su na brodu, tako da su u jednoj vrsti zarobljeništva”, kazala je Antovi

Zatočenici kapetana Saravanosa

“Kada je ponestalo i vode i hrane, posada je razvila čaršave sa ispisanim porukama \\\\\\\'Nemamo hrane\\\\\\\', \\\\\\\'Pustite nas kući\\\\\\\'. Jedina veza sa svijetom baksuznoj posadi je bio satelitski telefon, preko kojeg je Antović saznao da mu se žena razboljela. Pozvao je brodovlasnika kapetana Evangelosa Saravanosa i zamolio ga da za spas života supruge za skupi američki lijek uplati sumu koju mu duguje za platu već mjesecima. Odgovor još nije dobio. Crnogorci i ostali mornari na ukletom brodu ne znaju šta je sa njihovim pasošima. Kada pozovu kapetana Saravanosa, on im ne odgovara. Ovi pomorci su njegovi zatočenici. Kad sam sa mog njemačkog mobilnog nazvao brodovlasnika Saravanosa, ovaj je, ne zanajući da sam na brodu, odgovorio. Kad je cuo da su jedan nemacki novinar i njegov fotoreporter vec danima na brodu \\\\\\\'Aetea Sierra\\\\\\\', poludio je od bijesa. Ne, on sa tim brodom nema nista, on vlasnik nije. A kako smo se mi usudili da se bez odobrenja popnemo na brod? Odgovorio sam mu da u informacionoj brošuri njegove kompanije iz novembra 2005, crno na bijelom piše kako je on kupio brod \\\\\\\'Aetea Sierra\\\\\\\'. Kapetan Saravanos je eksplodirao: “Kako sam dobio tu brošuru i ko mi je dao? Znam li ja da je to jedna posve „privatna“ informacija”. Poslije tirade psovki na moj račun je prekinuo vezu. Na službeni mejl iz redakcije FAZ, sa pitanjima u vezi sudbine broda „Aetea Sierra“, brodovlasnik do danas odgovorio nije”, piše novinar FAZ-a.

Spora procedura

“Sigurno je da su im uslovi života sada otežani, ali, oni sad moraju izdržati, sve je u proceduri. Ističem da smo i mi ovdje u Crnoj Gori prodali pet-šest brodova u istovjetnim situacijama, da bi bile isplaćene inostrane posade, tako se od ITF-a sada postupa i u slučaju broda „Aetae Sierra“, naglasio je Markolović.
    FAZ piše da je od decembra 2006. do februara 2007. taj brod od jedne do druge kineske luke kupio teret koji još nosi-čelične cijevi za ruskog kupca u Petrovgradu, a manji dio tereta je išao u Tunis i Italiju.
    “Ruski kupac je bankrotirao, pa su i roba i transport ostali neplaćeni. Vjerovatno je ovaj ruski bankrot posve zgromio već ionako finansijski uzdrmanog brodovlasnika i kompaniju \\\\\\\'Thesarco Shipping\\\\\\\'“, kalkuliše njemački list.

“Držim se još”, bile su prve riječi Marka Antovića u sinoćnjem telefonskom kontaktu sa „Vijestima“.
    Antović, upravitelj stroja, faktički je u funkciji zapovjednika kao najstariji oficir na brodu. Kako je kazao, 20 sati dnevno ne skida kombinezon sa sebe, a spava samo četiri sata „da bi posada imala struje i da bi sve bilo u redu“.
    “Juče su nam donijeli vodu, a desilo se prije mjesec dana da je tri dana zaredom nijesmo imali. Nekako sve dolazi u posljednjem trenutku, pa nas i to muči. Koliko ću izdržati, ne znam. Mustur inače traži smjenu već pet mjeseci, pokušavam da mu pomognem koliko mogu. Prije mjesec dana obišla nas je sekretarica ambasade Jela Vuletić. Čujem se sa porodicom, očekujem da me za pet dana na brodu obiđe supruga, samo se čeka pozivno pismo. Supruga mi je, kao što znate, bolesna, imam dva sina studenta, a 14 mjeseci nijesam ni eura primio, prvo osam mjeseci dok sam bio na kopnu, a sad ovih šest mjeseci na brodu”, ispričao je Antović.
    Na pitanje šta bi poručio preko „Vijesti“ javnosti, on je uskliknuo: “Živjela mi Crna Gora”!

izvor: www.vijesti.me

Stvarno zalosno . Ovo mi nije jasno:

"prije mjesec dana obišla nas je sekretarica ambasade Jela Vuletić."

Posjetila ih sekretarica? Sekretarica CG ambasade u Grckoj? Kakve ovo ima veze sa sekretaricom, ili mozda hoce reci sekretar?
    "Oh, so they have internet on computers now!" Homer J. Simpson

 Think different!

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Grci cigani.
    Moj rodjak je otplovio prije rata cijelu turu na Grka i nijesu mu dlara platili. Srecom u Kanadi je prijavljen ITF-u, em su platili pomorce em su dali neke grdne pare kazne. Skoro je bio i slucaj dubrovackog kapetana Laptala kojeg si Grci uhapsili. Uzas.

A iz texta o Barovicu, plocijska zastava ostala bez goriva dok je pratila kriminalce, jaooooo pa ovoga nema vise ne u komedijama. 20 policajaca opkolilo restoran Marshal a Banovic pobjegao kroz prozor. A sjedite doma da vas zamolim, sto ce nam policija.

Thanks Thanks Given 
    4,372
    Thanks Thanks Received 
    8,461
    Thanked in
    3,229 Posts

I biznismenu Veselinu Baroviću (57), koji je, takođe, označen kao vinovnik incidenta, sinoć oko 19 časova uručeno je rješenje o 48-časovnom policijskom pritvoru. On, međutim, nije smješten u “betonjerku”, već ga u bolničkoj sobi čuvaju dvojica policajaca.
    “Barović je juče ujutro pušten iz bolnice. Međutim, oko 18.30 časova došao je u Klinički centar, žaleći se na jake bolove, zbog čega je ponovo vraćen u bolničku postelju. Pola sata kasnije, uručeno mu je rješenje o zadržavanju”, rečeno je “Vijestima” u policiji.
    Hahahahaahahha, pa je li realno da su ovo ovako namjestili da ne bi isao Gosn Barovic u betonjerku.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

“Patrola, koja je bila najbliža, zaputila se za taksijem. Prateći ga, policijska \\\'zastava\\\' je ostala bez goriva i zaustavila se na proširenju pokraj puta, kod noćnog kluba \\\'Labomba\\\'”, ispričao je izvor blizak istrazi.
    Xxaxaxaxa. Je li ovo moguce?! Prejako.
    Release Yourself

Thanks Thanks Given 
    2,815
    Thanks Thanks Received 
    3,098
    Thanked in
    1,528 Posts

Quote Originally Posted by sky View Post
    Xxaxaxaxa. Je li ovo moguce?! Prejako.
    U zemlji chuda je sve moguce. Ja se jos smijem hahahah

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Zar jos uvijek postoje sluzbene "zastave"?

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

I ja se pitam isto. Koliko sam ja imao prilike da vidim, policija ih odavno ne vozi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by MadGod View Post
    I ja se pitam isto. Koliko sam ja imao prilike da vidim, policija ih odavno ne vozi.
    Mozda ih aktiviraju samo u hitnim slucajevima. Pa ili ne upali, ili nestane goriva.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ovizionizi View Post
    bitno je da se nasao neko ko ne voli da mu je kicma stalno povijena.. uspravio se i polomio nos gmizavcu kojem bi mnogi zeljeli da ucine to isto.. svaka mu cast!
    Gmizavac ce njega ,sve se bojim ,u invalidska kolica smjestiti!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    Hahahahaahahha, pa je li realno da su ovo ovako namjestili da ne bi isao Gosn Barovic u betonjerku.
    Puka slucajnost... policija je setala kroz klinicki pa ga srela tamo i dodala mu rjesenje da pogleda..
    Bijo si poziw koi se neodbija

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mad_dog_KO View Post
    Puka slucajnost... policija je setala kroz klinicki pa ga srela tamo i dodala mu rjesenje da pogleda..
    Ne vjerujem da ko ima petlje da mu ista doda,a kamoli da izvrse ista.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Wink

Quote Originally Posted by Anchy View Post
    Ne vjerujem da ko ima petlje da mu ista doda,a kamoli da izvrse ista.
    Pa očigledno da neko IMA, zbog čega li je inače završio u bolnici?! Onako branjenje rođaka od nekih forumaša koji su ga napadali samo na osnovu natpisa u novinama može da prođe, ali ovo... kako će on nekoga "smjestiti u kolica", te da mu ni policija ne smije ništa... to apsolutno ne ide. A i gorile su mu u kavezu?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Nazalost ja vjerujem da je ovo sto prica Anci blizu istini..
    Zamisljam scenu, policajac daje rjesenje doktoru, daces ovo Vesku, reci mu da moramo bit tu s njim 2 dana, nista strasno, samo zbog javnosti... pih.

A gorile su posebna prica, od dvodnevnog lociranja ljudi koji su nadjeni 100 metara od zgrade uprave policije, preko sakrivanja izmedju frizidera restorana do hapsenja na stepenistu stambene zgrade...
    Policija i zastava bez goriva...ne zasluzuju komentar.

Thanks Thanks Given 
    970
    Thanks Thanks Received 
    1,814
    Thanked in
    983 Posts

Quote Originally Posted by Anchy View Post
    Gmizavac ce njega ,sve se bojim ,u invalidska kolica smjestiti!!
    na fer sigurno nece, nije to taj tip covjeka, ne boj se...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Bezuba borba drzave protiv MOCNIKA,
    ne Jevropski napadi na CBCGe, na skupshtinu i njeno pravo da komanduje VOJSKOM CGe, ne obecava GRADJANIMA sigurnost od osionih MOCNIKA, njihovi zivoti i imovina su ugrozeni, jer se sa ZASTAVAMA bez goriva ne stize do JEVROPE I JEVROPSKIH STANDARDA.

Gospodina Rakchevica i 150 familija drze mjesecima bez vode, struje i kanalizacije i ako je izmirio sve obaveze prema opshtini, i godinama bez asvalta i trotoara,
    jer se OPSHTINA KRIJE IZA KOLEKTIVNE ODGOVORNOSTI, a tachno se zna ko vuche konce, i ko ucrtava solitere ili zelenu povrshinu na Rachevicevu imovinu, da ne ostavi ZADIZBINU NOVU ZGRADU GIMNAZIJE PODGORICI I NJENIM GRADJANIMA.

Da chovjek ne povjeruje, shto MOCNICI RADE, i nikome ne ODGOVARAJU,
    jer djaci iz Kumroveca, ne vole POJEDINACHNU ODGOVORNOST, svi se kriju iza KOLEKTIVA sa kojim vrshljaju, kao KOMUNISTI KRAJEM OSAMDESETIH SA DRZAVOM.

Ako se DRZAVA ne opasulji i pochne da shkopi ove mOOdonje,
    ova borba se bez veLJEga PACHARIZA nece zavrshavat.

Udri narodna MILICIJO sa 5700 pendreka,
    i budzetom od stotinak mELJeona eura, sa MUPavcima i ANBeovcima,
    sa zastavama i punim rezervoarima iz 1150 auta, koja planetu zemlju prespartashe 27 puta, oko ekvatora, zlatili se majci u uniformi i goli golcati,
    do kad zelite gradjane u zdravi mozak, PRCATI.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Quote Originally Posted by Mraver View Post
    Pa očigledno da neko IMA, zbog čega li je inače završio u bolnici?! Onako branjenje rođaka od nekih forumaša koji su ga napadali samo na osnovu natpisa u novinama može da prođe, ali ovo... kako će on nekoga "smjestiti u kolica", te da mu ni policija ne smije ništa... to apsolutno ne ide. A i gorile su mu u kavezu?
    Nakon svega ovoga,mislim da je pusten niz vodu.
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Mora da im je civilna zastava oni tako kad su *undercover* voze neke kante od auta.

Thanks Thanks Given 
    37
    Thanks Thanks Received 
    8,778
    Thanked in
    3,901 Posts

Zastava bez goriva? A opozicija mutava traži da se smanje troškovi održavanja državnih vozila i goriva...
    - .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dok se Luksic i drugi iz tog ministarstva preznojavaju pred kompetentnom i dobro obavijestenom opozicijom u Skupstini, evo vec par dana odgovarajuci o nategnuntom budzetu kako bi se ispunili evropski demokratski standardi( o skupstinskoj kontroli rada izvrsne vlasti)-nekima je JOS do mangupiranja i maksimalne zloupotrebe moci.
    Mislim da ce neki plakati za kumom Milom do kraja zivota, a da su u pravu moji prijatelji SIdewinder i Milovan, koji su-svaki na svoj nacin-dosli do zakljucka da nema vise po starome i da ce svi koji ne shvate vrijeme u kojem zive biti *pusteni niz vodu*! TO i jeste najvaznije sto se mora postic, na neki od nacina.

Ma i posle nekoliko godina zakasnjanja-bolje ikad evolucija u glavama i u ponasanju nego nasilje i sila na ulicama !

Pozdrav,
    PS
    Neki bi tako rado vidjeli *malo krvi*....ali ni sam nisu svjesni kako bi nas to *ukopalo* i kako bi svaka sansa za dalju napredak propala u slucaju ikakvog nasilja.

SAMO KONCENTRACIJA NA VISE RADA I TRAZENJE NACINA DA SE ZARADI VISE I PREZIVI OVA KRIZA -STO TREBA DA RADI SVAKI POJEDINAC, SVAKO PREDUZECE, SVAKA USTANOVA, SVAKA PORODICA-OMOGUCAVAJU DA MNE *PREZIVI*
    I DA ZA SE ZA KOJU GODINU KONACNO ZAVRSI CRNOGORSKO DVOVJEKOVNO *DUGO PUTOVANJE U JEVROPU*, KAKO TO NAZVA DRAMSKI PISAC KOPRIVICA.
    Last edited by Old Bone; 16-12-09 at 09:58.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    2,319
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

Jedino ne znamo kod koga su komande od vodokotlića.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by montenegrina View Post
    Grci cigani.
    Moj rodjak je otplovio prije rata cijelu turu na Grka i nijesu mu dlara platili. Srecom u Kanadi je prijavljen ITF-u, em su platili pomorce em su dali neke grdne pare kazne. Skoro je bio i slucaj dubrovackog kapetana Laptala kojeg si Grci uhapsili. Uzas.

A iz texta o Barovicu, plocijska zastava ostala bez goriva dok je pratila kriminalce, jaooooo pa ovoga nema vise ne u komedijama. 20 policajaca opkolilo restoran Marshal a Banovic pobjegao kroz prozor. A sjedite doma da vas zamolim, sto ce nam policija.
    banovic nije ni bio u tom restoranu
    /me stetan
    Amor dolor est!
    Amor vincit omnia!
    obavezno, ali obavezno pogledati ---> http://www.svjetlopisi.com/cg/cg.html

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

zamolicu te bez prijetnji, ako mozes normalno da komuniciras, radi to bez prijetnji!!!!!!kako dodjoste do zakljucka da su prijetnje moji postovi?Glupost
    Last edited by Anchy; 16-12-09 at 22:27.

Thanks Thanks Given 
    154
    Thanks Thanks Received 
    1,682
    Thanked in
    1,053 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
    Nakon svega ovoga,mislim da je pusten niz vodu.
    Činimi se da griješiš.Oni su previše srasli jedni sa drugima da bi se tako lako puštali.Ostaće do kraja u tom čoporu i samo zajedno mogu da padnu

Thanks Thanks Given 
    154
    Thanks Thanks Received 
    1,682
    Thanked in
    1,053 Posts

Jedan od optuženih za batinanje bivšeg boksera Aleksandra Pejanovića, policajac Goran Stanković, ispričao je juče da je gledao kako ga petorica maskiranih brutalno tuku i da je na njima vidio oznake Interventne jedinice. On je negirao da ima ikakve veze sa tim događajem, koji je navodno naređen “s vrha”, navodeći da je do sada ćutao jer se bojao za svoju bezbjednost.

“Šef smjene Dušan Raičević došao je u pritvomu jedinicu i kazao nam: ‘Doći će da daju malo ovome Pejanoviću’, oponašajući udarce rukom. Nije rekao ko, ali je pokazao prstom na gore i dodao da je to naređenje odozgo”, kazao je juče pred sudom Stanković, jedan od šestorice okrivljenih za mučenje i zlostavljanje Aleksandra Pejanovića u “betonjerci” podgoričke policije, prošle jeseni nakon protestnog mitinga zbog priznanja nezavisnosti Kosova.

Stanković je ispričao da je nakon toga trčeći uz stepenice, do komandira Ratka Rondovića, kojeg je pitao da li zna šta im je Raičević saopštio i upitao ga gdje je tu Ustav, zakoni, i “zašto je on dolje, sem da štiti te ljude”.
    “Naređenje je odozgo. Ako ne možeš da gledaš, ti izađi”, prenio je Stanković riječi koje mu je navodno uputio komandir Rondović.

On je ispričao da nakon njegove reakcije u toj smjeni, koja je trajala do 19 časova, tog 31. oktobra prošle godine, niko nije ulazio u pritvornu jedinicu Centra bezbjednosti.

Četrdesetosmogodišnji Stanković, Ivica M. Paunović (39), Milan M. Kljajević (41), Milanko M. Leković (33), Bojan D. Radunović (23) i Dobrivoje Đ. Đuričić (60), koje je tužilaštvo optužilo kao saizvršioce u mučenju i zlostavljanju Pejanovića, policajci su zaposleni u Područnoj jedinici Podgorice, na obezbjeđenju pritvorenika u CB-u.

Stanković je pred sudom kazao da neće dozvoliti da “radi nečije fotelje i kola, život njegovog djeteta i njegove porodice bude ugrožen”.

“Kada sam došao da primim smjenu 1. novembra, kolega Ivica Paunović koji radi sa mnom, vršio je primopredaju smjene sa kolegom Bojanom Radunovićem. Pri izlasku Radunovića, otišao sam za njim i on mi je tiho kazao da su batinali Pejanovića u smjeni Kljajevoj i Lekovoj i da se nalazi u jedinici, to je ta ozloglašena betonjerka. Ja sam mu šapatom kazao: ‘Moj Bojane, i tebe i mene bi batinali samo da se naredi’”, kazao je Stanković.

On je ispričao da je tada zvao Raičevića i prenio mu da Pejanović traži ljekarsku pomoć, na šta mu je ovaj navodno kazao da “slučajno ne evidentiraju da je Aleksandar tražio pomoć”.

“Oko osam sati zazvonio je telefon. Paunović se javio i neko mu je nešto govorio, a on je ćutao. Kada je spustio slušalicu, rekao mi je: ‘Evo dolaze’. Otišao sam na tri minuta do toaleta. Dok sam vraćao opasač, čuo sam pad letve koja je držala glavna vrata a čija je brava bila pokvarena. To je značilo da je neko ušao u pritvorsku jedinicu. Kada sam izlazio iz toaleta, svjetlo je nestalo u pritvoru i čuo sam zvuk kao da trči više ljudi. Betonjerku i WC dijeli prostor od jednog koraka. Privuklo me je blecanje lampi u betonjerci. Pod njihovim svjetlom vidio sam Pejanovića kako leži na podu. Oni su imali crne kapuljače na glavi, bez otvora za usta, a tukli su ga nogama, rukama i palicama. Vidio sam ih, jer su petorica sve vrijeme blicali lampama kako ne bi jedne druge dohvatili i kako bi vidjeli gdje leži Pejanović, koji tada nije davao znake života. Sve je to trajalo tri do četiri minuta”, ispričao je Stanković pred sudijom Osnovnog suda Predragom Tabašem.

On je kazao da su ljudi sa maskama zatim, ćutke u koloni, izašli, da nije nikoga prepoznao, “ali da su bili u uniformama kakve nosi Interventa jedinica” i napomenuo da je tada Paunović bio u prostoriji namijenjenoj za policajce, jer je nakon toga otvorio vrata prostorije i izvirio glavom.

Stanković je ispričao da je zatim sa Paunovićem podigao Pejanovića sa poda, odakle su ga odnijeli u trojku, gdje je bio smješten po prijemu. Tada im je odbijeno da, kako je on rekao, pozovu ljekarsku pomoć za Pejanovića, dok je za pritvorenika iz dvojke poslata pomoć. Njemu je, kako je naveo, zabranjeno da evidentira Pejanovićeve povrede i raspoređen je da pomaže kolegi, koji je u hodniku; bio sa drugim pritvorenikom.

U međuvremenu je policajac Oliver Bošković popravio bravu na glavnim vratima, koja je jedina imala ključ, dok su se pritvorske sobe zatvarale rezom spolja.

“Poslije dva sata, šef me vratio u pritvorsku jedinicu, a kolega Paunović rekao mi je da je pružana ljekarska pomoć pritvoreniku u dvojci. On je otišao da prošeta, a ja sam posjetio Pejanovića, da vidim da li je živ. Prepao sam se za njegov život jer sam bio svjedok nečije grdne rabote. Glava mu je bila izobličena. Odnio sam ga do WC-a da se umije. Zavmuo je majicu i spustio trenerku i sve mu je bilo plavo i modro”, kazao je Stanković.

On je na početku svjedočenja kazao da je prilikom prijema Pejanovića u pritvorsku jedinicu jedina povreda koju je imao bila sitna ogrebotina ispod oka, za koju mu je kazao da je dobio od kamenice ispred Skupštine Crne Gore. Stanković ga je navodno tada pregledao i po butinama gdje nije primijetio nikakve povrede.

Nakon umivanja, odveo ga je do trojke i pokrio “smrdljivim ćebadima”. U sedam sati ujutru, drugog novembra, kada je otišao kući, “Pejanović je još tri puta dozivao pomoć iz svoje ćelije”.

Njegov kolega iz smjene Ivica Paunović, čiji je iskaz pred sudom Stanković nazvao netačnim i lažnim, kazao je da je brava na glavnim željeznim vratima bila u funkciji, kao i da je bez najave došao policajac koji mu je predao Pejanovića. Stanković je tvrdio da je dobio telefonski poziv oko 12.20 časova, da se on javio i da mu je najavljeno da će biti doveden.

Paunović je kazao kako niko u njihovim smjenama, 31. oktobra od 7 ujutru do 19 uveče, te od 19 časova prvog novembra do 7 sati drugog, nije dolazio u pritvorske jedinice.

Stanković je ispričao da su, tokom prijema Pejanovića, Paunović i još dvojica kolega sjedjeli, pušili i igrali karte. Paunović je kazao da je izlazio da donese iz restorana hranu za pritvorenog, što je ovaj odbio prvi put jer posti. Izlazio je, kako je rekao, još jedanput.

“Ja sam ga u noći između prvog i drugog novembra prebacio u ćeliju broj dva, na svoju ruku, jer je tamo bilo ćebadi. Pred zoru, oko šest sati vratio sam ga u trojku. Tokom naših smjena niko nije ulazio u pritvorsko odjeljenje niti kod Pejanovića, a on nije vođen u betonjerku”, kazao je Paunović.

Prema njihovim jučerašnjim izjavama, video nadzor nije radio “još od renoviranja stanice”, a glavna sklopka, “odakle se mogla isključiti struja” nalazi se u prostoriji u kojoj sjede dežurni policajci, zaduženi za obezbjeđenje pritvorenika.

Paunović je kazao da se Pejanović, kada ga je vodio do toaleta, nije žalio i da nije primijetio nove povrede na njemu. Paunović je rekao da je prilikom prijema Pejanovića konstatovao ogrebotinu iznad lijeve sljepoočnice i modricu ispod lijevog oka.

U medicinskoj dokumentaciji, koja je prošlog decembra razmatrana na skupštinskom Odboru za bezbjednost i odbranu dr Mihailo Kuliš je tada konstatovao 19 krvnih podliva i deset krusta. Direktor uprave policije Veselin Veljović je tada, prilikom saslušanja pred Odborom, ostao pri izvještaju Unutrašnje kontrole da se prema Pejanoviću postupalo u skladu sa zakonom.

Stanković je više puta ponovio da ranije, kada je saslušavan u svojstvu svjedoka nije dao isti iskaz jer “je bio uplašen, kao što su sada i njegove kolege”, te da je on najmanji na hijerarhijskoj ljestvici i da “se plašio za svoju bezbjednost i egzistenciju”.

On je konstatovao pred sudom da je još jedan dokaz da ima čega da se plaši i to što “su poslali inspektore koji šetaju po hodniku suda u civilu”. Sudija Tabaš mu je odgovorio da je on obaviješten “da su oni tu iz drugih razloga, zbog nekog ko nije tu”.

On je dodao i da “im je načelnik Predrag Ašanin našao advokata Nikolu Martinovića, što je on odbio”. Martinović zastupa preostalu petoricu okrivljenih, dok je Stankovićev zastupnik advokat Novica Milošević.

Nakon jučerašnjeg svjedočenja, Paunoviću je pozlilo, zbog čega je napravljena pauza. Danas bi pred sudom trebalo da budu saslušani ostali okrivljeni, kao i ranije pozvani svjedoci.

Pred sudom su juče obojica okrivljenih tvrdila da su primila Pejanovića, konstatovali povrede i popunili formulare.

Paunović je kazao daje dio formulara lično on popunio, kao i da je on napisao napomenu. Na pitanje Pejanovićevog zastupnika, advokata Dalibora Kavarića zašto je popunio i napomenu u formularu, u kojoj se upisuju povrede koje pritvorenik ima prilikom izlaska, te kako je znao kako će Pejanović izgledati za 2-3 dana, Paunović je kazao da im je tako rečeno i da tako rade već godinama.

Stanković, koji je tvrdio da je on sam primio Pejanovića i popunio četiri formulara, kazao je da formulare koji su pred sudijom on nije ispunjavao, te da se na formularima koje mu je sudija Tabaš pokazao nije njegov rukopis niti potpis i da su to falsifikati.

Stanković je kazao da je direktoru UP Veselinu Veljoviću poslao tri dopisa u kojima mu je opisao sve šta se desilo sa Pejanovićem u CB-u, kao i o “pritisku koji trpi od tada kako ne bi rekao šta ima”. On je dodao da mu Veljović nije odgovorio, a da ga je tek dan pred suđenje pozvao šef njegovog kabineta Petar Krstajić, koji mu je kazao da će biti u kontaktu i da će mu uputiti dokumentaciju.

Stanković je dodao i da je iste stvari saopštio zamjenici osnovnog državnog tužioca Sanji Jovićević u pismenoj formi, i da ni od nje nije dobio odgovor. Jedino ga je kontaktirao, kako kaže, član Savjeta za građansku kontrolu policije Aleksandar Zeković.

Uprava policije nije željela da se izjašnjava o Stankovićevim tvrdnjama. Portparol Tamara Popović rekla je sinoć “Vijestima” da oni neće komentarisati krivični postupak koji je u toku.

Ova nam je milicija totalno nesposobna,ne umiju ni da mlate kako treba :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Covjeku svaka cast sto je bio covjek, doslo vrijeme i da se za to mora cestitat...

A sto se policije tice, sramota me dje zivim.

Page 185 of 321 FirstFirst ... 85135175181182183184185186187188189195235285 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)