Radikalan protest novopazarskih tekstilaca
Subota - 12.12.2009
„Loše se osećam, imam teške opekotine... Lice mi je unakaženo, vrat, ruke i noge su i izgoreli, ali neću da ležim u bolnici! Neću! Hoću da me leče ovde, ovde su moje drugarice!“, izjavila je za „Alo!“ Muamera Jakupović, radnica Tekstilnog kombinata „Raška“.
Ona je u četvrtak kasno po podne zadobila teške povrede kada je grupa od deset radnica te fabrike, zajedno s njom, pokušala da izvrši samoubistvo spaljivanjem. Ovaj dosad nezabeleženi akt protesta zbio se u prostorijama Udruženja tekstilnih radnika Novog Pazara. Samo zahvaljujući reakciji komšija, koje su začule vrisku žena iz zgrade iz koje je kuljao gust dim i koje su kroz vatru uskakale da ih izvuku, sprečena je veća tragedija.
Povod za ovaj nesvakidašnji događaj jeste samo očaj... Ipak, kako nam je rekla Muamera, sledeći put „neće biti promašaja“!
- Ne izlazimo odavde... Samo mrtve nas mogu izneti, a ako zbog naših leševa neko bude odgovarao, onda je to u redu... Mi ovako više ne možemo... Pre toga smo se čule s našom decom, koja nas zovu i plaču, nemaju šta da jedu, pitaju nas za hranu. Deca nam ležu u krevet i bude se gladna, a to ne može da se podnese - s bolom u glasu pričala nam je Muamera.
Njena koleginica Esma Ibrahimović takođe je zadobila povrede, a kako nam je rekla predsednica štrajkačkog odbora Jasminka Milutinović, na ovome definitivno neće stati.
- Danas nam je peti dan štrajka glađu... Mi i kod kuće svakog dana gladujemo, mi i naša deca... Obratili smo se ministarstvima za ekonomiju i radi i socijalna pitanja, ali odgovora nema... Samo želimo ono što nam je obećano, da se ispoštuju socijalni program i povezivanje staža - kaže Milutinovićeva.
Na naše pitanje da li je zaista moguće da će pretnju da će ponovo pokušati da se spale sprovesti u delo, Jasminka nam je glasom iz kojeg je odjekivao očaj kratko odgovorila:
- Mi hleba nemamo, a kada je stomak prazan... Sledeći put nećemo promašiti!
Milan S. Prelić
http://www.alo.rs/vesti/22291/Radika...kih_tekstilaca
U MREŽI
Piše: Vanja Ćalović
Gospodaru, spakuj i nas...
Još jedna teška nedjelja na Dvoru. Šef sve češće razmišlja o odlasku. Porodični posao se urušava, make up se briše i polako, ali glasačku mašineriju sigurno potresaju masovni otkazi širom Male zemlje. Novac, a time i moć Vitezova se tope. Biologija je jača čak i od Nespomenika, a kada njega ne bude dobro organizovani kriminal će se pretvoriti u anarhiju.
Svađe među dvorjanima su sve češće. Besramko od Privatizacije prebacuje Šojiću da je on kriv što je lagao Ruse kad je prodao Preduzeće, Mini Mi paniči jer je dvorska kasa prazna, SDB i Dugouško se glože, a Braco i Vitezovi traže pare. Pare hoće i neznaveni narod.
Standardni jutarnji sastanci su sve napetiji. Šef, Staljinov dvorski brk – SDB i Mini Mi slušaju kako Besramko referiše o štrajkačima u Preduzeću:
“Sve smo im obećali, ali oni traže još. Ne vjeruju, jer ih je Šojić slagao. A i ja sam ih lagao. Pa svi smo ih lagali. Šta ćemo ako se udruže svi koji su otpušteni posljednjih godina i ako oni koji godinama nisu primali platu shvate da je nikada neće dobiti?!“, zabrinuto će Besramko.
„Izgleda da Rusi pakuju kofere, a obećavali su milione za Preduzeće i milijarde za obalu“, tmurno će Mini Mi, „a ni ono sa bankom ne ide kako smo planirali. Ne shvataju da nas ova kriza može koštati vlasti“.
SDB ga ljutito prekinu: „Mali, opet se ti miješaš u moj fah, o Rusima ćemo Šef i ja kasnije. Bolje pričaj šta si ti uradio da nabaviš pare?“
„Bracu fali još stotinjak miliona da pokrpi rupe u Prvom redu, a vitezovi rasrodaju sve što imaju samo da vrate dugove. Arapa nema, o svome su se čudu zabavili, a iako smo slali delegaciju u Liberiju, čak ni oni neće ni da čuju. Kažu da im se ne isplati kad se svi mi po malo ugradimo“, reče Mini Mi.
Šef ga bijesno prekinu „Samo kukate kao neke babe, uradite nešto. Braco je van sebe! Moramo da spasimo što se spasiti može, pa kud koji, mili moji“.
„Nemoj tako, Šefe“, ponizno će SDB, „ti znaš da Mini Mi još nije spreman da preuzme Dvor“.
„Nikada neću dozvoliti da me smijene na izborima, kada se brod ozbiljnije zaljulja ja iskačem, a vi vidite šta ćete. A već se ljulja. Zato hoću da što prije prodam ovo što je preostalo, ali vi niste sposobni da nađete ni jednog kupca!“ zaurla Šef.
„Ne sjekiraj se za izbore. Narod je neznaven i misli ono što im mi kažemo da je ispravno“, tiho će SDB. „Treba da pređemo u ofanzivu, da ućutkamo kritičare zastrašivanjem, batinama, tajnim i lažiranim snimcima. Ako ne možemo da ih potkupimo ni ućutkamo, treba da ih eliminišemo“.
„Ti ne shvataš“, umorno će Šef, „dosta mi je svega, i tvojih spletki i Šojićevih i Besramkovih gluposti i Vitezova koji se svaki dan hvataju za vratove. Dosta mi je i Braca, jeste da nas je jedna majka rodila, ali pare su pare. Ne mogu više da sve to držim ispod površine, izaći će sve u javnost i ne znam kako ćemo tada izvući živu glavu. Za sve ove godine dosta sam stekao i ne mogu da podnesem da gledam kako to nestaje. Sad me još prozivaju domaći zlobnici i izdajnici, a gone me i tužioci drugih država“.
„Vidio si kako sam reformisao Dvorski glasnik“, ponovo će SDB, „sa novim stajlingom, u novom izdanju, britkija nego ikad – Kusovača će ugušiti sve druge štampane medije“, uzviknu SDB. „Ako ne kvalitetom, a ono finansijski, tamo ćemo reklamirati sve državne firme, a rasporedio sam i više specijalaca za cenzuru, ni slovo neprijateljsko neće moći da prođe. Kusovača je već isplatila i pare i uloženi trud, i pokazala kako ozbiljno, partijsko-istraživačko novinarstvo daje rezultate. Počeo sam sa Monitorom i MANS-om, a ni nebo nam neće biti granica“.
„Nisam se ograničio samo na medije, svuda sam rasporedio specijalce. I u opozicionim partijama i u sindikatima i u nevladinom sektoru. Oni samo čekaju naređenje da se aktiviraju. U međuvremenu smo prihvatili par njihovih 'kritičkih' inicijativa i tako im pomogli da izgrade neki javni imidž da bi, kada zaigramo na njihovu kartu, prevara bila uspješnija. Tako ćemo minirati svakoga ko nešto pokuša da promijeni“, reče SDB uz zluradi grohot.
Šef odmahnu glavom pa uzvrati: „Ti si samo gladan moći i vlasti, pa si postao neoprezan. I najbolji državnici su padali kada im se isprazni kasa, a da ne govorim o onima koji su je sami ispraznili. Čak ni ovaj narod neće dovijeka ostati neznaven. Počnite da se pakujete“.
„Šefe, Gospodaru, ne ostavljaj nas, ne samo što ćemo bez tebe izgubiti vlast, nego će nas razapeti narod“, zavapiše Mini Mi, Besramko i SDB. U Šefovom pogledu su vidjeli odlučnost i u istom trenu shvatiše da je gotovo. Kraj je sve bliži.
Kakve su neznalice ovi Njemci, silo nebeska. Kod nas cim se izabere poslanik postaje univerzalni strucnjak i ne treba mu pomoc. Kad jednom neko bude ministar onda drugi put moze bilo cega i ministar zdravlja i ministar bolesti i rudarstva i poljoprivrede, a ako je bas neka presa moze biti i ekspert za astronomiju i astrologiju.
Snažan parlament temelj demokratije
Podgorica - Odbori i poslanički klubovi Bundestaga, odnosno njemačkog parlamenta u radu se uglavnom oslanjaju na saradnike - stručnjake kojima između ostalog duguju zahvalnost za kvalitetan rad. U odborima se i finalizuje većina zakona, a prilikom usvajanja, u Parlamentu se vodi samo puka debata - saopšteno je u Podgorici na okruglom stolu pod nazivom „Efikasni odbori - pretpostavka efikasnog rada parlamenta“ koji je organizovala Fondacija „Konrad Adenauer“ u saradnji sa crnogorskim parlamentom.
- Bundestag u radu koristi i javna saslušanja pri kojima se, uz pomoć stručnjaka, razmatra da li ima razloga za promjenu zakonskog teksta. Stručnjaci se ne angažuju uvijek, ali su neizbježni kada su na dnevnom redu važni zakoni. Svaki poslanik ima pravo da izabere saradnike koje plaća parlament. Na odborima se hladne glave raspravlja o svim zakonima, a u debati u parlamentu, koja se javno prenosi, svaki poslanik želi sebe da prikaže u što boljem svjetlu - kazao je Peter Vais, poslanik u njemačkom parlamentu.
Direktorka Fondacije „Konrad Adenauer“ Klaudija Kraford kaže da je snažan i nezavisan parlament uslov demokratskog društva.
- Crna Gora, iako mala država, za nas je veoma važna. Zato želimo i da joj pomognemo na putu evropskih integracija - kazala je ona.
Predstavnici crnogorskog parlamenta, koji su prisustvovali okruglom stolu, gostima iz Njemačke su saopštili da i crnogorski parlament ide putem progresa. Parlamentarci se usavršavaju, politički sazrijevaju - i vlast i opozicija.
Ipak tranzicija od ministra za uredjenje prostora do ministra odbrane se tesko moze prevazici![]()
She is only here to annoy herself!
Prijatelju MIlovane, braco....JE LI SVE OTISLO U'DJAVOLA, PA I JA? Iako mi svaka mozdana celija govori da je to ruzno...opasno cak;i da je u pravu moj LJUDINA- PRIJATELJ Milovan kad upozorava da se nikada ne radujemo ruznoci i ovakvim icidentima-MENI JE IPAK OSMJEH NA LICU KAD ZAMISLJAM OVU TUCU (i telohranitelje koji bjeze pa se vracaju, i mog kolegu koji je skupio hrabrosti ( i vise od toga!) i odlucio da se sa mnogo jacima fizicni obracunava, i zabezeknutost g. Barovica kad ga je 20 cm. nizi advokat udairio..pa *konverzaciju* u Urgentnom cen....ma show!
Ali nije dobro to podsticat, jer je nasa sredina povodljiva i moze se izrodit nesto mnogo gore!
IPAK SE SVE DOBRO ZAVRSILO (NADAM SE)!
Pozdrav,
Last edited by Old Bone; 13-12-09 at 19:01.
"Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"
Siguran sam da ta priča nije gotova. Veskobar nije neko ko okreće drugi obraz.
- .- - .- - .- - .. .-. .- -- --- ... -. .--- .. -.-. .... .- .-. ..
Kako to da Milo trpi Veska za prijatelja ako mu ovaj stalno pravi antireklamu ?
I ti bi ga trpio kad bi imao milione pri sebi i privlacio investicije. Sve ima svoju cijenu.
Najbolje je sto ga "tijelo branitelji" ostavili i junacki pobjegli. Mora da nijesu dobili regres ili topli obrok, a gazda mislio to ona djeca sto rade ka krupuii pa moze kako oce kad ono.... i puce nos
Mozda on namjerno nos postavio pa sad plasticna operacija na trosak budzeta. Da nije stedio svoje pare ne bi ima sto imaNarod pricao da advokati ne znaju dje su bolne tacke, pa ce sad vise cijeniti i tu struku i sve u svemu nema loseg sto na dobro ne izadje
![]()
Ovi nasi privatizuju bas kao da ih savjetuje onaj malo poznatinji nama sa tim imenom i prezimenomLuka Bar skupa za građane Srbije Namjera Vlade Srbije da pomogne privatnim firmama da kupe Luku Bar mogla bi skupo da košta građane. Samo da bi ovo pristanište moglo da radi projektovanim kapacitetom, potrebne su investicije od više milijardi eura u samu luku i prugu Beograd-Bar, upozorio je, u izjavi za Blic, Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije.![]()
Ovi nasi privatizuju bas kao da ih savjetuje onaj malo poznatinji nama sa tim imenom i prezimenomLuka Bar skupa za građane Srbije Namjera Vlade Srbije da pomogne privatnim firmama da kupe Luku Bar mogla bi skupo da košta građane. Samo da bi ovo pristanište moglo da radi projektovanim kapacitetom, potrebne su investicije od više milijardi eura u samu luku i prugu Beograd-Bar, upozorio je, u izjavi za Blic, Mahmud Bušatlija, konsultant za investicije.![]()
Amerikanka rodila 19. dijete
POPULARNI PAR IZ ARKANZASA DOBIO PRINOVU
Lilt Rok - Par iz američke države Arkanzas, Bob i Mišel Dugar, dobio je svoje 19. dijete i devetu ćerku. Najstariji dijete Dugarovih je Džoš (22), a imaju i dva para blizanaca. Imena sve djece počinju slovom Dž i svi se obrazuju kod kuće.
Mišel (43) se porodila hitnim carskim rezom, tri mjeseca prije termina. Ona i muž kažu da će nastaviti sa povećavanjem porodice sve dok ona bude u stanju da rađa, objavili su američki mediji. Porodici Dagar posvećena je emisija "18 Kids and Counting" na kablovskom kanalu TLC.
Barović je Đukanovićev proizvod i on ga štiti
NAKON TUČE U “MAŠI” BIZNISMEN I ADVOKAT NA LIJEČENJU - PREDSJEDNIK DEMOKRATSKOG CENTRA GORAN BATRIĆEVIĆ ZA PREBIJANJE BRATA NEBOJŠE ODGOVORNIM SMATRA PREMIJERA
Podgorica - Jesam, ja sam nakon brutalnih batina, šipki, palica i drške pištolja koje su divljački pljuštale po mom i tijelu prijatelja Časlava Nenezića, ustao i udario biznismena Veska Barovića. To je bilo u afektu, a detalja se ne sjećam - potvrdio je juče “Vijestima” ugledni podgorički advokat, funkcioner i odbornik Demokratskog centra u Skupštini Podgorice Nebojša Batrićević, koji se juče u bolničkoj sobi Odjeljenja neurohirurgije oporavljao od brojnih povreda koje je zadobio u tuči, dok je sa Nenezićem, nakon ročišta u sudu, otišao na ručak u restoran “Maša”.
Iako su mu slike od prethodnog dana pomućene od spreja koji su mu Barovićevi tjelohranitelji prsnuli u oči, advokat je pokušavao da prizove neki detalj, makar nešto kako bi mogao sebi da objasni zašto baš on, zbog čega, zašto su i njega tukli onim već čuvenim palicama, onim za specijalne slučajeve...
- Dan nakon svega potpuno sam siguran da ja ničim, pa ni pogledom nijesam izazvao Barovića da pozove svoje plaćenike da nas tako divljački pretuku u trenutku dok sam pokušao da pojedem prvu kašiku naručene supe. Nikada sa njim nijesam progovorio nijednu riječ - ni građanski, prijateljski, komšijski, poslovno, familijarno, politički niti bilo kako jer on predstavlja neku drugu Crnu Goru, mnogo drugačiju od moje. Tog čovjeka u restoranu čak nijesam ni primijetio sve do trenutka dok sam pomućenog pogleda uočio njegov zadovoljan osmijeh i podignutu ruku, kojom je svojim plaćenicima gestikulirao da je uživao i da su dobro odradili svoj posao - tvrdi Batrićević.
Advokat pretpostavlja da je Baroviću, koji je bio za velikim središnjim stolom restorana sa nekoliko mladih prijateljica, zasmetalo njegovo prisustvo pa je zbog toga naručio momke za specijalne poslove...
- Dvojica su prišla za naš sto, a potom su nam, uz psovke i najgore uvrede, prsnuli sprej u oči, nakon čega su po nama pljuštale šipke, palice, pištolji. Druga dvojica, stari oko 23-24 godine držala su im odstupnicu na stepeništu restorana. Ta dvojica su više od 3-4 minuta držali pištolj uperen u glavu Nenezićevom sinu, koji je na prvom spratu “Maše” jeo kolač. Čajovom sinu koji je gledao kako mu besumučno tuku oca prijetili su: “Nemoj ni da pomisliš da kreneš tamo. Nemoj da misliš da ti neću pucati u glavu”. Dok je po nama pljuštalo, samo sam instiktivno pokušavao da se zaštitim od udaraca. Da sam pokušao da pružim neki otpor, sada vjerovatno ne bih pričao sa vama - prisjećao se juče Batrićević.
- Valjda je drugog dana gore, tek sad osjećam šta mi se dogodilo - žalio se advokat, koji još ne vjeruje da su i za njega, bez povoda, naručene specijalne palice.
Njegov brat Goran Batrićević, ljekar i predsjednik Demokratskog centra, reagovao je juče zbog brutalnog napada, a za prebijanje smatra odgovornim premijera.
- Za sve buduće događaje odgovornim smatram premijera Mila Đukanovića koji je proizveo, izgradio i štiti Veselina Barovića - smatra Goran Batrićević
Pretučeni advokat na liječenju će ostati najmanje do ponedjeljka, a juče oko 18 časova iz bolnice je otpušten Časlav Nenezić.
Na liječenju u KC-u ostao je i Veselin Barović (57), kojem je u tuči u restoranu polomljen nos, a ljekari Odjeljenja otorinolaringologije tokom dana vijećali su da li bi trebalo da izvedu manju hiruršku intervenciju.
Ljekarska evidencija o povredama, podlivima, modricama i lomu najbolji je pokazatelj brutalnosti neravnopravne tuče koja se prekjuče oko 18.45 časova dogodila na spratu restorana “Maša”.
Nekoliko očevidaca “Vijestima” je potvrdilo priču advokata Batrićevića, koji je napadnut dok je sjedio u restoranu.
- Vidio sam da je Batrićević nešto razgovarao sa direktorom Morskog dobra Rajkom Barovićem i arhitektom Batom Radulovićem, koji su sjedjeli do njihovog stola. Nijednog trenutka nijesam primijetio da je nešto pričao sa Veskom Barovićem, koji je sa nekoliko djevojaka bio za velikim stolom. Biznismen je u jednom trenutku ustao i telefonirao, a onda su se ubrzo na vratima restorana stvorili ti mladići. Psovali su, vrijeđali, a onda je krenula tuča. Dalje ne znam, jer sam pokušavao da nađem neki zaklon ako neko slučajno zapuca iz tih pištolja, koje su prije toga repetirali - ispričao je mladić, koji je sa prijateljem u trenutku tuče ručao u restoranu.
On je naveo da je Barović u rukama držao cigarilos, a kada su batinaši istrčali iz restorana, prišao je Neneziću i nešto mu rekao.
- Tada se Batrićević pridigao i silovito krenuo na Barovića, čini mi se da je sa stola uzeo drveni dozer za biber i so, kojim je jako udario biznismena u nos. Udario ga je više puta, bio je sav u krvi - ispričao je očevidac tuče u “Maši”.
Ma dje da ga bije pred mladim djevojkama auuuuuuuuuuuu, jos mu slomiti nos... Stvarno bruka. Samo da ih ne lijece u istu sobu jer ce doktori imati pune ruke posla![]()
Za ćutanje Vesko nudio Neneziću da mu otplati dugove
Pretučeni advokat prisjetio se juče da je biznismen Veselin Barović, nakon što su ih njegovi ljudi bez povoda pretukli, prišao stolu i nudio Neneziću novac.
- Kad se sve završilo, a to mogu potrvditi i ljudi koji su sjedjeli u restoranu, Barović je prišao našem stolu i rekao Neneziću da će riješiti sve njegove finansijske probleme ako bude ćutao o događaju. On je Čaju rekao da će dati koliko god hoće para, da će obezbijediti njegovu porodicu samo ako ne bude pričao o batinama jer ne bi volio da slučaj dođe do novinara - ispričao je advokat Batrićević “Vijestima”.
Tokom snimanja i pregleda u Kliničkom centru, Barović je preko posrednika pokušavao da se izmiri sa Nenezićem i Batrićevićem, želeći da na taj način zataška slučaj.
Živković i Banović još bježe
Barovićevi tjelohranitelji Radisav- Rade Živković i Marinko Banović do sinoć nijesu bilu uhapšeni, zbog sumnje da su pretukli Batrićevića i Nenezića.
Sagovornik “Vijesti” iz policije ispričao je da su inspektori i policajci preksinoć i juče tokom dana više puta odlazili u kuće i stanove osumnjičenog Živkovića i Banovića.
- Do sada nijesmo uspjeli da ih pronađemo i privedemo - rečeno je “Vijestima” u policiji. Tri sata nakon napada, Živković se novinarima javljao na mobilni telefon objašnjavajući da on nema veze sa “događajem u \'Maši\'”.
- Ne znam šta se desilo, ne znam ni o čemu pričate. Čuo sam od drugih ljudi da me policija traži. Ako je tako, sad ću da idem da se prijavim - kazao je Živković preksinoć kasno novinarima. Njemu i Banoviću su i juče tokom dana bili uključeni mobilni telefoni, tako da je nejasno kako policija, makar na osnovu signala, ne može da utvrdi gdje se njih dvojica nalaze.
Osnovni tužilac u Podgorici povrede Batrićevića i Nenezića je za sada okvalifikovao kao lakše, međutim, dokumentacija kod advokata ukazuje na drugačiju dijagnozu. Osim podliva i modrica, advokatu su konstatovali i potres mozga, što se kvalifikuje kao teža povreda. Barović ni juče nije želio da razgovara sa inspektorima. On je odbijao bilo kakvu vrstu saradnje, govoreći da ne zna ko ga je udario...
Bijo si poziw koi se neodbija
Barovicu podrska,a ove KOMENTATORE neka je sram.
Vesko je dobar rodjak,human covjek-a to sto vi mlatite,samo nastavite!!Dobro je sto ima da kesira,da ne trazi od tebe,imas srce prosjaka!!
Last edited by Hari Krisna; 13-12-09 at 21:24.
Manimo se licnih insinuacija a reci ti nama Anchi kako se on osjeca i dje da zaposljava one koji bjeze i ostavljajuju gazdu u nevolji
I kako tako human čovjek pozatvara sve one firme,naruči silna batinanja,bavio se švercom svega i svačega?
Jel se od bavljenja humanitarnim radom obogatio toliko za 4-5 godina?
Odakle tebi takve informacije?Jesi ti bio svjedok svemu?Jesi licno prisustvovao svim navodima i imas dokaze?Price pricine,ostavi za laku noc duso draga!
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks