euro po euro, i tako se pare ustede...
Zato i imam 3oje kola![]()
Nafta iznad 80 dolara za barel
Cijena nafte je danas porasla na iznad 80 dolara za barel poslije vijesti da je privreda SAD ušla u profitabilne vode u trećem kvartalu, što nagovještava jačanje potražnje za petrolejom.
Laka nafta za isporuku u decembaru je poskupila 21 cent i košta 80.08 dolara i primiče se najvišoj cijeni do sada u ovoj godini, od 82 dolara.
Vlada u Vašingtonu je saopštila da je privreda SAD u trećem kvartalu porasla za 3,5 odsto na godišnjem nivou, što je najbolji učinak u dvije godine.
U četiri uzastopna predhodna tromjesečja američka ekonomija je bilježila pad.
E pa momci, što ste ganjali manju potrošnju ganjali ste.
Originally Posted by AFP
jos da smo mi Holandija![]()
(nečitko)
Još da ne težimo istoj.
Ljudi, mozda je vec neko pitao, ne mogu trenutno da pronadjem...
Ima li koji sajt na kojem je moguce pratiti cijene goriva na svjetskom trzistu?
je li se ovoga utorka formiraju nove cijene goriva ili sledeceg...zna li ko..ako je ovoga da ga fuliram onda sjutra da sam miran barem narednih 400km...
Cafedelmontenegro:
Tri tankera natovarena naftom usidrena su danima nedaleko od britanske obale. Oni su dio flotile sastavljene od više desetina plovila koja odbijaju da istovare teret dok tržišne špekulacije ne podignu cijene crnog zlata do nivoa koji im odgovara.
A pošto vrijednost njihovog tereta trenutno raste za preko milion eura dnevno, duelimično zahvaljujući trgovcima profiterima i špekulantima, malo je vuerovatno da će u skorije vrijeme biti transportovan do benzinskih pumpi, prenose agencije.
S obzirom na ovu taktiku, nije teško shvatiti zašto će cijene benzina na pumpama do Božića ove godine porasti za 26 odsto.
Edmund King, predsjednik Britanskog automobilskog udruženja, izjavio je: “Jasno je da trgovci i špekulanti prave zalihe nafte dok cijene ne porastu. Vozači mogu očekivati nova poskupljenja.“
Stanovnici Briksama, u Devonu, sa sve većim bijesom posmatraju tankere usidrene u zalivu Lajm, koji se tu doplovili prije dva mjeseca.
Cijena barela nafte skočila je sa 40 dolara prošle godine na 80 dolara u 2009, a u narednih nekoliko mjeseci očekuje se dalji rast. Otkako su tankeri stigli u zaliv Lajm, vrijednost nafte koju nose porasla je sa 313 na 378 miliona funti – što je povećanje od 65 miliona funti, dakle, više od jedan milion funti dnevno.
Na taj način trgovci su ostvarili zaradu od 21 odsto, ne čineći ništa i čekajući.
Trenutno se u cijelom svetu skladište rekordne količine nafte i indirektno podižu cijene benzina na pumpama.
Samo jedno zapažanje:
Bila sad neka emisija o Kuvajtu.Svratili turisti na jednu njihovu benzinsku pumpu da napune auto gorivom i za 5 njihovih Kuvajtskih dinara sipali su 79l benzina,što nekom grubom računicom iznosi oko 12 eura iliti oko 15 centi za litar goriva.Rekoše još da su njihove prirodne rezerve za oko 60 narednih godina.Eto...svi u Kuvajt na sipanje goriva.
Sovršenstvo tvorenija, tainstvene sile bože,
ništa ljepše, nit’ je kada, niti od nje stvorit može!
kroz pg nema sto ic ispod 5 € ako mislis da svratis na barem 2 mjesta...stani - kreni stani kreni i tako milion puta...
If you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver.
jbg , nedje pune cistijernu goriva za 10L vode![]()
Ja sam cesce na benzinsku nego kuci![]()
![]()
Ne postoji sajt na kojem se mogu pratiti kretanja cijena naftnih derivata. Ta se usluga placa oko 18 000 $ godisnje na platts.com
Ja te informacije imam za mnogo manju cijenu, tako da znam kretanje maloprodajnih cijena u CG po nedelju dana unaprijed.
Za sve vas cijene svih derivata u CG NECE se mijenjati u utorak 8. decembra
Last edited by Derivati; 01-12-09 at 19:20.
a kad vec znas oce li se mijenjati + ili -
* Profesionalni detailing vozila *Instagram : Tico Detailing
Ostace na istom, posto vidim da ne citas ono sto je boldovano![]()
citam no pitam za kasnije..nisi me skapirao
* Profesionalni detailing vozila *Instagram : Tico Detailing
Kontrola prodaje naftnih derivata na 24 benzinske pumpe, pokazala je da od 26 uzoraka, šest ne odgovara zahtjevima standarda EN 228, odnosno EN 590, objavila je današnja Pobjeda.
“Riječ je o uzorku bezolovnog benzina sa benzinske pumpe "Euro petrol" Podgorica, u Ulici Blaža Jovanovića, kao i pet uzoraka ekodizela uzetih na pumpama "Fab live" Podgorica u Mahali, "Deli Petrol" u Ulcinju, "Lukoil" u Bijelom Polju, "M Petrol" u Rožajama, i "Albino" Berane u Rudešu”, precizirali su iz Tržišne inspekcije.
Pobjeda ističe da je Tržišna inspekcija kontrolu obavila 30. novembra, pri čemu je uzela 12 uzoraka bezolovnog motornog benzina i 14 eurodizela i predala na analizu radi utvrđivanja propisanih standarda akreditovanoj laboratoriji "Jugoisnpekt" iz Beograda.
U svih šest slučajeva inspektori ponovo obavljaju kontrolu. Kontrolisanim preduzećima data je mogućnost da se u roku od tri dana izjasne da li prihvataju rezultate analize ili traže da se obavi na drugom uzorku.
Na benzinsim pumpama, kod kojih je prilikom kontrolnog pregleda zatečeno gorivo od koga je uzet uzorak, kao i onima koje su u međuvremenu nabavljale nove količine iste vrste goriva, a bez pratećeg sertifikata, inspektori su privremeno zabranili promet goriva i zapečatili automate za točenje.
~~~~~~~~~~~~~~~
Prvi put u zivotu da ne uspem gorivo na Jugopetrol pumpu i to odradim na Europetrol kod Autobuske (po preporuci sa ovih foruma) i oni ne prodju testiranje i to bas na bezolovni!
Originally Posted by Nk-001
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks