Results 1 to 3 of 3

Thread: Jos jedna saobracajna nesreca..

Thanks Thanks Given 
    20
    Thanks Thanks Received 
    14
    Thanked in
    13 Posts

Default Jos jedna saobracajna nesreca..

Mozda nije nacin i nije vrijeme, mozda ni mjesto za 'dizanje svijesti pojedinaca' ali se nadam da ce ovaj thread ostaviti utiska.. prenesite, pricajte, gledajte da sto manje ulazite u pojedinosti samog nemilog dogadjaja koliko u rjesenje takvih situacija..

Nazalost, u poslednjih mjesec dana, ucestalo stradaju (medju ostalima - ne manje vaznijima) i nasi sugradjani u saobracajnim nesrecama.. od tunela Sozina, preko centra grada i na putevima van naseljenih podrucija.. Jucerasnji dogadjaj je jedan u nizu koji ce ogrnuti ovaj grad u crno - ali da li mozemo da ucinimo nesto vise od toga?
    Sta je to sa vozacima? Nesavjesne gledamo svakodnevno u saobracaju.. otvaramo cetvore oci pojedini, dok poneki jednostavno 'izgube osjecaj za ostale ucesnike u saobracaju' kada se nadju u sopstvenom vozilu, za volanom..
    Da li su kontrole na vozackim ispitima previse lagane? Da li je nemoguce odrzati kvalitet kontrole istih zbog broja polaznika ili zbog nemanja nekolicine poligona za polaganje.. u cemu je problem.. pokrenimo se ljudi, dajte da nesto uradimo.. pa treba li na svaki cosak od zgrade da nalijepimo pecat sa natpisom "VOZACI OPREZ, PJESACI U BLIZINI" ?
    Ako treba, ja sam za!
    Treba raditi na svijesti vozaca, jer nisu samo semafori i policajci ono cega se treba paziti.. sta moze da se uradi po pitanju zastite i jednih i drugih?
    Gledam onaj bulevar, kad god prolazim tuda, narod ceka na sredini.. Neki ni ne cekaju, lezerno prelaze preko bulevara, ili izlijecu, tu ima djece. Ne mogu da vjerujem da jos na bulevaru nije postavljena ograda izmedju (kao sto su postavili ispod zelene pijace) da nema nekog normalnog pjesackog, makar iznad bulevara? Sta je sa raskrsnicom kod Volija, gdje stoji znak stop a godinama ga niko ne postuje? Sta je sa Susanjskim semaforima gdje masa njih ne zna za pravo prvenstva prolaza - pored postavljenog znaka?
    Malo ko sebi postavlja pitanja ove prirode.. neki su vjerovatno odavno i odustali.. i dok se svi spremamo da odamo postu ozaloscenima u kapeli.. prava utjeha tim izgubljenim dusama bi upravo bila ta - da nesto ucinimo povodom toga.. uvedemo novi zakon koji bi to regulisao, koji bi unio 'novo polje svijesti' vozacima ali i ostalim ucesnicima u saobracaju, ma koliko daleko od kolovoza oni bili jer neposredno uticu na reagovanje vozaca..

Ne znam sta da dodam, mozda je sa postojecim vozacima kasno ali ne treba odustati.. treba posjetiti skole, podici svijest nase mladezi.. mozda to dijete ima tatu ili mamu vozaca kome moze da sugestuje kako da se ponasa u saobracaju, ako mu vec mi ne mozemo doci do svijesti.. kazu da se najteze podnose sugestije najmilijih.. ali kada se glava ohladi.. kad-tad te rijeci dodju do razuma.. a za mene, svaki pokusaj nije uzaludan!
    11 godina star PC je rahmetli.. Huswel I3 nastavlja posao
    www.magicprodesign.weebly.com

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ja mislim da su dva glavna razloga brza voznja, a sa njom je svaka nepaznja mnogo opasnija i neiskustvo. Prvo se moze rijesiti rigoroznim kontrolama, ako treba i na 100 metara patrole, a drugo mnogo duzim obucavanjem vozaca u auto skolama. Sjetite se samo kako ste vozili kad ste polozili, evo ja prvi priznajem da mi je trebalo neko vrijeme da se uklopim u saobracaj posle polaganja, zato obuka treba da traje dugo i da vas upozore na rizicne situcaije i kako se one pokusavaju izbjeci... Za to treba para i vremena, ali za to ne treba stedjeti ni jedno ni drugo. Znam da se saobracaj ne moze kontrolisati 100%, ali ovo bi vjerovatno pomoglo da se smanji broj nesreca za znacajan procenat.
    'Atomik, o-o, atomik, ou tunajt'

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

vec postoji jedna slicna tema na auto pdf-u
    /me stetan
    Amor dolor est!
    Amor vincit omnia!
    obavezno, ali obavezno pogledati ---> http://www.svjetlopisi.com/cg/cg.html

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)