View Poll Results: Trebaju li vjerske zajednice koje ostvaruju ovako velike prihode, da plaćaju porez?

Voters
47. You may not vote on this poll
  • Da

35 74.47%
  • Ne

12 25.53%
Page 2 of 8 FirstFirst 123456 ... LastLast
Results 26 to 50 of 186

Thread: Biznis u ime boga i mimo zakona

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Pih, pogresno procitah pitanje.

U svakom slucaju, moj odgovor (koji se greskom nasao medju ovih 4) je Da.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne . Postoje više pravno povezanih uzroka.
    Jedan je što se neki nematerijalni odnosi kao što je poklon ne oporezuju.
    Drugi razlog je zabrana duplog oporezivanja.
    Treći što crkva , neke dobrotvorne nevladine organizacije, sportska udruženja, ... ne funkcionišu na tržišnim principima.
    ...
    Kada neko pokloni novac ili neku stvar crkvi to je poklon i na njega je vjerovatno već plaćen porez.
    Kada je primio platu platio je porez i dažbine (penzisko, zdravstveno, ...) , takođe i kada je kupio neku stvar u prodavnici je platio i PDV za državu.
    Kada crkva za te pare oće nešto da kupi opet će neminovno platiti i PDV na to što kupuje.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Stvarno?
    Kad ti neko pkloni 30 miliona, nikom ništa? Od tih para finansiraš 100 stvari od mnogih i dalje zarađuješ novac, i nikom ništa.

Zašto onda npr svi ljudi koji prodaju nekretnine ne prikazuju da su ih poklonili, da ne bi plaćali porez?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Stvarno?
    Kad ti neko pkloni 30 miliona, nikom ništa? Od tih para finansiraš 100 stvari od mnogih i dalje zarađuješ novac, i nikom ništa.
    Nema veze sama materijalna vrijednost za poklon.
    Može da bude cvijet , pet eura ili 30 miliona.
    Zašto onda npr svi ljudi koji prodaju nekretnine ne prikazuju da su ih poklonili, da ne bi plaćali porez?
    Evo sve i da se uvede porez crkvi.
    Onda ispada da su sve materijalne stvari koje crkva dobije nekakav "prihod" i crkva na njih (30 miliona) naprimjer da državi 17% (oko 4 miliona).
    Međutim kada crkva napravi "rashod" (11,7 miliona) za pravljenje neke crkve platila je porez (1,7 miliona) koji je takozvani ulazni PDV.
    Državi treba platiti razliku izlaznog i ulaznog PDV-a.
    Preduzeća kupuju nešto i ustvari plaćaju samo porez na zaradu (razliku između prihoda i rashoda)
    Takođe uplaćuje razne poreze i doprnose na plate.

Crkva ustvari indirektno plaća porez na sve što kupuje. I sve da joj se uvede porez situacija bi bila slična jer koliko bi poreza platila malo manje bi država trebala da joj vrati na osnovu ulaznog PDV-a.
    Pošto ne stvara "razliku u cijeni" nebi se nešto bitno dobilo samo bi se povećala papirologija (možda bi na ulazu morali da imaju kasu i da izdaju "fiskalni račun" za poklon )
    Last edited by septembar; 29-10-09 at 00:08.

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,323
    Thanked in
    3,171 Posts

@Septembar, izvrces ovo na potpuno pogresnu stranu. Crkvi treba uvesti porez na prihod i tacka. Bez ikakvih posebnih prica i raznih poreza koje ti pominjes. Zna se sto je pored na prihod i to je to, nema tu definicija osim jedne. Ovdje se trazi odgovor da ili ne.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post
    Nema veze sama materijalna vrijednost za poklon.
    Može da bude cvijet , pet eura ili 30 miliona.

Evo sve i da se uvede porez crkvi.
    Onda ispada da su sve materijalne stvari koje crkva dobije nekakav "prihod" i crkva na njih (30 miliona) naprimjer da državi 17% (oko 4 miliona).
    Međutim kada crkva napravi "rashod" (11,7 miliona) za pravljenje neke crkve platila je porez (1,7 miliona) koji je takozvani ulazni PDV.
    Državi treba platiti razliku izlaznog i ulaznog PDV-a.
    Preduzeća kupuju nešto i ustvari plaćaju samo porez na zaradu (razliku između prihoda i rashoda)
    Takođe uplaćuje razne poreze i doprnose na plate.

Crkva ustvari indirektno plaća porez na sve što kupuje. I sve da joj se uvede porez situacija bi bila slična jer koliko bi poreza platila malo manje bi država trebala da joj vrati na osnovu ulaznog PDV-a.
    Pošto ne stvara "razliku u cijeni" nebi se nešto bitno dobilo samo bi se povećala papirologija (možda bi na ulazu morali da imaju kasu i da izdaju "fiskalni račun" za poklon )
    Pušti filozofiju, velike pare su velike pare. Na velike pare koje se slivaju u neku kasu treba da se plaća porez.
    Mogao bih ja sad da isfilozifiram i na kraju da nema nikakvog poreza u državi.
    Prosjaci na ulici samo mirno sjede i narod im bača novac. A onda ih policija ćera. Aj sad isfilozofiraj zašto to policija radi, kad oni nikoga ne prisiljavaju da im daje novac.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Mojsije View Post
    @Septembar, izvrces ovo na potpuno pogresnu stranu. Crkvi treba uvesti porez na prihod i tacka. Bez ikakvih posebnih prica i raznih poreza koje ti pominjes. Zna se sto je pored na prihod i to je to, nema tu definicija osim jedne. Ovdje se trazi odgovor da ili ne.
    Već sam se izjasnio za NE iako može da se i uvede porez samo što mislim da bi pozitivna stvar od toga što se tiče mene bila više smijeha u crkvi.
    Naprimjer dođem do ikone poklonim se ,prekrstim se i ostavim dva eura a pored ikone stoji fiskalna kasa i svještenik mi hihi ... otkuca dva eura i da račun ... i ja i on se nasmijemo.

PDV - porez na dodatu vrijednost (porez na razliku između prihoda i rashoda) . Šta ako nema "dodatne vrijednosti"?

Neko preduzeće kada kupuje neki materijal ustvari plaća manju cijenu zato neko više voli da kupi nešto preko preduzeća iako mu je to za kuću.

Naprimjer za nešto što košta 117 eura ja ili ti ili crkva plaćamo to 117 eura i u tu cijenu smo platili 17 eura poreza.
    Ako neko preduzeće kupi istu stvar za 117 eura i proda je za 128,7 eura .
    Kupilo je za 100 + 17 eura a prodalo za 110 + 18,7= 128,7 eura .
    Državi plaća 18,7(izlazni PDV) -17(ulazni PDV) = 1,7 eura.
    Zaradilo je 110 - 100 =10 eura.
    Ako crkva za dosta tog novca koji dobije kupi nešto platila bi samo porez na razliku (dodatu vrijednost).
    Pušti filozofiju, velike pare su velike pare. Na velike pare koje se slivaju u neku kasu treba da se plaća porez.
    Mogao bih ja sad da isfilozifiram i na kraju da nema nikakvog poreza u državi.
    Prosjaci na ulici samo mirno sjede i narod im bača novac. A onda ih policija ćera. Aj sad isfilozofiraj zašto to policija radi, kad oni nikoga ne prisiljavaju da im daje novac.
    Ok ali hajde da tačno vidimo kako neko preduzeće plaća porez pa da stavimo isto tako.
    Da vidimo kako funkcioniše.

P.S. Indirektno si pomenuo prosjačenje. Mislim da bi dobra ideja za neku novu temu o ulozi crkve u nekim humanitarnim aktivnostima.
    Moje shvatanje je da bi razne religiske institucije trebale da imaju veću ulogu u pomoći socijalno ugroženom stanovništvu i da je to jedna od njihovih najvažnijih praktičnih uloga.
    Last edited by septembar; 29-10-09 at 01:00.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Sh0ne View Post
    Ne, moras da napravis razliku izmedju ta dva. Ako ti meni da poklonis, ostavis pred vratima od kuce 1 000 000€ jel treba ja na njega da platim porez?
    Gle,igraš lutriju,daš euro i dobiješ 7 000 000.
    Dobio si 6 999 999 eura na poklon,tako?Na to plaćaš porez.
    Što je drugačije sa crkvom?

Ok ali hajde da tačno vidimo kako neko preduzeće plaća porez pa da stavimo isto tako.
    Da vidimo kako funkcioniše.
    Naravno,neophodno bi bilo da se razvije neki sistem naplate tih dažbina.Uzmi takođe u obzir da crkva ne plaća ni zakup zemljišta,rente itd.
    Naravno,zbog relativne pripadnosti tih zemljišta i lokaliteta,odnosno polemike pripadaju li zemljište i objekti crkvi ili državi.Svi pričaju kako je crkve gradio narod.Naravno,i jedna i druga strana to koristi kao svoj argument.
    Nekako ove naše divne institucije i organizacije nikako da se dogovore čiji je narod - crkvin ili državin.A narod,naravno...
    Sve se završi starim dobrim pijačnim svađama,kao i uvijek.
    Last edited by Čika Džo; 29-10-09 at 01:04.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

To sto nema PDV-a kod poklona jer nema dodate vrijednosti, tj. razlike u prethodnoj i trenutnoj cijeni kod poklona koja bi se oporezovala, ne znaci da se na poklone ne placa porez jer PDV nije jedini poreski oblik, pobogu!

Porezi na poklone odredjuju se poreskom stopom na osnovicu koja se obracunava na trzisnu vrijednost predmeta ili nekretnine koja je poklon, odnosno na sumu kovca koja je poklonjena.

Sitni pokloni (a u to recimo spada sve sto se od prosjecne plate moze kupit) se ne oporezuju jer bi troskovi administracije bili veci od prihoda ubranih oporezivanjem i dodatno bi birokratizovali stvar (zamisli, dobijes poklon za rodjendan, onda odes da ga prijavis kao imovinu, onda taj ko ti ga je poklonio mora to da potvrdi, pa poreska uprava to unosi u evidenciju...pa sve to puta broj poklona u jednoj zemlji = dzungla). Tako da, to sto gradjani ne placaju porez na poklone, ne znaci da poreza na poklon nema. Kad ti neko pokloni stan, placas porez na njega.

A taj silni novac sto se vrti kroz crkvu mora negdje da se evidentira, ako se toliko daje - na sta se trosi? Organizuje li crkva kakve humanitarne akcije, pomoci ili su ovi sto kopaju po kontejnerima mozda samo ateisti pa im je ukinuta ta milostinja? Ajde, budite malo realni, nema bog s parama nista, ali popovi imaju!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

P.S. Indirektno si pomenuo prosjačenje. Mislim da bi dobra ideja za neku novu temu o ulozi crkve u nekim humanitarnim aktivnostima.
    Moje shvatanje je da bi razne religiske institucije trebale da imaju veću ulogu u pomoći socijalno ugroženom stanovništvu i da je to jedna od njihovih najvažnijih praktičnih uloga.
    potpis za ovo samo bi ih ja malo pogurao

aj malo pogledajte kako njemacka i jos neke zemlje naplacuju porez za crkvu.

svudj je ista prica da pocnu crkve da placaju porez a od toga nista vjerovatno ima razlog !!!
    Last edited by ni na nebu ni na zemlji; 29-10-09 at 09:15.
    Haec olim meminisse ivvabit
    http://1944killingfields.co.uk

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by ni na nebu ni na zemlji View Post
    potpis za ovo samo bi ih ja malo pogurao

aj malo pogledajte kako njemacka i jos neke zemlje naplacuju porez za crkvu.

svudj je ista prica da pocnu crkve da placaju porez a od toga nista vjerovatno ima razlog !!!
    Zasto brojne svjetski poznate licnosti daju milione u humanitarne svrhe nego da ne bi placale porez. Da crkva to radi niko ne bi pokrenuo pitanje gdje odlaze silni milioni. Humanitarne donacije su legalan nacin evazije poreza. Kratko i jasno.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Drzava se raspada a ove dzukele ne placaju ni cent od tolikih para koje zgrcu. I neki od vas misle da je to u redu?
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne mogu da shvatim sta narod misli, dje idu te pare? Bogu?
    Ipak ne, mislim da je vecina vjernika to razluchila, i da svjesno ostavljaju taj novac popovima ili kome vec.. to je zalosno, ali jbg, narod je primitivna stoka, to smo na ovom podforumu zakljucili vishe puta
    A koliko je crkva kao institucija humana, i to je ocigledno..Ja licno, nikad nisam cula da je novac koji je 'skupljen' pod Ostrog npr. dat u humanitarne svrhe, ili tako nesto, a mislim da smo svi svjesni kolike su sume u pitanju..

Thanks Thanks Given 
    4,308
    Thanks Thanks Received 
    8,323
    Thanked in
    3,171 Posts

Quote Originally Posted by MiLiCa_Hn View Post
    a licno, nikad nisam cula da je novac koji je 'skupljen' pod Ostrog npr. dat u humanitarne svrhe, ili tako nesto, a mislim da smo svi svjesni kolike su sume u pitanju..

A od cega ce dzipove kupit ako bi davali u humanitarne svrhe? Ajde, molim te... Ovamo na Zlaticu ima jedan manastir, i kad podjem do prodavnice vidim popa kako se parkira ispred u brand new grand cherokee wtf?!?!:burp:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad smo već kod tih gledanja,negdje kad sam prelazio preko Slavije u Bg čekam da neko stane da bih prešao preko pješačkog i staje neki tip u Lexusu.
    Ja konstatujem auto i pitam se u sebi : 'Kakav to altruista vozi Lexusa?'
    Pogledam kroz šoferšajbnu i vidim popa.'Pa da.',rekoh sebi.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

narod je primitivna stoka, to smo na ovom podforumu zakljucili vishe puta

Objasni????

renaissance Guest

Mozda nisam za direktno oporezivanje, ali definitivno jesam za zakonsku obavezu koja bi nalagala da veci dio prihoda ide u humanitarne svrhe.Malo komplikovano, da ne kazem nemoguce, ali dobro i korisno zvuci

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Objasni????
    Zanemarimo veliki broj fanatika i vjernika koji, evo samo na forumu, svakodnevno ispiraju mozgove citatima iz biblije i topicima te vrste, ali zar ti ostavljanje novca ljudima koji se bogate na racun vjere i (ne)postojeceg Boga nije cisti primitivizam i glupost?

Ne ulazim u to da li si vjernik ili ne, nije ni bitno na kraju krajeva, mozes da vjerujes u Boga, ali ne moras nista da 'mu' placas, stvarno Rekoh vec, ljudi to svjesno cine, znajuci da te pare idu ko zna dje, sto je neshvatljivo u neku ruku..zato i rekoh ovo..

Thanks Thanks Given 
    52
    Thanks Thanks Received 
    177
    Thanked in
    37 Posts

Mozes reci, u redu, ali nadji drugi nacin da to kazes. Svako od nas ima svoje misljenje, neko je vjernik, neko nije. Ja volim da ostavim novac kad imam, kad nemam ne ostavljam. Veci dio od tih para ide na renoviranje manastira i crkava. Od koji para se izgradio Hram u podgorici? Manastir Ostrog stalno nesto renovira, napravljena crkva svetog Stanka izmedju donjeg i gornjeg manastira. Obnavljanje freski, crtanje novih, rad na keramici i jos puno toga. A narvno i obnova voznog parka. Jel' treba ako su popovi, svestenici da se voze u kocijama da bi narod rekao e da, oni su pravi.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Sve je to u redu, al mi je logicnije da ti, kao vjernik, prije ostavis taj novac domu u Bijeloj ili nekoj humanitarnoj organizaciji, nekom kome je to zaista potrebno, a ne na renoviranje crkava i manastira..Ne mislim samo na vjernike naravno, nego na sve nas koji i nismo bas aktivni po tom pitanju, nazalost..

Mislim da je ocigledno sta je prece od ovo dvoje.. Sto neko rece, drzava se raspada, a ljudi brinu o radu na keramici, i oce li se obnovit freske.. (a da ne pominjem sad oce li se popovi vozit u kocije ili u BMW-ove..) pardon, ipak morah pomenut..

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Moje je misljenje, covjeku vjerniku a i Crkvi to treba da bude svejedno, jer Isus je rekao da 'vlastima' treba dati ono sto traze.
    Posto vlasti kreiraju zakone, ako bi i donijeli takav zakon Crkva ne bi trebala da se buni, vec da im daje ono sto je njihovo
    'Caru carevo, Bogu bozije'

Thanks Thanks Given 
    307
    Thanks Thanks Received 
    272
    Thanked in
    163 Posts

Sve je to u redu, al mi je logicnije da ti, kao vjernik, prije ostavis taj novac domu u Bijeloj ili nekoj humanitarnoj organizaciji, nekom kome je to zaista potrebno, a ne na renoviranje crkava i manastira..Ne mislim samo na vjernike naravno, nego na sve nas koji i nismo bas aktivni po tom pitanju, nazalost..

Mislim da je ocigledno sta je prece od ovo dvoje.. Sto neko rece, drzava se raspada, a ljudi brinu o radu na keramici, i oce li se obnovit freske.. (a da ne pominjem sad oce li se popovi vozit u kocije ili u BMW-ove..) pardon, ipak morah pomenut..
    Treba pomognuti ljudima, onima koji su slabiji, ali je to pitanje humanosti puno kompleksnije u domenu vjere nego sto ti mozes zamisliti.
    Ako vec napadas vjeru, onda treba da napanes ljude koji cine zlo prije svega.

Ocu da kazem postoje ljudi koji mogu biti homoseksualci ali da su toboze humanitarni, sto mislis kakve su to figure u ocima Bozjim?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne napadam vjeru, napadam vjerske institucije, a izmedju toga je velika razlika..

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Mozes reci, u redu, ali nadji drugi nacin da to kazes. Svako od nas ima svoje misljenje, neko je vjernik, neko nije. Ja volim da ostavim novac kad imam, kad nemam ne ostavljam. Veci dio od tih para ide na renoviranje manastira i crkava. Od koji para se izgradio Hram u podgorici? Manastir Ostrog stalno nesto renovira, napravljena crkva svetog Stanka izmedju donjeg i gornjeg manastira. Obnavljanje freski, crtanje novih, rad na keramici i jos puno toga. A narvno i obnova voznog parka. Jel' treba ako su popovi, svestenici da se voze u kocijama da bi narod rekao e da, oni su pravi.
    Slažem se sa tobom. Mnogo su veće nepravde kod onih kojima se ne daje novac kad imaš i svojom voljom.
    Razne državne institucije i organizacije koje direktno ili indirektno mi finansiramo su dosta bahatije i nesavjesnije.

Nego nije važno kad smo se već dohvatili crkve smatram da su prioriteti trošenja sredstava otprilike sledeći:
    1. Prvenstveno sveštenici i ostali kojima crkva daje zarade treba da imaju neku socijalnu sigurnst. Bez toga je nemoguće da dobro obavljaju svoje aktivnosti i da budu cijenjeni u društvu. Takođe da prostorije u kojima borave i rade ispunjavaju neke elementarne uslove. Nekim sveštenicima je terensko auto potreba posla kojim se bave isto ko terenskim radnicima elektroprivrede.

2. Drugi prioritet mi izgleda neka humanitarna aktivnost kroz naprimjer organizovanje, finansiranje i pomoć jednoj ili više humanitarnih organizacija. U osnovi svake religije postoji dio koji se bavi razradom morala i taj dio je jedan od stubova svake religije. Neka vrsta odgovornosti pred silom koja je stvorila i pokreće univerzum a vjernici je zovu Bog . Neka religiska organizacija to treba i praktično da pokazuje. Nemože svak pojedinačno nositi po malo novca i stvari nekome kome on misli da je potrebno. Za to treba da postoji organizacija da to skupi, informiše, finansira i rasporedi. Sa druge strane moral je na izvjestan način nezavisan od religije i predstavlja univerzalno vjerovanje u neke moralne vrijednosti i dostojanstvo svakog čovjeka.

3. Treća po važnosti mi izgleda obnova religiskih objekata i saradnja sa naprimjer sekretarijatom za zaštitu spomenika kulture. Ako objekat ne ispunjava neke elementarne uslove, naprimjer da prokišnjava ili nema vodu i struju a u njemu je predviđeno da neko boravi više dana onda je to prioritet 1. Ako ne onda je ovaj prioritet 3.

4. Izgradnja novih objekata . zavoravih ,ako preostane para.
    Last edited by septembar; 29-10-09 at 16:54.

Thanks Thanks Given 
    7
    Thanks Thanks Received 
    44
    Thanked in
    23 Posts

Veci dio od tih para ide na renoviranje manastira i crkava.
    Mislis? Ljudima koji su za to kompetentni (iz zavoda za zastitu spomenika) vise nije dozvoljen ni pristup velikom broju vjerskih objekata, a siguran sam da je to protiv zakona.

A o "renoviranju" Ostroga da ni ne pocinjem. Vecina tih "investicija" (ne samo u Ostrogu) je uradjena bez dozvole, nestrucno, bez ikakvog obzira prema arhitekturi, i radi se o steti koju ce neko nekad, kad stvari budu dovedene u red, morati da sanira. To ce naravno biti placeno iz budzeta.

Od koji para se izgradio Hram u podgorici?
    Blago nama. Ono "zdanje" bas opravdava sav taj novac ulozen u njega.

A narvno i obnova voznog parka. Jel' treba ako su popovi, svestenici da se voze u kocijama da bi narod rekao e da, oni su pravi.
    Postoji i nesto izmedju kocija i Pajero dzipova.

Page 2 of 8 FirstFirst 123456 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)