Page 10 of 28 FirstFirst ... 6789101112131420 ... LastLast
Results 226 to 250 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Hajde Septembre ako istinu govorish, a vjerovatno cim vjerujesh u nju- jer nebi se ka nevjernih podvodio svojim zeljama - nego Bozijom voljom, da ispitamo ove tvoje tvrdnje.

Ti ka vjernik u nevjernike a ja ka vjernik u vjernike. Evo da idemo redom:

Samo vjerovanje ili nevjerovanje u postojanje Boga ne čini neku bitnu razliku.
    Kako da ispitamo ovu tvrdnju? najbolje je da krenemo od sustine. Ako nije bitno dal vjeruje neko u Boga, to ce se odraziti i na njihova djela jel. Ako si ti u pravu onda cesh bez problema staviti odje listu nevjernika koji su svojim zivotom i djelima ucinjeli najvisa ljudska dostignuca... od uma (nauke) i dobrocinstva (duse) i borbe za prave vrijednosti (vjere).

Ti vjerovatno necesh imati problem da to uradish jer svoju vjeru u nevjernike bazirash na cistim cinjenicama, i kad ih nabrojih onda cesh ih staviti pored liste vjernika koji su slicna djela radili i to ce biti uravnotezeno bez razlike.
    Last edited by Ego_and_his_own; 24-10-09 at 16:10.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    ... Ako si ti u pravu onda cesh bez problema staviti odje listu nevjernika koji su svojim zivotom i djelima ucinjeli najvisa ljudska dostignuca... od uma (nauke) i dobrocinstva (duse) i borbe za prave vrijednosti (vjere).
    ...
    Treba izabrati slučajan uzorak "obične ljude" a ne "istaktnute predstavnike".
    Za ove "istaknute predstavnike" dosta puta se desila situacija da su vjernici ali imaju neka svoja kako religiska tako i ostala shvatanja pa su u sukobu sa nekom zvaničnom religiskom institucijom.

Izabereš slučajno naprimjer iz drugog svjetskog rata gomilu ateista (partizani, ruski vojnici, poneki englez, njemac ili amer ateista) i vjernika (četnici, italijani, njemci, većina engleza i amera, poneki partizan ili ruski vojnik).
    Dobri su vjernici ali im neki strašno kvare prosjek.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A mozemo mi poci i u sodomu i gomoru da vrsimo istrazivanje.... nema problema! Pa bi opet onih malo sto su spaseni djela prevagnula, da presjecamo po citav dan.

Evo ja se ubih odje razmisljajuci da nadjem jednog nevjernika sto je ista bitno napravio ili svojim primjerom ucinio nesto sto bi se moglo reci da je vrhunac ljudskog dostignuca. Moguce da sam pristasan.

A po blatu mozemo ceprkat i nalazit stopala onih koji su pricali i ovo i ono a lazovi bili. Evo takvi su primjeri nevjernicima da izmjere sto je "lazna vjera". Jer oni samo kroz laz mogu da razumiju stvari.
    Last edited by Ego_and_his_own; 24-10-09 at 16:37.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Za ove "istaknute predstavnike" dosta puta se desila situacija da su vjernici
    Aaaa desila se situacija.... e sto ti je slucajnost.... ni to nije naklonjeno nevjernicima...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Izabereš slučajno naprimjer iz drugog svjetskog rata gomilu ateista (partizani, ruski vojnici, poneki englez, njemac ili amer ateista) i vjernika (četnici, italijani, njemci, većina engleza i amera, poneki partizan ili ruski vojnik).
    Dobri su vjernici ali im neki strašno kvare prosjek. :grin:
    Ah da zaboravio sam... nevjernici su tad pobijedili... Amerika i Engleska postadose zemlja proleterska a Rusija se izvukla iz SSSR-a i vratila se vjeri... svasta se izdesava za 50-60 godina....
    Last edited by Ego_and_his_own; 24-10-09 at 17:07.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Nisam ja reka da se vi ponasate nenormalno prema istini... pa kako cete drugacije se ponasat no tako... negirat istinu.
    Istina je da boga nema. Religija je oblik kontrole i politike. Ti si zatocenik nepostojece sile. Vjerujes u gluposti. Da bar ima jedan sitni sicusni dokaz da bog postoji pa da mozemo raspravljat fino. Ali ova rasprava se svodi na moj razum i tvoju slijepu vjeru u nesto sto nikad nije ni postojalo. Samo ne znam sto ti toliko treba ta prazna vjera. Lakse bi zivio da jednostavno prihvatis istinu i da pustis sve te gluposti.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Vjerujem u sebe,u Boga i to mi je dosta.
    Nikad nisam doveo sebe u situaciju da se zapitam da li On postoji, za mene On postoji i to ne moze da promijeni nijedan dogadjaj na ovom svijetu, niti rijec niti post na ovaj fourm.
    To sto se dogadja u svijetu, to ima veze sa pokvarenim narodom ne sa Bogom, On je stvorio ovaj svijet, dao vama zivote, to sto se polovina vas predaje zlu , je vasa stvar. Jer da ljudi nisu zlobni kao sto jesu, ne bi bilo toliko gladnih ljudi,ratova i svasta sto se izdesavalo.
    Nemam nista drugo reci na ovu temu, pozdrav od mene.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by VanjaTheMan View Post
    Istina je da boga nema. Religija je oblik kontrole i politike.
    Ако ти не вјерујеш у Бога,не можеш да кажеш да је Истина да га нема,јер онда би морао да поткријепиш ту твоју тврдњу.Уосталом када кажеш : Истина је да Бога нема,као да кажеш Истина је да Истине нема.А слиједећи ту аналогију,мораш да кажеш и добро да размислиш шта је за тебе Истина?

Успут,волио бих да причиташ овај текст,и изнесеш твоје мишљење.

http://www.svetosavlje.org/bibliotek...Dijalozi02.htm
    Сваки човјек је - мали бог у блату.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ali zato kad ti kazes da ga ima onda ga garant ima i dao si vrlo ubjedljive i potkrijepljene

Thanks Thanks Given 
    4,435
    Thanks Thanks Received 
    8,563
    Thanked in
    3,294 Posts

Quote Originally Posted by emanuil View Post
    Ако ти не вјерујеш у Бога,не можеш да кажеш да је Истина да га нема
    Nemoguce je poricati da postoji nesto sto nije dokazano da postoji. S toga, ja i ostali odavde, ne poricemo postojanje, niti vjerujemo da ne postoji, uopste se o tome ne radi.
    S druge strane, Vi, imate vjerovanje da postoji, jer se radi o necem imaginarnom, da nije imaginarno ne bi imali uvjerenje nego znanje. Logicno je...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Kako ne moze da kaze?

Evo je ponovio 3-4 puta, i nije on jedini. I ne sumnjam da nece bit poslednji put.

A toboz im je izgovor kad ja mogu rec da znam da ga ima, mogu i oni isto. E bash ste dokazali.

Evo se vidi odje kako oni prihvataju bilo kakvu cinjenicu koja im ne ide u korist. Ne polazu racune nikome, stoga mogu sto hoce. Ne boje se nikoga osim jaceg od njih onda su strasljivi.

Misle Boga nema pa mogu sto hoce. Jer ih on ne strashi. napravili su sebi nesto od gline u glavama svojim i okacili o ofinger sa svim manama da ga ucine nebitnim i kazu: "Ha i ovo im je bog". A platicete za to!

A ovih par tema je cist dokaz, za onoga koji oci ima. Preko cega se ovdje preslo.

Za covjeka koji drzi do sebe, Istina je neprikosnovena. A njih nemash za sta ufatiti.

Kad su ovakvi u ovome i u svemu su.

Vele dovedi nam ga da nam ga pokazesh.... oni neznaju sta pricaju.

Jer odje zaista neko misli da ce se oni obratiti?
    Vjeruj u sebe i u Boga i ne osvrci se, jer ce i tebe obalit i povuc sa sobom!
    Nema tu nista za zaljenje. Sami su izabrali.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Hari samo me jedna stvar interesuje od tebe:

Jesi ti reka da Boga nema ili sjenka?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Al-An'am
    Stoka

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

1. Hvaljen neka je Allah, koji je nebesa i Zemlju stvorio i tmine i svjetlo dao, pa opet o­ni koji ne vjeruju - druge sa Gospodarom svojim izjednačuju!
    2. On vas od zemlje stvara i čas smrti određuje, i samo O­n zna kada će Smak svijeta biti, a vi opet sumnjate.
    3. O­n je Allah na nebesima i na Zemlji, O­n zna i što krijete i što pokazujete, i O­n zna o­no što radite.
    4. A nevjernicima ne dođe nijedan dokaz od Gospodara njihova od koga o­ni glave ne okrenu.
    5. o­ni smatraju da je laž Istina koja im dolazi, ali, njih će, sigurno, stići posljedice o­noga čemu se rugaju.
    6. Zar o­ni ne znaju koliko smo Mi naroda prije njih uništili, kojima smo na Zemlji mogućnosti davali kakve vama nismo dali i kojima smo kišu obilatu slali i učinili da rijeke pored njih teku, pa smo ih, zbog grijehova njihovih, uništavali, i druga pokoljenja, poslije njih, stvarali.
    7. A i da ti Knjigu na papiru spustimo i da je o­ni rukama svojim opipaju, opet bi sigurno rekli o­ni koji neće da vjeruju: "Ovo nije ništa drugo do prava vradžbina."

31. o­ni koji ne vjeruju da će pred Allaha stati nastradaće kad im iznenada Čas oživljenja dođe, i reći će: "O, žalosti naše, šta smo sve na Zemlji propustili!", i grijehe svoje će na leđima svojim nositi, a užasno je o­no što će uprtiti!
    32. Život na ovome svijetu je smo igra i zabava, a o­naj svijet je, zaista, bolji za o­ne koji se Allaha boje. Zašto se na opametite?

39. A o­ni koji dokaze Naše poriču gluhi su i nijemi, u tminama su. o­noga koga hoće - Allah ostavlja u zabludi, a o­noga koga hoće - na Pravi put izvodi.

49. A o­ne koji u dokaze Naše ne vjeruju stići će kazna zato što grješno postupaju.

60. On vas noću uspavljuje - a zna i šta ste preko dana griješili - zatim vas budi, sve dok ne dođe čas smrti. Na kraju, Njemu ćete se vratiti i On će vas o o­nome što ste radili obavijestiti.

63. Reci: "Ko vas iz strahota na kopnu i moru izbavlja kad mu se i javno i tajno ponizno molite: ’Ako nas On iz ovoga izbavi, sigurno ćemo biti zahvalni!’"
    64. Reci: "Allah vas iz njih i iz svake nevolje izbavlja, pa vi ipak smatrate da ima Njemu ravnih."

68. Kada vidiš o­ne koji se riječima Našim rugaju, nek si daleko od njih sve dok na drugi razgovor ne pređu. A ako te šejtan navede da zaboraviš, o­nda ne sjedi više s nevjernicima kad se opomene sjetiš.

70. Ostavi o­ne koji vjeru svoju kao igru i zabavu uzimaju, i koje je život na ovome svijetu obmanuo, a opominji Kur’anom da čovjek, zbog o­noga što radi, ne bi stradao, jer osim Allaha - ni zaštitnika ni posrednika neće imati i jer se od njega nikakva otkupnina neće primiti. o­ni će, zbog o­noga što su radili, biti u muci zadržani; njih čeka piće od ključale vode i patnja nesnosna, zato što nisu vjerovali.

73. O­n je Taj koji je nebesa i Zemlju mudro stvorio: čim O­n za nešto rekne: ’Budi!’ - o­no biva; riječ Njegova je Istina; samo će O­n imati vlast na Dan kad se u rog puhne; On zna nevidljivi i vidljivi svijet, i O­n je Mudar i Sveznajući."

101. O­n je Stvoritelj nebesa i Zemlje! Otkud Njemu dijete kad nema žene, O­n sve stvara, i samo O­n sve zna.
    102. To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu robujte; On nad svim bdi!
    103. Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; O­n je milostiv i upućen u sve.

http://bs.wikisource.org/wiki/Al-An'am

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

Quote Originally Posted by pustinjak View Post
    o*ni će, zbog o*noga što su radili, biti u muci zadržani; njih čeka piće od ključale vode i patnja[/COLOR][COLOR=red] nesnosna, zato što nisu vjerovali.
    znači, onaj tamo terorista će bit nagradjen poslije smrti, a neki ateista koji je bio 10 puta bolji čovjek od svih njih ode u pizdu materinu
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ra's_Al_Ghul View Post
    znači, onaj tamo terorista će bit nagradjen poslije smrti, a neki ateista koji je bio 10 puta bolji čovjek od svih njih ode u pizdu materinu
    Bog je taj koji ce da sudi, ne ti niti li ja. Takodje, svako ko je grijesio ili pak zivio u nevjerstvu ce biti kaznjen, koliko god da se dio tog nebeskog balansa servira i u ovom zivotu. Okreni se oko sebe, i vidi kako Bog kaznjava ljude u ovom zivotu. Neke ostavi u picu, neke u samoci, neke u nesretnoj bludi, nekima da moc a uzme djecu, nekima da novac a dusu ostavi praznu. Nemirno srce je dovoljna kazna svakome. Dusa koja nikako ne moze da nadje zadovoljstvo i srecu je vec slika Bozje kazne.

Pravi vjernik je uvijek sretan, mirne duse i poletnog srca. On sa uzitkom prihvata teskocu na svoja ramena jer zna da je ista od Boga poslata kao test za neku visu spiritualnu ljestvicu ili pak dusevno zadovoljstvo Bozjom bliskoscu.

Tuzno mi je da opet moram odgovarati na temu Islam=Terorizam. Valjda si do sada shvatio o cemu je rijec. Ako nisi ponovicu da Islam ne opravdava teroristicke napade, ne daje pravo nikome da oduzima nevin zivot, bilo koje vjere ili nevjere da je. Da ti bude lakse, gledaj Kuran kao perfektu knjigu Svevisnjeg Boga, Vladara dana sudnjega, i zaboravi muslimane ili pak one medju njima koji nisu vrijedni tog imena. Ne gledaj na grupu prljavih muslimana kao predstavnike Islama. Islam je cist, savrsen, perfektan! Ljudi na zalost nisu...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Hari samo me jedna stvar interesuje od tebe:

Jesi ti reka da Boga nema ili sjenka?
    Ja ne znam da li ga ima, ali u tu bajku ne vjerujem. Ne vjerujem u infantilna tumacenja da bod zna, a niko ne zna zasto od majke uzima dijete i 'odvodi ga sebi' ne vjerujem u dobrote kazne koje izazivaju patnje, suze i bol ljudski, a opravdanju su ponekad jako smijesna, a ponekad zalosna.
    Moguce da je to sve to kao u onom vicu kad uciteljica rekla da Perica nacrta majku bozju, a on nacrtao sexi bombu pa kad dobio batine rekao da je on bas takvu vidiio i cak kaludjer sam rekao kad je pustao vani " majko bozja samo da te niko ne vidi." Svak ima svoja bozanstva, a vjerujem u one koji nedvoznacno prave bozanska djela, a ne u one koji se iza boga sakrivaju, odu kod popa na ispovijest, on ih razgrijesi i dalje nastavljaju po toj 'bozjoj volji'.
    Odrasli smo na raznim bajkama i crtacima, izrasli iz mnogo cega i nekako sad ne ocekujem da onaj mis lopatom vitla macka i vaspitava ga i da u tome trazim figurativna objasnjenja.
    Cudno je kako se majka ili otac koji svoje nemirno i bezobrazno dijete posalju bogu na istinu smjeste u ludaru, a kad taj dobri bog posalje potope i kaznjava zabludjele to se opravdava.
    Zbilja to je nesto drugo i samo to bog zna zasto je tako i samo on ima tapiju da tako "dobra djela" cini
    Meni ne treba bog da bih cinio nesto dobro, a ni da bi za svoja s... trazio oproste i da olaksavam sebi, da me prestane gristi savjest, jer navodno neko vidi da sam imao dobru namjeru pa ce se to ocjenjivati u nekom imaginarnom svijetu. Jedan veliki vjernik me vaspitavao da ne radim nista zbog cega ce neko plakati i patiti, a ja sam to shvatio sasvim bukvalno, sasvim zemaljski i u relaciji sa onima koje vidju, koje sretam, koje volim... a ne u necem imaginarnom i da ocekujem nagrade za nesto sasvim normalno, zemaljsko, ljudsko. Vjerovatno bi mi bilo lakse da se opravdam, ali svak ne bira lakse puteve, a rekoste li ono da je sve stvar izbora. Mozda je nekad i naokolo blize.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default bog???

odgovor je jednostavan.bog ne postoji.sve shto ti zamisljash bogom je nastalo prije 2000 godina,to je jedna ideja koju su nadogradjivale hiljade ljudi.tvoja potreba je da vjerujesh,lakshe podnosish neke stvari.glupa ti je tema ...

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Ако ти не вјерујеш у Бога,не можеш да кажеш да је Истина да га нема,јер онда би морао да поткријепиш ту твоју тврдњу.Уосталом када кажеш : Истина је да Бога нема,као да кажеш Истина је да Истине нема.А слиједећи ту аналогију,мораш да кажеш и добро да размислиш шта је за тебе Истина?
    Kad bi uzeli tvoju teoriju da je bog istina kao istinitu tvrdnju. Isto kao sto ja ateista ne mogu da shvatim kako vjernici vjeruju da ima boga tako ne mozes ni ti da shvatis kako ja znam da nema boga. To je neopisivo stanje svijesti, ali nije nelagodno

Успут,волио бих да причиташ овај текст,и изнесеш твоје мишљење.

http://www.svetosavlje.org/bibliotek...Dijalozi02.htm
    Simpatican tekst ali ateista i nije neki dobar sagovornik Prihvata prikazivanje svoje nevjere na nacin na koji ga duhovnik navodi. Ali vjernici ne shvataju kako funkcionise um ateista. Nije stos samo u odbacivanju religije i tvorca. Bar ne kod mene. Vi mislite da za ateiste da zivot nema cilja. Ne, mi kazemo da ne znamo kako je nastao zivot i svijet i zasto ali vremenom cemo saznat, a cilj zivota sami pronalazimo. A moje misljenje je da je globalni cilj ljudi, drustva - usavrsavanje. Bas zasnovano na ideji o bogu! A evo kako. Covjek je stvorio boga kao ideju o necem savrsenom i tezi tom savrsenstvu. Naravno to nije razlog nastanka religije, to se odvija u podsvjesti. Covjek pokusava da kontrolise prirodu, klonira ziva stvorenja, ide u svemir i otkriva nove svijetove i dolazi do novih znanja koja ce mu omoguciti da dalje napreduje na putu do savrsenstva. Eto skorije je bilo price o onoj masineriji koja treba da pronadje antimateriju za koju vjeruju da je uzrok nastanka svega. To bi bio veliki korak.

Thanks Thanks Given 
    3
    Thanks Thanks Received 
    7
    Thanked in
    7 Posts

A zašto ne vjerujete u đavola?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

13 Ja se u bolesti njihovoj oblačih u vreću, mučih postom dušu svoju, i molitva se moja vraćaše u prsima mojim.

14 Kao prijatelj, kao brat postupah; bejah setan i s oborenom glavom kao onaj koji za materom žali.
    Ps. 38:6

15 A oni se raduju kad se ja spotaknem, i kupe se, kupe se na me, zadaju rane, ne znam zašto, čupaju i ne prestaju.

16 S nevaljalim i podrugljivim besposličarima škrguću na me zubima svojim.

17 Gospode! Hoćeš li dugo gledati? Otmi dušu moju od napadanja njihovog, od ovih lavova jedinicu moju.

18 Priznaću Te u saboru velikom, usred mnogog naroda hvaliću Te.

Kako moze dobro cinjet onaj koji u dobro ne vjeruje?
    Kako moze dobar bit onaj koji dobrog u sebi nema?
    Kako moze pravdu znat onaj koji je nepravedan?
    Kako moze istinit bit onaj koji laze?

Tako mi vasih dobrih djela. Tako mi vase dobrote. Tako mi vase pravde. Tako mi vase Istine. Saznacete!

A Sjenci:
    Tamo dje si ti tamo nema svijetla. Trazish nesto u sta ne vjerujesh? Kazesh nema svjetlosti? Pa sta hocesh onda?

Eto si se udruzila sa istomisljenicima, protiv mene. Sebe si drustvo izabrala.

Thanks Thanks Given 
    456
    Thanks Thanks Received 
    2,964
    Thanked in
    1,465 Posts

Oladi malo covjece otvori nam glavu s tim glupostima.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

bio bi dobra metoda za mučenje u Guantanamo Bay...
    dovedeš im ega na 15 minuta i ima da izdaju brata rodjenog
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

kad bi uzeli tvoju teoriju da je bog istina kao istinitu tvrdnju. Isto kao sto ja ateista ne mogu da shvatim kako vjernici vjeruju da ima boga tako ne mozes ni ti da shvatis kako ja znam da nema boga. To je neopisivo stanje svijesti, ali nije nelagodno
    Па добро,ајде да кренемо и одатле.Али кад кажеш Истина (коју овдје ја поистовјећујем са Богом),на шта мислиш?Имаш ли можда поимање некакве космичке правде?И признаћеш да је лакше у људским оквирима замислити да вјечна Истина не постоји,него да она постоји.Код овог првог се не тражи ништа,а овамо трагаш за Истином,трагаш за питањима која проламају људски род од постанка,као што су одакле овај живот овдје,одакле мени ум,шта је моја улога у овом свијету?

simpatican tekst ali ateista i nije neki dobar sagovornik :d prihvata prikazivanje svoje nevjere na nacin na koji ga duhovnik navodi. Ali vjernici ne shvataju kako funkcionise um ateista. Nije stos samo u odbacivanju religije i tvorca. Bar ne kod mene. vi mislite da za ateiste da zivot nema cilja. ne, mi kazemo da ne znamo kako je nastao zivot i svijet i zasto ali vremenom cemo saznat, a cilj zivota sami pronalazimo. A moje misljenje je da je globalni cilj ljudi, drustva - usavrsavanje. Bas zasnovano na ideji o bogu! A evo kako. Covjek je stvorio boga kao ideju o necem savrsenom i tezi tom savrsenstvu. Naravno to nije razlog nastanka religije, to se odvija u podsvjesti. Covjek pokusava da kontrolise prirodu, klonira ziva stvorenja, ide u svemir i otkriva nove svijetove i dolazi do novih znanja koja ce mu omoguciti da dalje napreduje na putu do savrsenstva. Eto skorije je bilo price o onoj masineriji koja treba da pronadje antimateriju za koju vjeruju da je uzrok nastanka svega. To bi bio veliki korak.
    Драго ми је да ти се текст на тренутак свидио.Али ово болдовано изнад је кључно питање,и на њега треба дати мало конкретнији одговор,шта је за вас Циљ овог живота?Не можеш рећи,а мислим да ћеш се сложити,да ће те временом сазнати?Онда се губи смисао људи који су постојали прије хиљаду,прије 700,прије 500 година рецимо,а и треба дати одговор о ентитету времена?Ти људи прије толико вјекова,онда нису ништа знали,ради чега су живјели?Ево рецимо,Правослвна Црква учи о непоновљивости сваке личности.Ти си један Вања,никада ништа слично неће постојати на овој планети.И сада си ти стигао у 21 вијеку,напредном вијеку по питању прогреса науке,данас се зна нешто што се није раније знало.Али пошто знамо да је космос превелики да би стао у мале рамове науке,зар мислиш да ће наука сазнати коначну Истину.За пар дана,мјесеци или година можда ни ја ни ти нећемо гледати свјетлост овог земног живота?И шта ти као непоновљива личност чекаш?
    Сваки човјек је - мали бог у блату.

Thanks Thanks Given 
    4,435
    Thanks Thanks Received 
    8,563
    Thanked in
    3,294 Posts

Па добро,ајде да кренемо и одатле.Али кад кажеш Истина (коју овдје ја поистовјећујем са Богом)
    @Emanuil, mi, homo sapiens, smo bica cije je razmisljanje zasnovano na logici i racionalnosti. zato smo i dogurali dovde gdje trenutno jesmo a ovo sto sam ti boldovao nema nikakve veze sa logikom. Objasnjenje sam ti dao u postu #237.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ukoliko neko zamislja da je Bog onaj koji kaznjava, a vjeruje uz to da je covjek po bozjem liku stvoren, onda i tezi da svoju impresiju prenese i na svoj zivot i okruzenje.
    Ja ne znam kakav je ko, ne mogu generalno tvrditi na osnovu pismenih opisa, ne mogu zakljuchivati i suditi o nekom ko je zivio prije 50 godina zasto je odlucio nesto, i u kom pravcu iz razloga okolnosti, obaveza, vaspitanja, ili jos manje o nekome s kim nisam imao kontakte duze od par dana godisnje.
    O djelima se moze reci da su uspjesna ili manje uspjesna, ali su svakako djela. Onih djela kojih nema nisu za kritiku jer nema sta da se kritikuje.
    Ocigledno da nisam neki vjernik jer ne znam presudjivati generalizovanjem da je ovaj ovakav, a neko tamo onakav.

p.s. Jednom, u vrijeme kad sam pohadjao gimnaziju putovao sam autobusom i slucajno sam sjeo pored casne sestre. Pricali smo. Rekla mi je da se vracala sa pogreba, neko joj je iz porodice umro. Nisam znao kako da reagujem, prosaputao sam nesto sto bi lichilo na saucesce. Ona je skoro pa ledeno, ali sa nekim osmjehom rekla "prah prahu". Pokusao sam da kroz pricu osjetim nesto, njenu zalost, bilo sta. Nije bilo nista. Nastavila je da prica kao da se radilo o nekome iz Kine, Japana, a ne o krvno i bilo kako bliskoj osobi.
    Last edited by gingis kan; 25-10-09 at 18:14.
    SaMo JeDnA DnEvNo

Page 10 of 28 FirstFirst ... 6789101112131420 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)