Quote Originally Posted by ReNaIsSaNcE View Post
Sta je onda bezuslovna ljubav? Mit?

U noći Miradža (http://en.wikipedia.org/wiki/Isra_and_Mi%27raj) Allah s.w.t upita Muhameda, mir neka je sa njim: "Šta tražiš od Mene?" Muhamed s.a.w.s odgovori: "Ummet(naciju)!"
"Pogledaj" ­reče Allah, Uzvišeni, - ispred sebe". Pogledao sam i vidio veliko, beskrajno more, a u njemu jedno drvo, na tom drvetu ptica i u njenom kljunu malo zemlje, koliko jed­no zrno. Veličanstveni i Moćni Allah s.w.t reče: "More - to je Mo­ja milost, ono drvo - to je dunjaluk (ovozemaljzki zivot), ptica je tvoj um­met (nacija), a ona mrva zemlje u njenom kljunu - to su grijesi tvoga ummeta. Da ona ptica ispusti onu mrvu zemlje ­da li bi se to primijetilo na morskoj površini?

Nemoj bri­nuti za grijehe tvoga ummeta, Ja Sam Najmilostviji. Kad oni ne bi griješili, stvorio bih ljude koji griješe i op­raštao im." Još dodade: "Tvom ummetu je jedna trećina grijeha oproštena tvojim noćašnjim dolaskom, druga trećina će im biti oproštena tvojim šefa'atom (zagovorništvom) na Sud­njem danu, a treća trećina će im biti oproštena Mojom milošću i oprostom."

Dzennet je ljubav...