Page 6 of 28 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast
Results 126 to 150 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

БЕСЈЕДА
    о томе како се само безумни одричу Бога

Рече безумник у срцу свом : нема Бога.Трула су и мрска дјела њихова (Пс.13,1)

Ум је крманош цијелог бића људског.Он савјетује,он наговара,он руководи.И душа и тијело управљају се према уму.Ако је ум прав пред Богом,цио човјек је прав.Ако ли је ум неправ пред Богом,цио човјек не неправ.Ако неко само помисли : нема Бога,то се одма пројављује у његовим дјелима.Прво ниче зла помисао,њој одмах следују зла дјела.Видите ли,како надахнути пророк добро познаје природу човечју?Он истиче прво узрок,па онда наводи последице.Од злих помисли,неминовно произилазе зла дјела.Зато,браћо,не вјерујте ономе ко говори : ја не вјерујем у Бога,али чиним добро.Прије свега,онај ко не вјерује у Бога не зна шта је добро,нити може разликовати добро од зла.Невјеровањем у Бога човјек одсјеца себе од главнога Добра и извора сваког Добра.Даље,посмотрите пажљивои видјећете,да су дјела свих безбожника трула и мрска : трула,јер су зла,ништавна и пролазна;мрска,јер су супротна вољи живога Бога.Безбожник не може ни разликовати добро од зла,јер се само у свјетолости закона Божјег може тачно одредити,шта је добро,шта зло.Но бива да и онај ко устима каже да вјерује у Бога,чини дјела тручежна и мрска.То јест,устима признаје Бога,а дјелима одриче.Добро је исповиједати Бога устима,али то ни из далека није довољно: треба Га још срцем признавати и дјелима вјеру своју потврђивати.А бива још,да човјек и срцем вјерује и устима исповиједа,па ипак гријеши.То бива или по слабости воље,или пак од ђаволских стријела.Нека се такав покаје,и то одмах,и опростиће му се.Покајање је,уосталом,спасоносно и за безбожника,тим прије за вјернога.Докле је човјек на земљи,још има рока за покјање.Но ко може бити сигуран,да рок његов неће још ове ноћи истећи.Отуда је одлагање покајања потпуно безумље.
    О преблаги Господе Исусе Христе,Сине Божији,помози нам се покајати као што нам помажеш дисати.Теби слава и хвала вавек.Амин
    Сваки човјек је - мали бог у блату.

Nabla Guest

Quote Originally Posted by funestis View Post
    Moze li bog napraviti kamen koji ni on sam ne moze podici?[/COLOR][/B]

Mnoge je na zalost strah odgovoriti ovo pitanje, jer da to urade potrli bi svoju vijeru u svemoguceg pater nostera.
    Cak i oni koji ce se uhvatiti u kostac sa gornjim pitanjem ce iznalaziti susta i tma izgovora da bi se izvukli iz ocite nelogicne zamke, jos vise se uvlaceci u ridikulo.

Ipak odgovor je vrlo jasan:

Ne moze.

Znaci nije svemoguc, znaci potire svoju definiciju o bozanskom, znaci nije bog, znaci on iako tvrdi da jeste, on to nije, znaci laze i njegovi su ciljevi mutni, znaci ni da mu se nista drugo ne moze vijerovati i on mora PRUZITI dokaz za sebe i svoje tvrdnje, koje su empiriske (ali ipak traze samo vijeru kao potvrdu).
    Znači, ipak postoji neki tamo Bog koji to može da napravi, ali to nije ovaj u koga mi vjerujemo? Pošto je Bog onaj koji može to da uradi?

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    38
    Thanked in
    24 Posts

Izuzetno me nervira kada neko silom na sramotu zeli da utjera u pamet nekome nesto. To postaje jos ruznije onda kada se to cini bez ikakve argumentacije. "Ja znam zasto je nesto tako kako jeste, a ti si glup ako tvrdis drugacije." Ma daj! Ako TI ZNAS da nesto postoji, isto tako i ON-ONA ZNA da to isto ne postoji. Ta negacija potice od istih korijena kao i afirmacija. Zato se i sukobe opravdanja izrecena u korist ili kontra bilo koje od dvije tvrdnje.

Da zakljucim: mislim da su oni koji neargumentovano zele ucerati misao u pamet ljudima koji ne misle isto - seljacine, prostaci i da su najblaze receno nevaspitani. Prastaj Ego, ne shvati licno, ovo se odnosi na sve ljude koji siluju mozak neistomisljenika.

Nekad covjek mora pljunuti...sopstvene higijene radi. Hvala neistomisljenicima, pomogoste mi kritici da put iz glave nadjem.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by bonnob1 View Post
    Da li ti uopste gledas u Nauku i naucna dostignuca?? Oni sto ih ti nazoves "Crkveni lopovi " su samo staromodni "vjernici" a ti si moderan "vjernik" ali u sta ???? u sta??/ pokazi nam to.
    Nijesam ja vjernik zato i kažem da nikom ne vjerujem. Religije su smišljene da olakšaju čovjeku snalaženje u životu da bi ubrzo postale svoja suprotnost i tu nema razlike među njima. Istina u svakoj religiji postoje vjernici i službenici koji su zaista predani u slavljenju tvorca a i trude se pomoći bližnjima, no većina ih je zainteresovana samo za svoj džep. Ljudi su trenutno kao đeca koja su tek počela da istražuju mjesto na kojem se nalaze, i dosta smo nespretni u tome. Ja znam da postoji tvorac univerzuma koji se poduhvatio da sazna sebe. Kako bi saznao sve moguće aspekte sebe on se rastavio na djelove kojima je zadatak da kroz život od najnižeg do najvišeg nivoa sazna sve moguće što se može desiti i saznati. I ti životni ciklusi će se odigravati ogroman broj puta kad se na kraju svi djelovi ponovo ne vrate i sjedine u Tvorca koji odpočinje novi ciklus kreacije i tako vrlo mnogo puta dok se ne saznaju sve moguće stvari i svi mogući događaji. Što će biti kad Tvorac a samim tim i mi kao njegovi sastavni djelovi postane svjestan sebe u svakom mogućem obliku ne znam niti mogu sad znati. Moguće da i svako od nas postane ravan Tvorcu i odpočnemo cikluse kreacije u nekim svojim univerzumima, a možda i ne.

Uzgred nauka i naučna dostignuća su u glavnom prazna tlapnja. I tu su se dośetili neki kurvini sinovi da zgrću pare na račun prostog puka koji hoće samo da živi od svojih deset prstiju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Uzgred nauka i naučna dostignuća su u glavnom prazna tlapnja. I tu su se dośetili neki kurvini sinovi da zgrću pare na račun prostog puka koji hoće samo da živi od svojih deset prstiju.
    Pomalo socijalisticki zvuci
    Vatikan rehabilituje Karla Marksa Sveta stolica je revidirala svoj stav o misliocu koji je svojevremeno religiju nazvao opijumom za mase, tvorcu naučnog komunizima Karlu Marksu, prenosi Tajms.
    Povod za drugačije vatikansko gledanje na pisca Kapitala, londonski list vidi u tekstu lista Svete stolice Oservatore Romano po kojem su rane Marksove kritike kapitalizma posebno naglasile socijalno otuđenje koje osjeća veliki dio čovječanstva koji, čak i danas, ostaje isključen i van tokova procesa donošenja ekonomskih i političkih odluka.
    Iako pomenuti tekst nije lišen kritika na račun Marksa i njegovog materijalisitčkog viđenja istorije, Tajms podsjeća i da je papa Benedikt poprilično zauzet revidiranjem stava crkve prema savremenom kapitalizmu, te da je, motivisan recesijom, ocijenio da je globalni kapitalizam na stranputici i da bi učenje crkve, po papi, fokusiranjem na pravdu za slabe i tješnjom regulacijom tržišta moglo da obnovi ekonomsko zdravlje svijeta.
    Marks je bio kršten, ali je ostao ateista cijelog života.
    Marks je predvidio da će kapitalizam biti uništen od svojih unutrašnjih proturječnosti i biti zamijenjena komunizma nakon prijelaznog razdoblja.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

"Pisao" jednom tako "jednom" vrli "pisac" neki....
    Ne postoji dokaz koji ce ubjediti onoga ko u boga ne vjeruje, a onome ko vjeruje dokaz ne treba.

Boze mi oprosti za ove grijesne rijeci...
    Bjese zima februarska, putovah od primorja ka Podgorici, kad na cetinjskoj raskrsnici stopirase neki momak. Nemadoh obicaj ustajati saputnike (vozase se kola s 3 vrata) da primam stopere, no mi bi zao covjeka na onu zimu i tako stadosmo i primismo ga do Podgorice. Kako to obicno biva, uz toplotu grijanja potece i razgovor i ispostavi se da je on svestenik adventisticke crkve. I vijecasmo mi tako, bogami se oduzi taj put do Podgorice, i ubjedjivasmo se, a ja volim da ubjedjujem i kontriram, razgovora (i svog naopaka karaktera) radi. Da ne duljim, dockan je, a ujutro se na rabotu spremam, zakljucih ja, koristeci logicko rasudjivanje i odredjene premise (oko kojih on nemase izbora do da ih prihvati),... ahm... svasta i ja pricam, kakvo logicko rasudjivanje kada se prica o religiji... nema toga... nema logike, samo srca i duse. Sve ono sto je nekome dokaz da bog ne postoji, drugome je dokaz da postoji....

Thanks Thanks Given 
    120
    Thanks Thanks Received 
    396
    Thanked in
    197 Posts

Ne vjerujem u personifikovanog Boga. Bog je naziv za osjecaj koji stvara nedokucivost nekih stvari i iskonska zelja covijeka da prestane da bude jedini koji upravlja svojim zivotom.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by box View Post
    Izuzetno me nervira kada neko silom na sramotu zeli da utjera u pamet nekome nesto. To postaje jos ruznije onda kada se to cini bez ikakve argumentacije. "Ja znam zasto je nesto tako kako jeste, a ti si glup ako tvrdis drugacije." Ma daj! Ako TI ZNAS da nesto postoji, isto tako i ON-ONA ZNA da to isto ne postoji. Ta negacija potice od istih korijena kao i afirmacija. Zato se i sukobe opravdanja izrecena u korist ili kontra bilo koje od dvije tvrdnje.

Da zakljucim: mislim da su oni koji neargumentovano zele ucerati misao u pamet ljudima koji ne misle isto - seljacine, prostaci i da su najblaze receno nevaspitani. Prastaj Ego, ne shvati licno, ovo se odnosi na sve ljude koji siluju mozak neistomisljenika.

Nekad covjek mora pljunuti...sopstvene higijene radi. Hvala neistomisljenicima, pomogoste mi kritici da put iz glave nadjem.
    I da imam sto, oprostio bih. Samo ne zaboravite da je ovo forum, jer obicno kad sjedite i pricate sa nekim to i zaberete. Na forumu budite spremni da ste na prosudjivanju svakome.

A na forum su i trijezni i pjani, i prostaci i budale i istiniti i lazavi.... a ima i interesantnih medju njima.
    Zato mene ne vrijadjeju nikakve uvrede, jer one govore o tima koji ih govore a ne o meni.

Ja sam prije zelio jarko da podijelim svoje percepcije sa ljudima, misleci da eto oni ne vide sto ne znaju... i u tome sam dosta svoju dusu podmeca i ranjava je. I mom sukobu sa Bogom, smatrajuci da je on precera sto je nekome oci zatvorio, um, dusu, pamet... shvatio sam da sam ja taj koji je precera.
    Ipak sam treba vise da vjerujem u njegov sud. Jer je on baziran na onome sto ljudi izaberu a ne sto bi ja zelio. Ali i to je bilo ono sto sam ja trebao da naucim. A da nisam htio nebih. No bi osta i posta josh gori. Zato ucite!

Ispostujte ljudi svacije izbore. Ti izbori su sa debelim razlogom i debelim posledicama al po njih ne po vas. Stoga sto se uzbudjujete?

Zbog toga sto zivite medju nevjernicima? Sto lazu, kradu, otimaju i ubijaju? Vi ne morate to cinjet a imate pravo ukazivat na sve to. Ali i to je odgovornost. Odogovornost je ljudska razlucivat istinu od lazi.

A ne ocajavajte zbog njih... necete valjda sebe unistiti zbog toga sto oni nece da vjeruju?

Podijelite najljepse iz sebe, a zakon prirode sam to razlucuje i pokazuje sto je vrijedno postovanja, a sto prezira. Pa neka si ti sam a njih 5000.

E sad ja znam da ce djavo obigrat oko svojih pulena, pa ce pocet govorit- okle ti znash sto je pravo sto krivo... ko je vjernik ko nevjernik... A ZNAM... no ti se drsh svojih pulena... da ti koji ne utece jer ako prevarishe sebe sto ti daje sigurnost da nece i tebe...
    Last edited by Ego_and_his_own; 22-10-09 at 22:53.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

mene je stra' ovija vjernika, vazda su oni kroz istoriju bili masovne ubice, zločinci, serijske ubice i td...
    samo nek' ste zdra'o, vjerujte slobodno, samo nemojte silovat ovaj narod ovudjen ka' što box reče
    Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A ne siluje tebe niko, no ti Istina smeta pa kad je vidish oci ti izvadi.... a nisi naucio na nju... to je ka kad si dugo u mraku pa odjednom te zablijesne svjetlost.... pa si iritiran.

Ne brkaj to.
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 00:01.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

A ne siluje tebe niko, no ti Istina smeta. Ne brkaj to.
    hahaha, kakav si ti bog... ne razlikujem te od sektaša ama baš ni malo
    koliko si kuća po toj kaliforniji obišo sa raznim religijskim prospektima i brošurama? a jesi barem 4,5 u tvom komšiluku, a? aj priznaj
    Last edited by Ra's_Al_Ghul; 23-10-09 at 00:02.
    nemoguce je da dobar covjek ne vjeruje u Boga.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Ra's_Al_Ghul View Post
    hahaha, kakav si ti bog... ne razlikujem te od sektaša ama baš ni malo
    koliko si kuća po toj kaliforniji obišo sa raznim religijskim prospektima i brošurama? a jesi barem 4,5 u tvom komšiluku, a? aj priznaj
    A znam ja da me ti ne razlikujesh. Ti mislish da ste vispreni pa se ne vidi vasa zelja da prilijepite mane kroz te vase naopake prizme kroz koje gledate.

Koliko sam kuca obisao? Nisam ih broja, al sam u svaku bio pozvan a ne nenajavljen.

Kakve broshure?? iPhone, Kindle ... kako si zaosta tehnoloski.
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 00:09.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by emanuil View Post
    ... И твоја вјера у прогрес науке је добра,али када се закуца у ограничене рамове нашег разума онда имаш за последицу сагледавање свијета на бази логике која скоро увјек саму себе оповргава.
    Ja mislim da se može univerzalno koristiti logika u nekom širem kontekstu(okviru).
    Progres razuma i nauke je težnja ka dubljim i potpunijim istinama. Iz samog progresa slijedi da je nauka trenutno nepotpun - ograičen okvir, zato se i razvija.
    Izvodeći zaključke iz tog "ograničenog okvira" ostaje pitanje da li su oni tačni?

Da bi dobio nešto potpuniji i konzistentniji sistem razmišljanja racionalnim sadržajima čovjek je prinuđen da dodaje neki skup vjerovanja.
    Ovdje ne mislim na neophodnost religiskih nego prvenstveno nekih moralnih vjerovanja koja mogu biti dio nečijih religiskih shvatanja ali i ne moraju.

Naprimjer izvodeći zaključke iz nekog ograničenog racionalnog okvira mogu se dobiti neke ekstremne političke ideologije od pretjeranog kapitalističkog materijalizma, fašizma , komunizma,...
    U nekom sličnom ograničenom okviru razmišljanja vidim i problem američke okupacije Iraka i Avganistana.
    To je potencijalni problem čija provalija nas vreba.
    ...играју само мала дјеца која тренирају своју логику,замишљајући Бога као неког чичицу са брадом који тренира своје бицепсе како би створио камен који ни сам неће моћи да подигне,и одатле ћемо извући закључак да он није свемоћан ...

Smatram da je funestis-ov zaključak
    Quote Originally Posted by funestis View Post
    ...

Moze li bog napraviti kamen koji ni on sam ne moze podici?

...

Ipak odgovor je vrlo jasan:

Ne moze.
    ...
    u izvjesnom smislu na više načina slojevito tačan.

Moze li bog napraviti kamen... da bi "trenirao bicepse" i nešto nam dokazivao bez nekog šireg smisla. Nevjerujem.
    Slično kao da li neko zdravo ljudsko biće može ubiti svog kućnog ljubimca psa da bi pokazao neku moć. Mislim da ne može.

...koji ni on sam ne moze podici Osim smisla podizanja pitanje je da li je na mjestu gdje je "Bog stvorio kamen" definisan pojam pravca "gore-dolje". Da bi se kamen podigao treba ga pomjeriti u pravcu ka "gore".

Zamišljam situaciju neđe daleko u svemiru. Stoje @funestis i Bog okruženi dalekim zvujezdama i između njih bubulj - mali kameni meteorit.
    Bog: "Neznam u kom pravcu je gore ili dolje da bih podigao ovaj kamenčić."
    funestis: "Znači nemožeš ga podići"
    Bog : "Da.Nemogu."
    hi hi ...

Evo i da je sav ovaj postupak smislen i jasno definisan. Pitanje
    je jedan oblik Raselovog paradoksa iz naivne teorije skupova. Ovaj paradoks je uzrok nestanka Kantorove i stvaranja danšnje teorije skupova i matematičke logike.
    http://sh.wikipedia.org/wiki/Raselov_paradoks
    ili
    http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F...B8%D0%BD%D0%B0

U ovom smislu Božje moći predstavljaju "granicu postojanja" jer ako nešto ima veće moći , može se zamisliti ali ne postoji. Plod je naše mašte.
    Po mom shvatanju Bog je najmoćniji ali nije bukvalno svemoćan da radi svakojake karafeke.
    Last edited by septembar; 23-10-09 at 01:11.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Moze li biti nesto toliko svemocno da je nemocno?

Medjutim mi ne pricamo o necemu, nego o nekome. Nije Bog nesto vec Neko. To nesto je samo karakteristika jedna od bezbroj u necemu sto je beskonacno u nekoga koji ima volju i namjeru.

Treba li ti dokaz da je moguce napraviti nesto konacno u necemu beskonacnom?
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 01:10.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Pogledaj covjeka...

i sto je receno za njega:

"Evo covjek postade jedan od nas, poznajuci sta je dobro a sta zlo"

"Ja vam rekoh bogovi ste, sinovi svevisnjega svi"

"A kada rekosmo melekima: "Poklonite se Ademu!" - oni se pokloniše"

I napravi stijene koje covjek ne moze pomjeriti.... A koliko je nepomjerljivih stijena oko nas? na svijetu? galaksiji? Kosmosu?

Ima li ovaj paradox limit nekakav? ja mislim da je prije apsurd nego paradox.

Apsurd je jer prvo morash znat sto su varijable:
    1. koliko je to svemocno
    2. Ko je to Bog
    3. Kolika je to stijena koju on ne moze podici.

I ima li razlike izmedju toga sto on moze i hoce? Zamisli da rece da nesto nece... da otvori oci funetisu na primjer... i rece da je to funetisov izbor. Ispada da on nemoze da uradi to... jel? Sam je izabra da nesto ne uradi.

Sve se moze kad se hoce... pa i da se ne moze...

Jer ti zaboravljash da je on taj koji je odredio zakon po cemu sve postoji. Sto Moze a Sto ne Moze kako je on htio. On je iznad toga.
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 01:41.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Par komentara:
    Quote Originally Posted by Milosmmm View Post
    Ne vjerujem u personifikovanog Boga. Bog je naziv za osjecaj koji stvara nedokucivost nekih stvari i iskonska zelja covijeka da prestane da bude jedini koji upravlja svojim zivotom.
    Dobar pogled na razlog za vjeru.
    Quote Originally Posted by septembar View Post
    Evo i da je sav ovaj postupak smislen i jasno definisan. Pitanje
    je jedan oblik Raselovog paradoksa iz naivne teorije skupova. Ovaj paradoks je uzrok nestanka Kantorove i stvaranja danšnje teorije skupova i matematičke logike.
    http://sh.wikipedia.org/wiki/Raselov_paradoks
    ili
    http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%9F...B8%D0%BD%D0%B0
    Sve više poštujem tvoje postove kako vrijeme prolazi.

Par pitanja:
    @emanuil:Kakvom logikom i kakvim razmišljanjem mi treba da 'razlažemo' svijet oko sebe?Ne govorim za svakodnevne probleme,govorim za apstraktno logičko mišljenje,odnosno za (kako ja vjerujem) postepeno poimanje 'nepojmljivog'?Često pominješ neku tezu da mi našim aparatom ne možemo da pojmimo Boga u njegovoj veličini,da nam je sve nejasno zato što mi teško razmišljamo 'onozemaljskom' logikom,pa me zanima - ako,po tvom mišljenju,naš misaoni aparat (ili,na kraju krajeva 'ovozemaljska' logika) nije sposoban da opazi ili objasni bilo kakav koncept vezan za Boga,koji aparat mi treba da koristimo,i za šta da koristimo ovaj koji imamo?
    Samo za probleme praktične prirode?Treba li da razvijemo neko unifikovano razmišljanje samo za probleme koje trenutno možemo dobro da pojmimo i da se vodimo tim minornim uspjesima?
    Takođe,zašto uopšte da razmišljamo o drugim načinima razmišljanja,kojima možemo da damo karakteristike do kojih dolazimo - opet našim načinom razmišljanja?
    Takvi stavovi o logici mi se čine pomalo kockasti,zato ovoliko pitanja.Pretpostavljam da se nećeš zamarati da odgovoriš na sve ovo,dosta njih je retoričko.Ali opet,možda me iznenadiš,pa i odgovoriš na poneko.Vi hrišćani ste čudan soj.

Moze li biti nesto toliko svemocno da je nemocno?
    Ostaje nejasna poenta ovog pitanja.Šta ono treba da razjasni?I na šta da baci sijenku?
    Nije Bog nesto vec Neko.
    Da bi bio Neko,mora da ima karakter,zar ne?Morao bi biti ličnost.
    "And if they didn't believe me, they believe me now."

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Samo primjenjujem princip kvantne mehanke na iznesenu tezu o paradox-u: Dali mozesh nesto sto ne mozesh. Ili dali nemosh nesto sto mosh. Vise sam i zaboravio.... sa koje tacke posmatramo ovo?
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 02:19.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...
    Ima li ovaj paradox limit nekakav? ja mislim da je prije apsurd nego paradox.
    Apsurd i paradoks su na izvjestan način slčni ako ne možda i sinonimi - dvije riječi za istu stvar.
    Ovaj Raselov je vezan za teoriju skupova i matematičku logiku.
    Otkriven je početkom dvadesetog vijeka.
    Bitan je jer se nalazio u osnovi matematike a matematika je u osnovi ostalih nauka.
    Ta osnova matematike je morala da se bolje prouči i neke stvari jasnije i drugačije definišu.
    I ima li razlike izmedju toga sto on moze i hoce? Zamisli da rece da nesto nece... da otvori oci funetisu na primjer... i rece da je to funetisov izbor. Ispada da on nemoze da uradi to... jel? Sam je izabra da nesto ne uradi.
    Ne želim da namećem tu neko svoje mišljenje ali vjerujem da je za Boga "može" i "hoće" isto.
    Pojam želje , težnje, mogućnosti, htjenja i konkretne akcije , po mom shvatanju za Boga su jedna te ista stvar.
    Bog nešto radi ili ne radi i nema ovih međufaza i premišljnja poznatih čovjeku.
    Neznam kako da objasnim osim možda da zamisliš nekog ko je savršeno moralno biće - nema moralnih dilema.
    E sad šta neko takav može ili nemože , hoće ili neće . Može se naslutiti da je može=hoće i nemože=neće.
    (Za Boga bi trebalo zamisliti da nema ne samo moralnih nego ni bilo kakvih drugih dilema... )
    Jer ti zaboravljash da je on taj koji je odredio zakon po cemu sve postoji. Sto Moze a Sto ne Moze kako je on htio. On je iznad toga.
    Za mene Bog nije iznad toga . On je u tome.Suština i mjera toga šta može a šta nemože u fizičkom, moralnom i svakom drugom smislu.
    Quote Originally Posted by Cika_Dzo View Post
    ...
    Sve više poštujem tvoje postove kako vrijeme prolazi.
    ...
    Hvala . Takođe.
    Last edited by septembar; 23-10-09 at 02:34.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

E vidish matematika je takodje podlozna kvantnoj mehanici. Jer sve zavisi sa koje strane gledamo.

Ako je Bog podlozan necemu onda on nije Bog. Bog je iznad svega, stvaralac univerzuma, zakona, matematike i svih pravila na kojem univerzum pociva. Time je on cak i iznad moguceg(moze / nemoze dualizma)

Ali ako ti zelish da posmatrash sa druge perspektive i da dash proizvoljne vrijedosti parametrima kao sto su : koliko je to moguce (po tvojoj mogucnosti da dosegnesh maksimum) ko je to Bog (po tvojoj mogucnosti da poimash sebi ko je to Bog) i koliko je to sto on ne moze (stijena koja mora bit veca od Boga kojeg si odredio po svojom mogucnosti)... ispada da imash vise sposobnosti da dash velicinu kamenu nego Bogu...

Vidish sve je pitanje tacke gledista i ni matematika nije nepodlozna tome... vidji sto cine sa statistikom...

A dobar primjer je i u luci:

Dva najsjajni moji tvorenija
    me u svjema besmrtnim dusima,
    kako ime opširnog prostora
    razumjeti vama se dopušta?"
    Mihail mu tihim glasom reče:
    "On je tebi jednome izvjestan;
    evo kako ja o njemu mislim:
    šar nebesa prestolodržnoga
    najsjajni je i najveći, zna se, -
    sredina je on prostora svega.
    Oko njega kolah nebesnijeh
    milioni voobražam da su
    (neka čislo i umnožim kolah
    u najveći stepen sčislenija
    što besmrtno tvoje tvorenije
    voobrazit svojim umom može),
    nasijata kola sa suncima;
    svako sunce predvodi mirove
    kolika si kome obredio,
    a mir svaki svoju sferu ima.
    Me u kola mećem rastojanje,
    radi slave božeskoga vkusa:
    kola dalja bliža obuzimlju,
    ka šar veći što obuzme manji;
    stoga kolo što je koje dalje
    jeste više, su više šarovah.
    Iza ovog te sam iskazao,
    ja dopirem do granice mrakah,
    mrakah mećem koliko svjetlosti;
    ja ovako prostor razumijem."
    "Arhangele uma visokoga,
    ka duh jedan dovoljno se dižeš
    i čest tvome činiš stvoritelju,
    - mogući mu tvorac odgovara -
    al' prostora ne znaš značenije:
    prostor mrakah i prostor svjetlosti
    koje umom tvojim voobražaš -
    da se c'jela ova dva prostora
    u šar jedan zrakah svijetlijeh
    preobrate i pravilno sliju,
    i šar ovaj da se pruži pravo
    u najtanju što mož postić žicu
    preko ravni užasna prostora, -
    ovaj prostor što bi ova žica
    sa tančinom sv'jetlom proniknula
    u prostoru onom užasnome,
    koga kraje ja jedan postižem,
    bi ti bio samo jedna točka!

Um je samo jedan bez granice,
    svi su drugi kratkovidni umi.
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 03:13.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

...
    Ako je Bog podlozan necemu onda on nije Bog. Bog je iznad svega, stvaralac univerzuma, zakona, matematike i svih pravila na kojem univerzum pociva. Time je on cak i iznad moguceg(moze / nemoze dualizma)...

Možda ali se o tome teško može argumentovano i logično raspravljati. Ako uzmeš da postoji transcedentni (onostrani) dio Boga za koji možda ne važe ni pravila logike onda nemožeš ni sastavit neku "logičnu" rečenicu o tome.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by septembar View Post

Možda ali se o tome teško može argumentovano i logično raspravljati. Ako uzmeš da postoji transcedentni (onostrani) dio Boga za koji možda ne važe ni pravila logike onda nemožeš ni sastavit neku "logičnu" rečenicu o tome.
    Interesantno glediste... dali je logika samo ono sto mi poznajemo/razumijemo? Ili je ono sto poznajemo/razumijemo podlozno logici.... a sto ne razumijemo/poznajemo nemozemo logicki objasniti... al ne znaci da je nelogican. samo mi ne prepoznajemo logicnost.

Ali ko sto kazesh mozda i ne mora logika ni da vazi...
    Last edited by Ego_and_his_own; 23-10-09 at 03:15.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Pomalo socijalisticki zvuci
    Pa vidi kako to ide. Pravda zapravo i ne postoji mada se stalno pominje i to kao božansko svojstvo. Da bi se zadovoljila pravda izmišljeno je pravo koje uopšte nije pravedno. Pravo ti govori što smijreš i što ne smiješ činiti bez obzira dali su ta djela pravedna a po pravilu nijesu. Problem nas ljudi je što pokušavamo naukom objasniti sebe i sviket oko sebe. Na žalost ta nauka nije odmakla nikoliko da bi išta objasnila. S druge strane sami čovjek se boji da objasni sebe i tad se nalazimo u nekom vrtlogu koji niti đeizlazi niti išta u njega ulazi.:dring:

Thanks Thanks Given 
    1
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ovaj quote me inspirisao da postavim ovo pitanje.

Koji su to razlozi i dokazi koji vas sprecavaju da vjerujete u Boga?

Ne pitam za vjerske institucije, niti za vjerske grupe (hriscanstvo, islam, ...) vec jednostavno vjerovanje u Boga.
    uf...ovo pitanje mi cesto prolazi kroz glavu...

ne znam...mozda je mnogo onih koji vjeruju u CRKVU/ili neke druge religije, pa zbog svih tih pritisaka, mnogi odbace, i isusa, i alaha, i budu i sve...

duze vrijeme ocu sebe da nagonim da malo izucim sta se sve tu zbiva, ko kako sto misli (imam dosta znanja o hriscanstvu i islamu), i onda bih mozda mogao jace da se udubim u sve to...dobijem neka logicna pitanja, a mozda i odgovore...

nekako mi u glavi stoji da postoji neka sila, koja neke stvari regulise u svijetu...

sa druge strane licno sam se uvjerio u moci i sposobnosti nekih ljudi (natprirodne naravno), a to me onda priblizava misljenju o postojanju nekog, koji ima jos vecu, neku najvecu moc, i priblizavam se mislima o postojanju Boga...

onda opet iz trecih razloga, nalete sumnje...i tako u krug...

my 2cents
    -->*-TRIATLON PG!-*<--

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Pa vidi kako to ide. Pravda zapravo i ne postoji mada se stalno pominje i to kao božansko svojstvo. Da bi se zadovoljila pravda izmišljeno je pravo koje uopšte nije pravedno. Pravo ti govori što smijreš i što ne smiješ činiti bez obzira dali su ta djela pravedna a po pravilu nijesu. Problem nas ljudi je što pokušavamo naukom objasniti sebe i sviket oko sebe. Na žalost ta nauka nije odmakla nikoliko da bi išta objasnila. S druge strane sami čovjek se boji da objasni sebe i tad se nalazimo u nekom vrtlogu koji niti đeizlazi niti išta u njega ulazi.:dring:
    Pravda, tj. osjecanje pravde, moralne norme i sve vezano sa osjecanjima se tesko objasnjava naukom osim ako se to ne posmatra sta ta osjecanja izazivaju u organizmu. Strah covjeka da nesto sam sebi objasni je naprotiv bas dobro naucno objasnen. Vjera da ce nam neko tamo nedje sve namiriti, sve poravnati i nadoknaditi i nas nagraditi... je upravo izlaz ili precica koju stvaramo da bi sebi olaksali.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,939
    Thanked in
    1,457 Posts

Bog je iznad svega, stvaralac univerzuma, zakona, matematike i svih pravila na kojem univerzum pociva. Time je on cak i iznad moguceg(moze / nemoze dualizma)
    Interesantno kako je ovo veliko znanje o bogu dospjelo do tebe obicnog smrtnika. Ja bih prije rekao da je to puko vjerovanje i cak i da bog postoji ti nemas pojma niti ces ikad imat pojma sta je sve stvorio, sta moze a sta ne moze, ili cak da li postoji vise od jednog boga. Zato ne prosipaj vjeru kao fakte.

Овако би требало да кажеш: Бог не постоји,зато што ја једносатвно не вјерујем.
    Vjerovao ili ne, bog ne postoji.

A vidim opet smo dotakli i temu prauzroka gdje mnogo vas vjeruje da je bog prvi uzrok ukljucujuci i ihtusa. I ja cu opet da vas pitam zasto mislite da je bog prauzrok? Zasto vjerujete da je bog prvi nastao? Zar nije isto ako ne i logicnije da je univerzum nastao prvi i iz njega je na nama jos nepoznat nacin nastalo sve ostalo? I kazem jos ne znamo kako je sve nastalo jer sam siguran da cemo saznat jednog dana. Ali vi, vi pricate kao da vec znate. I bez ikakvog dokaza, bez ikakvog znanja i istrazivanja kazete da je sve stvorio bog. I bez ikakvog znanja o bogu pricate o njemu kao da ste s njim pili kafu. Zar ne vidite da ste boga vi stvorili? Vi ste mu dali sve osobine, sve karakteristike koje ima dolaze od vas vjernika. E pa molicu, ako znate da je sve stvorio bog objasnite kako je sve stvorio bez onih biblijskih gluposti. Mi imamo evoluciju koja objasnjava razvoj organizama od najprostijih do slozenih, bar sto se tice zivota na Zemlji. Vi imate boga koji je sve stvorio magijom?
    Last edited by VanjaTheMan; 23-10-09 at 11:31.
    My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.

Page 6 of 28 FirstFirst ... 234567891016 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)