Page 2 of 28 FirstFirst 12345612 ... LastLast
Results 26 to 50 of 691

Thread: Zasto ne vjerujete u Boga?

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ra's_Al_Ghul View Post
    moglo bi se reći da to smatram slabošću, držite se toga da bi se utješili da ima nečeg poslije smrti, protiv svoje volje se uzdržavate od odredjenih stvari da bi dokazali dostojnost odlaska u ''raj''... što? ovi koji poste, koji su pod apstinencijom, koji ne uživaju u materijalnim stvarima su dostojniji da odu u taj ''raj''? sve je to stvoreno da bi se narod mogo kontrolisat ko ovce, da nemaju slobodu. opijaj se ako ti godi, jedi prekomjereno ako ti je dobro, spavaj sa hiljadu žena ako ti odgovara, sve je to prirodno i ljudski. ako si ti dobar u duši za sve ostalo je lako... život je previše kratak vrijedan da bih ga ja oblikovo kako religiji odgovara... sam cu oblikovat svoj život kako meni odgovara i kako bih ga ispunio do maksimuma, jer ipak je jedan. i na samrti ću moći da se okrenem iza sebe da kažem, e svaka ti čast, sad možeš da odapneš. prema svakom se odnosi kao što zaslužuje i uživaj

PS: da su se svi ti ''jeretici'' u srednjem vijeku pitali nešto, ne bi se zvao mračni, nego svijetli...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ne vjerujem iz prostog razloga sto nemam kad. Previse sam zauzeta svojim realnim zivotom, ovim sto imam danas, a ne onim koji me toboz ceka kad umrem

Zaista smatram da su svi vjernici isprani mozgovi, sto rece Ra's Al Ghul 'slabici' koji nemaju snage da uzmu zivot u svoje ruke, imaju neke svoje stavove i odluke, vec sve podredjuju i potcinjavaju religiji, i razlicitim ucenjima. Takvi ljudi, cesto, oslanjajuci se na Boga i neku njegovu moc, batale svoj zivot, batale vjeru u sebe i ocekuju da ce veliki i pravedni Bog sve regulisat
    Ono u sta ja vjerujem je samo ovo sto imam danas, i sto predstavljam ja kao licnost. Vjerujem u sebe i u druge ljude, i samo to moze biti onaj faktor koji utice na moju sudbinu. Nije ona nidje zapisana, sve je posledica spleta okolnosti u koji svi mi ucestvujemo tokom zivota.
    Takodje smatram da je vjera u Boga, ma koji on bio, rezultat covjekove neobavjestenosti i manjka obrazovanja. Razumijem covjekovu potrebu da sve ono neobjashnjivo i neshvatljivo pripise nekoj visoj sili, Bogu, ali opet to je previse lako i jednostavno, nasi mozgovi mogu i bolje od toga..

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

E neznam Hari o cemu ti pisesh, kad evo vidish da je sve super. Nema se kad, dobro se buca i prca.. i to sve sa dobrotom u srce... ja neznam sto ce Bog tu bez da smeta i prekida ovo cudo od njihove harmonije.

Ali znash sto je dobro... dobro je sto je to sve realno glediste realnog zivota. Sto je to jasan vidik, i plan a sudbina je u njihovim rukama.

Ali nisu oni nista orginalni... ovo se spominjalo i u vrijeme sodome i gomore,a i u vrijeme Vavilona.

Vrijeme je neko cudno... opet...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

E smrklo bi se i tebi da vidish sto on vidi, a ti si se smrka sa tim malo sto vidish. Da vidish ka on tek sto neki cine u mraku... kad su sami... kad postanu bestije...

Oni su ovako odoka izgledaju fini i uredni...sa manirima i stavovima umjerenim... a ovamo ispod toga .... brrrr .... to je isus dobro opisa "grobovi okreceni".

Jer da vecina radi onako kako se prestavlja bili ista od toga bilo? Bili ljudi bili tretirani po bolnica ka pascad ako nemaju para da ih podmite il nekoga da im ufati vezu? A svi oni bijela odijela nose.... i to sa samo-respektom i dobrim srcem i zakletvom. Jedan ilustrativan primjer od milijardu koje si i ti znam vidio svojim ocima.

Licemerno vrijeme.... i Zli ljudi...
    Last edited by Ego_and_his_own; 14-10-09 at 13:53.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Okreni drugi obraz.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by johnnyR View Post
    Okreni drugi obraz.
    Otvoren sam ja vazda za nove pristupe. Okrecao sam ja i obraz i pruza ruku, i podmeca ledja... aj malo za promjenu dupe da okrenem da vidim kako ce to ici. A onima sto mi stanu na put cu uhod resavat.

Znash kad covjek prodje kroz neke situacije shvati jednu istinu. Na ovome svijetu niko ne brine za tebe bez Bog.

Otac... tu nemam nekog iskustva, Majka samo nagonom a ostali samo dok si im na korist.

Jedino te Bog prihvata vazda, a eto i potrudio se da te stvori.

Sve to je cudno, a?

"I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima."
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 10:06.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Oli objasnit kako si Ga vidio?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ti stvarno mislish da se on moze opisat? Evo i mudriji i pametniji od mene pa to nisu mogli.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    16
    Thanked in
    6 Posts

niko ne brine za tebe? e pa onda, nije do drugih, nego ćeš problem naći u sebi...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Pa oli reć onda kako si ga "osjetio"?

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Nije to problem nikakav. Samo konstatacija, da u zivotu covjek nema nikog blizeg od Boga. Sve ostalo je sklono promjeni.

Covjek je sastavljen u dva svijeta, jedan unutrasnji koji cini njega i drugi spoljasni koji sacinjavaju drugi. Kad kazem briga mislim prevashodno na ovaj unutrasnji svijet - duhovni. Ono istinsko Ja, koje svi (bi trebalo?) imamo.

A jesi u pravu svi problemi koje imamo su unutrasnji... ni jedan nije spoljasni... zato je Bog toliko bitan ljudima. Ako si citao sto je isus govorio mogao bi shvatiti mozda vise porijeklo problema- generalno.

Znash mene licno ne fali nista u svijetu ja sam dobio sve najbolje za sebe. Dati su mi kljucevi znanja, dat mi je put i prepunjena mi je trpeza... koju ni ne jedem. Ali kad se osvrnem oko sebe vidim da nesto nije u redu, vidim kako se ljudi ponasaju i sta rade. Zli su.
    Nije ni moja odgovornost, ali to sto je u meni mi daje neki osjecaj da se nemogu pomiriti sa time. Jednostavno je nemoguce.

A neko mi rece "a sto te briga"... dobro pitanje... mozda je razlog tome taj isti Bog u meni, koji se brine. Ko zna. Najlakse je na njega svalit svaki problem... vidish.
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 11:00.

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    38
    Thanked in
    24 Posts

Quote Originally Posted by Ego_and_his_own View Post
    Znash kad covjek prodje kroz neke situacije shvati jednu istinu. Na ovome svijetu niko ne brine za tebe bez Bog.

Otac... tu nemam nekog iskustva, Majka samo nagonom a ostali samo dok si im na korist.

Jedino te Bog prihvata vazda, a eto i potrudio se da te stvori.

Sve to je cudno, a?

"I ocem ne zovite nikoga na zemlji; jer je u vas jedan Otac koji je na nebesima."
    1. Ta istina koju pominjes...pa prosirio bih je za jednu kategoriju koju ja nazivam bezinteresna ljubav. Obicno se javlja kod roditelja i njihovih prethodnika, mada ne iskljucivo. Niko uistinu ne brine za tebe, brines se sam. Po nekad se za tebe pobrine splet okolnosti, jednom i nikad vise. Ko je bog u tvojim rijecima, kako se on o tebi brine? Zasto mislis da nisi samostalan u sojoj zivotnoj "borbi"?
    2.Slazemo se da roditelji ostanu iza nas u nekom stadijumu razvoja, jedino sto im ne mozemo poreci je zivotno iskustvo i eventualna mudrost koju su na tom putu dobili, opet NE ZNACI DA SU JE PRIKUPILI TOKOM GODINA - MOZDA IH JE ZIVOTNA FILOZOFIJA MIMOISLA.
    3.Ko je moj stvoritelj...izvini sto banalizujem, mozda ce tebi to izgledati kao uvreda ali ne zeli da je kao tako prihvatis. Biologija je jako lijepo objasnila kako nastajemo. Da li je citav proces magicno uzvisen, mozda nekome! Ciste fizika uz dodatak nekoliko hemijskih reakcija.
    4.Nije cudno nista. Jos jedan od razloga koji je uslovio moju vjeru u prorodan poredak a ne u Boga ili bozanstva bilo kojeg tipa, jeste taj sto je nauka uspjela da objasni mnogo stvari. Nekad su mislisli da su gromovi i munje srdzba bogova. Igrom slucaja, ispostavilo se da to ima veze sa elektricitetom i suprotnim polovima izmedju neba i Zemlje, te praznjenjem i poravnanjem elektriciteta...
    5.Propovijedi raznih ljudi koji sebe nazivaju izaslanicima bozjim (u to ukljucujem i Sveto pismo), nista su do lijepo stivo. Istina otvara nove vidike i novi nacin posmatranja svijeta ALI koja to knjiga ne radi ako se dovoljno u nju udubis?!?!?!!!!!

Nista nije cudno, sem ljudi koji redovne dogadjaje u neznavenju cudom nazivaju.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Quote Originally Posted by MiLiCa_Hn View Post
    Takodje smatram da je vjera u Boga, ma koji on bio, rezultat covjekove neobavjestenosti i manjka obrazovanja...
    Ne mora da znaci. Obrazovanje, obavijestenost, inteligencija.... ne mora biti u nekoj relacijom sa vjerom. Nadje se na stotine velikih i pametnih koji vjerovali, a isto toliko koji nijesu vjerovali. Vjera je izvan tih relacija i mozda vise da bi se cojek pravdavao sam pred sobom i imao nekoga na koga ce svaljivati krivicu, ili se nadati da ce ga nagraditi, opravdati mu to sto cini ili........
    Vjerujem u komedije, tragedije, elegije i razne pizdarije, ali u farse ne vjerujem. Ne vjerujem u to da neko moze biti ispravan prema tom imaginarnom bogu, a biti kvaran prema majci, bratu, sestri, komsiji, prijatelju ili na kraju krajeva prema nepoznatom prolazniku. Ne vjerujem u to debilno opravdanje da ce neki bog s bradom o tome na kraju odlucivati i mene osudjivati, a sad ima spresnija posla i dozvoljava svakojaka s.... koja se prave.
    Kad sam htio sjesti, a neko mi izvukao stolicu i brecio na pod - nijesam krivio boga sto nije drzao, ni toga koji je izvukao stolicu, vec sebe jer sam vjerovao da neće.
    Kad me je neko gurao zaludu ka' tikvu u vodu, opet sam sam sebi bio kriv jer nijesam znao da mi pomaze.
    Kad sam se penjao, a neko čepao po prstima ili za noge teglio na dno, opet nijesam krivio nikoga do sebe samoga sto sam vjerovao da ce neko paziti dje čepa, a tako nije.
    Kad sam volio i najvise zelio, a ispalo naopako opet sam samo sebe krivio jer vjerovao da je to dovoljno..
    Zato vise ni u sitnice ne vjerujem dok se ne uvjerim.
    Vjerujem u svoje bozanstvo koje je gresno kao i ja i ne ocekujem specijalne kazne ili nagrade koje ce doci onda kad mi bude sasvim svejedno. Vjerovatno je lakse onima koji misle da nedje gore sjedi neki knjigovodja koji udara recke kad zgrijesi ili dobro djelo napravi pa mu na kraju onako konobarski sabere, oduzme i ispostavi racun, ali koliko kafana toliko i musterija. Za bliznjega svoga uradio bi sve i svasta, a da li je to prema zapisima dokonih popova neka drugi razmisljaju.
    Kratak je zivot da bi se zivjelo u strahu od neceg imaginarnog, kad pored sebe imamo toliko stvarnog. Ocekivati da me neko "tamo gore" nagradjuje jer bio naivan i glup je tek naivnost koju ni taj imaginarni ne bi oprostio.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by box View Post
    1. Ta istina koju pominjes...pa prosirio bih je za jednu kategoriju koju ja nazivam bezinteresna ljubav. Obicno se javlja kod roditelja i njihovih prethodnika, mada ne iskljucivo. Niko uistinu ne brine za tebe, brines se sam. Po nekad se za tebe pobrine splet okolnosti, jednom i nikad vise. Ko je bog u tvojim rijecima, kako se on o tebi brine? Zasto mislis da nisi samostalan u sojoj zivotnoj "borbi"?
    2.Slazemo se da roditelji ostanu iza nas u nekom stadijumu razvoja, jedino sto im ne mozemo poreci je zivotno iskustvo i eventualna mudrost koju su na tom putu dobili, opet NE ZNACI DA SU JE PRIKUPILI TOKOM GODINA - MOZDA IH JE ZIVOTNA FILOZOFIJA MIMOISLA.
    3.Ko je moj stvoritelj...izvini sto banalizujem, mozda ce tebi to izgledati kao uvreda ali ne zeli da je kao tako prihvatis. Biologija je jako lijepo objasnila kako nastajemo. Da li je citav proces magicno uzvisen, mozda nekome! Ciste fizika uz dodatak nekoliko hemijskih reakcija.
    4.Nije cudno nista. Jos jedan od razloga koji je uslovio moju vjeru u prorodan poredak a ne u Boga ili bozanstva bilo kojeg tipa, jeste taj sto je nauka uspjela da objasni mnogo stvari. Nekad su mislisli da su gromovi i munje srdzba bogova. Igrom slucaja, ispostavilo se da to ima veze sa elektricitetom i suprotnim polovima izmedju neba i Zemlje, te praznjenjem i poravnanjem elektriciteta...
    5.Propovijedi raznih ljudi koji sebe nazivaju izaslanicima bozjim (u to ukljucujem i Sveto pismo), nista su do lijepo stivo. Istina otvara nove vidike i novi nacin posmatranja svijeta ALI koja to knjiga ne radi ako se dovoljno u nju udubis?!?!?!!!!!

Nista nije cudno, sem ljudi koji redovne dogadjaje u neznavenju cudom nazivaju.
    Nisi u pravu da je biologija ista objasnila kako nastajemo. Tu su samo percepcije o procesima i njihov manifest. Niko nezna koje su to sile koje uspju da od jedne celije i jednog jajeta stvore tako kompleksne mehanizme kao na primjer Covjeka.
    Naucnici su u nemogucnosti da objasne te stvari, a tek posebno sa Ateistickog gledista. Tu postoje teorije ali koje su sa faktickog gledista potpuno obaljene danas. To mozesh i sama naci ako potrazish od strane velikog broja naucnika. Jer ono sto se danas otkriva od genetike, kvantne mehanike i svih nevjerovatnih stvari jednostavno cine te teorije neodrzivima.

Aj da ti pokusam napraviti paralelu. Vidish ja se bavim Informacionim tehnologijama i u zivotu sam napisao nebrojeni broj linija koda za razne programe. Ucestvovao sam u projektima sa milionima linija koda, takodje imao uvid u milione i milione linija koda raznih vrlo komplesnih aplikacija. I sve to sto su hiljade i hiljade brilijantni umova pisali nije ni usporedivo sa onim sto sacinjava tu jednu bit koju zovemo GEN. A to je koliko sad mozemo detektovati. Sasvim vjerovatno ce se otkriti josh neki nizi nivo arhitekture.

Vidish samo ljudi koji neznaju mogu da relativno se ophode prema toj cinjenici. I taj GEN je tako ocigledan dokaz da je nemoguce da zivot nije stvoren i covjek nije arhitektovan.

Opet sa druge strane, ja nemam potrebu vjerovanja da Bog Postoji, ja to znam. I ta cinjenica mi postavlja moju perspektivu potuno drukcijom od tvoje.

Oped da se vratim na pricu, oko proslosti i nasih predaka.. koji su bili budale i plasile se svega sto ne razumiju. Ja se nebi slozio sa time, jer se jasno moze zakljuciti iz proslosti i onoga sto nam je ostalo od njih da oni nisu bili ni malo glupi, vec u nekim stvarima cak i mnogo napredniji. A cinjenica da je 99% istorije unisteno, spaljeno i izgubljeno ne pomaze tome nikako.
    Ali za to je potrebno posvetiti vremena u istrazivanju, najlakse se odrediti prema tome po onome sto napisano u skolskim knjigama. Sto smo morali a ne sceli...

Znash niko u stvari nezna kako su se ljudi ponasali davno.. to su samo predpostavke. Ono sto znamo jesu te knjige i tragovi koji mogu i naslutiti. Evo ti da procitash na primjer sta je nadjeno od Sumerske civilizacije ti bi vjerovatno ostao/la zatecen. Tu se prica o genetskim modifikacijama, o posjetiocima sa drugih planeta, itd... mislim potpuno nevjerovatno, a njihovo znanje matematike u odredjenim segmenitima ni danas nisu jasni a znali su stvari koje je covjek ponovo otkrio tek u 19 vijeku. Tu su Maje i Inke takodje... itd..

Ali za prosjecnog gradjanina te stvari su izvan domasaja... zasto? Neko je odlucio da je nebitno za tebe/nas.

Jedino ko trazi moze da nadje odgovore... To je zakon Nauke. A ako ocemo da zacepimo rupu mozemo i krpu uzet neku staru... zadovoljice potrebu zacepljavanja.
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 11:53.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

niko pojma nema a zato su svi već zauzeli svoj stav ili vjerujem ili nevjerujem u boga? a može li mi neko od ovih koji imaju stav, objasnit šta je to bog, pošto ako su se odredili prema njemu onda valjda moraju znat šta je?
    tripujemo se, materijalni svijet je iluzija, ograniceni smo nasim culima, nista ovo ustvari ne postoji, postoji "osoba" (ali neznam sta je to) koja stvara iluzije to jest tripuje se jer je takav ovaj materijalni svijet, kada vidite zalazak sunca zapitajte se da li to postoji ili su to neki elektro-impulsi koji dopiru to vaseg mozga i tamo stvaraju tu lijepu sliku... prica o celijama, dnk, i ostalim materijalnim fenomenima je bespotrebna jer je to sve iluzija.. materijalni svijet je iluzoran i teško je spoznat njegov besmisao. vjerovatno postoje drugi svijetovi van naše trenutne ograničene percepcije. pomenuo sam gore osobu ustvari neznam šta je to možda postoji nekakva individualna duša koja živi u nekom "višem" svijetu i koja je zarobljena u ovaj 3d materijalni a možda ustvari osoba kao pojedinac i ne postoji već je to opet nasa iluzija o sebi kao entitetu("ja" je trip) već je dio cjele te "sprege" svijetova a sva ta sprega zajedno je valjda bog? ovo što smatrate da za svoje "ja" to ustvari niste vi, nego vaš trip, stvari za koje ste se vezali, vasa sjecanja, vasa diploma, djeca, žena, to je sve trip, iluzija, svako od nas je valjda dio neke veće priče, svi smo sve... ma ko će ga znat čoveče..
    Last edited by Tungy; 15-10-09 at 12:25.

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by Hari Krisna View Post
    Ne mora da znaci. Obrazovanje, obavijestenost, inteligencija.... ne mora biti u nekoj relacijom sa vjerom. Nadje se na stotine velikih i pametnih koji vjerovali, a isto toliko koji nijesu vjerovali. Vjera je izvan tih relacija i mozda vise da bi se cojek pravdavao sam pred sobom i imao nekoga na koga ce svaljivati krivicu, ili se nadati da ce ga nagraditi, opravdati mu to sto cini ili........
    Vjerujem u komedije, tragedije, elegije i razne pizdarije, ali u farse ne vjerujem. Ne vjerujem u to da neko moze biti ispravan prema tom imaginarnom bogu, a biti kvaran prema majci, bratu, sestri, komsiji, prijatelju ili na kraju krajeva prema nepoznatom prolazniku. Ne vjerujem u to debilno opravdanje da ce neki bog s bradom o tome na kraju odlucivati i mene osudjivati, a sad ima spresnija posla i dozvoljava svakojaka s.... koja se prave.
    Kad sam htio sjesti, a neko mi izvukao stolicu i brecio na pod - nijesam krivio boga sto nije drzao, ni toga koji je izvukao stolicu, vec sebe jer sam vjerovao da neće.
    Kad me je neko gurao zaludu ka' tikvu u vodu, opet sam sam sebi bio kriv jer nijesam znao da mi pomaze.
    Kad sam se penjao, a neko čepao po prstima ili za noge teglio na dno, opet nijesam krivio nikoga do sebe samoga sto sam vjerovao da ce neko paziti dje čepa, a tako nije.
    Kad sam volio i najvise zelio, a ispalo naopako opet sam samo sebe krivio jer vjerovao da je to dovoljno..
    Zato vise ni u sitnice ne vjerujem dok se ne uvjerim.
    Vjerujem u svoje bozanstvo koje je gresno kao i ja i ne ocekujem specijalne kazne ili nagrade koje ce doci onda kad mi bude sasvim svejedno. Vjerovatno je lakse onima koji misle da nedje gore sjedi neki knjigovodja koji udara recke kad zgrijesi ili dobro djelo napravi pa mu na kraju onako konobarski sabere, oduzme i ispostavi racun, ali koliko kafana toliko i musterija. Za bliznjega svoga uradio bi sve i svasta, a da li je to prema zapisima dokonih popova neka drugi razmisljaju.
    Kratak je zivot da bi se zivjelo u strahu od neceg imaginarnog, kad pored sebe imamo toliko stvarnog. Ocekivati da me neko "tamo gore" nagradjuje jer bio naivan i glup je tek naivnost koju ni taj imaginarni ne bi oprostio.
    Ljudi misle da ce Bog sam po sebe da se razracunava sa nama... nece Hari, noce ce izmedju nas razracunavat... cisto da ni pomogne to sto se nismo u zivotu razumljeli i jedni drugima duzni ostali. LJudi ce se medju sobom optuzivat. A on je tu samo da pomogne da ISTINA izadje na vidjelo. A kad ona izadje onda cemo znat ko smo i sto smo i dje ni je mjesto... do tad kud koji mili moji.

Neko sa LAZIMA a neko sa ISTINOM.... Ko i sto... to je vec pitanje za onoga koji ce to znat najbolje.

A do tad mi cemo se bit u prsa junacka... da cemo ovo ili ono... dok ne dodje taj momenat pa vidimo sto zaista ocemo... da smo ovo ili ono .. dok ne dodje taj momenat da vidimo sto smo.

E tih je momenata dosta u zivotu (makar mojem) i vidjeh dje sve price padose u vodu i dje sve to maca izjede i dje sve se u LAZ pretvori i dje nista neostade od LJUBAVI bez samo jedna velika obmana. I PONOS LAZNI i snjim suluda zabluda!

Brak je zlatan, jer se mozesh razvest, biznis prelijep! jer se moze raskinut kad te partner prevari i obmane... Spone sve su na dobrovoljnoj osnovi. Bog ne veze na silu nista! Pa nije ni vjeru u Njega.

Svako svoj izbor napravi, i kad ga napravi dzaba volio i dubio, dzaba molio i preklinja... nemosh tudji izbor promijenit.

Zato je i uzaludan posa pokusavat. No pozeli najbolje, i pomoli se da se povrnu oni koji su losim putem posli. E je losh put stvarno kratak.
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 12:39.

Thanks Thanks Given 
    452
    Thanks Thanks Received 
    2,925
    Thanked in
    1,452 Posts

Ti stvarno mislish da se on moze opisat? Evo i mudriji i pametniji od mene pa to nisu mogli.
    Interesantno kako toliko znas o bogu. Znas dosta karakteristika koje ga krase, znas da pazi na tebe a kako si dosao do tog saznanja, prc...to je samo tvoje vjerovanje da je bog takav kakav ti zelis da bude. Jer ovamo kazes da niko ne moze da ga opise a ispostavi se da znas o bogu toliko ko da ti je komsija.
    A vidim ja ti si jedan od onih koji bi radije zahvalili bogu na hljebu no pekaru koji ga je ispekao.
    Look upon my works ye mighty and this pear...

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

A vidim ja ti si jedan od onih koji bi radije zahvalili bogu na hljebu no pekaru koji ga je ispekao.
    A koja je razlika?

Nemozesh ti Vanja prihvatiti moje iskustvo ne sto je to nemoguce, vec sto necesh.

A evo ti paralele:

Sto mislish koliko ove ribice mogu opisat covjeka? A tek koliko njih zna ko im hranu donosi...
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 15:28.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kakve ovo veze ima i sa čim? Ribice ne znaju da opišu čovjeka? Otvorio si nam oči.
    .

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Quote Originally Posted by BooQy View Post
    Kakve ovo veze ima i sa čim? Ribice ne znaju da opišu čovjeka? Otvorio si nam oči.
    Ti(ribica) postojish u jednom sistemu (aka Svijet - Aqarijum) i tvoje percepcije su u okviru toga sistema (Akvarijuma). Medjutim taj sistem (akvarijum) je dio veceg sistema (prostorije, sobe etc..) koji je van tvoje percepcije.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Ako je van tvoje percepcije, kako možeš da znaš za njega? S druge strane, kako možeš da kažeš da ribice ne vide čovjeka? Naravno da mogu. Ribice mogu da osjete čovjeka svojim čulima. Ne mogu da ga opišu, ali ne mogu da opišu ni druge ribice, pa ne znači da ih ne konstatuju. Tupav argument.
    .

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Ako je van tvoje percepcije, kako možeš da znaš za njega?
    Fino on te izvadi.

kako možeš da kažeš da ribice ne vide čovjeka? Naravno da mogu. Ribice mogu da osjete čovjeka svojim čulima. Ne mogu da ga opišu, ali ne mogu da opišu ni druge ribice
    Tacno. Sve si sam opisao.
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 15:43.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Ljudi misle da ce Bog sam po sebe da se razracunava sa nama... nece Hari, noce ce izmedju nas razracunavat... cisto da ni pomogne to sto se nismo u zivotu razumljeli i jedni drugima duzni ostali. LJudi ce se medju sobom optuzivat. A on je tu samo da pomogne da ISTINA izadje na vidjelo. A kad ona izadje onda cemo znat ko smo i sto smo i dje ni je mjesto... do tad kud koji mili moji.
    E hvala mu na tim priganicama kad ja treba da cekam dok odem gore pa da mi neko pomogne da saznam ko je rdja i fukara kao da sam ne vidim. Ili da mi kaze prema kome sam ja bio fukara, kao da ja sam ne znam.
    Svi mi jako dobro znamo u svakom 'razracunavanju' kakva je istina samo kad nam ta istina ne odgovara onda ćemo cekati da to bog presudi. Sve je to ljudski, davno objasnjeno i vrlo ovozemaljski. Pozivanje na boga i bozanske pravde je samo jeftino dogradjivanje nasih teorija da olaksamo sopstvene grize savjesti. Najkomplikovaniji plas pocinje najprostijim korakom, a kad se taj korak opisuje na kineskom onda nama izgleda strasan, nepoznat i djelo vise sile.

E tih je momenata dosta u zivotu (makar mojem) i vidjeh dje sve price padose u vodu i dje sve to maca izjede i dje sve se u LAZ pretvori i dje nista neostade od LJUBAVI bez samo jedna velika obmana. I PONOS LAZNI i snjim suluda zabluda!
    Svi smo to i vidjeli i dozivjeli i svega toga ima u svacijem zivota uz jednu malu sitnicu da samo mozemo ocjenjivati sopstvenu ljubav, sopstveni ponos, sopstvena htenja i obmane i zablude, ponasanje.... jer cim pocnemo tudje ocjenjivati postoji problem objektivnosti.
    Po kojem obrascu ocjenjujemo i koje je to pravilo koje ce ocijeniti moju ljubav ili jacinu moje zablude? Univerzum svodimo na sopstvenu malenkost opterecenu milionima slabosti, snagu kompleksa i nedostataka i to nam postaje mjerilo. U nauci se to zove metodoloska greska i sve se teorije iz nje proizasle odbacuju. U religiji vjerovatno pozivanje na naknadne presude, a u zivotu dosta cesto na sopstveno sakrivanje iza necega sto (ne)uradismo.
    Brak je zlatan, jer se mozesh razvest, biznis prelijep! jer se moze raskinut kad te partner prevari i obmane... Spone sve su na dobrovoljnoj osnovi. Bog ne veze na silu nista! Pa nije ni vjeru u Njega.
    Istina ziva, samo u svemu tome postoji nesto i kao obaveza. Elementarna ljudska obaveza, mada bi se moglo populisticki zapitati ako vec Bog postoji zasto ne naćera sve samo na ono sto je dobro. Ako se sve svodi na izbor onda mi suvise politicki zvuci samo sto nema kabine dje se zaokruzuje, a politicki marketing slican ili isti samo sto je pocetak mandata razlicit.
    Svako svoj izbor napravi, i kad ga napravi dzaba volio i dubio, dzaba molio i preklinja... nemosh tudji izbor promijenit.
    Zato je i uzaludan posa pokusavat. No pozeli najbolje, i pomoli se da se povrnu oni koji su losim putem posli. E je losh put stvarno kratak.
    Ko je meni dao za pravo da presudjujem ciji je put ispravan i da se molim da se on vraca na moj put? Uzimam li ja u tom slucaju za sebe tu ulogu 'vrhovnog presuditelja' za koga se kaze da je stvarao prema svom, a ne prema mom liku. ignoramus et ignorabimus i ne sudimo da nam ne bi sudili

Thanks Thanks Given 
    2
    Thanks Thanks Received 
    35
    Thanked in
    25 Posts

Znash sto je elementarna ljudska obaveza? ISTINA!
    Ako je ona tu sve je i ostalo... svako grijesi i svako posumnja... da ne bude izuzetak i Isus na krst rece: Oce sto si me ostavio!

Ali LAZJU se pravdat? LAZ za ISTINU prestavit? Takav niti voli niti zeli sebe a kamoli kome drugome dobro.

I nema tu sudjenja nikakvog... to je slobodan izbor.A Svi mi znamo sto je laz a sto istina. A kad znamo nema sto da sudimo. A neka sudi onaj koji ima pravo da sudi. sve sam svoje tuzbe iscijepa... tako da mu nece bit teret od mene.

A Ja sam prije mislio da cu okrecanjem obraza i podmecanjem kicme ucinjet da se ljudi urazume i uvide... A oni josh vise cizmama stiskali i josh jace samare palili...
    A vidish nije me ni samar zabolio, ni cizma no ta hladnoca srca. Strasno...

E rekoh sebe Ego, eto sad si rumenija obraza, stresi fino prasinu sa sebe i svojijem putem a oni neka idu dje su se zatrcali jer vika ti i govorio dzaba to sve...

Pa vikni u nebo ako imash obraza... sam si vidio svojim ocima. Da ne bude "nijesam ja zna". E pa sad znash. I nemoj da prigovarash! A jesam mu prigovara stosta....

Kako zna istina da zaboli, a i da oslobodi.
    Last edited by Ego_and_his_own; 15-10-09 at 17:32.

Thanks Thanks Given 
    6
    Thanks Thanks Received 
    38
    Thanked in
    24 Posts

Ego...ne znam kako da pocnem...

jako mi je drago sto si nasao spas u vjeri. Nasao si sta te ispunjava i sta ti snagu daje i to je odlicno, ne poznajemo se ali mi je drago zbog tebe.

Bez cudjenja zbog metodoliskih razlika, jednako cijenimo iskrenost i dobronamjernost. Vidim i iz tvojih postova, jednako volimo iskrene ljude i jednako se plasimo da budemo povrijedjeni od istih tih ljudi jer im ne vjerujemo do kraja. Altruizam je kod nekih ljudi davno izumrla stvar, drago mi je sto makar i u rijecima koje pises mogu da naslutim da ljudima zelis dobro. Da li te na to motivise sam Bog, ti ces znati.

Jako je lijepo kad pomognes nekome ili das poklon a bez ikakve namjere da cujes od tog nekoga i HVALA. Mislim da je to navisocija planina na koju se mozes popeti. Kada nekome bez bilo kakvog interesa pomognes ili poklanjas nesto (poklon je i materijalna i nematerijalna stvar - emocija na primjer). Ruzno je i boli kada shvatis da tako svijet ne funkcionise, da mnogo njih zeli da ti pomogne da bi od tebe koliko je sjutra zatrazili nesto za uzvrat. Da li je u tvom svijetu Bog jedina imenica koja te beuslovno voli i prema kojoj se ti na isti nacn ophodis, to je opet kazem intimni osjecaj. Ja volim ljude i voli da u njima trazim besrajne univerzume lijepih emocija za koje niko ne trazi racun ni povracaj. To je tesko, posebno ako nekoga ne poznajes dovoljno dobro. Moji najbolji drugovi i drugarice su oni kojima dovoljno vjerujem da bih im se bezuslovno dao, svo svoje vrijeme i svu svoju snagu.

Da pokusam tvojim rijecima: Boga mozda ja na taj nacin materijalizujem. Mozda ne zelim da ga trazim daleko od sebe jer ga vidim u ljudima oko sebe, svojim najblizim.

Zakljucak: cilj je isti, putevi su razliciti. Mozemo pricati razlicitim jezicima ali se u biti slazemo. Bog postoji ili ne, to je licno opredeljenje pojedinca ne nikako fakat. Mozda bogom nazivamo vanzemaljce kojima smo mi pokusni kunici. NJIH mozda Bogom nazivamo i vidimo ih kada nas u kesi izvade iz akvarijuma da bi ocistili pijesak ispod nas.

Page 2 of 28 FirstFirst 12345612 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)