Uradi nešto
ALTERNATIVE
Piše: Stevo Muk
Predlažem vam da prekinete ćutanje, prestanete da gunđate, govorite tiho da vas niko ne čuje, žalite se sebi i najbližima , ili besciljno unutar zidova svojeg doma kritikujete stanje u društvu i državi.
Prestanite da idete u svoju školu ili na fakultet, na svoje radno mjesto misleći samo o tome kada će isteći časovi ili radno vrijeme.
Uradite nešto da se stanje promijeni. Svako od vas čitajući ovaj tekst može doprinijeti da stanje bude bolje. Neko više, neko manje, ali baš, baš svako od vas može uraditi da bude makar malo bolje.
Ne vjerujte onima koji vam govore da je dobro i da bolje ne može biti. Ne vjerujte onima koji vam kažu da je loše, ali da može biti još gore. Ne vjerujte onima koji kažu da je svijet naopak, da je svugdje isto, da nema nade i da se ne može mijenjati.
Ne vjerujte u to da vas je malo i da nema onih koji bi vam pomogli da ostvarite neku promjenu.
Otvorite oči i razmišljajte što se treba mijenjati i kako da tome date svoj prilog. Borite se za svoja prava, za demokratiju, za vladavinu zakona, za svoje društvo i državu.
Ne dopustite sebi da tražite ono što vam ne pripada, ne pitajte da vam neko nešto učini mimo zakona, ne uradite nešto što vam bilo kada može ograničiti slobodu mišljenja, govora i javnog djelovanja. Samo tako ćete i pred sobom i pred drugima slobodno moći da radite dobre stvari sa punim pravom i bez straha od ucjena i pritisaka.
Ne plašite se toga da će vam prilijepiti etiketu „državnog neprijatelja“, da će vam kazati da „politizujete“ određeno pitanje, da će sporiti vašu dobronamjernost i povezivati vas javno i tajno sa ovim i onim političkim, privatnim, grupnim, stranim i domaćim interesima. To će sigurno raditi. Ali vi znate da ste građanin sa pravima istim kao što su njihova, da u demokratskom društvu imate pravo da kao građanin učestvujete u javnim poslovima i da je ova država vaša jednako koliko i njihova. Najvažnije, da sve ovo što vam se danas čini nepromjenljivim uskoro neće biti isto.
Izaberite problem, pitanje ili oblast koja je od interesa za vas i vaše komšije, kolege, prijatelje, poznanike.
Interesujte se za probleme u vašoj mjesnoj zajednici, ulici, kvartu. Pogledajte kakve su nadležnosti opštine, vlade i drugih institucija po tom pitanju. Pročitajte zakone ili druge propise koji uređuju oblast koja vas interesuje. Učestvujte u javnim raspravama koje se organizuju. Učestvujte u izborima za rukovodstva vaše mjesne zajednice. Kandidujte se ili podržite najbolje kandidate. Učestvujte u pripremi planova vaše mjesne zajednice. Interesujte se za ulaganja koja vaša opština planira za vaš kraj. Kontaktirajte vaše odbornike u Skupštini opštine i izložite im vaše probleme ili ukažite na pitanja kojima bi se trebalo pozabaviti.
Ako ste roditelj djeteta koje ide u školu, interesujte se za rad školskog odbora, učestvujte u procesu izbora predstavika roditelja, raspitajte se o sudbini novca koji se izdvaja za školu, tražite odluke školskog odbora na uvid, tražite da se više ili razumnije ulaže u razvoj škole, pokrenite akcije da privatna preduzeća podrže investicije u razvoj škole..
Ako ste student, učestvujte u izborima za studentske predstavnike, kandidujte se ili podržite one najbolje, tražite informacije o radu studentskih predstavnika, odlukama koje donose, trošenju sredstava, ako uočite nepravilnosti informišite medije.
Uključite se u rad sindikata u vašoj kompaniji, instituciji ili organizaciji. Ako sindikat ne postoji, porazgovarajte sa kolegama o raspoloženju da se sindikat osnuje. Ako niste zadovoljni radom postojećih sindikata, razgovarajte sa njegovim liderima i saopštite im zamjerke i predloge za poboljšanje rada. Ako vidite da postojeći nema budućnost, osnujte novi sindikat. Udružite se u nacionalnu centralu ili granski sindikat.
Ako ste član neke političke partije, aktivirajte se u organima i predlažite mjere za unapređenje rada. Potrudite se da vaša partija djeluje u skladu sa principima za koje se zalažete kada je u pitanju društvo i država. Tražite da se ljudi koji štete ugledu vaše partije, isključe iz partije ili makar uklone sa važnih mjesta odlučivanja. Ako ste samo simpatizer neke stranke, razmislite o članstvu i aktivnom angažmanu.
Učlanite se u neku nevladinu organizaciju koja, po vama, najbolje štiti interese građana. Podržite nevladine organizacije u njihovim javnim i drugim aktivnostima. Ukoliko imate novca, uplatite makar skromnu donaciju i tako pokažite solidarnost sa njihovim radom.
Kontaktirajte nevladine organizacije koje vam mogu pomoći u rješavanju vašeg problema. Osnujte novu nevladinu organizaciju ako je već nema u vašem kraju ili oblasti koju smatrate važnom.
Ako ste upoznati sa nekim nezakonitim trošenjem budžetskih sredstava, prijavite slučaj Državnoj revizorskoj instituciji, policiji ili tužiocu. Ne zaboravite, budžet se puni vašim sredstvima, novcem svih građana odnosno poreskih obveznika.
Ne zaboravite da možete pristupiti informacijama u posjedu državnih organa. Napišite zahtjev za pristup nekoj informaciji. Ako vam treba više znanja kako da pripremite taj zahtjev obratite se nevladinim organizacijama koje se bave tim pitanjem.
Pišite medijima, kontaktirajte dopisnike dnevnih listova iz vašeg grada, razgovarajte sa njima i objasnite važnost nekog problema. Pišite makar anonimno.
Ako ste došli u posjed zvaničnog dokumenta iz kojeg se vidi nekakva nezakonitost, korupcija, nerazumno trošenje javnog novca ili slično, kopirajte ga i učinite dostupnim medijima.
Vi znate još sigurno stotinu načina da promijenite stvari nabolje.
Uradite nešto već danas.
Razglednica iz Boke
STAV
Piše: Rambo Amadeus
Jedrenje je poezija kretanja“, neko je jednom napisao, ali ne nama, očigledno.
Nema ništa ljepše nego u avgustovsko popodne, po prijatnom maestralu (ljetni vjetar zapadnog smjera ) isploviti po zalivu jedrilicom, koja hvata svaki reful i bešumno klizi po moru.
U tišini se smjenjuju slike, razglednice iz Boke.
To jest, ne bi bilo ništa ljepše, jer sada ugođaj kvari neprekidan konvoj bahatih motornih jahti.
Sa predimenzioniranim motorima jakim više hiljada konjskih snaga, potmulog zvuka koji podsjeća na rad hidrocentrale, ponosno oru, melju i premeću more, praveći dvometarske valove oko sebe.
Još bahatijim kapetanima tih „jahti“ očigledno pričinjava zadovoljstvo kada vide da se od njihovog prolaska sve što je na vodi ljulja, pružajući im valjda tako utisak da im se svi mali brodići „klanjaju“ u strahopoštovanju.
Ajde što se brodići i barke ljuljaju, to je ni pola jada, već ti isti talasi oru morsko dno u priobalju, uništavajući tako endemsku floru i faunu, vezanu za tihi zalivski život, kojima ponos novopečenih kapetana ne znači ama baš ništa.
Ruiniraju se i kamena mula, brižljivo građena u vrijeme kad su se na more otiskivali samo oni koji su ga dobro poznavali, razumjeli ga, i prije svega poštovali.
Ti megagliseri i megajahte, sa giga sega mega motorima, na žalost su tako nevješto dizajniranih korita, da i kada idu propisanom brzinom pored obale (rijetka slika, u glavnom divljaju), takođe prave besmisleno velike valove.
Kvazi brodovi, uglavnom predimenzionirani, dizajnirani su kao da su došli iz crtanog filma „Zinga Zeta“ ili Rata zvijezda!
Dizajn je zapravo vješto prilagođen zakržljalom adolescentskom ukusu njihovih platežnih mušterija, pa su fotelje na krmi, broj hiljada konja u motoru, (valjda ti konji dodaju samopouzdanja, šta li), niklovane kvake, đakuziji, tuce klozeta, toaleta i francuskih kreveta, fitness centara, antena, radara, spojlera i usisnih grana bili prevashodna briga konstruktora.
Vodena linija, izmišljena prije više stotina godina, koja omogućuje da brod klizi pri maloj brzini bez ikakvih talasa, štedeći tako gomilu goriva, ovoj bratiji dizajnera brodova i njihovim mušterijama je nebitna.
Kod jedrenjaka je situacija potpuno suprotna, oni su primjer energetske efikasnosti, broj potrošenih litara goriva podijeljen sa brojem pređenih milja je brojem smiješno mali, brod se uglavnopm kreće uz pomoć vjetra, a motor služi samo za pristajanje.
Ali današnja industrija i tehnologija omogućili su svakoj budali koja ima novca da na preskupom „motornjaku“ bezbrižno glumi moreplovca, jer tim predimenzioniranim „Zinga Zeta“ kolosima ovo naše malešno more ne može ništa.
To ovim vajnim pomorcima daje iluziju da o moru znaju sve, pošto ga se ne plaše onda ga i ne poštuju, jer mozak novopečenih brodovlasnika i jahtoiznajmljivača radi upravo tako, poštuju samo ono čega se plaše.
Bokokotorski zaliv se od nafte i kaljužine (mješavina mašinskog ulja i sagorjele nafte koja se taloži ispod mašine i nekontrolisano završava u moru) više ne može prepoznati.
U nekadašnjem „Biseru Jadrana“ natrčavam na naftne fleke kao u luci Roterdam.
Apsurdno je to - pa turisti ne dolaze ovamo zbog đakuzija, fitnes centara, rosfraja, mesinga, mermera, buke i naftnih mrlja koje im kratkovido nudimo, nego baš zbog tog mora, koje bespomoćno čeka da njime počne da gazduje neko ko ga zaista poznaje, voli i poštuje.
Turbo kapetani ne jure po moru zato što vole more, nego da bi se što kraće zadržali na moru, ekspresno se prebacujući iz jedne u drugu sigurnu luku, gdje bezbjedno mogu da poziraju pred korzom običnih smrtnika.
Tu da se zadrže koliko god mogu, sa svojim plovećim kućerinama od po 500 kvadrata, na kojima imaju sve što im treba, pa zapravo očekivanog turističkog prihoda od njih praktično i nema.
Da li stvarno zbog tih pedesetak plovećih zgrada na kojima se baškari par stotina ljudi, čitavo primorje, priobalje i podmorje moraju da trpe?
Koliko oni uopšte plaćaju taksi za enormno zagađivanje zaliva?
Ili su nas možda vlasnici jahti kupili zajedno sa zalivom, a mi to nijesmo primjetili, jer nam niko još nije službeno saopštio?
Ja mislim da je akvatorijum neke zemlje neodvojivi dio njenog suvereniteta i da niko ne smije da ga proda.
Ako samo paranoišem, ako nijesmo prodati, onda gospodo nadležni organi, na posao!
Uvedite red!
Kontrolišite ulazak plovila u Boku.
Naplaćujte takse za ulazak i vez po broju konjskih snaga, a ne po dužnom metru!
Duge, elegantne jedrilice koje klize po zalivu lijepo je vidjeti, one su harmonično uklopljene u ambijent i ne uzrokuju nikakvu štetu. Ni estetsku, ni ekološku.
Ako ove motornjake pustimo da džabe tabanaju po zalivu, oko te staze plastičnih turbo slonova više ništa neće ostati ni opstati.
Neznam ali mi Mugi nesto ne izgleda ka faiteron mi djeluje vise ka Milo rijecima da ubija
![]()
Ko nevoli Crnogorca ,vas se ambisa !!!
CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA
Matica srpska hoće budućnost Crne Gore da pretvori u prošlost
Cetinje, 27. avgusta - Osnivanje Matice srpske u Crnoj Gori pod okriljem SPC u manastiru Morača još jednom ubjedljivo potvrđuje ne naučene, ideološke, politikantske i kontra-sekularne ciljeve i karakter ove kvazi-naučne institucije. Već nekolika vijeka naučna misao u Evropi i svijetu procesom sekularizacije odvojila se od crkve i religije, teologije i teozofije i poprimila potpuno svjetovni karakter. I dok u domenu prirodnih nauka ona scijentizmom, procesom sijentifikacije, sjedinjavanjem nauke, tehnike i tehnologije potvrđuje svoju apsolutnu svjetovnost, u sferi humanističkih nauka ona to postiže multidisciplinarnošću i interdisciplinarnošću. Takođe, i potpunim distingviranjem vjere od sistema naučnog saznanja, kao i vjerovanja od dokazivanja. Uprkos tome, Srbi i Matica srpska u Crnoj Gori nijesu koraknuli u duhovnom smislu ni korak dalje od svetosavlja, od srednjeg vijeka, i svetosavskog inkvizitorstva. Tako njihov patron g. Amfilohije ponovo i ko zna koji put tvrdi da ne može postojati crkva bez Svetog Save, te da je u svim crkvama u Crno Gori prisutna ikona ovog srpskog svetitelja. Pod Amfilohijevom ideološkom palicom, sa simbolikom kvazimoračkog svetosavlja i idolopoklonstva kultu Nemanjića, ova Matica hoće budućnost Crne Gore da pretvori u prošlost. A tada je pod osvajačkim žezlom Nemanjića za čijeg duhovnog sljedbenika i potomka sebe smatra M. Amfilohije, za kratko bio prekinut Dukljansko-zetsko-crnogorski kontinuitet i slobodarska povjesnica. I ovoga puta, uspaničeno srpstvo u Crnoj Gori, egzistirajući u dubokoj krizi, hoće ono što je nemoguće. Želi da pod firmom Nemanjića, srpstva i svesrpstva, svetosavlja, SPC i amfilohijoslavlja, preumi i posrbi Crnu Goru i pokuša je vratiti sa njenog emancipatorskog puta. Sa puta kojim ona nepovratno korača odričući se mitskih zabluda prošlosti u koju je neuspjelo pokušava vratiti velikosrpstvo kao vjera i kvazinauka, navodi se u saopštenju iz CPC.
Nikako da mi udje u glavu ta sprdnja o "UGROZENOSTI" Serba u Crnu Goru ? Dje sam godj dosa i prosa po CG svudje na kljucna mjesta Serbi sa izrazito beograckijem dijalektom ,od Stampe Direktora preduzeca biznismena vlasnika Hotela Kuca ,agencija raznijeh itd itd Po primorju propitkujem se kako je onijem sto dolaze u nas ,svi listom kazu ma pusti to je sviranje qurtsu pjesma nikad bolje (samo malacko im je skupo ) ,radeci da mi se izda pasaport naski GLE CUDA Serbin mi sredjuje ito u Ministarstvo ?!?!?!?!?!? Imase veze mimo drugijehNa najjaca mjesta u PG Serbi Od Televizije pa nadalje ,pa se cucdu cudim stoje to i cesove su to ugrozenosti ????
Evo jedne malo starije teme,nisam siguran da je ovdje bilo rijeci ikad o sledecem:
SUSPENDOVANA INSPEKTORKA POZVALA MINISTRA POLjOPRIVREDE I DIREKTORA VETERINARSKE UPRAVE DA SAOPŠTE GRAĐANIMA PORIJEKLO UVEZENOG MESA Recite čime nas hranite ~Da imamo nacionalni savjet za bezbjednost hrane, sigurna sam da ne bi uvozili iz Brazila Suspendovana veterinarska inspektorka Mirjana Drašković pozvala je juče ministra poljoprivrede Milutina Simovića i direktora Veterinarske uprave Ivana Popovića da saopšte građanima odakle je Crna Gora posljednjih deset godina uvozila piletinu i govedinu. Drašković tvrdi da do 15. maja 2004. godine, do kada je ona bila glavni veterinarski inspektor, nije bilo uzvoza iz Brazila. Ona sumnja da hrana koja stiže iz Brazila u Crnu Goru nije bezbjedna za upotrebu.
- Pitam ih koje su firme uvozile i za koje namjene, da li za prodaju ili za dalju preradu. Dok sam ja bila glavni inspektor, tranzit smo žestoko pratili, a nalaženje mesa iz Brazila na našem tržištu javno smo saopštavali i upozoravali građane da zbog toga ne bi zdravlje dovodili u opasnost – kaže Drašković.
Draškovićeva je specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Stojanki Radović 11. juna podnijela krivičnu prijavu protiv Simovića, Popovića i glavnog veterinarskog inspektora. Ona ih je optužila da su od sredine 2004. godine sistematski zloupotrebljavali položaj i urušavali sve norme u oblasti veterinarstva, što je, kako tvrdi, za posljedicu imalo permanetno slabljene primjene zakonskih normi u toj oblasti i stvaranje prostora za bezakonje. Ona je Radovićevoj 21. jula donijela i dopunu, odnosno materijal koji se odnosi na odobrenje uvoza 55 tona zamrznutog pilećeg filea, za koji sumnja da nije legalan.
- To sam pokrenula iz više razloga. Borim se 28 godina za zdravlje djece i svih nas. Vrijeme je da državne institucije krenu u detaljne analize. Slažem se sa navodima Popovića da treba sve da se ispita. Da imamo nacionalni savjet za bezbjednost hrane, sigurna sam da ne bi uvozili iz Brazila – tvrdi Draškovićeva.
Ona podsjeća da su Popović i Simović prije dvije godine najavili da će je tužiti zbog optužbi koje je iznijela na njihov rad, ali da to nijesu uradili.
- Sa zadovoljstvom sam čekala tužbu, jer imam sve dokaze i činjenice protiv njih, i to je jedino mjesto gdje se mogu izboriti. Međutim, nijesu me tužili, jer znaju da nemaju dovoljno dokaza i činjenica – smatra Draškovićeva.
Ona podsjeća da je direktor Veterinarske ustanove suspendovao 20.jula ove godine, nakon optužbi koje je iznijela na rad pojedinaca u toj ustanovi, a koje su se odnosile na uvoz hrane iz sumnjivih, kako tvrdi, destinacija.
- Udaljili su me sa posla da im vjerovatno ne bih smetala u poslu i da bi mogli da rade sve ono zbog čega ih optužujem. Rješenje o suspenziji i pokretanju disciplinskog postupka dobila sam 22.jula. Međutim, nijesu imali zakonsko pravo da me suspenduju, a ako je neko smatrao da sam nekoga uvrijedila ili uradila nešto mimo zakona, eto mu Osnovni sud, pa neka me tuži za klevetu. Osim toga, oni su me u pola posla prekinuli, jer sam započela postupke i treba da izričem određene kazne, da donosim zaključke i provjeravam donijeta rješenja. Ništa nijesu tražili od mene, ni dokumenta i pečat. Njima je bilo stalo da mi vide leđa. Pisala sam direktoru da odredi vrijeme, mjesto i lice kojem ću da predam ono sa čime sam zadužena – dodala je ona.
M.M.K.
Sve po zakonu
Direktor Veterinarske uprave nedavno je optužbe Draškovićeve ocijenio izmišljotinama, uz tvrdnju da ta ustanova sve radi po zakonu. On je poručio da ne želi da polemiše ni sa kim, te da državni organi rade svoj posao i provjere sve što treba.
- Siguran sam u besprekoran rad uprave. Garantujem da je sva uvezena roba bezbjedna za ishranu i zdravstveno ispravna. Do sada nikada nije bilo ustavljeno da roba o kojoj Draškovićeva priča nije ispunjavala uslove predviđene zakonom. Zemlje EU se snabdijevaju iz Brazila, koji je najveći proizvođač mesa i ne vidim zašto to ne bi radila i Crna Gora. Dok sam ja direktor uvoza za koji bi se posumnjalo da može biti opasan po zdravlje stanovništva neće biti. Iz Brazila se uvozi pileće meso legalno već nekoliko godina, i nikada još nijesam izjavio da uvoza tog mesa nije bilo – kazao je Popović.
Broj govedi naprasno povećan
- Programom preventivnih mjera zdravstvene zaštite za 2008. godinu bile su predviđene mjere za tuberkulozu, brucelozu i leukozu za ukupno 75.000 govedi. Dokument je i operativni program koji svake godine na predlog Veterinarske uprave i Ministarstva poljopriverde usvaja Vlada. Njime su definisane mjere u cilju zdravstvene zaštite životinja i potrebna novčana sredstva za to. Ove godine Programom je predviđeno za tuberkulozu 91.000 grla govedi, brucelozu 75.000 i leukozu 65.000 govedi. Sve tri mjere se moraju izvršiti. Kako sada tolika brojka kada je prethodne godine bilo za sve tri mjere 75.000 govedi, kako se od prošle do ove godine povećao za toliko broj grla, kada se mljekare zatvaraju, otkup je sveden na minimum, a mlijeko uvozimo – pita Draškovićeva
"...Tu je slika Ive Lole Ribara"
Thaksin expelled from UAE report denied
By The Nation
Published on August 27, 2009
Former prime minister Thaksin Shinawatra's legal adviser yesterday denied reports Thaksin had been expelled from the United Arab Emirates.
![]()
Noppadon Pattama said Thaksin Shinawatra had left the UAE after being invited to make official visits to three countries in Africa.
Earlier, Democrat MP Thepthai Senpong - quoting a report from the Ministry of Foreign Affairs - said Thaksin had been told to leave Dubai and had moved to Montenegro.
Noppadon said he had telephoned Thaksin about reports the UAE had banished him for using it as a base for his attacks on the government in Thailand.
"Khun Thaksin dismissed the report as groundless. The UAE government did not ask him to leave the country. He left the country recently for Montenegro to do some business, returned to the UAE and stayed there
"Thaksin is now visiting three African countries as a guest of their governments. He plans to consult on poverty alleviation and introduce economically sufficient farms."
Thaksin made a phone-in on August 13 to the red-shirt rally submitting the pardon petition. His latest phone-in to the red shirts took place on Monday, when he hosted a luncheon at a beef noodle shop on Rama VII Road.
He said he was making his telephone call while enroute to Montenegro.
Libertas
Neće knjige koje negiraju Crnu Goru
CRNOGORSKO KULTURNO DRUŠTVO TORONTA SPREMNO DA VRATI POKLON KOJI SU DOBILI OD CENTRA ZA ISELJENIKE
Podgorica – Crnogorsko kulturno društvo iz Toronta optužilo je predstavnike Centra za iseljenike da su u poklon Biblioteci, koja im je uručena krajem 2008. godine, “podmetnuli” i autore koji u svojim djelima negiraju postojanje crnogorske nacije.
Predsjednik tog društva Zoran V. Raičević objasnio je da je na njihovom portalu objavljen tekst u kome se tvrdi da “mnoge knjige i autori” iz te biblioteke negiraju postojanje crnogorske nacije, kao i drugih atributa tog naroda. U tekstu na portalu se, između ostalog, navodi da su knjige “vrlo probrane”, iako su poslate iz Centra koji slovi za crnogorski.
Raičević je naglasio da se radi o neprijateljskom aktu prema iseljenicima, da će biblioteka biti vraćena Centru, te da će o tom slučaju biti upoznati premijer Milo Đukanović, šef diplomatije Milan Roćen, predsjednik Centra za iseljenike Milan Vukčević, ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović i generalni konzul u Njujorku Branko Milić.
“Crnogorsko kultruno društvo iz Toronta provjerilo je navode sa sajta. Među naslovima izdanja, koja su stigla pošiljkom Centra za Dijasporu iz Podgorice, a koja je preuzeta 31. decembra 2008. na Internacionalnom aerodromu u Torontu, nalaze se i knjige u kojima se negira crnogorska osobenost”, kazao je Raičević “Vijestima”.
On je dodao da se crnogorska nacija negira, između ostalog, u fototipskim izdanjima Život i običaji Kuča (autora Stevana Dučića), izdata u Beogradu 1931, Zeta i Lješkopolje (Andrija Jovićević), izdata u Beogradu 1926, Pleme Vasojevići (Radosav Jagoš Vešović), izdata u Sarajevu 1935, te u knjizi Drobnjak, Piva i Banjani (Svetozar Tomić), izdata u Beogradu 1902.
Iz Centara za iseljenike “Vijestima” je rečeno da su tokom 2008. udruženjima iseljenika iz Crne Gore, koja imaju prostorije u zemljama boravka, poklonili Biblioteku sa preko 50 naslova koji imaju, kako su rekli, istoriografsku, umjetničku i obrazovnu vrijednost.
Oni su objasnili da biblioteku, između ostalog, čine Crnogorski klasici, Crna Gora, Fototipska izdanja, izdanja Centra za iseljenike, izdanja Ministarstva prosvjete...
“Zamjerka Crnogorskog kulturnog društva Toronto-Kanada odnosi se na fototipska izdanja knjiga sa početka prošlog vijeka, u izdanju renomirane kuće CID, koja je za svoj doprinos afirmaciji crnogorske kulture nagrađena ove godine trinaestojulskom nagradom”, kazali su u Centru.
Saopšteno je da te knjige sadrže informacije o crnogorskim plemenima, običajima, naseljima, statističkim podacima, porijeklu pojedinih naziva, društvenim i pravnim odnosima, privrednim i ekonomskim prilikama u Crnoj Gori i da su u tom smislu od interesa za dobar dio našeg iseljeništva.
“Odnos prema crnogorskoj naciji kod takvih autora, kao uostalom i kod crnogorskih klasika (Petra II, kralja Nikole...), treba posmatrati u kontekstu vremena, jasno izdvajajući istoriografsku i umjetničku od ideološke, u tom vremenu imanentne, komponente ovih djela”, kazali su u Centru.
Svaka cas Torontu i Crnogorcima u njemu ,dosta je bilo vise odrodjavalja Crnogoraca !
Konzulska vremena Mogu li se, zahtevom za otvaranje konzulata u Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom, popraviti odnosi dveju država, dovedeni na najniži nivo posle prošlogodišnje odluke Podgorice da prizna nezavisnost Kosova Piše: Vera Didanović
Diplomatija, prema definiciji Enciklopedije Britanike, predstavlja umeće održavanja odnosa u svoju korist bez ulaženja u konflikt. Sudeći prema trenutnim efektima (negativna reakcija primaoca poruke koju nije bilo teško predvideti), jedna ideja lansirana iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije, na prvi pogled, ne govori o velikom diplomatskom umeću. Ipak, prema nekim tumačenjima, u krajnjem ishodu, Srbija bi u "tajnim pregovorima akreditovanih izaslanika" (što je, prema istoj definiciji, jedna od metoda diplomatije) mogla uspešno doći do poslednje rečenice citirane definicije - "izvlačenje maksimalne nacionalne koristi, bez primene sile i po mogućstvu bez zameranja". Ima, međutim, i onih tumačenja prema kojima će, nakon prvobitnog konflikta, cela ideja, u krajnjem ishodu, dovesti samo do - zameranja. I neracionalnog povećanja troškova pride.
Ideja da Srbija u Crnoj Gori otvori tri konzulata - a o tom potezu MIP-a Srbije je reč - već je, doduše, donela neku korist. I to prvenstveno crnogorskoj strani: pokazala se, naime, kao idealan povod da dva tamošnja suprotstavljena politička tabora (tzv. independistički i tzv. prosrpski) pred svoje birače još jednom prospu gomilu argumenata u korist sopstvenih stavova i bar malo im skrenu pažnju sa brojnih problema koji ih muče. Zato i ne deluje previše čudno nezvanična informacija koju je objavio podgorički dnevnik "Vijesti", prema kojoj je crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova predložilo srpskom Ministarstvu da se inicijativa Beograda podigne na najviši mogući nivo i razmotri u neposrednim pregovorima dva državna rukovodstva.
MRZOVOLJA: Diplomatija je obično obavijena velom tajne, pa valjda zato iz srpskog MIP-a "Vremenu" nije odgovoreno na pitanje da li je informacija podgoričkog dnevnika tačna, kao ni na druga pitanja vezana za sudbinu inicijative koja je ušla u zvaničnu proceduru. Nezvanični izvori, međutim, nastavljaju da prenose "pouzdane" informacije iz kojih bi trebalo da sledi zaključak o pozitivnom krajnjem ishodu srpskog zahteva. U medijima su se, međutim, oglasili i analitičari koji ceo slučaj vide kao obično neproduktivno nadgornjavanje koje nikako ne može doprineti unapređenju odnosa Srbije i Crne Gore, dramatično zahladnelih nakon odluke Podgorice da prizna nezavisnost Kosova donete prošlog oktobra. To tumačenje dodatno potkrepljuju i najave mogućeg uspostavljanja diplomatskih predstavništava između Prištine i Podgorice.
Šta smo, dakle, imali do sada: Srbija je Crnoj Gori predložila otvaranje tri konzulata - u Bijelom Polju, Nikšiću i Herceg Novom (pored već postojeće ambasade i konzularnog odeljenja u Podgorici). Ideju je najpre, u novinskom intervjuu, izneo ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, krajem aprila ove godine, reklo bi se bez uobičajenog prethodnog usaglašavanja sa Crnom Gorom. Usledila je podrška predsednika Srbije Borisa Tadića, da bi, u junu, inicijativa i formalno podneta Crnoj Gori, bez čije saglasnosti je otvaranje novih srpskih diplomatskih predstavništava nemoguće.
Zvanična Crna Gora reagovala je (očekivano) mrzovoljno - najpre zbog same činjenice da je ideja upućena preko medija, a potom i zbog same njene suštine. Iako je crnogorski ministar spoljnih poslova Milan Roćen pokušao da unese miran ton u reakcije na zahtev srpske strane, tvrdeći, u prvoj izjavi tim povodom, da će "sve biti riješeno na osnovu konzularne konvencije dvije zemlje", drugi podgorički zvaničnici indirektno su odbili mogućnost otvaranja čak tri srpska konzulata u nevelikoj primorskoj državi. Premijer Đukanović bio je prilično jasan u izjavi za "Blic" početkom jula: "Ja vjerujem da će se ići prema racionalnijem rješenju. Crna Gora nije prostorno velika zemlja, da bi neko morao dugo putovati da iskoristi neki administrativni servis... Možda bi Crnoj Gori u Srbiji bilo potrebno i više konzulata, jer je Srbija prostorno veća zemlja. Vjerujem da ćemo, polazeći od principa reciprociteta, doći do stava da nije neophodno množiti troškove diplomatskog osoblja i da će se ići ka racionalnijem rješenju", rekao je Đukanović. Odgovorio mu je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić tvrdeći da je povećano konzularno prisustvo Srbije u Crnoj Gori u skladu sa međunarodnim konvencijama i da se nada "da se Crna Gora ne plaši jer za tako nešto nema razloga".
DRAMATIZACIJA: Jeremić srpsku inicijativu tumači i kao "aktivnu i angažovanu politiku u regionu, razvijanje ekonomske saradnje i zaštitu Srba u Crnoj Gori", sa čim se slažu crnogorske opozicione "prosrpske stranke", čiji je uticaj na državne odluke - nikakav.
S druge strane, Socijaldemokratska partija (SDP), manji koalicioni partner u crnogorskoj vlasti, reagovala je tako oštro da se, u poređenju s izjavama njenih predstavnika, Đukanovićeva reakcija može tumačiti čak i kao pozitivna. Tako je portparol SDP-a Raško Konjević ocenio da je namera Srbije da preko više konzulata "raširi obavještajnu mrežu" u Crnoj Gori, dok je potpredsednik stranke Ivan Brajović ocenio da "sve to liči na staru logiku koja je dovela do zahlađenja odnosa između Srbije i Crne Gore i želju da se bude prisutan u drugoj državi više nego što je to uobičajeno za odnose među suverenim i nezavisnim državama", dodavši da je srpski zahtev - neprihvatljiv. Najdalje je, ipak, otišao Miodrag Vuković, predsednik Odbora za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore i funkcioner Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS), izjavivši za beogradsku "Borbu" da je reč o nacionalističkom ispadu koji će "na kraju balade" ići na štetu Srbije. "Jeremić je mlad i impulsivan i mislim da bi on najradije da cela Crna Gora bude konzulat Srbije, što pokazuje da je on pripadnik one potrošene političke grupacije koja konstantno pokušava da okupira Crnu Goru", rekao je Vuković u svom uobičajenom dramatizovanom stilu. Dodatnu senku sumnje na pozadinu srpske inicijative bacili su pojedini analitičari, ocenivši da je ideja plasirana kako bi se dodatno pojačale podele na crnogorskoj političkoj sceni, te da je, kao što tvrdi direktor Foruma za međuetničke odnose Dušan Janjić "kratko rečeno, broj nerealan, ne odgovara potrebama konzularnih poslova, ali šalje, s obzirom na izbor mesta gde bi bili ti konzulati, jednu neprijatnu političku poruku".
Ukoliko, posle takvih ocena, srpski zahtev bude uslišen, to bi moralo značiti da su u "tajnim pregovorima akreditovanih izaslanika" potegnuti neki vrlo jaki argumenti - poput, recimo, ideje za koju mediji tvrde da postoji u MIP-u, da se prihvatanje agremana novog ambasadora Crne Gore u Beogradu veže za dozvolu da Srbija u toj državi otvori tri konzularna predstavništva. Prema najavama "Vijesti", ishod bi mogao biti poznat već u septembru (list tvrdi da je Podgorica Beogradu u julu uputila predlog o podizanju teme na nivo neposrednih pregovora dva državna rukovodstva).
MOTIVI: Čak i u tom slučaju ostalo bi nejasno zašto je, u jeku ekonomske krize usled koje je najavljeno (konačno) smanjenje broja zaposlenih u državnoj upravi, potrebno otvaranje tolikih diplomatskih predstavništava na tako malom prostoru. Poređenja radi, u Americi, u kojoj živi tri puta više Srba nego u Crnoj Gori, postoje samo dva konzulata - u Čikagu i Njujorku, tako da državljani Srbije sa zapadne obale SAD moraju da putuju oko 4000 kilometara da bi, na primer, izvadili srpski pasoš. U Rusiji je još gore - u toj državi postoji samo ambasada Srbije i nikakvo drugo predstavništvo, čak ni kulturni centar. U regionu, Srbija ima najviše konzularnih odeljenja u Grčkoj i Hrvatskoj - po dva (u Atini i Solunu, odnosno u Vukovaru i Rijeci - konzulat koji bi, prema najavama, trebalo da bude zatvoren, kako bi se otvorilo predstavništvo u Kninu). Po jedno konzularno predstavništvo Srbija ima u Bosni i Rumuniji (u Banjaluci i Temišvaru). U Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji i Albaniji, Srbija ima samo ambasade.
Prema zvaničnom objašnjenju MIP-a na koje se pozivaju beogradski mediji, otvaranje četiri konzulata ne podrazumeva i veće troškove, jer se zatvaraju jedna ambasada (Lima, Peru) i dva konzulata u svetu (u francuskom Lionu i hrvatskoj Rijeci). Ukoliko srpski zahtev u Podgorici bude pozitivno rešen, nesumnjivo je da će građanima srpske nacionalnosti biti lakše da rešavaju imovinska i druga pitanja koja ih muče. Ostaje, međutim, nejasno ko je i na osnovu čega izračunao da su njima takve olakšice neuporedivo potrebnije nego građanima srpske nacionalnosti u bilo kojoj drugoj državi na svetu. Sve to, naravno, pod uslovom da je u Beogradu uopšte postojalo uverenje da bi Crna Gora mogla pristati na otvaranje tri konzularna predstavništva i da iza cele priče ne stoji samo želja da se postignu određeni politički poeni. Bez obzira na mogućnost da se time dodatno poveća razrokost nekadašnja "dva oka u glavi".
Vreme
Ali je isto tako činjenica da kandidati za ambasadore BiH i Crne Gore već dugo čekaju na agreman. Da li će ga i kada dobiti?
- Svaki kandidat za zvaničnog predstavnika jedne zemlje predstavlja, u neku ruku, njenu sliku i priliku. Srbija će se o predloženim kandidatima izjasniti uz poštovanje Bečke konvencije koja podrazumeva zaštitu njihovog identiteta, kao i procedure koja vodi ka odluci.
:mad::mad::mad::mad::mad:
Ovako treba cinjet u CG da bi se smanjilo veljeserbsko drkaliste po Suverenoj Drzavi Crnoj Gori :
Za uvredu monarhije 18 godina zatvora
SUD NA TAJLANDU OSUDIO 46-GODIŠNJU POLITIČKU AKTIVISTKINJU
Bangkok (Beta-AP) - Sud na Tajlandu juče je osudio političku aktivistkinju na 18 godina zatvora zbog vrijeđanja monarhije u govorima na političkim skupovima.
Darani Čarnačoengsilpakul, 46, optužena je za kršenje zakona o zaštiti ugleda monarha kojim je predviđena zatvorska kazna od tri do 15 godina za \\\"klevetu, uvrede i prijetnje kralju, kraljici, prestolonasljedniku ili regentu\\\".
Daranijeva, poznata po nadimku Da torpedo zbog agresivnog nastupa, pritvorena je u julu 2008. godine, jer je ocijenjeno da u svojim govorima na javnim političkim skupovima vrijeđa monarhiju.
Za tri različite izjave sud je Daranijevu, nekadašnju novinarku, osudio na šest godina zatvora, rekao je sudija Promadž Puze.
\\\"Iako govori optužene nijesu imali željeni efekat, pošto joj niko ne vjeruje, optužena ne može da izbjegne krivicu\\\", rekao je sudija. Daranijeva je najavila da će se žaliti na presudu.
Suđenje je bilo zatvoreno za javnost zbog nacionalne bezbjednosti i osjetljivosti slučaja.
Zveche, kad ces da ukapiras da DPS-u odgovara, prija im, odlichno im pashe kad neko od velikosrba, chetnika ili Srba pljuje, sere i povrace po Crnoj Gori?
You can fight the sleep but not the dream...
A vole ovi iz DPS, nije im mrsko, i kada se povraća i fekališe po Srbima u CG, a i ostalima gdje god da su. Čak i sami DPS Srbi vole to treniraju ne bi li se dokazali kako su evoluirali. ... Inače, Zvek, imaš Talibanske mjere kada je u pitanju odnos prema drugim nacijama naročito Vele- i MaloSrbima, a kada je seks u pitanju onda prihvataš zapadnoevropske vrijednosti. Evropski standardi bi valjda trebali generalno da se prihvate, a ne malo talibani, malo partizani, malo fašisti malo socijalisti, a sve skupa naški nacinalisti.![]()
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
Treba predlozit vodovodu, da montira duple cijevi za vodu,
da moze svaki gradjanin, da otvori slavinu iz koje izvire Knjaz Milosh, ili Bijela Rada, i MONSTAT da obavjeshtava gradjane,
koja se voda pije ovoga mjeseca, srBska ili crnoGorska.
Ludoga naroda majko presveta Bogorodice,
josh se srBuje i crnoQ.rci,
dok i jedni i drugi, odiru narodu golu guzicu,
i umjesto poreza na PROFIT NEPOKRETNU IMOVINU I PRIHODE OD STANARINA,
oni ukidaju regres, topli obrok.
DABOGDA vam chapru odrli,
da vas boli, kad vas tapshu po ramenima.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Greska ti je tu ito velja ,sto se tice drugije nacija u CG , nema prdnjave oko nacije ili si ili nijesi ,nema tu sredineno kad se pljuje na moju Crnogrsku e tu sam grdji od 100 talibana (sto opet nema veze sa seksom) , dakle necu nikat pljunut ili bilo sto ucinjet protiv bilo koj enacije SVE DOK ONI postuju moju ,a sto je najgore i njinu ! Srat na drzavu dje zivi celjade i srat na njene simbole institucije itd itd mnim e nijesam gleda za ove moje 45-6 godina a i dalje gnojit u istu ! Ja jesam bio i bicu nacionalist .volim svoje ,tudje ne diram sve (opet) dokle oni ne zele zmrt i nestajanje moje ! necemo Nihili brakt zabe i lonce ,sporete i more ,stara mu majka !Evropski je voljet svoju drzavu i nacion ,branit ihod neprijatelja Pogledaj Skandinaviju napr, hebacina na svaki cosak svi i svuda ( ka nacertanje
) ma svi stranci i njini citizeni imaju zastave grbove pa sa sve krstovima na njih, nesto tesko vidjet nekoga da cisti supak zastavom njinom i na intoniranje himne ustaju i Serblje i Bosnjaci Crnogorci Somalijci Arapi i ostali , dok u nas pi PPIIIII bljak nesmijem se izrazit inace mi ban sleduje ! !
Ja kažem da postoji i pljuvanje po Srbima u CG, i da je ono sada neuporedivo veće nego prema Crnogorcima, dok je prije 10-ak godina bilo obrnuto. Glavni pljuvači i podstrekivači su isti igrači, a to znači vlast. Do 2000. godine su poljuvali LSCG zato što je crnogorska partija, a poslije 2000. godine pljuju je zato što je ušla u koalicije sa Srbima. I jedno i drugo pljuvanje je za osudu, a naročito ako dolazi od vlasti, jer ona to treba da onemogući. I to je glavna razlika koju ti ne vidiš. Zapad oba pljuvanja sankcioniše, a vlast nije ta koja pokreće pljuvanje i podstiče ga. Ovdje vlast živi od podsticanja nacionalističkih sukoba, tamo živi od ekonomije svjesna da sukobi u društvu tome štete. Kazne za spaljivanje zastava i slične stvari su na Zapadu normalno sankcionisane, platiš kaznu, odležiš koju siću, ili ništa, zavisi od zemlje do zemlje, a nema talibanskih mjera, tipa odsjecanja ruke i robijanja ne znam koliko, a ti baš navede primjer i to za zaštitu monarha, he, taman ka blago svjetske baštine. ... Inače ne bi spaljivali zastave kada bi koštale 100 eura ili više i da ih oni kupe. Ovako, kad su džaba...![]()
*O svemu je govorio, bio je u stanju da kaze sve, pa i najmucnije, sve se moglo reci, sve pokazati, o svemu pricati.*
(H. Hese, Sidarta)
nihili Crnogrci su nacion koji oce da zivi tu dje su zivjeli milenijumom ,zato mi nemamo "rezervnu" drzavu do tu jedinu CG ,tako da svaki napad na nju se vrca maximalno ! Crnogorci su svatili e su povrnuli drzavu i sad bi da pice dalje ,no od odrodjenije i izbjeglica serba iz bivse Yu se zivjet nemoze Bi da ne vrnu u 12 vijek! Da ratujemo sa turcima a mi bi da oni investiraju ,bi da se zatvorimo ka pascad a mi bi da se otvorimo , bi da mrzimo zapad i Evropu ,a mi SMO Evropa i nebi da mrzimo zapad ,sve to cini da je stanje ovakvo kako je ! Vjerova ti ili ne ja se jos vodim clanom LSCG ali koalicija sa prosebskijem paritjama za mene ne dolazi u obzir sve dok ne postuju CG njen narod i simbole ! Vidju ja vise no ti mislis moj Nihili no od dva zla biram manje jerbo ga je lakse odstranit pa makar i hiruskijem putom !Zapad sankcionise bilo sto protiv simbola i njine drzave ,sankcionise moj Nihili ito da se nevidi, samo tako no ti to ne znades ( da vidis sto im SEPO cini u Sweden)!
Nema to odlezis koju sicu i nista ,to su bajke za malu djecu a kazne novcano .....mnim e nebi moga natovarit na arbat koko bi to bilo ! Velis nema talibanskijeh mjera ,ne slobodno ali cesove veze to ima sa CG cijenama banana u Argentinu i novijem dizajnom Saaba ?????
Treba i mora se zastitit Drzava Crna Gora i Crnogorci ,previse se krvi prosulo da bi danas svaka slina usrana srela se po tome !
Da ne bih razvezao priču, jedino što ću ponoviti, jeste da talibanske ili tajlandske mjere nisu primjerene za kažnjavanje bilo koga, tako da ni paljenje zastave bilo čije ne zaslužuje takve kazne, pogotovo ne u CG gdje se radi o rođenoj braći, od kojih se jedan izjašnjava kao Crnogorac a drugi kao Srbin. Oba su krvarila za CG, ali jedan je zavlada, pa se ponaša prema bratu gore nego prema strancu. Kako to nije valjalo prije kad je radio Srbin Crnogorcu, ne valja sada ni kada radi Crnogorac Srbinu. Plati kaznu i vozi. Sljedeći put će kazna biti veća, pa ti vidi oćeš da se griješ na zastave.![]()
(H. Hese, Sidarta)
Izvor: RSE
Crkva na Rumiji razorila tradiciju
Mitropolit Srpske prvoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije poručio je, služeći liturgiju u Hramu Svetog Jovana Vladimira u Baru, kako će metalna crkva na Rumiji opstati i pored toga što je, kako je rekao, mnogi neodoljivo mrze, podsjeća Radio Slobodna Evropa.
Prije više od četiri godine srpska crkva je uz pomoć helikoptera tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore postavila metalnu crkvu na mjesto koje je vijekovima bilo ekumenski simbol i gdje su se po tradiciji okupljali predstavnici sve tri vjerske zajednice.
Iako je crnogorsko Ministarstvo uređenja prostora naložilo da se crkva ukloni još 2005. godine ona je i dalje na Rumiji.
Sociolog religije Mirko Đorđević kazao je za Slobodnu Evropu kako izjava mitropolita Amfilohija potvrđuje nepromjenjljivost stavova prvog čovjeka Srpske crkve u Crnoj Gori.
"Sagradivši tu crkvu mitropolit Amfilohije pogazio jednu tradiciju i poslao lošu poruku javnosti i crkvenoj i laičkoj. Rasprave su otišle tako da se oglasi i sud koji je presudio da crkva u tom obliku ne može na tom mestu stajati, ali presuda nije izvršena i s toga on u najnovijoj izjavi ovako pobjedonosno izjavljuje da nema sile koja će to da sruši", kazao je on.
Predstavnik Crnogorske pravoslavne crkve Stevo Vučinić ocijenio je za Slobodnu Evropu da je problem u više ravni, a prije svega u političkoj.
''Metalni objekata na vrh Rumije kojim je razoreno kultno mjesto je, ustvari, u simboličnoj ravni postavljanja kamena međaša imperijalnih ambicija velikosrpskih nacionalista i države Srbije koja ih podstrekava i podržava u čitavoj ovoj priči'', rekoa je on.
Vučinić je podsjetio da je pokrenut postupak pred UNESCO-om, i najavio da će biti porenut i postupak pred Strazburom kako bi se ukonio objekat s Rumije.
Slučaj Rumije prije četiri godine izazvao je žestoke reakcije u javnosti zbog postavljanja metalne crkve na vrh te planine iznad Bara na koju su na Trojičin dan svake godine krst zajednički iznosili vjernici sve tri vjerske zajednice u Crnoj Gori.
To je doživljeno, podsjeća Slobodna Evropa, kao narušavanje međunacionalnog sklada poslije čega su mještani tog kraja prekinuli ekumensku tradiciju.
Nakon što je Ministarstvo uređenja prostora donijelo odluku da se metalni objekat sa Rumije ukloni Mitropolija crnogorsko primorska Srpske pravoslavne crkve uložila je žalbu i tu se stalo.
Zašto je to tako danas Slobodna Evropa niej dobila stav u Ministarstvu urbanizma, dok su u Ministarstvu kulture podsjetili kako pitanje crkve na Rumiji nije u njihovoj nadležnosti.
PR Ministarstva kuklture Danica Nikolić rekla je Slobodnoj Evropi da je gradnja objekata u nadležnosti Ministarstva za uređenje prostora.
''Ministarstvo kulture se bavi, između ostalog i zaštitom spomenika kulture i pokretnih i nepokretnih kulturnih dobara. Ta crkva nema bilo kakav status spomenika kulture tako da se ona tretira kao svaki drugi objekat koji podliježe legalnoj ili nelegalnoj gradnji", pojansila je ona.
Da nije riječ o sakralnom objektu već o nečemu sasvim drugom smatra i teoretičar religije Mirko Đorđević.
"Radi se o političkoj volji i samovolji mitropolita Amfilohija i u tom smislu vidim da ovdje u ovoj poruci nemamo neku veliku novinu, ali imamo istrajavanje na jednoj politici koja ne uzima u obzir promijenjene okolnosti i u Crnoj Gori i u Srbiji i u društvima u kojima živi", rekao je on.
ide fino čika amfilohiju svađenje braće međusobno a po dogovoru sa milim nam vladarima![]()
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks