U Zeitgeist-u je interesantno pojasnjena simbolika broja 12
Fanestis-ov link mi dođe dobar izgovor da nešto filozofiramo.
Parallel Universes - Part 1
Parallel Universes - Part 2
Parallel Universes - Part 3
Parallel Universes - Part 4
Parallel Universes - Part 5
11 dimenzija i još jedna dimenzija "paralelnih univerzuma" kao redni broj univerzuma u kojem se neka stvar dešava . Znači 12 dimenzija.
Jedna "paranoična" misao mi se mota po glavi. Žašto uvijek 12? :-D
http://en.wikipedia.org/wiki/12_(number)
Stari Grci su smatrali da je 12 "savršen" broj . Djeljiv sa dosta manjih (1,2,3,4,6).
Dan su dijelili na 12 sati . Kasnije su ljudi to promijenli u 12 dnevnih i 12 noćnih sati.
Godina od 12 mjeseci .
U religijama 12 je takođe važan broj.
Brojni sistem sa osnovom 12 ima takođe dobre osobine. Lakše se množi, dijeli ... ako su brojevi zapisani u ovom sistemu
http://en.wikipedia.org/wiki/Duodecimal
U fizici 12 elementarnih čestica 6 kvarkova i 6 leptona
http://en.wikipedia.org/wiki/Elementary_particle
...
Last edited by septembar; 11-06-09 at 00:18.
U Zeitgeist-u je interesantno pojasnjena simbolika broja 12
Zeitgeist je ******. Osim prvog dijela, koji je ok. Ostalo je lupetanje.
.
U drevnom Egiptu posle poplave Nila "geometri" su ponovo morali da premjere zemljište i ponovo odrede đe je čija njiva.
Koristili su kanap podijeljen na 12 djelova.Savili bi kanap u (pravougli) trougao sa stranicama od 3,4,5 djelova... (3+4+5=12)
12 parova rebara u čovjekovom tijelu ... http://bs.wikipedia.org/wiki/Rebro
12 film Nikite Mihalkova iz 2007 godine
...
Last edited by septembar; 11-06-09 at 01:17.
12 - broj koji dobijete ako saberete broj prstiju na rukama i broj ruka. Slučajnost? Ili znak da će nas napasti dinosaurusi iz svemira?
![]()
.
Zar ne bi trebalo da smak svijeta bude 2012?
https://forum.cdm.me/showthread.php?...highlight=2012
Pametnima smatramo samo one koji misle jednako kao i mi.
Fransoa la Rošfuko, francuski filozof
Još neobičnije je što su to radili davno prije Pitagorinog otkrića oko 500 god. prije nove ere.
Nijesu znali da u svakom trouglu koji ima prav ugao važi ovo Pitagorino pravilo.(zbir kvadrata dvije manje stranice jednak je najvećoj stranici isto na kvadrat)
Samo su željeli da precizno izmjere i razgraniče zemljište posle poplave Nila koji im je đubrio zemlju i brisao granice između imanja.
U nekim zajedničkim zgradama su čuvali drvene štapove i pazili da svi budu iste dužine. To im je bila neka mjera neki njihov "metar".
Posle poplave "geometri" bi dobijali po jedan taj štap i kanap i tako bi svaki otišao na svoj "rejon" da mjeri kao što piše u "katastru". :-D
Vremenom se najptaktičniji pokazao kanap od 12 štapova ("metara") . Presavijanjem se dobija trougao koji mi danas zovemo "egipatski" sa stranicama 3,4 i 5.
Zašto baš 12 ? ;-D
Gospod Isus Hrist izabrao baš 12 učenika (apostola). Mogli su vala i dvoica-troica koji brzo i čitko pišu. On ipak uzeo 12. 12 anđela . Hmmm ?
Mora da ima neki odgovor u osnovi svijeta , u elemantarnim česticama .
Tri vrste (familije) puta 4 prenosioca sila , ukupno 12 komada. Pola (mačo) qvarkova i pola (nježnih) leptona.
Možda je odgovor u redosledu izgradnje materije ili kako osnovne četiri sile djeluju
Nemam pojma :-D
A da pritisnem "Help" (F1) na kompjuteru.
http://support.mozilla.com/en-US/kb/...mode=inproduct
Ukucam 12
http://support.mozilla.com/tiki-news...en-US&q=12&sa=
:-D
Vezano za religiju, ovako se piše na Japanskom 12.
十二
I ovako se priča da je Isus nastavio svoj život u Japanu.
Sad živi u Brazilu![]()
.
... uči džudo pravi ikebanu.
Bojim se zaboraviće sve.
Trala , la , la ...
Pokvari mi pjesmu.
U Brazilu. Karneval u Riju, ribe, fudbal , dobra klima ... Pametno. I ja bih da mi može bit.
Nego šta li znači ovo japansko 12 (十二) "deset mrtvih samuraja i dva ranjena".
Ima li đe još ovo 12 da mu pronađemo neki smisao.
s r a nj eGlupo cenzurisanje...
Ja sam mislio na prvi dio prvog filma, gde pričaju o religiji i objašnjavaju neke univerzalne mitove i datume koji se pojavljuju u mnogim religijama. Ono posle o zavjerama sam jedva odgledao, i nisam trebao.
.
12 - savršen ili potpun broj, smatra se prirodnim skladom.
Bilo je 12 apostola, 12 je mjeseci u godini, 12 znakova zodijaka, 12 plemena Izraela, 12 bogova na Olimpu,12 bogova normandijske mitologije itd . Kada se tzv. potpunom broju 12 pridoda 1 gubi se ravnoteža i sklad čime se dobiva nesavršen broj 13.
fenomen bojeva 12 i 13 istraživao je istoričar Donald Dossey
-12 bogova priređivalo je večeru u Valhali (raj normandijske mitologije) pojavio 13 nepozvani gost bog Loki i izazvao neku tagediju...
-Juda je bio 13 gost na Poslijednjoj večeri kad je izdao Isusa.
-12 vještica se okupljalo, a 13. učesnik uvijek je bio Sotona.
Tako da danas mnogi neboderi nemaju sprat broj 13, niti stan broj 13, kao i mnogi luksuzni hoteli, kao i oni manje luksuzni pa i bolnice nemaju sobu broj 13. Također postoje gradovi ( npr.Firenza)u kojima kućni brojevi idu 12, 12 i pol, 14
Mnoge zračne luke nemaju 13-tu sletnu stazu.
A kombinacija trinaestog dana u mjesecu i petka označavaju se totalnim neskladom.pa se većina nesreća dogodi upravo na taj dan, i 800-900 milijuna dolara erkonomija izgubi svakog petka 13.
Biblijski tumači kažu da je Eva izdala Adama baš u petak, a isto tako i da je Kain ubio svog brata Abela također u petak. A i svima je poznata činjenica da je Isus Krist razapet baš na petak!
Mnogi "triskaidekafobi", kako se nazivaju ljudi koji se boje broja 13, upiru prstom i u neuspjelu misiju na Mjesec, 'Apollo 13'.
misija Apollo 13lansirana je 13 dana mjeseca travnja u 13:13h
svemirski brod pod nazivom Soyuz TMA 13 ipak neće biti u ruskom svemirskom programu iz netehničkog razloga koji glasi - izbjegavanje zle sudbine vezane uz broj 13. Sljedeći let iz kozmodroma bit će označen kao - misija 14, objavila je ruska agencija za istraživanje svemira Roskosmos.
Podatak iz Zagreba, tramvaj broj 13 redovno napravi neku nesreću. U svom radu ubio je preko 20 osoba a teže povrijedio 50-ak.
The more things change, the more they stay the same.
Baš sam se pitao da li se od 12 nečega (elementarnih čestica, dimazija,... ) sastoji svijet .
I onda kada je nečega 12 tada je u skladnom odnosu i to ljudi nekako naslućuju a nemogu racionalno da objasne.
ja sam cuo da ce 21.12.2012 god smak svijetaozb opet se pominje 12
U fudbalu postoji 11 igrača, što je sa trenerom jednako 12.
.
Ako ocete da nadjete broj 12 naci cete ga svuda oko vas. Izmislicete ga ako nije ocigledan.
My stomach was making the rumblies - that only hands would satisfy.
Može i tako ali to nije cilj. Najlakše je odma na početku odustati .
Pazi treba neki iracionalni sadržaj vezan za brojeve 12 i 13 racionalno rasturiti .
Znači pokazati da je u pitanju pogrešna intuicija, sujeverje , ... ali jasno pokazati u čemu je "kvaka". Naprimjer da "savršene matematičke" osobine broja 12 nemaju veze sa fizičkom stvarnošću.
Ili pokazati da u tome ima nešto opet jasno racionalno. Zašto neko intuitivno nešto "zna" a nemože racionalno da objasni ali "zna" da je tako.
Nema veze koju varijantu čovjek dokazuje ali treba da to uradi preciznim racionalnim objašnjenjem.
Last edited by septembar; 29-06-09 at 07:21.
He he ...
Ako uzmeš 6 puta 7 = 42 ("Smisao života svemira i svega ostalog"- "Autostoperski vodič kroz Galaksiju" - Daglas Adams)
Pa sa broja 4 makneš horizontalnu crtu opet dobiješ 12 .
Mada može i lakše umjesto 6 puta (sledeći) 7 , može 3 puta (sledeći) 4 = 12.
Ili zbir cifara 12 -> 1+2=3 puta (sledeći) 4 = 12
:-D
Hahahaahaha! Moj monitor ima 22", minus 10 (broj godina mog brata od ujaka) jednako 12![]()
.
cudesan je taj broj 12. da ima jos 8 jahaca apokalipse bilo bi ih ukupno 12.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks