Ne ne, rekao sam sve da mi objasnis, i to od pocetka do kraja, jasno i glasno.
I sto je onda SAE30? 30 onih inzinjera....?
Sick.
SAE znaci ( SOCIETY OF AUTOMOTIVE ENGINEERINGS) u prevodu UDRUZENJE AUTOMOBILSKIH INZINJERA dobih cevape prc
Ne ne, rekao sam sve da mi objasnis, i to od pocetka do kraja, jasno i glasno.
I sto je onda SAE30? 30 onih inzinjera....?
Sick.
TAKUMI
Ne brate to uopste nema veze sa stepenima.
Zamisli recimo, BMW koristi Castrol 10-60. Sto znaci ovo 60? 60 stepeni? Pa gdje ima toga? Sahara?
Ako je to tako, "40 znaci preko 40 stepeni", zasto onda postoji 50 i 60, 90 ulje? Imas ovo za preko 40 stepeni i to koristis za sve temperature.
Jaoj!![]()
TAKUMI
Sto je SAE broj nizi viskoznost je manja (ulje je redje), a sto je SAE broj visi viskoznost je veca (ulje je gusce). Oznaka W (WINTER)-ZIMA znaci da je ulje predvidjeno za koriscenje u hladnijoj klimi- takozvano ``zimsko ulje``, a gradacije SAE 20,30,40,50 i 60 odnose se na ulja predvidjena za koriscenje u toplim klimatskim uslovima- takozvana ``ljetnja ulja``.
METABOND sada ne gugla nego ti decidno objasnjava
Grade................0degC............10degC...... .........40degC...............100degC
0w-40...............665cst.............354cst........ ..........82cst................14cst
5w-40...............842cst............ 430cst..................91cst................14cst
10w-40.............874cst.............440cst .................91cst................14cst
15w-40...........1260cst.............595cst........... ......107cst................14cst
Izvor:http://www.gtr.co.uk/forum/92165-wha...w-40-mean.html
Igor R ovo u vezi sto si pitao znaci da ponovim 15W40 moze da se koristi u radnom opsegu od -15 do nekih + 45 stepeni sto znaci da pokriva ovaj region ovdje
Igor, vidis, kao sto sam ja rekao, 40 ima isti viskozitet pri radnoj temperaturi, 14 cst (+-1). A pogledaj recimo ovo 15-40, 1000 i kusur CST, alanseru je tesko da vrgla ujutro.
TAKUMI
Na linku koji sam dao momak je sve fino objasnio, pa se sad vi dogovorite ko je u pravu![]()
W ne znaci WINTER nego znaci WEIGHT.
OK, pise li pored 40,50,60 kako ti kazes, S, kao summer, ljeto?
Kad treba da se koristi 5-20 ulje? Zasto Honda to koristi uvijek pri bilokakvih temperaturama?
Opet mi nisi odgovorio, ulje 10-60, se koristi ljeti, ali gdje? Gdje to grije 60 stepeni?
TAKUMI
To ne znaci da je tacno.
W znaci WEIGHT, ili GUSTOCA.
TAKUMI
Ulje 10W60 radni opseg je od -20 zimi do +65 ljeti .
W znaci WINTER i zaboravio sam da ti odgovorim da Balsu uopste ne poznajem
Kako sad 10 je -20?
Kako to?
A 60 je +65?
Zasto BMW to koristi i ljeti i zimi?
Znas sto, daj mi izvor ovih informacija, ako je izvor tvoja glava onda kraj rasprave.
TAKUMI
U zavisnosti od toga motorna ulja dijelimo na JEDNOGRADNA(Singlegrade) i na Visegradna (Multigrade)
Procitaj moj post iz 23:53 pa razmisli malo, nemozes uvijek biti u pravu mozda je tesko ali proci ce i to ako sam sebi priznas da je tako(samo da ti kazem da ti odgovaram iz knjige koju ti necu otkriti jer je to moja tajna a ne moja glava) pozdrav.
A ti guglaj
Ma ko te pita za to?
Daj bre, odgovori mi na pitanja....
EDIT: nema potrebe da odgovaras.
Last edited by Fabia_Elegance!; 07-04-09 at 23:18.
TAKUMI
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks