pa nisu ni ostali daleko moj cipure odje je svak svakog ubijao
Kroz istoriju Srbi su se međusobno oružano sukobljavali,čak i u 20 vijeku.To se dešavalo i drugim narodima.Da li bi Dobojlija ubijao druge Srbe ,ne znam,najbolje da on odgovori na to pitanje.AU Monarhija je upravo u Doboju organizovala zarobljenički logor za srpske i crnogorske vojnike i koncentracioni logor za Srbe iz BiH.Vladimir Ćorović o tom logoru kaže : .... "
Jedan natporučnik i zastavnik od komande logora često su puta, po danu i po noći, odvodili sebi u stan devojke i neveste i mučili ih i bili tamo vrlo brutalno, kad ne bi htele da im se podaju. To se dogodilo, među drugima, i Stani i Vasiliji Cvijetića iz okoline Glasinca. Jedan lečnik, Mađar, koji je imao po zapovedi dra Houčoka da vodi nadzor nad kupanjem interniraca (iza pojave bolesti, u doba "reforama"!), upotrebljavao je često tu priliku, da siluje koju žensku. Tako je, među drugima, obeščastio i jedno nedoraslo dete, Ljubicu Koprivicu iz Gacka, devojčicu od nepunih 12-14 godina.
Kroz dobojski logor prošlo je od 27. decembra 1915. do 5. jula 1917. godine 16.673 muških i 16.996 ženskih osoba i dece iz Bosne i Hercegovine; 9172 srbijanska i 2950 crnogorskih vojnika, građana, žena i dece. Svega dakle 45.791 osoba. Odatle su, delomično već u februaru 1916., počeli slati neke u druge koncentracione tabore, neke kućama, a mnoge u tamnice. Srbe iz Bosne i Hercegovine slali su obično u Šopronjek u Mađarsku. U samom Doboju vođene su mnoge istrage protiv njih, najviše od žandara, koji su se, po svom običaju, vrlo često služili okivanjem, "privezivanjem" o grane i nemilosrdnim udarcima. Karakterističan je postupak i pri odašiljanju transporata. Kad je koja partija imala da ode, udešavalo se obično tako, da je po noći stizala naredba, da se sastavi konskripcija. Kad bi ta bila gotova, često oko ponoći, izgonili bi sve ljude, staro i mlado, veliko i malo, na polje iz baraka, u studenu noć, gde bi onda, pošto bi po 2-3 sata čekali oficire, počinjali sa prozivanjem, pretraživanjem i razlučivanjem. Sam transport nikad nije otišao iz Doboja pre 6-8 sati u veče. Siroti ljudi morali su tako, bez ikakve stvarne potrebe, čekati po čitav dan i noć na studeni, da samo gospoda iz kancelarije nemaju ni čas žurnijeg posla. To se nije izmenilo čak ni onda, kad se videlo, da pri svakom transportu budu po 1-3 osobe mrtve. A što je bilo još tužnije, obično bi tad rastavljali denu od roditelja, s namerom, razume se; pa bi ludu, bespomoćnu decu slali u Mađarsku, majke ostavljali u Doboju (ili obratno), a očeve vodili ili u vojsku ili u zatvor. Zadnji transport iz Doboja otišao je 4. februara 1917. godine.
Sasvim je prirodno, da je u takvim prilikama mortalitet morao biti u logoru užasan. Bolnice su bile vrlo primitivne i malene tako, da velik deo bolesnika nije u njima uopšte mogao dobiti mesta. Umiralo se najpre pojedinačno, pa posle sve više i više, po 10,15, 20 na dan, dok jednog dana, 5. aprila 1916., nisu umrle 92 osobe. Mrtvace su sahranjivali s početka u pojedinačnim mrtvačkim kovčezima, posle u velikim zajedničkim sanducima, a najposle, kad je broj bivao sve veći, trpali su ih u gomilama na otvorena kola i vozili ih onda tako, na užas građana, kroz čitavu varoš. Prema navodima u protokolu prijavljenih umrlih, koje je sveštenik opojao (ali nije sigurno, da su tu navedeni svi slučajevi), umrla je u Dobru u tim barakama od 27. HII. 1915. do 1. V 1917. godine 2901 osoba. Samo jednog meseca, od 2. IV do 1. V. 1916. umrlo je 643.
Ljudima je bilo zabranjeno, da se ma kome tuže na svoj položaj. Za taj se, u ostalim, nije niko ni brinuo, čak ne ni oni, koji su tobože dolazili, da pregledaju logor. Tek, kad je epidemija tifusa uzela strahovite razmere i smrt progovorila i odviše glasno, nastale su neke male promene na bolje i učestalo je sa odašiljanjem interniraca kućama ili na druga mesta. A koliko se i posle mnogo pazilo na zdravlje i živote njihove vidi se iz ovog fakta: 4. februara 1917. otišlo je u Šopronjek 14 dece, 10 žena i 5 ljudi. I ako je među njima bilo i dece sa jedva četiri godine, ipak su svi, u to doba godine; poslati iz Doboja u otvorenom vagonu, kao da baš za njih nije bilo nigde drugog mesta... ".
pa nisu ni ostali daleko moj cipure odje je svak svakog ubijao
Haec olim meminisse ivvabit
http://1944killingfields.co.uk
Moji predci su slavni STEFAN TVRTKO KOTROMANIĆ I , slavni STEFAN KOTROMANIĆ II , slavni STEFAN DABIŠA , slavni STEFAN OSTOJA , slavni STEFAN OSTOJIĆ , i slavni STEFAN TOMAŠ KOTORMANIĆ , slavni BAN MATEJ NINOSLAV i koji su se molili u manastiru MOŠTANICI koja je izgrađena 1111. godine i koji su se svi u svojim poveljama izjasnili kao srbi , gospoda srbska i kraljevi srpski i koji su se potpisali ćirilicom ...
Dobojlija, to su Bosanci bili, katolici ili bogumili, a ti si pravoslavni Vlah, kasniji Bošnjak.
Ilija Garašanin, jedan od najvećih Srba u istoriji, po čijem je programu salex isprogramiran da bude Srbin, 1844. nema pojma da postoje Srbi u Bosni, zna samo za pravoslavne Bošnjake!
Pročitajmo njegove riječi.
Jeli se Garašanin stidio srpskog imena?
Dobojlija, zašto Garašanin ne zna da ti je čununđed Srbin, no ga Bošnjakom zove? Garašanin je bio komunista?
Kaže da će vas Srbija lako ustrojiti i pretvoriti u Srbe.
-----
"...Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak..."
Ilija Garašanin, Načertanije (1844. g.)
------
:ass:
Ćipure , da si u stanju da se malo ozbiljnije baviš istorijom prvo bi razlikovao periode i vrjeme dešavanja ... oni su se 1240. godine izjasnili kao srbi i da govore jezikom srpskim svi od reda i da su kraljevi srpski ... Postoje dokumenta , postoje povelje , pisali su ćirilicom ... Inače ko tebe shvata za pzbiljno ti tvrdiš da preko drine nije bilo srba prije 90!!! god ... No suprot tebi manastir Moštanica tvrdi drugačije ...
Niko se tada nije izjasnio da je Srbin, ni dugo kasnije. Evo što veli Garašanin 1844.
Nema Srba u Bosni.
Ne pominje da postoje Srbi u Bosni!
Pa da vjerujemo tebi ili Garašaninu?
-----
"...Na istočnog veroispovedanija Bošnjake veći upliv imati neće biti za Srbiju težak zadatak..."
Ilija Garašanin, Načertanije (1844. g.)
------
Zar tebi manastir dokazuje SrpstvoOdavno je prevazidjeno vera=nacija..Danas se nazalost pogrdno muslimani u Bosni nazivaju Turci,iako sa njima nemaju veze,a ako cemo po veri ni Islam nije Turska vera pa ti vidi..
Zasto onda ne bi dokazivao da su Bosanci Rusi,Bugari,Rumuni,Grci?!Svi oni su pravoslavci!
Onaj tekst sto si bio postavio lepo kaze Srbin Vlah(stoji jedno pored drugog na oba mesta),tj pravoslavni Vlah,to je tvoj post,ne moj...Lepo kazes,tvoj predak je bio Bosnjak Tvrtko,koji je napadao mog pretka Cara Dusana!Ako uzmemo recimo da si ti Bosanac a ja Srbin...I opet ti kazem,nigde na svetu nemas 3 imena-pojma-naziva za jedan narod...Znaci ti si Bosanac Srbin?Ili Srbin iz Bosne?A u Bosni zive Srbi?A dje zive Bosanci-Bosnjaci?!A u Japanu zive Slovenci?A Japanci..Ma sve je to isto...
Ilija Grašanin zna i nije lud da se odrekne srpske teritorije u Bosni ,a ono što tebe odlikuje je falscifikovanje...
...Ako Bošnjaci ne bi ovo primili, to bi otuda kao sigurno sledovalo raskomadanje Srba na provincijalna mala knjaževstva pod osobitim vladajućim familijama koje bi se nepremjeno tuđem i stranom uplivu predale; jer bi one među sobom sarevnovale i jedna drugoj zavidile... Ilija Grašanin , načertanije (1844.god.)...ako bi se pre ovog opšteg sojedinjenja Srbstva što osobito u Bosni preobražavati počelo,.. Ilija Grašanin , načertanije...Ujedno nužno je i to, da se ne samo svi osnovni zakoni, ustav i sva ustrojenija glavna knjaževstva Srbije u Bosnu i Hercegovinu medu narodom rasprostranjavaju,...Čovjek je jasno naglasio "istočnog" , zemlja zove Ćipura , zemlja zove Ćipura ...... i Srpska država koja je već srećno počela, no koja se rasprostirati i ojačati mora, ima svoj osnov i temelj tvrdi u carstvu srpskom 13-ga i 14-ga stoljetija i u bogatoj i slavnoj srpskoj istoriji. Po istoriji ovoj zna se da su srpski carevi počeli bili grčkom carstvu mah otimati...
Pošto Ćipur vjeruje Iliji Grašaninu 70% njegovi topika na ovom forumu su spam i besmislica ...![]()
Spominjao si držanje slika austrijskog cara.
Za tebe je Ćorović velikosrpski istoričar jer Crnogorce u svojim djelima tretira kao Srbe.U vrijeme kad je on živio i pisao ,to pitanje se nije ni postavljalo ni u samoj Crnoj Gori.Da je imao pristup izvorima koje imaju savremeni istoričari,sigurno bi i njegov stav bio drugačiji.Možda nije ni boravio dovoljno u CG da bi primijetio sve specifičnosti Crnogorskog naroda ,njegove rasne odlike,karakterne osobine i dr.Savremeni stručnjaci različitih profila ,lako bi uočili da su Crnogorci posebna rasa,nastala u uslovima hiljadutristogodišnje borbe za slobodu i državnu samostalnost.Izgled boje kože u određenim uslovima može biti samo prividan (neka vrsta optičke varke) pa ne možemo ni govoriti o pripadnosti bijeloj rasi(podrasa) već o posebnoj koja samo prividno pripada bijeloj.
Izvinjavam se Ljubanu sličajno sam citiro njega
Tvrtko je do 1390. nosio titulu kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih Strana. Iz ove se titule jasno vidi da je vladao samo nad jednim narodom, Srbima. Kada je Tvrtko osvojio dijelove Hrvatske njegova je titula promijenjena 1390, u kralj Raske, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Kada je osvojio teritorije drugog naroda (Hrvata) promijenio je titulu i u njoj nije bilo etnicke odrednice "kralj Srba", zato sto Srbi nisu vise jedini narod kojim on vlada, vec su sada to i Hrvati. Iz ovoga se jasno vidi koliko je Tvrtko bio svjestan da je Srbin i da u Bosni zive Srbi, jer dok je vladao samo Bosnom i dijelovima Raske i Primorja bio je KRALJ SRBA. Kada je Bosna posle Tvrtka izgubila dijelove Hrvatske koje je osvojila, sledeci bosanski vladari vracaju titulu KRALJ SRBA, jer vise ne vladaju Hrvatskom i sada ponovo vladaju samo Srbima. To sve govori koliko su oni bili svjesni da su Srbi
evo kako se potpisivo Tvrtko Stefan , e pazi Stefan pa još Kotromanić
http://i44.tinypic.com/71kbx2.jpg
Last edited by salex; 31-03-09 at 01:21.
Kralju,da je Bosanac i Srbin isto,ne bi stavio da je vladar Bosne I Srbije,znaci odvaja!Bilo bi dovoljo da kaze vladar Srbima i tu bi se podrazumevalo na sta misli..
Znas i sam na osnovu cega je polagao pravo na Srpsku krunu..U metezu koji je nastao posle smrti Cara Dusana,svi su pokusali da otkinu deo kolaca...Da Dule sad moze da cuje ovo sto si napisao,prevrno bi se u grobu!Zar da jedan od njegovih najvecih protivnika bude kralj Srba!?
Znas da su Rimski imperatori svom imenu "kacili"imena porobljenih naroda,pa je recimo tamo neki cezar bio Rex bla bla Germanus,Galius bla bla...Znaci li to da je on German ili Gal recimo?Ili da su Rimljani isto sto i oni!?Daj..Mrzi me da trazim sad tacna imena na netu,jer smatram da je ovo toliko ocigledno da nema potrebe da trosim vreme na to..
Aman,i ako je bilo Srba u Duklji-Zeti-Crnoj Gori,sta je tu strasno!?Tolike seobe su bile,migracije..Glavu dajem da je zasigurno bilo Srba u Crnoj Gori!Kao sto danas ima xx Crnogoraca u Srbiji..Jel zbog toga Crna Gora Srpska drzava ili obrnuto?!Ne razumem kako se ljudi kace za sitnice kao nenormalni..Ne bitno sta znaci rec Srbin,Srbalj kako ocete,al je logicno da ako postoje 2 drzave sa razlicitom istorijom,kulturom,obicajima,itd postoje i 2 naroda..Mogu biti bliska koliko ocete,ako su 2 razlicita naroda!Ista prica za Bosnu...DANAS BOGA MI SVAKO VIDI SRBINA U SVEMU!
Cipure imas zivce kao kabal za telefon...![]()
Tvrtko je do 1390. nosio titulu kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih Strana. Iz ove se titule jasno vidi da je vladao samo nad jednim narodom, Srbima. Kada je Tvrtko osvojio dijelove Hrvatske njegova je titula promijenjena 1390, u kralj Raske, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja. Kada je osvojio teritorije drugog naroda (Hrvata) promijenio je titulu i u njoj nije bilo etnicke odrednice "kralj Srba", zato sto Srbi nisu vise jedini narod kojim on vlada, vec su sada to i Hrvati. Iz ovoga se jasno vidi koliko je Tvrtko bio svjestan da je Srbin i da u Bosni zive Srbi, jer dok je vladao samo Bosnom i dijelovima Raske i Primorja bio je KRALJ SRBA. Kada je Bosna posle Tvrtka izgubila dijelove Hrvatske koje je osvojila, sledeci bosanski vladari vracaju titulu KRALJ SRBA, jer vise ne vladaju Hrvatskom i sada ponovo vladaju samo Srbima. To sve govori koliko su oni bili svjesni da su Srbi
evo kako se potpisivo Tvrtko Stefan , e pazi Stefan pa još Kotromanić
I ja!Aman,i ako je bilo Srba u Duklji-Zeti-Crnoj Gori,sta je tu strasno!?Tolike seobe su bile,migracije..Glavu dajem da je zasigurno bilo Srba u Crnoj Gori!
Siguran sam da je na plodnoj zemlji oko skadarskog jezera bilo Srba to jest SRBALjA - ljudi koji su bili stavljeni u položaj SRBALjA - SEBARA / zavisnih ratara.
Ali nikakava narodnot SRBI, nije tada u Zeti postojala.
Last edited by Ćipur; 31-03-09 at 16:37.
Naravno.
Naravno.Znas i sam na osnovu cega je polagao pravo na Srpsku krunu..U metezu koji je nastao posle smrti Cara Dusana,svi su pokusali da otkinu deo kolaca...
Da Dule sad moze da cuje ovo sto si napisao,prevrno bi se u grobu!Zar da jedan od njegovih najvecih protivnika bude kralj Srba!?Naravno.
Naravno.Znas da su Rimski imperatori svom imenu "kacili"imena porobljenih naroda,pa je recimo tamo neki cezar bio Rex bla bla Germanus,Galius bla bla...Znaci li to da je on German ili Gal recimo?Ili da su Rimljani isto sto i oni!?
Ja bih reka ovako: Prva titula mu je dosadila pa je promijenioili je malo pomjerio granice pa se osmjelio izmijenit neke nazive u titulu. U prvu titulu veli e je kralj Srba, a u drugu - Raške. To može značit samo jedno: Najprije je vlada dijelovima Raške, a kad je cijelu osvojio umjesto Srba pisa je Raške. U prvu titulu veli Zapadnijeh strana, a u drugu Dalmacije i Hrvatske. Znači prosto - nije više vlada dijelovima no može bit cijelom tadašnjom Hrvatskom i cijelom Dalmacijom (ili makar najvećijem dijelom).
Znači nije bio srbin , interesantno posle vrati opet istu titulu što svjedoči da je srbin
,eve kako se potpiso http://i44.tinypic.com/71kbx2.jpg što opet svjedoči da je srbin ...
Što znači da je vladar srba koji žive u Bosni,Primoriju i Zapadnim Stranama....titulu kralja Srba, Bosne, Pomorja i Zapadnih Strana.
Evo ti njegova povelja : http://i40.tinypic.com/2eovg3q.jpg
sada mi objasni zašto u petom redu ističe ""roditelja mojih gospode srpske"" ? Nađi gdje se pominje bosanac , a gdje se ističe hrvat ili neko drugi ...
ako to uspjedneš odma privatam tvoju istoriju i učim kako kažeš ...
Gospode koja je vladala SEBRIMA / SRBLjIMA.
Jel imaš neki dokument, jedan jedini da je nekad neki srednejvjekovni plemić sebe nazvao Srbinom, ili da je napisao npr "MI SRBLjI".... ?
Imaš?
http://i43.tinypic.com/2iik8c3.gif
ni na jednom dokumentu ne piše " SEBRIMA" kao što ti navodiš
Boze...To nije moja istorija,ni moja a ni tvoja..Gle,stvarno me mrzi da posle svega treba opet da ti pisem isto..Imas pravo da se osecas kao Srbin,niko ti ne brani,ako te to cini srecnim i zadovoljnim..
A ovo za "roditelja mojih gospode srpske" imas vec na vise mesta,i to u sklopu ove teme..
Slava Srbinu Tvrtku koji napadase Srbiju a nikad ne zavlada njome,vec se po pravdi Bozijoj proglasi kraljem Srba i ispuni zavet svojih praoceva..
Ništa moram da se protegnem do crnogorske veze
Ljetopis Popa Dukljanina, XII vijek
Ljetopis Popa Dukljanina, poznat i kao Barski Rodoslov, je jedan od najstarijih pisanih izvora i sacuvan je u svom latinskom prevodu iz XVI-og vijeka. To je vjerovatno djelo Barskog Popa od 1172 do c. 1196.
LPD je Srbiju podijelio na dva dijela, i to ovako: "Surbiam autem quae et Transmontana dicitur, in duas divisit provinciam: unam a magna flumine Drina contra occidentalem palagam usque and montem Pini, quam et Bosnam vocavit, alteram vero ab eodem flumine Drina contra orientalem plagam usque ad Lapiam et [ad paludem Labeatidem], quam Rassam vocavit".
"Srbiju, pak, koja se zove i Zagorje, podijelio je na dvije pokrajine, od kojih se jedna od velike rijeke Drine prostire prema zapadu do planine "Pina"; nju nazva i Bosnom, a druga obuhvata prostor od recene rijeke Drine prema istoku do "Lupia"-e i Skadarskog jezera; nju nazva Raskom."
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks