ta nova godina je taman srpska kolko su i crnogorci srbi
ta nova godina je taman srpska kolko su i crnogorci srbi
Mali prilog istoriji ovog praznika (jeste da je OF-topik, ali nadam se da mi Chipur nece zamjeriti. Istorija je istorija)
Taj praznik se poceo slaviti pocetkom druge polovine XX vijeka u kafani u centru Beograda koja se zvala, a zove se i sada "Srpska kafana". Slavili su ga boemi, nacionalni romanticari i drugi antikomunisti pod nazivom Stara Nova Godina. Obicno je praznovano pod formom necijeg rodjendana, polozenog ispita i sl.
Crkva taj dan nije obiljezavala, kao sto ni Katolicka ne obiljezava Novu Godinu. N.G. nije crkveni praznik.
Krajem osamdesetih, sa jacanjem nacionalizma, cesce se koristi naziv Spka N.G. i centralna proslava je i dalje na istom mjestu. Kako je milicija prestala da pokazuje posebno interesovanje, i drugi ugostiteljski objekti ga stavljaju u svoj program.
Definitvnom pobjedom demokratije (citaj nacionalizma) devedesetih, praznik postaje opste prihvacen medju Srbima i pocinje da se slavi po kucama (i ratistima).
I na kraju (ne mogu da odredim priblizniji period) crkva (tipa Amfilohije) ga stavlja u svoj program da bi jos efikasnije plivala na nacionalistickom valu pa dobija naziv Pravoslavna N.G. Pri cemu je to izrazenije u MNE nego u SER.
Rusi, koji imaju isti problem sa kalendarom kao i Srbija, ovaj praznik slave (tj. bolje reci ne slave vec pominju) pod prvobitnim srpskim nazivom Stara Nova Godina.
Cim stignem, prilazem masu citata relevantne, vjerododstojne, naucne i druge strucne literature tipa "Praznicni jelovnik"
evo i ja da dam prilog.
nova godina je smo o]e crkveni praznik s obzirom da je to jedan od praznika koji povezuje skoro sve paganske religije sa prostora evrope pa i bliskog istoka.to što se on nastavio slavit i posle primanja hrišćanstva samo svjedoči da isto nikad do kraja nije kao čisto primljeno.
inače ako malo više potražite naćete i odakle običaj kićenja jelke.malo je više grozan i neznabožački.
Kako godj da okrenes nova godina je prvog januara i po novom i po starom kalendaru.
tačno :-).pagani su taj datum računali po kretanju nebeskih tijela a ne po kalendaru pa im je bilo svejedno ;-)
- 18. IZVOR
Srpski naučnik Miroslav Pantić: ".... под појмом "Србина" или "Грка" подразумева, разуме се, припадник православне цркве...."
Što reći, sve je Pantić rekao, tek u 19. vijeku Vuk, Sima Sarajlija, Garašanin .... počinju da smišljaju nebuloznu pričicu o srpskom rodu i porijeklu.Originally Posted by Miroslav Pantić
To je realno, isto koliko je realno da je neko katoličkog porijekla i roda. :mrgreen:
Božo Popović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(16.decembar.1901.)
Dragan Đuranović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(1906.god.)
Jovanović Filip - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(1902.god)
Lazetić Andrija - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(30.novembar.1898.god.)
Luka Stojanović - sebe smatra srbinom pravolsavne vjere
Mileva Velimirović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
Milorad Marojević - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(1894.god.)
Niko Jeremić - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(27. Novembar 1899. god.)
Radovan Radušović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(rođen na Cetinje)
Ranko Vukčević - sebe smatra srbinom pravolsavne vjere
(19. maja. 1903.)
Vuko Dragović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(16. avgust. 1900.)
U navedenim dokumentima osobe se izražavaju kao srbi po nacionalnosti i pravoslavci po religioznosti... Znači nigdje nepiše nacionalnost srbin religija srbin ili nacionalnost crnogorac religioznost srbin...
Tu se niko svojom voljom nije nacionalno iskazao. To je država upisivala.
Šta ti misliš , sam je reko da je srbin , pravoslavac ,a osim toga zna čitati ...
...Uvjerenje Pavla Kentića - učenik trećeg razreda rođen 6. janura 1906. godine na Cetinju , srbin vjeroispovjesti pravoslavne...
Nije narod razumio što je to pravoslavlje, što je to katolicizam. Njima je lakše bilo hrišćansku vjeru dijelit na srbsku i latinsku, a njine pripadnike na Srbe i Latine. Otuda je vlast morala "podučit" Crnogorce "pravijem" izrazima.
Nije bilo toga Crnogorca koji bi prista da nije Crnogorac, da ga je ko pita. Ali pristaja je da je i Srbin jer pod tijem je podrazumijeva vjeru i nije mu ni na um padalo da tijem "podpisuje" da nije Crnogorac. Vlast je vješto manipulisala pojmom Srbin i do onoga izkompleksiranoga idiota Fatića narod nije ni zna što mu čine. A, onda bijaše pokasno.
Pa to je tako išlo. Sitnim poklonima se kod Crngoraca moglo dobiti više no što iko može zamisliti. Dalje vide se i godišta uglavnom početak XX vijeka i sami kraj XIX vijeka. Tad je već i knez Nikola napisao u udžbenicima da u Crnoj Gori žive sve sami Srbi i onda redom sve ostalo. Naročito vrlo živa i prirodna ideja ujedinjenja slovenskih zemalja sve to je bilo dovoljno da postane popularno (pa i ako nijesi htio) biti Srbin. I to je sve. Srpstvo u Crnoj Gori je posljedica politike crnogorskih vladara i istorijskih promjena u "regionu". Sve je to počelo početkom XX vijeka i ozvaničeno prisilnim i prevarnim prisajedinjenjem Crne Gore Srbiji i nestalo nestankom zajedničke države. Sad treba liječiti rane od 70-to godišnje zablude.
Oćete li to da dokažete da su vam preci bili toliko glupi da su 70 godina živjeli u zabludi?
Šlagom ja bih tebe nasapuno
Onda bih nosom napisao Bruno
Kako možeš ovo dokazat , dokument ?
Ovaj period se ne broji ?Dalje vide se i godišta uglavnom početak XX vijeka i sami kraj XIX vijeka.
U kojem udžebeniku ovo piše ?Tad je već i knez Nikola napisao u udžbenicima da u Crnoj Gori žive sve sami Srbi i onda redom sve ostalo.
U gore navedenim aktima , građani su se sami izjasnili kao srbi gdje su jasno razdvojili religiju od nacionalnosti.Naročito vrlo živa i prirodna ideja ujedinjenja slovenskih zemalja sve to je bilo dovoljno da postane popularno (pa i ako nijesi htio) biti Srbin. I to je sve.
Pa slušaj ti sam vjerovatno znaš koliko je turska uticala na Bosnu i Hercegovinu ... Šta ti je Njegoš ? Jeli njegova greška što je srbin ?Srpstvo u Crnoj Gori je posljedica politike crnogorskih vladara i istorijskih promjena u "regionu"
Dokaži ovo ... Na svu sreću imamo Njemanjiće i NjegošaSve je to počelo početkom XX vijeka i ozvaničeno prisilnim i prevarnim prisajedinjenjem Crne Gore Srbiji i nestalo nestankom zajedničke države. Sad treba liječiti rane od 70-to godišnje zablude.
I na sledećem dokumentu se vidi kako je se ovaj učitelj izjasnio i vidi se da je razdvojio nacionalnost od religije
Dokumenta koja Dobojlija Bošnjo pokazuje, nijesu bila odraz slobodne volje. Dokumenta je durektor ili ne znam ko tada, neki sekretar ispisivao, po direktivi Nikolinoj da su svi Srbi.
Kako su se Crnogorci SVOJOM VOLjOM izjašnjavali, samo kliknete na moj signature i očas posla provjerite!![]()
Izvoli pismoNIKOLE KOVAČEVIĆA , KOMANDANTA :monkey:
Izvoli upsinicu ZA PRVI RAZRED GIMNATIJE NIJE OSNOVNA
Uvjerenje PAVLA KENTIĆA
#Ćipur
Ćipure , ova gore četiri dokumenta , posebon ovaj pasoš dobro pogledaj !!! Sami se ljudi izjasnili , netvrdiš valjda da su crnogorske srpske vojskovođe bile nepismene ; ?Dokumenta koja Dobojlija Bošnjo pokazuje, nijesu bila odraz slobodne volje. Dokumenta je durektor ili ne znam ko tada, neki sekretar ispisivao, po direktivi Nikolinoj da su svi Srbi.
Kako su se Crnogorci SVOJOM VOLjOM izjašnjavali, samo kliknete na moj signature i očas posla provjerite!
Samo nas nemoj lagat ko u onoj temi o Nikoli Tesli :monkey:
Isto tako ni zapadno od Drine skoro niko se nije smatrao Srbinom. Minoran broj ljudi.
Tek kad se formirala SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA 1920. OD NEKOLIKO NEZAVISNIH CRKAVA, tada su formirani Srbi. Tada su popovi pravoslavcima zapadno od Drine dali direktivu da su Srbi i da se tako izjašnjavaju.
Kao što znate Crnogorci nikada nijesu pristali na to.
Ja i Dobojlija - potomak turskih rajetina, potomak ljudi bez ikakve istorije, da smo isti narod?
Smiješno, zar ne? Pa što ja i Dobojlija imamo zajedničko????
Pravoslavlje? I još što?
Pa i sa Makedoncima to isto imam zajedničko! :smile:
Ko mi je bliži? Podgorički musliman ili Dobojlija?
Pa 100 puta mi je bliži crnogorski musliman, jer imamo isto porijeklo, mentalitet, istu istoriju ......
Tesla Petar iz Vukmanića izjasnio se kao - Hrvat
Zanimljivo među svim Hrvatima državljanima Austro-Ugarske, u gornjem dokumentu, tu je i jedan jedini koji se nije izjasnio kao Hrvat, već kao Srbin! I to pokazuje koliko su ova dokumenta validna!
Vukadinović Mile iz države Bosne, izjasnio se kao Hrvat.
Šantić Ivan i Luka, izjasnili se kao Hercegovci
U dokumentu je i Musović Božo, crnogorski državljanin, koji se prvo izjasnio kao Srbin, pa je promijenio mišljenje, prekrižio i upisao Montenegrin.
Ne no su belgijski službenici se potpisali za njega
Božo Popović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(16.decembar.1901.)
Dragan Đuranović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(1906.god.)
Jovanović Filip - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(1902.god)
Lazetić Andrija - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(30.novembar.1898.god.)
Luka Stojanović - sebe smatra srbinom pravolsavne vjere
Mileva Velimirović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
Milorad Marojević - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(1894.god.)
Niko Jeremić - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(27. Novembar 1899. god.)
Radovan Radušović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(rođen na Cetinje)
Ranko Vukčević - sebe smatra srbinom pravolsavne vjere
(19. maja. 1903.)
Vuko Dragović - sebe smatra srbinom pravoslavne vjere
(16. avgust. 1900.)
NIKOLE KOVAČEVIĆA , KOMANDANTA
ZA PRVI RAZRED GIMNATIJE NIJE OSNOVNA
PAVLA KENTIĆA
PASOŠKA ISPRAVA KRSTA ZRNOVA POPOVIĆA BRIGADIRA
SLUŽBENI LIST MIĆE LJESARA KOJI SE DEKLARIŠE KAO SRBIN I PRAVOSLAVAC
Pošto ste pogledali ispod mog signature kako su se Crnogorci SVOJEVOLjNO izjašnjavali, sad da vidimo zapadno od Drine.
Ni zapadno od Drine skoro niko se nije smatrao Srbinom. Minoran broj ljudi.
Tek kad se formirala SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA 1920. OD NEKOLIKO NEZAVISNIH CRKAVA, tada su formirani Srbi. Tada su popovi pravoslavcima zapadno od Drine dali direktivu da su Srbi i da se tako izjašnjavaju.
Kao što znate Crnogorci nikada nijesu pristali na to.
Ja i Dobojlija - potomak turskih rajetina, potomak ljudi bez ikakve istorije, da smo isti narod?
Smiješno, zar ne? Pa što ja i Dobojlija imamo zajedničko????
Pravoslavlje? I još što?
Pa i sa Makedoncima to isto imam zajedničko! :smile:
Ko mi je bliži? Podgorički musliman ili Dobojlija?
Pa 100 puta mi je bliži crnogorski musliman, jer imamo isto porijeklo, mentalitet, istu istoriju ......
Tesla Petar iz Vukmanića izjasnio se kao - Hrvat
Zanimljivo među svim Hrvatima državljanima Austro-Ugarske, u gornjem dokumentu, tu je i jedan jedini koji se nije izjasnio kao Hrvat, već kao Srbin! I to pokazuje koliko su ova dokumenta validna!
Vukadinović Mile iz države Bosne, izjasnio se kao Hrvat.
Šantić Ivan i Luka, izjasnili se kao Hercegovci
U dokumentu je i Musović Božo, crnogorski državljanin, koji se prvo izjasnio kao Srbin, pa je promijenio mišljenje, prekrižio i upisao Montenegrin.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks