Page 17 of 25 FirstFirst ... 7131415161718192021 ... LastLast
Results 401 to 425 of 617

Thread: Pojam Srbin narod je smatrao za vjerski pojam, SRBIN=PRAVOSLAVNI - izvori/dokumenta

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Ja sam prvi put čuo za srpsku novu godinu kad je Amfilohije organizovao njen doček pred crkvom pod Goricom. Do tad sam znao za crkvenu novu godinu koju niko nije slavio.
    Onda ili nijesi živio u Crnu Goru ili si bio izolovan
    Šlagom ja bih tebe nasapuno
    Onda bih nosom napisao Bruno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ta nova godina je taman srpska kolko su i crnogorci srbi

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Stara-Srpska-Pravoslavna Nova Godina

Mali prilog istoriji ovog praznika (jeste da je OF-topik, ali nadam se da mi Chipur nece zamjeriti. Istorija je istorija)

Taj praznik se poceo slaviti pocetkom druge polovine XX vijeka u kafani u centru Beograda koja se zvala, a zove se i sada "Srpska kafana". Slavili su ga boemi, nacionalni romanticari i drugi antikomunisti pod nazivom Stara Nova Godina. Obicno je praznovano pod formom necijeg rodjendana, polozenog ispita i sl.

Crkva taj dan nije obiljezavala, kao sto ni Katolicka ne obiljezava Novu Godinu. N.G. nije crkveni praznik.

Krajem osamdesetih, sa jacanjem nacionalizma, cesce se koristi naziv Spka N.G. i centralna proslava je i dalje na istom mjestu. Kako je milicija prestala da pokazuje posebno interesovanje, i drugi ugostiteljski objekti ga stavljaju u svoj program.

Definitvnom pobjedom demokratije (citaj nacionalizma) devedesetih, praznik postaje opste prihvacen medju Srbima i pocinje da se slavi po kucama (i ratistima).

I na kraju (ne mogu da odredim priblizniji period) crkva (tipa Amfilohije) ga stavlja u svoj program da bi jos efikasnije plivala na nacionalistickom valu pa dobija naziv Pravoslavna N.G. Pri cemu je to izrazenije u MNE nego u SER.

Rusi, koji imaju isti problem sa kalendarom kao i Srbija, ovaj praznik slave (tj. bolje reci ne slave vec pominju) pod prvobitnim srpskim nazivom Stara Nova Godina.

Cim stignem, prilazem masu citata relevantne, vjerododstojne, naucne i druge strucne literature tipa "Praznicni jelovnik"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by BrunoX View Post
    Onda ili nijesi živio u Crnu Goru ili si bio izolovan
    Ne živio sam u Crnoj Gori i nijesam bio izolovan. Tačno je što veli Brankoni da se taj datum ponekad pominjao ali slavljenja nije bilo. A đe si ti to živio?

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,673
    Thanked in
    1,047 Posts

evo i ja da dam prilog.
    nova godina je smo o]e crkveni praznik s obzirom da je to jedan od praznika koji povezuje skoro sve paganske religije sa prostora evrope pa i bliskog istoka.to što se on nastavio slavit i posle primanja hrišćanstva samo svjedoči da isto nikad do kraja nije kao čisto primljeno.
    inače ako malo više potražite naćete i odakle običaj kićenja jelke.malo je više grozan i neznabožački.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kako godj da okrenes nova godina je prvog januara i po novom i po starom kalendaru.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Kako godj da okrenes nova godina je prvog januara i po novom i po starom kalendaru.
    :grin::grin: Peko živa istina (doduše ne i istod dana ali na sitnicene obraćajmo pažnju)

Thanks Thanks Given 
    153
    Thanks Thanks Received 
    1,673
    Thanked in
    1,047 Posts

tačno :-).pagani su taj datum računali po kretanju nebeskih tijela a ne po kalendaru pa im je bilo svejedno ;-)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Ima ovih potvrda kolko hoćete, u tal. i latinskim izvorima SERVIANO = PRAVOSLAVAC

• 18. IZVOR

Srpski naučnik Miroslav Pantić: ".... под појмом "Србина" или "Грка" подразумева, разуме се, припадник православне цркве...."

Quote Originally Posted by Miroslav Pantić

Једна je од тих Змајевићевих расправа Дијалог између католика и Србина (Dialogo tra Cattolico e Serviano), у понеким рукописима називана и Дијалог између католика и Грка са Леванта (Dialogo tra un cattolico e un Greco di Levante), у којој се под појмом "Србина" или "Грка" подразумева, разуме се, припадник православне цркве; није ни потребно наглашавати, јер се то погађа и само по себи, како се тај "дијалог" води, на чијој су страни у њему сви разлози и чиме се он окончава. У другој се таквој Змајевићевој расправи, довршеној почетком маја 1721. и журно одасланој у Венецију, то види и из самог наслова: Огледало истине у очигледности чињеница на одбрану свештенства и власти против јеретичке српске шизме подједнако штетне и за веру и за државу (Specchio della veritа nella evidenza de fatti а difesa del sacerdozio e principato contro lo scisma eretico-serviano egualmente dannoso alla fede et alla ragion di stato). Ти списи, рађени у облику научних дисертација, имали су у ствари практичну, чак и званичну намену; ономе од њих који je назван Спис или извештај о грчко-српском обреду против монсињора Стевана Љубибратића, грчког епископа у Далмацији (Scrittura o sia relazione del rito greco-serviano contro Monsignor Steffano Gliubratich, vescovo greco in Dalmazia) намена je чак искључиво таква.

Na velikosrpskom sajtu :arrow: http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/u...i/xviii_c.html
    Što reći, sve je Pantić rekao, tek u 19. vijeku Vuk, Sima Sarajlija, Garašanin .... počinju da smišljaju nebuloznu pričicu o srpskom rodu i porijeklu.
    To je realno, isto koliko je realno da je neko katoličkog porijekla i roda. :mrgreen:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Peko zaboravih ti reći pogledaj što piše u crkvenom kalendaru za 1. (14.) septembar.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Tu se niko svojom voljom nije nacionalno iskazao. To je država upisivala.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Šta ti misliš , sam je reko da je srbin , pravoslavac ,a osim toga zna čitati ...

...Uvjerenje Pavla Kentića - učenik trećeg razreda rođen 6. janura 1906. godine na Cetinju , srbin vjeroispovjesti pravoslavne...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Nije narod razumio što je to pravoslavlje, što je to katolicizam. Njima je lakše bilo hrišćansku vjeru dijelit na srbsku i latinsku, a njine pripadnike na Srbe i Latine. Otuda je vlast morala "podučit" Crnogorce "pravijem" izrazima.
    Nije bilo toga Crnogorca koji bi prista da nije Crnogorac, da ga je ko pita. Ali pristaja je da je i Srbin jer pod tijem je podrazumijeva vjeru i nije mu ni na um padalo da tijem "podpisuje" da nije Crnogorac. Vlast je vješto manipulisala pojmom Srbin i do onoga izkompleksiranoga idiota Fatića narod nije ni zna što mu čine. A, onda bijaše pokasno.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Ćipur View Post
    Ovaj se izjasnio sam :

UPISNICA U I RAZRED GIMNAZIJE NA CETINJE

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    9
    Thanked in
    9 Posts

Quote Originally Posted by salex View Post
    Pa to je tako išlo. Sitnim poklonima se kod Crngoraca moglo dobiti više no što iko može zamisliti. Dalje vide se i godišta uglavnom početak XX vijeka i sami kraj XIX vijeka. Tad je već i knez Nikola napisao u udžbenicima da u Crnoj Gori žive sve sami Srbi i onda redom sve ostalo. Naročito vrlo živa i prirodna ideja ujedinjenja slovenskih zemalja sve to je bilo dovoljno da postane popularno (pa i ako nijesi htio) biti Srbin. I to je sve. Srpstvo u Crnoj Gori je posljedica politike crnogorskih vladara i istorijskih promjena u "regionu". Sve je to počelo početkom XX vijeka i ozvaničeno prisilnim i prevarnim prisajedinjenjem Crne Gore Srbiji i nestalo nestankom zajedničke države. Sad treba liječiti rane od 70-to godišnje zablude.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Oćete li to da dokažete da su vam preci bili toliko glupi da su 70 godina živjeli u zabludi?
    Šlagom ja bih tebe nasapuno
    Onda bih nosom napisao Bruno

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by FORMICA View Post
    Pa to je tako išlo. Sitnim poklonima se kod Crngoraca moglo dobiti više no što iko može zamisliti.
    Kako možeš ovo dokazat , dokument ?

Dalje vide se i godišta uglavnom početak XX vijeka i sami kraj XIX vijeka.
    Ovaj period se ne broji ?

Tad je već i knez Nikola napisao u udžbenicima da u Crnoj Gori žive sve sami Srbi i onda redom sve ostalo.
    U kojem udžebeniku ovo piše ?

Naročito vrlo živa i prirodna ideja ujedinjenja slovenskih zemalja sve to je bilo dovoljno da postane popularno (pa i ako nijesi htio) biti Srbin. I to je sve.
    U gore navedenim aktima , građani su se sami izjasnili kao srbi gdje su jasno razdvojili religiju od nacionalnosti.

Srpstvo u Crnoj Gori je posljedica politike crnogorskih vladara i istorijskih promjena u "regionu"
    Pa slušaj ti sam vjerovatno znaš koliko je turska uticala na Bosnu i Hercegovinu ... Šta ti je Njegoš ? Jeli njegova greška što je srbin ?
    Sve je to počelo početkom XX vijeka i ozvaničeno prisilnim i prevarnim prisajedinjenjem Crne Gore Srbiji i nestalo nestankom zajedničke države. Sad treba liječiti rane od 70-to godišnje zablude.
    Dokaži ovo ... Na svu sreću imamo Njemanjiće i Njegoša

I na sledećem dokumentu se vidi kako je se ovaj učitelj izjasnio i vidi se da je razdvojio nacionalnost od religije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Dokumenta koja Dobojlija Bošnjo pokazuje, nijesu bila odraz slobodne volje. Dokumenta je durektor ili ne znam ko tada, neki sekretar ispisivao, po direktivi Nikolinoj da su svi Srbi.

Kako su se Crnogorci SVOJOM VOLjOM izjašnjavali, samo kliknete na moj signature i očas posla provjerite!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Izvoli pismo
    NIKOLE KOVAČEVIĆA , KOMANDANTA :monkey:

Izvoli upsinicu ZA PRVI RAZRED GIMNATIJE NIJE OSNOVNA

Uvjerenje PAVLA KENTIĆA

PASOŠKA ISPRAVA KRSTA ZRNOVA POPOVIĆA BRIGADIRA
    (belgijskih vlasti iz 1929):monkey:

#Ćipur

Dokumenta koja Dobojlija Bošnjo pokazuje, nijesu bila odraz slobodne volje. Dokumenta je durektor ili ne znam ko tada, neki sekretar ispisivao, po direktivi Nikolinoj da su svi Srbi.

Kako su se Crnogorci SVOJOM VOLjOM izjašnjavali, samo kliknete na moj signature i očas posla provjerite!
    Ćipure , ova gore četiri dokumenta , posebon ovaj pasoš dobro pogledaj !!! Sami se ljudi izjasnili , netvrdiš valjda da su crnogorske srpske vojskovođe bile nepismene ; ?

Samo nas nemoj lagat ko u onoj temi o Nikoli Tesli :monkey:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Isto tako ni zapadno od Drine skoro niko se nije smatrao Srbinom. Minoran broj ljudi.
    Tek kad se formirala SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA 1920. OD NEKOLIKO NEZAVISNIH CRKAVA, tada su formirani Srbi. Tada su popovi pravoslavcima zapadno od Drine dali direktivu da su Srbi i da se tako izjašnjavaju.
    Kao što znate Crnogorci nikada nijesu pristali na to.
    Ja i Dobojlija - potomak turskih rajetina, potomak ljudi bez ikakve istorije, da smo isti narod?
    Smiješno, zar ne? Pa što ja i Dobojlija imamo zajedničko????
    Pravoslavlje? I još što?
    Pa i sa Makedoncima to isto imam zajedničko! :smile:
    Ko mi je bliži? Podgorički musliman ili Dobojlija?
    Pa 100 puta mi je bliži crnogorski musliman, jer imamo isto porijeklo, mentalitet, istu istoriju ......

Tesla Petar iz Vukmanića izjasnio se kao - Hrvat

Zanimljivo među svim Hrvatima državljanima Austro-Ugarske, u gornjem dokumentu, tu je i jedan jedini koji se nije izjasnio kao Hrvat, već kao Srbin! I to pokazuje koliko su ova dokumenta validna!

Vukadinović Mile iz države Bosne, izjasnio se kao Hrvat.

Šantić Ivan i Luka, izjasnili se kao Hercegovci
    U dokumentu je i Musović Božo, crnogorski državljanin, koji se prvo izjasnio kao Srbin, pa je promijenio mišljenje, prekrižio i upisao Montenegrin.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default Dobojliji mozak kuva od historije, ajd bolan na kahvu!

Quote Originally Posted by salex View Post
    Iz

Ćipure , ova gore četiri dokumenta , posebon ovaj pasoš dobro pogledaj !!! Sami se ljudi izjasnili , netvrdiš valjda da su crnogorske srpske vojskovođe bile nepismene ; ?

Samo nas nemoj lagat ko u onoj temi o Nikoli Tesli :monkey:
    Pasoš su ljudi sami popunjavali? :lolblue: :yipiiii:

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Pošto ste pogledali ispod mog signature kako su se Crnogorci SVOJEVOLjNO izjašnjavali, sad da vidimo zapadno od Drine.

Ni zapadno od Drine skoro niko se nije smatrao Srbinom. Minoran broj ljudi.
    Tek kad se formirala SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA 1920. OD NEKOLIKO NEZAVISNIH CRKAVA, tada su formirani Srbi. Tada su popovi pravoslavcima zapadno od Drine dali direktivu da su Srbi i da se tako izjašnjavaju.
    Kao što znate Crnogorci nikada nijesu pristali na to.
    Ja i Dobojlija - potomak turskih rajetina, potomak ljudi bez ikakve istorije, da smo isti narod?
    Smiješno, zar ne? Pa što ja i Dobojlija imamo zajedničko????
    Pravoslavlje? I još što?
    Pa i sa Makedoncima to isto imam zajedničko! :smile:
    Ko mi je bliži? Podgorički musliman ili Dobojlija?
    Pa 100 puta mi je bliži crnogorski musliman, jer imamo isto porijeklo, mentalitet, istu istoriju ......

Tesla Petar iz Vukmanića izjasnio se kao - Hrvat

Zanimljivo među svim Hrvatima državljanima Austro-Ugarske, u gornjem dokumentu, tu je i jedan jedini koji se nije izjasnio kao Hrvat, već kao Srbin! I to pokazuje koliko su ova dokumenta validna!

Vukadinović Mile iz države Bosne, izjasnio se kao Hrvat.

Šantić Ivan i Luka, izjasnili se kao Hercegovci
    U dokumentu je i Musović Božo, crnogorski državljanin, koji se prvo izjasnio kao Srbin, pa je promijenio mišljenje, prekrižio i upisao Montenegrin.

Page 17 of 25 FirstFirst ... 7131415161718192021 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)