Daj jos podjela ako je ikako moguce...
Na koji način Srbi mogu dobiti status manjiskog naroda?
Referendumom?
Nekom odlukom u parlamentu?
...
Da li bi neko i ko imao koristi od toga?
Da li bi to bilo dobro za Crnu Goru?
Daj jos podjela ako je ikako moguce...
Bijo si poziw koi se neodbija
Mi VAMA pasoshe, vi nama CRKVE I CRKVENU IMOVINU.
zadrzite popa Rista GRATIS i VOJVODE.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Drago mi je milovane sto si potvrdio ono sto sam govorio cipan cijelo vrijeme, ne ne nisi ti samo kivan na vojvode, ipak ti imas problem aka Ranko Krivokapic.
da li je to kompleks nize vrijednosti ili sto ne znam, samo mi crnogorci ne bi smo trebali da imamo od nikoga kompleks!
Mi vama i vi nama,
koji mi i koji vi?
dal u MI spadaju marko miljanov, njegos, nikola I, krsto zrnov ili oni spadaju u VI?
dal u MI spadaju danilo kish, mitrov ljubisa, matija beckovic... ili oni spadaju u VI?
ko smo MI a ko VI???
p.s. Milovane, jesu li dovoljne bile 90te da bi smo prestali da se dijelimo na MI i VI, na NASE i NJIHOVE, na DOMACE i STRANE, na IZDAJNIKE i PATRIOTE?
e moj milovane, kako nista ne nauci u tu dansku? vuk dlaku mijenja ali....crnogorski oridjinali rekao bi moj mili premijer, oko moje krmeljavo![]()
Mislio je na Marka Miljanova,Njegosa...i druge....nikad srbi da kazu da su im crnogorci braca...i svako svoje...no da su Crnogorci Srbi...i da su isti..gori ste od Engleza i sukob sa Skotima...![]()
Na loptu ne na igracha... Nego neki ljudi nijesu odje dovoljno dugo da mogu znati na shta se ovo odnosi...
#fakenews
-
Danasnje, komercijalno, Srpstvo u Crnoj Gori nije nacionalna misao koja se materijalizuje prelistavanjem Ustava, vec problem psihologije kolektivnog, u svijest vjestacki utkana ideja o drzavi - zajednici sa Srbijom, kao poslednjoj egzistencijalnoj brani. Od cega? Od demografske eksplozije Albanaca i Muslimana, od budzetskog deficita, od nedostatka brasna iz Vojvodine, od gubljenja trzista za crnogorski izvozni kapacitet... ustvari, strah od novog, zaobilazenje "nesigurnog" puta u "neizvjesno" - u posebnu drzavu. Ipak, referendum je prosao, prezivjeli smo kombinovane albansko-muslimansko-bosnjacke vojne hunte, a komercijalno Srpstvo u Crnoj Gori je, nakon soka i iznevjerenih ocekivanja o kataklizmi, uslo u fazu recesije, ciji su nagovjestaji stigli prekompozicijom SNS, a ciji cemo efekat stvarno osjetiti na nekom sledecem popisu. Nije Androv isforsirani svetosavski dogmatizam - iskren, niti je Danilovicev oportunizam - anticrnogorski u biti, vec je to uloga mucenika i boraca za stvar, koju je lijepo igrati ukoliko si profesionalni biznismen, sa drustvenim angazmanom kao hobijem i narodom koji je uvijek spreman na flert sa mitomanijom, jer je siromasan i nije mnogo svijeta vidio.
Za nerealno visok broj Srba u Crnoj Gori debelo je zasluzan i bumerang efekat jeftine marketinske kampanje DPS-a - "Mrzim Srbe", poput napadnog Kalendara, veselih dzinglova "Crna Gora - nema druge", fasistickog CKL-a ili pjesmica o otadzbini, zbog kojeg je RTCG diza iz kreveta Sloba Kovacevica, kako bi gradjanstvo ujutro moglo zapojat uz ratluk i kafu - "Crna Goro, kapljo vode". Da ne grijesim dusu, ne smijem izostavit Dani(j)ela, po zanimanju pecalbara i rent-a-Crnogorca.
Autenticna srpska stranka, NS, platila je debelu cijenu prihvatanja komunikativne racionalnosti ili umjerenosti, koja (nazalost) nije svojstvena srpskom organizmu u Crnoj Gori, jer on sija iskljucivo u agresivnoj retorici i neizostavnom recikliranju kosovskog mita.
Kako god, Crnogorci moraju imati istorijsku svijest o snaznim vezama sa Srbijom, o prijateljskoj ili bratskoj bliskosti, ali i o svojoj posebnosti, naciji, drzavi i drustvu.
-
Oštro si protiv svakog isticanja crnogorskog igentiteta, to je očigledno....
Međutim takođe si za to da Crnogorci imaju svijest o svojoj posebnosti, naciji, drzavi i drustvu. :lolblue:Kako god, Crnogorci moraju imati istorijsku svijest o snaznim vezama sa Srbijom, o prijateljskoj ili bratskoj bliskosti, ali i o svojoj posebnosti, naciji, drzavi i drustvu.
I kako to Crnogorci da postignu bez nacionalne TV, bez svojih patriotskih pjesmica i kalendara i slično???
Da se sastaju po katakombama, ili recimo po moračkim pećinama i došaptavaju jedan drugom svoje identitetske posebnosti?
:lolblue:
neka te ljudi alo , crna gora je crnogoraca! pravo je chudo shto se mala crna gora i dalje neda okolnim asimilatorima, iako je chak pola njenog stanovnishtva potpalo pod strani uticaj. to je uvijek bilo tako kroz istoriju, shta ce te to je sudbina malih naroda, da nestaju, primaju strani identitet, priklanjaju se vecem... shta cete takvi su ljudi.. ali zapamtite da ce vazda bit crne gore dok je jednog crnogorca! gospodo srbi i gospodo ********!
Da bi Crna Gora prvenstveno pripadala Crnogorcima, a onda i ostalima, bilo bi poželjno da Srbi dobiju status nacionalne manjine. Čini mi se da to provijava kroz vaše odgovore, iako nisam siguran da ih dobro tumačim.
normalno brate nego kako, nacionalna manjina i gotovo, imaju svoju drzavu ko oce nek izvoli u srbiju, a crna gora je crnogoraca, gospodo srbi i gospodo ********!
Sta po tebi definise Crnogorca? Koji su to elementi identiteta da bi za nekoga ustvrdio da je Crnogorac?
Kako to Crna Gora pripada nekima manje a nekima vise? Koje su konsekvence manjeg ili veceg pripadanja? Ako recimo CG pripada vise Crnogorcima, da li to znaci da Crnogorci treba da imaju vise prava od ostalih? Recimo, da Crnogorci [kojima se to svojstvo egzaktno utvrdi, po korijenju, nahijama, plemenima i ostalim elementima, mozda i DNK analizama i vjestacenjima iz Wisbadena] imaju po 2 glasa, a ostali kojima manje priopada Crna Gora, po jedan, a nekima mozda ni jedan... Ili, mozda ostalima odredit rezervate, pa ih drzat tu, sa posebnim tretmanom. Ako si na to mislio, onda se mora mijenjat sve od Ustava pa nadalje. Mislim da nece bit za to problema, samo treba pokrenut inicijativu za promjenu ustava, ipak je naraslo crnogorstvo od jedva 55.5 na oko 70%. Sigurna sam da ce se Crnogorci slozit da treba da im CG vise pripada.
Odgovor je jednostavan. Crnogorci su svi oni kojima je ova drzava na srcu, bez obzira na religiju (ili nedostatak iste). Svi su dobrodoshli, ka shto su bili i izvanjci u stara vremena.
A oni kojima je tudja drzava bliza od svoje (Turska, Srbija, Hrvatska, Albanija, Rusija ) neka se pishu u manjine.
Ovi shto vole CG ce se vec dogovorit shto je to shto nas cini posebnima - oko toga ocito josh postoji dijalog, nije nam ni chudo poslije vjekova ispiranja mozgova od strane crkve i inih.
Last edited by frnjok; 05-02-09 at 09:31.
Sve shto je malo za planetu zemlju je vrijedno,
da se GRCI nijesu odbranili od Persijanaca, mozda Jevropa nebi imala politike i filozofije i ustava sa kojim se uredjuju drzavne zajednice, nebi bilo Belgije, Srbije, Italijanskih gradskih republika, shvajcarskih kantona i njemachkih drzavica,Novozelandske socijalne politike, shvajcarskih referenduma, Isladskih saga o nordmenima, nebi bilo Norveshke, bile bi imperije AUSTRO-UGARSKE I RUSKE GUBERNIJE.
Planeta ZEMLJA, treba da shtiti slobodu malih naroda,
i sprechava sve IMPERIJE da ubijaju ili izbrishu indetitet malih naroda,
nije sve u hljebu i brashnu iz Vojvodine,
ZALUDU VAM BOGASTVO CIJELOG SVIJETA,
AKO VAM JE NA DUSHI, IZTREBLJENJE JEDNOG MALOG NARODA.
SA TOM RANOM NA DUSHI ZIVE NJEMCI I TURCI,
JEVREJI I JERMENI SU PREZIVJELI SHTO SU PREZIVJELI, mozda je patnja ojachala njihovu dushu, a bez njih bi ova ZELENA PLANETA BILA MNOGO SIROMASHNIJA.
U dno moje DUSHE je LJUBAV za MALE NARODE,
nikakve mrznje nema prema IMPERIJAMA, njihovo je da GLOBALIZUJU I OSVAJAJU,
nashe je da se branimo i shtitimo svoje POSEBNOSTI,
braneci sve SVOJE od svojatanja bilo koga iz CGe,
jer oni nijesu samo CRNOGORSKI, nego blago ZELENE PLANETE, koje je niklo na tlo CRNE GORE, na ljuti krsh, dje nije bilo vojvodjanskog pshenichno-kukuruznog biriceta, nego se bogu zahvaljivalo za svaki zalogaj,
praznog stomaka , ali ZDRAVOG DUHA I GLAVE PUNE MISLI O BLIZNJEME SVOME.
SAMO SLOBODA JE MOGLA SPASIT IRSKU OD BRITANIZACIJE.
SAMO SLOBODA MOZE SPASIT CRNU GORU OD BA"LJ"KANIZACIJE.
Last edited by milovan; 05-02-09 at 10:32.
IM - Old Bone
Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...
Nevjerovatno je kako mi u CG volimo da o svemu filozofiramo i izmišljamo toplu vodu...
Gospodo, pitanje da li su Srbi manjina nije pitanje za Crnogorce i druge koji s njima žive u CG? To je isključivo pitanje za same crnogorske Srbe i oni će morati crnogorsku javnost s tom svojom odlukom "šta su" upoznat. Ne zato što to Crnogorci od njih traže, jer (normalnim) Crnogorcima je to prilično nevažno. Da li su Srbi manjina ili ne,..ovđe o tome može filozofirat ko kako i koliko hoće, ali je nauka davno to pitanje regulisala.
Koliko ima naroda u CG čujem neki se pitaju...Ima ih onoliko koliko se izjasnilo da ih ima na popisu 2003. Da li je neki narod više ili manje blizak s drugim narodima? To je krajnje subjektivan osjećaj i za statistiku je potpuno nebitan. Ona samo (što je i jedino normalno) konstatuje situaciju na terenu. A na terenu se 43,16% izjasnilo da su Crnogorci, a 31,99% da su Srbi i tu je tačka. Da su Crnogorci i Srbi jedan narod zašto bi se ljudi izjasnili različito. Ili neko misli da u CG žive sve budale koji su nesposobni da se nacionalno odrede.
E sad, to se Marku može sviđat, a Janku ne, ali oba činjenice utvrđene popisom moraju poštovat! S tim drugari nema gimnastike.
Ako Srbi (obzirom da postoji nacionalna država Srba koja se zove Srbija) misle da im je Crna Gora matična država a ne žele status manjine, onda oni zapravo time demonstriraju stav da je CG (još jedna) srpska država! Obzirom da oni, (a to je dosad shvatio i Andrija Mandić) nikada više neće imati snage da predstave tu ideju kao autentični i većinski stav pravoslavnih u CG, prosto zato što je već svakome jasno da se oni koji se pišu Crnogorcima nikada neće predomislit pa se pisati Srbima, onda oni imaju grdan problem. E sad, pošto su Crnogorci ostvarili svoj san i došli do države, njima se niđe ne žuri i oni puštaju Srbe da budu zarobljenici sopstvene zamke. Za Crnogorce i druge nesrpske narode u CG sasvim je nevažno da li će neki Dojčilo ili Petrašin iz Kosanice u pljevaljskoj opštini smatrati da je CG srpska država jer je to za njihove živote potpuno nevažno. Ali onog onog momenta kada se taj Dojčilo i Petrašin počnu smatrati manjinom imaćemo novi momenat kada će CG morati da im prizna prava iz korpusa prava rezervisanih za manjine. Prosto ukoliko CG to ne bude htjela Svijet će je natjerati na to.
Dočim sve dok nijesi manjina niko na ovoj planeti ti neće dati podršku da tražiš prava rezervisana za manjine. A prava na posebne škole, pozorišta, domove kulture, proporcionalnu zastupljenost, upotrebu simbola,..su prava rezervisana za manjine i to je standard u svijetu i tekovina civilizacije. Što više Srbi budu odlagali da donesu ovu, ja razumijem za njih tešku, odluku, to će više produžavati period u kojem će biti izloženi asimilaciji.
Nema tu prostora ni za kakve filozofije. To je ljudi prosto tako. A sad zašto je to tako i kako su Srbi došli u tu situaciju i da li sve to nekog frustrira...Boga mi, tu se ne može pomoć.
Last edited by El Re; 05-02-09 at 11:15.
ORA ET LABORA
http://elre-montenegro.blogspot.com/
Auh, lijepa razgovora... mislim da je stav "Crna Gora prvenstveno Crnogorcima" "nerealno veliki broj Srba", "ko oce nek izvoli u Srbiju", sa sve analizama zasto-kako se to pobogu moglo desit da je u CG na zadnjem popisu 32% Srba - uz ipak najsladji lajt-motiv - palamudjenje nekog od redovnih polupismenih likova o "********ma" (sta god to znacilo, lishe vulgarne konotacije tesko da uspijeva bit i uvredljiva, vishe patetichna) - sve dio jedne uzasno, uzasno shovinisticke price, o ugrozenima i stranim faktorima, teorijama zavjere, zlim tlachiteljima malih naroda - gdje je jedini "uslov za opstanak i prezivljavanje onih koji nose plemenitu luch blabla" - dovesti onog drugog u podredjeni polozaj. Krajnje, krajnje kompleksashki, sve ovo, lishe El Re-ovog stava...
Just to slip the skin...
Evo malo i dodatka!
U Crnoj Gori Crnogorci nijesu većinski narod, baš kao ni Srbi.
U Crnoj Gori Crnogorci su apsolutna manjina u odnosu na druge , baš kao i SRBI.
U Crnoj Gori na referendumu( zašto je teško biti pošten i realan) pravoslavci su velikom većinom bili za NE !( između 60-65%).
Srbi i Crnogorci na osnovu popisa jesu dva naroda ali suštinski 98% Srba pripada istom narodu kao i Crnogorci.
Evo ponavljam po stoti put:
Da li su Miodrag Vlahović- Crnogorac- ambasador CG u Vašingtonu i
Miro Vlahović- Srbin- ugledni član SNS-a a sada NSD
pripadnici različitih naroda s obzirom da su ROĐENA BRAĆA OD ISTE MAJKE I OCA!
Znači imaju potpuno isti korijen!!
Jedan smatra da je Crnogorac a drugi da je Srbin i što sada...
Kakve veze ovaj Srbin ima sa Srbijom?
Zašto ovaj Crnogorac treba da je nešto posebnije od ovog Srbina?
Je li zato što se tako izjašnjava?
A , molim te što je Crna Gora?
Da li je građanska drđava?
Ako jeste, što su to bitniji Crnogorci od drugih-a znamo da su apsolutna manjina!!
Referendum ne treba previše da veličamo , bar oni koji su se izjasnili kao Crnogorci-pravoslavci!
Sada kao slučajno zaboravljamo da je doprinos Crnogoraca vlastitoj državi bio procentualno ubedljivo najmanji a u pravoslavnom narodu zabrinjavajuće mali.
I sada mi ponosni Crnogorci i naša država.
Albanci, Bošnjaci, Hrvati, Muslimani imaju mnogo, mnogo veća prava da pričaju o svojoj državi jer su za nju skoro 100% glasali.
Svi to znamo ali se stalno kao foliramo.
Po čemu konstitutivnost Crnogorcima, po čemu...
Najnezaslužniji da dobije najviše zašto?
Ako hoće neko da polemiše sa mnom molim da mi konkretno odgovori jer dosta je bilo bla, bla, bla...
Da li su Crnogorci , procentualno,neuporedivo manje zaslužni za Crnu Goru od
Albanaca
Bošnjaka
Muslimana
Hrvata
Da li bi bilo samostalne Crne Gore da se izjašnjavao samo narod koji je kroz vjekove stvarao i bez kojeg nebi ni bilo ni nas ni naše države?
Da li su simboli koji su donijeti izraz volje 75% pravoslavaca( koji su vjekovima stvarali Crnu Goru i na osnovu kojih je i Crna Gora dobila samostalnost 1878) ili su donijeti uz 100% pomoći (kao i država) manjinskih naroda, koji uzgred nemaju ama baš ništa zajedničko kroz istoriju sa tim simbolima osim patnju i uništenje!
Znači, u svom narodu, imaš manjinsku podršku za simbole a ponovo namećeš simbole koji su utemeljeni isključivo u pravoslavnom narodu i to uz pomoć drugih koji te simbole kroz svoju istoriju nikada nijesu imali!
Nemoj zaboraviti da su u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni ogromna većina tih naroda bila za samostalnost te imaju i moralno pravo da izaberu simbole koji odgovaraju toj većini.
U Crnoj Gori je ta većina dijametralno suprotna a ponovo simboli su vezani za Crnogorce-pravoslavce.
Zaključak:
Kod Hrvata- katolika svi su za iste simbole
Kod Bošnjaka-muslimana svi su za iste simbole
Kod Makedonaca-pravoslavaca svi su za iste simbole
Kod Slovenaca-katolika svi su za iste simbole
Kod Crnogoraca(Srba)- pravoslavaca većina nije za sadašnje simbole ali su oni ipak donijeti!!
( iz gore navedenog slučaja braće Vlahović plastično sam dokazao da su Crnogorci i crnogorski Srbi jedan narod)
Kada u svom narodu nemaš podršku - džaba ti sve!!
Jedino ako ne priznaješ da je rođeni brat, tvoj brat!
Libertas
Sve majke shirom svijeta radjaju bracu,
jedino u CGi,
iz iste pichke materine, iskochi dva razlichito orijentisana,
jedan zelenash, drugi bjelash,
jedan partizan, drugi chetnik,
jeda Titoist, drugi Staljinist,
jedan za Mila, drugi za Momira,
jedan za Sloba, drugi za NATO,
jedan gleda na Cetinje, a drugi na Biograd,
jedan Crnogorac, a drugi SrBin,
ajde se sad snadji majchin sine,
jedan Svetosavac, a drugi Agnostik.
IM - Old Bone
Današnjim Crnogorcima i Srbima jedina prijestonica je Cetinje!
Sve ostalo je laž!!!
Crnogorskim Srbima nije i nikada neće biti matična država Srbija.
Jedina matična država je Crna Gora i tačka.
Crnogorskim Bošnjacima, Muslimanima je jedina matična država Crna Gora.
Beograd i Sarajevo su GLUPOSTI!
Govorim ono što jeste a kako će se pisati i kao sada ( politički) gledaju to je druga stvar.
Znate li koliko Srbin iz Lješanske nahije ima veze sa Srbijom ?
Onoliko koliko i Sead iz Stare Varoši sa Sarajevom!
Libertas
-
@Cipur
U matici, onakva praksa moze izazvati samo stetu - manjine se, stvarno ili ne, smatraju ugrozenim, a posledica je neki novi konzulat - turski, srpski, albanski...
Samo da znas, humor uopste nije alhemija. Jednog dana ces stvarno uspjeti.
@getaway
Moja poenta je da je 32% Srba - reakcija na DPS politicki relativizam, koji smo toliko puta prepoznali i pretresli ovdje, na pdf.
Nacionalno osjecanje kod 2/3 Srba u Crnoj Gori je osoben pojavni oblik anksioznosti, koju su popis i izbori ogoljeli do potpune transparencije. Dozivljavam ga kao tipicnu manifestaciju crnogorskog istorijskog bica - kad god je neka "nevolja", potrebno je da nam drugi "objasni" kako da se iscupamo.
Ovakvo crnogorsko Srpstvo je incident za koji je odgovoran DPS, koji nikako ne uspijeva da racionalizuje sopstvenu nesposobnost.
Zao mi je ako si pogresno protumacio.
S druge strane, ako si razumio sta sam zelio reci, ali i dalje smatras da sam kompleksas i srbomrzac, to vec nije moj problem.
-
Last edited by Jal Cargo; 05-02-09 at 14:30.
Manjine su ugrožene zbog TV kalendara?
Manjine se osjećaju ugroženim zbog "Crna Gora kapljo vode" i plaše se Sloba Kovčevića? Kako sam shvatio Slobo Kovačević ugrožava manjine?Pjevanje pjesama o Crnoj Gori je antisrpstvo?
Ako Italijan pjeva o Italiji jel to antisrpstvo?
Ako Rumun pjeva o Rumuniji jel to antisrpstvo??
Je li?
Jal,
imaš jedan mali svetosavski aparat u podsvijesti, jednu malu Amfi-Bećkovićevu mašinicu koja ti daje uputstva kako da srpstvo braniš.
No nije to ništa strašno, nijesi sigurno jedini, 97% stanovnika Crne Gore ima ugravirane u lobanju Amfilohije pričice.
There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)
Bookmarks