Page 107 of 321 FirstFirst ... 75797103104105106107108109110111117157207 ... LastLast
Results 2,651 to 2,675 of 8018

Thread: Iz raznih novina

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default I budalesanja se mogu smatrati za mudrosti

Kultura

KULTURNI POJAVNIK

P R E V O D U N I Š T A

Možda je mislio da će ga Rusi čitati. Ne znaju ni Rusi šta će sa njim. Kad se to prevede na jedan racionalan jezik, nema tu više onoga sa čime se mi zanosimo. S čim nebesamo. S čim bogujemo i zvjezdamo. S čim otkrivamo velike tajne i dubine. Misleći da to niko nema nego mi. I niko u to da se ne razumije nego mi. Zato i stradamo u opštem nerazumijevanju. Misleći da smo neko i nešto.
    Neće nas više Gorski vijenac uvoditi u misterije čiju tajnu postići ne možemo. Neće nam se više praviti važan. Pogibosmo od njegove važnosti. Skinućemo ga s glave, i baciti pod noge. Pa neka je najljepši vijenac na svijetu. Vijenac od neuvenljivog cvijeta. On je uzrok cijelog našeg stradanja. Kojim više nemamo kad da se bavimo.
    Sve je to tako što je pisan na nekom jeziku koji niko ne razumije i koji stvarno ne postoji. Evo, je li to srpski? Nije! Je li crnogorski? Nije! Je li ruski? Nijesmo sigurni! Je li staroslovenski? Ne znamo. Sve što tamo piše, više je misterija, slutnja, nego nešto konkretno. Više priča, umovanje do bezulja, i sveumlja obezumljujućeg, nego riječ kojom se nešto rješava. Protivrječnijeg, konfuznijeg, mračnijeg vladike nema od vladike Danila. Nikad nije izlazio iz svog nebozemnog lavirinta. On je unio toliko čuda u Crnu Goru i Crnogorce, da nam je već hitno potrebna moderna inkvizicija i medicina da to iz nas istjeraju. Svijet je za njega pakao, a ljudi pakleni duhovi. Ne možemo u humanistički svijet s takvim svjetonazorima. To nam je saopšteno za okruglim stolom. U institutu za međunarodnu saradnju i evroatlantske integracije. Dobro smo mi i ostali u pameti s takvim vladikom. Kazali su nam to na srpskom, izvinjavajući se, jer nam ne mogu kazati na crnogorskom, koji nije upisan u postojeće jezike.
    Napustiće nas Vladika, iako on ne bi po cijenu života. Nego bi da nam vladikuje i s onoga svijeta. Jednom će i on da sazna gdje je, a gdje smo mi. Mora da zna da je zabetoniran u grobu i da mu nema više nikakvog služenja. Posebno ne na pogrešnoj strani.
    Kad ga prevedemo na naš crnogorski, svako će znati šta tu piše. A ako nam ne bude jasan ni na crnogorskom, prevešćemo ga na na turski. Da ga Turci već jednom uzmu pod svoje. Da i njima nešto plati. Zna on šta. A ni oni nijesu zaboravili. A mi ćemo ga čitati kao stranog pisca. Drukčije ga se ne možemo osloboditi. I vratiti mu milo za drago. Pa neka precrkne od jada. Neće mu biti prvi put.
    Evo neka pogleda šta smo mu sve uradili. A tek smo počeli. Ne može više ni svoj grob poznati, a ni svoj narod. Kad može bez svog groba može i bez svog naroda. Moći će iako neće moći. Jer ga više njegovi Crnogorci neće. Neka se muči ko sirak tužni bez ikoga svoga. To je bar naučio. Sam je sebi svoj život prorokovao.
    Radio je s nama šta je htio evo 161 godinu. Nemajući od njega nikakve odbrane. Tako nam se više nešto ne smije desiti. U modernom svijetu srcu su propisana pravila ponašanja. Što ne prođe kroz tu proceduru, ne može da uđe unutra. Nema više slobodnog ulaženja unutra. Ni slobodnog srca. Pa neka je Njegoš. Što je ulazio i ulazio. Ne vidi da ovo više nije njegova kuća. Pa i sve da jeste, ne može više slobodno da ulazi. Kao što je ulazio. Sad mora da kuca i da kleči i da piše molbe, ako bude trebalo. Što nije ni Turcima činio. A ni kucanje ni molbe mu više neće pomoći, ako tako sračunamo. Neka kuca i neka se moli negdje drugo.
    Neka Njegoš njegošuje i srbuje Rusima. Zamislio je da pripada nekom velikom narodu. Ne ni narodu, nego univerzumu. Eto mu tamo neka osniva Dušanovo carstvo i podiže lavre Nemanjića. Nemanjića i Grbljanovića, koje su ovdje već dobro potkopane i opsadirane. Nema njemu slobode bez neba. Možda će te nemoguće projekte tamo neko prihvatiti. I na zemlji se on bolje razumijevao u nebeske nego u zemeljske poslove. Zato smo došli do ovoga.
    Mrak si nam na oči, Njegoše, i moramo te prevesti u ništa. Drukčije nas nećeš ostaviti. Tako govore novi Crnogorci!

http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&rubrika...&clanak=166161

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Lightbulb "Bog vas je kaznio da morate da glasate lopove, da vam ne bi četnici došli na vlast"!

"Bog vas je kaznio da morate da glasate lopove, da vam ne bi četnici došli na vlast", Marko Vešović, pisac, živi u Sarajevu

Piše: Milka Tadić Mijović

Zamislite zemlju u kojoj dekani i umjetnici služe da bi prikrili kriminalna djela vladajućih krugova. Zemlju u čijem parlamentu sjedi direktor zatvora i zamislite zatvor koji odlučuje o broju mandata vječno vladajuće partije. Zamislite javni servis koji uredno ovjerava da je ta čudesna zemlja primjer u Evropi. I Evropu koja na mnogo toga žmuri

Zamislite zemlju u kojoj je moguće da uglednog univerzitetskog profesora, dugogodišnjeg člana borda jedne banke, predsjednika Agencije za promociju investicija, pretresaju policajci u inostranstvu zbog sumnje da je krao lične predmete kolegama na poslovnoj žurci.
    Zamislite da taj čovjek drži lekciju o preduzetničkoj ekonomiji studentima na univerzitetu čiji je vlasnik premijer, da vodi agenciju čijim bordom predsjedava premijer. Da je na čelu više ekonomskih instituta i nevladinih organizacija koje obavljaju poslove od najvećeg povjerenja za državu. Da lanac sa njim povezanih firmi i mreža prijatelja rukovodi velikim privatizacijama i poslovima na tržištu hartija od vrijednosti. Da istovremeno posjeduje insajderske informacije i trguje akcijama. Zamislite da je čovjek u mutnim tranzicionim igrama okrenuo milione, a sumnja se da poteže za tuđim mobilnim i naočarima...
    Zamislite pravosuđe u čijem Vrhovnom sudu nestane više stotina hiljada eura u transakcijama za koje je nadležan predsjednik Suda. Zamislite zemlju u kojoj za to terete samo niže službenike. Zamislite da predsjednik Vrhovnog suda utiče na nezavisnu istragu, da tokom procesa traži promjenu vještaka, vrši pritisak na sudije, da stan prodaje osumnjičenom za pranje novca. Da mediji sve to objave. I nikom ništa.

Zamislite zemlju koja kriminalce drži na slobodi, u kojoj je političkim procesima sude ljudi sumnjičeni da noću uhode parove po predgrađima.
    Zamislite zemlju u kojoj lica sa Interpolovih potjernica učestvuju na tenderima za prodaju državnih preduzeća. Zamislite da osobe sa međunarodnih potjernica pobjeđuju na tenderima. Da uz prisustvo predsjednika i potpredsjednika vladajuće partije, prvih glava zemlje, prezentiraju investicione projekte od više stotina miliona. Da im se ustupaju najbolje parcele uz obalu. Zamislite da te osobe kupuju medije, finansiraju novinare i urednike...
    Zamislite zemlju koja je oaza za biznis nekadašnjeg ratnog ministra policije susjedne države čijem se vrhovnom komandantu sudi zbog genocida. Zamislite jednu policiju koja nije rasvijetlila brojna ubistva, koja podstiče napade na svjedoka ratnih zločina.

Zamislite zemlju koja stratešku fabriku, od koje zavisi polovina cjelokupne proizvodnje, prodaje of-šor firmi čija je vlasnička struktura tajna. Zamislite da iza te firme formalno stoji čovjek protiv koga se na Zapadu vodi više sudskih procesa zbog prevara. Zamislite, kako tog čovjeka i druge skrivene vlasnike čitava država finansira plaćajući za njih struju. Zamislite da u prvoj godini novi vlasnici ukalkulišu oko stotinu miliona profita, da ništa ne ulaže u tehnologiju i zaštitu životne sredine. Zamislite da odu, čim naiđu prve nevolje i profit padne, a ostave dugove, zatrovanu zemlju, ljude na ulici. I još tuže državu.

Zamislite zemlju u kojoj vladarska familija ima banku, koju vode ljudi koji nemaju veze sa bankarstvom – brat, kum, nacionalna umjetnica, ambasador... Zamislite da banka za kratko naraste tridesetak puta, da u neobuzdanom rastu podijeli mnogo novca bez pokrića, da ugrozi finansijski sistem države, da Centralna banka dugo ćuti, da niko ne odgovara. Zamislite zemlju u kojoj premijer, vlasnik banke, trči po svijetu i traži investitore koji će je spasiti, a za uzvrat nudi najljepše plaže na Jadranu...
    Zamislite zemlju u kojoj dekani i umjetnici služe da bi prikrili kriminalna djela vladajućih krugova. Zemlju u čijem parlamentu sjedi direktor zatvora i zamislite zatvor koji odlučuje o broju mandata vječno vladajuće partije. Zamislite javni servis koji uredno ovjerava da je ta čudesna zemlja primjer u Evropi. I Evropu koja na mnogo toga žmuri.
    Zamislite jednu opoziciju koja se bavi lanjskim snjegovima, koja umjesto za sebe igra za vlast.

Zamislite jedan narod koji sve to podnosi i istrajno dvadeset godina bira isto.
    Na kraju, kao Milan Grol u jednom tekstu o Srbiji s početka dvadesetog vijeka, zamislite da ta zemlja stvarno postoji. Da sve ovo nije san.

(Monitor)

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Ja bih zabranio ucheshce na TANDARU-MANDARU,
    ako nije na potjernici INTERPOLA,
    kao pravno ili fizichko lice,
    jer bi nam ti POSHTENI, narushili HOMOGENU VLAST,
    ZAKONODAVNU, SUDSKU I IZVRSHNU.

Ada chush,
    pade Bush.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Kad gledam i citam kako Hrvati vole *lijepu njihovu* , a sa kolko prepotencije Srbi ne vjeruju da nisu najbolji u svemu, kako su *ushuskani* pod Alpime Slovenci...ponosni na svoje uspjehe Albanci.....SVI SEM NAS....Montenegro bas ne valja dotle da ga je tesko i zamislit, je li tako gospodjo Milka?
    Nidje nista ne valja, sve promasaj do promasaja...a mi okruzeni uspjesnim zemljama na ovome Balkanu, koje nam mogu bit uzor po svemu, jer smo tako losi da se ni zamislit nemozemo....NECE BAS TO BIT JEDINA ISTINA, TO KAKO MNE MILKA VIDI!
    Last edited by Old Bone; 30-11-08 at 02:42.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Podji na forum B92 pa ces vidjet kako Srbi ne vjeruju da nisu najbolji u svemu Vazda je bilo neuspjesnih pojedinaca koji su svoje zivotne promasaje kompenzovali kvazipatriotizmom.
    She is only here to annoy herself!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Cool

Je li Milka napisala neshto shto nije istina?
    Sin:

- "Tata, tata, jel istina da internet zaglupljuje?"

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Thanks Thanks Given 
    691
    Thanks Thanks Received 
    1,201
    Thanked in
    475 Posts

Quote Originally Posted by Old Bone View Post
    Kad gledam i citam kako Hrvati vole *lijepu njihovu* , a sa kolko prepotencije Srbi ne vjeruju da nisu najbolji u svemu, kako su *ushuskani* pod Alpime Slovenci...ponosni na svoje uspjehe Albanci.....SVI SEM NAS....Montenegro bas ne valja dotle da ga je tesko i zamislit, je li tako gospodjo Milka?
    Nidje nista ne valja, sve promasaj do promasaja...a mi okruzeni uspjesnim zemljama na ovome Balkanu, koje nam mogu bit uzor po svemu, jer smo tako losi da se ni zamislit nemozemo....NECE BAS TO BIT JEDINA ISTINA, TO KAKO MNE MILKA VIDI!
    Gospodine Bone,
    Ko ove stvari ne vidi ovakvim u Crnoj Gori,zasigurno ga treba smjestit u dusevnu bolnicu i oduzeti mu pravo glasa dozivotno-u ime razvitka buducih narastaja
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Okle nam tolika bolnica

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

U CG ti je tako. Ko je uz vlast sve mu je rozo i ljubičasto, a ko je protiv - crno da crnje bit ne može. Što se mene tiče ove pomenute bolnice su i za jedne i za druge. U pravu si, niti u jednu državu okolo nije nešto bolje no u CG (ako nije i gore), ali naši protivnici vlasti misle da ako su protivu vlasti moraju bit i protivu Crne Gore! Ne daj bože da izlježe što pozitivno o Crnoj Gori u te njine crne novine. Samo siju defetizam i beznađe čime zdušno podpomažu iste te protivu kojijeh se navodno bore... NSX ima pravo.. Cijela CG je jedna velika.. bolnica.. A, medicine niđe..

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by DesertFox View Post
    ali naši protivnici vlasti misle da ako su protivu vlasti moraju bit i protivu Crne Gore!
    Hoces da kazes da podrzavaoci vlasti misle da ako su protivnici vlasti protivu vlasti moraju bit i protivu Crne Gore

Stara miloseviceva retorika pogotovo neposredno prije 5. oktobra, nisu oni protiv mene nego protiv Srbije

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Default A evo je i Milka .....

Na poslu odlučna, kući opuštena

O KARIJERI, KUĆI, PRIJATELJIMA, LJUBAVI: MILKA TADIĆ-MIJOVIĆ, NOVINARKA

Novinarstvo je za Milku Tadić-Mijović, koja je Fakultet političkih nauka završila u Beogradu 1984, prije svega, težak i stresan posao – rokovi, provjera činjenica i odgovornost. Ujedno, izuzetno uzbudljiva profesija, naročito, kako kaže, u našim vremenima. Nervoza, dok se čeka informacija, traži tema, sklapaju elementi neke komplikovane priče, te kako ističe, sumnja u sve postojeće...
    - Ovaj posao slikovito otkriva prirodu društva. U zatvorenim sistemima većina medija služi da bi se uljepšala slika vlasti, da bi sakrili probleme, mutne poslove, da bi se ojačali monopoli i korupcija, širio optimizam. Bojim se da u Crnoj Gori dominiraju baš takvi mediji. Pogledajte samo udarne dnevnike naših televizija. Ili, sa druge strane sudske procese protiv medija i novinara koji nijesu naklonjeni vrhovima. Pogledajte šta smo sve pregrmjeli, u koliko smo samo država živjeli, kakve smo ratove i zločine vidjeli. A opet, u tom ništavilu, bilo je nevjerovatno hrabrih ljudi, kao što je recimo Slobodan Pejović, bilo je i velikih pobjeda. O svemu je trebalo svjedočiti hladne glave.
    Vidite samo danas kako se trese čitav jedan sistem, kako ekonomska kriza prijeti da sruši velike sile, privredne siteme i banke koje su obilježile naše vrijeme, kao što su “Citi banka”, “Ford”, “Dženeral motors”. Ako hoćete sve to da pratite, da pišete, morate posmatrati cjelokupnu sliku, izaći iz ove naše provincije – govori Milka za „Dom“ o svom doživljaju posla kojim se bavi gotovo cijeli život.

• Kada sumirate Vaš dosadašnji rad, da li možete reći je li vrijedjelo i čime ste naročito (ne)zadovoljni?
    - Vrijedjelo je. Samo ne znam da li bih opet bila u ovom poslu. Da mogu da se vratim i biram, mislim da bih studirala prirodne nauke, nešto egzaktno, neko računanje u kome nema zabune, arhitekturu, tehnologiju, hemiju. Ne bih voljela da se moja ćerka i ćerke moje sestre bave ovim poslom.

• Da li žalite za nečim što u okviru posla nijeste uradili?
    - Za mnogim se stvarima žali, naročito kad ste mladi, kada vjerujete da svijet možete promijeniti. Recimo, čudim se čudu da sam radila sa ljudima koji su danas stub državne propagande. Ali, kada uđete u ozbiljne godine onda shvatite da su procesi tako snažni, da samo rijetke akcije mijenjaju stvari, ali da ste ipak dužni da slažete činjenice, da otkrivate, da registrujete sve poslove loše za društvo. Važno je biti svjestan (ne)moći, ograničenja. Kada u tu fazu dođete, onda više nema za čim da žalite.

• Koji je Vaš najdraži novinarski posao koji ste uradili i zašto?
    Osnivanje, a potom održavanje Monitora. Od početka sam dio ekipe. Monitor je, uz Liberalni savez, nekadašnju SDP i neke druge manje partije, nevladine organizacije i pojedince spasio obraz Crnoj Gori u mračnim devedesetim.
    U ovim posljednjim godinama posebno su mi dragi tekstovi o Tari.

• Koji Vam je posao bio najteži i zašto?
    Možda, pokrivanje nekih privatizacionih poslova, posebno onih vezanih za Kombinat aluminijuma. Mnogo je informacija skriveno, samo su se nazirale stvari. Bojim se da se obistinilo strahovanje da smo dobili lošeg partnera koji ne samo što nije uspio da unaprijedi našu stratešku fabriku, već je ubrzao njenu propast.

• Kako izgleda Vaš radni dan?
    - U posljednjih nekoliko mjeseci manje pišem, više se bavim organizacionim pitanjima, prije svega finansijama i projektima vezanim za međunarodnu zajednicu. To zahtijeva drugačiju organizaciju od one kada sam samo radila na tekstovima. Sada je radno vrijeme uobičajeno, imam puno sastanaka.

• Kako koristite slobodno vrijeme?
    - Nekako glupo prokockam to vrijeme, ne umijem dobro da se organizujem. Najviše vremena propadne u dosadnim kućnim poslovima. Ljeti je drugačije, puno sam na moru i plivam. Zimi čitam i manje se krećem. Željela bih da se bavim nekom fizičkom aktivnošću, ali ne volim da idem po teretanama. Nešto moram smisliti.

• Da li uspijevate da uskladite poslovne obaveze i porodični, privatni život?
    - Uspijevam, čini mi se, mada nikad nema dovoljno vremena za porodicu i prijatelje. Pored moje ćerke i supruga, meni su jako važne moje sestrične, druženje sa majkom, bratom, njegovom djecom i naravno prijatelji, od kojih su neki nepodnošljivo daleko. Kada hoćete sve da upakujute, a usput i da pročitate neku knjigu, onda nije baš lako uskladiti stvari.

• Da li sami kuvate i spremate kuću i da li Vam neko pomaže?
    - Obožavam da kuvam, ali ne baš svakog dana. Kuvam uvijek vikendom, ali i preko nedjelje, uveče. U mladosti sam, u nekim dalekim zemljama preživljavala tako što sam radila po restoranima i učila da kuvam. Obično pravim paste, supe, pirinač, morske stvari. Koristim dosta povrća i maslinovog ulja. Gotovo nikada ne spremam kolače, tu se ne snalazim najbolje. Preko nedjelje imam pomoć, i veoma sam zbog toga zahvalna.

• Koliko Vam je bitna podrška supruga u donošenju odluka?
    - Gotovo da on o svemu što je bitno, a tiče se našeg zajedničkog života, odlučuje. Nemam više snage da se borim. Rijetko kad dođe do konsenzusa. Ali, sa njim ne pričam o poslu. Tu sam potpuno samostalna.

• Šta za vas znači ljubav prema muškarcu?
    Mnogo znači, ali mislim da su i druge ljubavi važne, posebno prema djeci, roditeljima, braći i sestrama, prijateljima.

• Koliko je materinstvo uticalo na Vas, da li Vas je promijenilo kao ženu i koliko, da li je uticalo možda i na promjenu nekih Vaših životnih stavova?
    To je najvažnije što mi se desilo. Promijenilo me je. Sve je na jednoj strani, a djeca su na drugoj. I to ne samo moja ćerka, već i djeca moje sestre, koja više nije sa nama. Sada samo mislim da je važno da sam u dobroj kondiciji, da bih ih izvela na put. Neobično je kada gledate djecu kako rastu, kako se mijenjaju. Jelena, najstarija od tri djevojčice, sada je u gimnaziji, u pubertetu, zanimaju je sasvim druge stvari nego samo prije koju godinu, kada je još bila dijete. Jovana je u sedmom razredu, u stalnoj je revoluciji, uvijek se buni i traži neku pravdu. A najmlađa je moja Asja, još nema osam godina, a začudi me ozbiljnim komentarima. Nekada sam samo mislila kako da negdje odlutam, da se zabavim, vidim neku zanimljivu zemlju, a sada mi je najljepše kada sam sa njima.

• Šta je Vaš cilj kada je riječ o vaspitanju?
    Da postanu ozbiljni ljudi, osjetljivi za druge, da razumiju i poštuju drugačije, da tolerišu razlike i da se bore za prirodu, koju ova naša generacija tako bezdušno uništava.

• Da li imate “loših” dana i kako se izborite sa takvim trenucima?
    Imam, ne samo loše dane, nego periode depresije, obično zimi, kada su jaki vjetrovi i kiše. Tada su spas teški rad i prijatelji.

• Koja su najveća životna iskušenja kroz koja ste prošli i koliko ste uspjeli da se izborite sa njima?
    Najveće iskušenje je gubitak najbližih. Život više nije isti, negdje se zagubi smisao...

Lj.GRBOVIĆ

http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=288618

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
    Gospodine Bone,
    Ko ove stvari ne vidi ovakvim u Crnoj Gori,zasigurno ga treba smjestit u dusevnu bolnicu i oduzeti mu pravo glasa dozivotno-u ime razvitka buducih narastaja
    Gospodine i blizi *zemljace* Bjelopavlicki,
    Imam i ja oci i znam ja skoro pa koliko i ti o okruzenju (o konkretnim, porodicnim i licnim okolnostima pojedinaca-NIKO NE ZNA KOLIKO TI, OSIM *ANB*!)-ali nije to JEDINA ISTINA! Istina je uvjek u koloru, uvjek u kretanju...omedjena okolnostima i vazecim kriterijumima....NIKAD *OKAMENJENA*. Malo licnih prisjecanja koji me nagone na ovaj stav:branio sam desetak ubica, od kojih su dvojica bili masovne ubice/cetvorostruku ubica i pljackas postara,a drugi je bio *fantom iz Nish ekspresa/, koji su bili osudjeni na maksimalne vremenske kazne, posle harange na jugoslovenskom nivou. I TO NAJGORI NAJBOLJE NEKAKO PRODJEOSE U ZIVOTU! Prodje vrijeme i oni su izdrzali kazne od 12 i 15 godina, ozenili se i dobili porod i eno ih u Beogradu Bozilovic UGLEDAN biznismen (*postar*) a Simic(*fantom*) u Krusevcu ista prica...vlasnik farme krava...prebogat i cijenjen. Zasto ovo pricam:ZATO STO SVAKO DOBA, SVAKO VRIJEME NOSI USLOVLJENOSTI,KAD NENORMALNO NEKAKO POSTANE *NORMANLNO*, PA TAKO I OVO SADASNJE NASE ...TRANZICIONO. Pomenuti ubice su to chudo radili oko 1990 i rekoh u zavrsnoj rijeci otprilike: * u zemlji u kojoj je Arkan narodni poslanik(bio je tada bas to) u toj zemlji su studenti prava ubice postara*....*oni su produkt naseg vremena i nase IZMIJENJENE SVIJESTI I POREMECENIH KRITERIJUMA*,rekoh tada a to vazi i za nas danas!. To je kod suda i proslo kao validno i uslo u obrazlozenje presuda.....pa nisu bili streljani, a mogli su...nisu cak dobili ni maksimalne kazne.PORUKA: "zivi nestaju, mrtvi ustaju u tranzicionim vremenima"..otprilike tako..ali, sve ce se ovo pripovijedat, ucit u knjigama (neka toga budu svi svjesni!)...ali uvjek bit svestan i da je sve ovo jedno veliko visedecenijsko VANREDNO STANJE I ZATO SE I ZOVE TRANZICIJA!!!)

Da pojasnim gornju tvrdnju:! Prave se drzavne institucije, treba ishkolovat nove kadrove, moramo zrtvovat mnogo starih dobrih navika da bi dobili nove, koje su po mnogo cemu gore ALI PO MNOGO CEMU I REALNIJE I BOLJE...TAKVE SU KAKVE SU-MORAMO IH USVAJAT JER SMO KONACNO OPREDIJELJENI DEA BUDEMO EVROPA I TO CE LAGANO IC.... u okruzenju pa i kod nas.
    Da su promene neophodne-I VRAPCI ZNAJU! Da je BAS SAD vrijeme za povezivanje borbe protiv ekonomske krize i borbe protiv negativnosti to ocekujem da ce neko da vidi od onih koji odlucuju.
    Ovaj pritisa od EU i USA sam ocekivao, i on je u toku...I TO ZESTOK PRITISAK! Evo su sad stranci usli u polemike sa ministrima i na TV ...a to je njima nalozeno iz centralaE, NIJE NI MALO UOBICAJENO DA SE AMBASADORI NADGORNJAVAJU SA MINISTRIMA ZEMLJE DOMACINA NA TV!!! I to je zapravo jedna od vidova vrlo pojacanih znakova i propagande obaveznosti promjena koje stizu iz EU....a takvih diskusija do sada nije bivalo! ALI JA IPAK PODRZAVAM MINISTARKU, JER MI OD NJENOG USPJEHA ZAVISI LICNI I PORODICNI USPJEH..JER JE OVAJ I OVAKAV MNE MOJ I DRUGOGA NEMAM I SAMO SE OVDJE OSJECAM KOD KUCE, PA KAKO MI JE DA MI JE...A MI SVAKAKO ZNAMO KAKVI SMO, I TO ODLICNO...A MINISTARKA ZNA BOLJE OD SVIH NAS ZAJEDNO, JER JE NAJINFORMISANIJA.

Ja nikoga ne ucim patriotizmu, jer on zna da bude u *utochiste hulja*, ali jedan umjeren patriotizam, kritican, bez shovinizma EVROPSKA JE KATEGORIJA PAR EXELANCE..... Kome njegova drzava ne valja-bice svugdje stranac u Evropi!
    A kad isti Maurer, koji je debatovao danas dodaje:
    http://www.vijesti.cg.yu/index.php?id=288634
    "..nemate vi kapaciteta da povucete pare evropske.." a posto se taj nedostatak narocito istice bas u vrijeme kad je finansijska kriza, A ZAISTA SE TO PRVI PUT ISTICE, moram da zakljucim da su ipak svi k**ve na svoj nacin. NE BI SMJELA POLITICKA KORIST IZ PREKOMJERNE KRITIKE ZAMAGLITI STETU PO DRZAVU!

A poenta je da nije ni tacno da je SVE TAKO LOSE, a narocito nije tacno DA SMO MI IMALO GORI OD SUSJEDA..... SVE SE OVO UCI PO KNJIGAMA MAKRO EKONOMIJE...SVE JE OVO VEC VIDJENO I SVE SE DJESAVA SE PO OBRASCIMA IZ KNJIGA I NEMOZE DRUGACIJE. Ova vlast nesumnjivo ima veoma veliki broj stanovnika interesno povezanih i koji napreduju i to je jasno je svakom iole objektivnom. KOTORSKI IZBORI SU JOS JEEDAN U NIZU DOKAZA....JER JE FAKTICNI KOALICIONI UCINAK, SA SDP OKO 57% VALJDA....masa je to! A kvalitet vlasti gleda se u tome koliko procenata stanovnika napreduje, pored ostalog..napreduje, pa koliko toliko.....lagano ali stalno je i najbolje.MOZDA JE TO I NAJJACHI KRITERIJUM, A OVDJE JE TO OKO POLOVINE!
    I istu pricu moram ponavljati, jer je bez I ovog ugla gledanja svaka kritika jednostrana i neproduktivna, dakle politikantska.
    Dakle kritikujmo sa rjesenjima, kritikujmo uporno, ali sa mjerom...pridruzimo se evropskom nacinu kritike t.j. UPORNO, SA ARGUMENTIMA, BEZ MRZNJE I STRASTI, *NA LOPTU*...I STO JE NAJVAZNIJE-SA RJESENJIMA I REALNOM POLITICKOM ALTERNATIVOM!!! (ja sam licno vrlo razocaran sa PZP...neki su ovdje to bolje ocjenili nego ja i zao mi je zbog toga, recimo). A uvjek imati u glavi da je jedina zaista korisna evolucija drustva ona koja daje progres, ali sa minimalnom kolateralnom stetom! ..Dakle evolucija na nacin sto se vuce PRAVI POTEZ I NAJBOLJE VRIJEME..a dodatno obazriv u vrijeme kad se sve ionako klima od svjetske krize....AKO BI NEKO SAD GASIO KAP, KOJI IZDRZAVA POLA MNE-NEMAM STO DALJE DA DISKUTUJEM SA NJIM....IAKO KAP BOBA NE VALJA NA DUGE TURE, ALI SAD NIJE VRIJEMA ZA RADIKALNE POTEZE JER JE LANAC POSLJEDICA NEIZDRZIV PO DRZAVU....to je samo primjer za sve sto sam pokusao da kazem.

I SAMO SUKOB RAZLICITOSTI DAJE MOGUCNOST NEKOM EKLEKTICKOM UMU DA IZVUCE NESTO KORISNO SA OVOG FORUMA, JER OVDJE PISU ILI UGLAVNOM ONI KOJI SU EKONOMSKI NEZAVISNI, pa bilo da su u inostranstvu, bilo da su *slobodni umjetnici*, ali uglavnom mislim da se nelazenjem *zajednickog imenitelja* u misljenjima sa ovog foruma moze formirat VRLO validan stav po svakoj od tema koje su razglabane vise od mjesec dana. PA ZATO I PISEM!

I budi ubijedjan da tebe vrlo, vrlo uvazavam!
    Pozdrav,

PS

Na koju godje stranu svijeta da se okrenem sa lakocom *zamisljam* po par zemalja kao mi, ILI GORIH DOSTA.....toliko o mashti.
    Last edited by Old Bone; 01-12-08 at 10:50.
    "Svoj posa i svi na radne zadatke...i vrijeme je posle par stotina godina da pocnemo sa malo rada"

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Kako su mogli biti strijeljani, zar je bila moguca (sudska) smrtna kazna devedesetih?!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    2
    Thanked in
    2 Posts

Default Malo na igraca

Znam da nije lijepo ic "na igraca" ali je Milka sa ovim tekstom stvarno zasluzila malo krljaze...

Pri$etih se malo onih vremena sa pocetka 90-tih, kad sam cita Monitor od korica do korica pa tako i listu saradnika, uredjivacki odbor ili kako li se vec zvase... Tu sam prvi put vidio to ime: Milka Tadic-Mijovic...Pisalo je po sjecanju dopisnik iz Londona... a zasto mi je to ime bilo zanimljivo jos tad? Vrlo rijetko se u ono ratno vrijeme moga nac neki clanak od tog dopisnika... Sjecam se sjajnih tekstova jednog Miodraga Vlahovica, Spadijera, Cerovica, Sretena Perovica, pa i osnivaca Perovica itd itd ali od Milke se za ono zlo vrijeme tesko nesto imalo procitat. Kad je muka, dje si Luka!!... Zapamtio sam tad to ime... Fast forward 10 godina kasnije... od onih prvoboraca sa Monitora malo je ko bio preteka, nije im bilo ni cudo, kad gle, odjednom eto Milke "niotkuda", takve strasti protiv MNE nije bilo ni u Pobjedu ranih 90-tih!!!

Kakva propaganda!!! (bijela - naravno, sto rece Bone biraju se iskljucivo one najgore cinjenice, izvucene iz bilo kakvog konteksta), usudicu se rec ista radionica ocito kao i jos jednog "prvoborca" iz devedesetih kog je tad vise interesovala karijera u cuvenoj agenciji za privatizaciju (preko koje veze (ocemo li pomenut "k" rijec sad ;-) je tamo dobio prvi posa sa diplomom sa elektrotehnickog fakulteta to bih stvarno volio da cujem - naravno govorimo o "Medu"...

Kad bih od nje cuo bar i jedan konstruktivan prijedlog kao popravit stanje o kome pise pa da se pomisli da je zena dobronamjerna ali ovo polako pocinje da poprima oblike prave propagandne histerije. Sto cini Perovic? Monitor vise skoro da ne lici na sebe (osim Nikolaidisa i pomalo Vojicica)...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Dakle kritikujmo sa rjesenjima, kritikujmo uporno, ali sa mjerom...pridruzimo se evropskom nacinu kritike t.j. UPORNO, SA ARGUMENTIMA, BEZ MRZNJE I STRASTI, *NA LOPTU*...I STO JE NAJVAZNIJE-SA RJESENJIMA I REALNOM POLITICKOM ALTERNATIVOM
    Ova prica ima smisla kad se promijeni vlast,
    do tada
    pricaju je samo
    DPS- zavisnici

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Posto sam advokat DPS i *zavisnik*, da mi oce bar nabacit neki posa ...bar od par stotina eura...da i ja imam neke konkretne vajde od njih...vala ,mnozina se ofajdi, a ja.. NIKAD NIKAKVE KORISTI ZA OVU DECENIJU BESPLATNE ODBRANE!???
    Last edited by Old Bone; 02-12-08 at 01:58.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

PARE NA VRATA, LJUBAV KROZ PROZOR.

Doshlo je vrijeme PRAZNOGA VAGANA,
    kad ce dijeliti shamare,
    umjesto pare.

Moj dobri prijatelju Bone,
    iz tvog dugogodishnjeg profesionalnog iskustva, ti dobro znash, kako se braca dijele na nashim balkanskim prostorima,
    e pa sad zamisli, kad se BRACA tako dijele,
    kako ce TAJKUNI medjusobom podijelit I-METAK, koji su stekli "TESHKOM MUKOM" i zahvaljujuci svojim profesionalnim i ljudskim kvalitetima i ko i koliko ce od tog I-METKA, ostat u njihove ruke, a koliko od toga I-METKA je ponio vjetar bez povratka.

No nishta nije toliko loshe, da za neshto nije dobro.
    CGa ce morati da povede rachuna o svom domacinstvu, da planira realne prihode i rashode i da od tog novca pochnemo zivjet kao cipancijelibijeli svijet,
    SKROMNO ALI POSHTENO.

Evo u Srbiji direktorka NISa,iz Tadiceve DSe, ima platu od 700 000 dinara,
    a stotine hiljada imaju penziju nizu od 10 000 dinara, da ne pominjem direktora aerodruma Krishta sa platom i premijama, za MONOPOLSKO POZITIVNO POSLOVANJE, kao ovi nashi iz EPCG, JUGOPETROLA(GRCHKA DRZAVNA KOMPANIJA POVLASHCENA U CGi, da nas STRIZU I MUZU), OPSHTINSKIH VODOVODA ITD,
    josh Srbija i Vatikan nemaju DRZAVNOG REVIZORA,
    eto nam nashi REVIZORI podnesoshe chetvrtu godinu izvjeshtaj o TROSHENJU NASHEGA NOVCA, i ako se DPS & MILO zaklinjali pochetkom devedesetih, da gradjani NIKAD NECE ZNAT, kako ONI TROSHE NASHE PARE,
    VRIJEME JE MAJSTORSKO RESHETO.

Rado bih vidio izvjeshtaj o platama JAVNIH PREDUZECA I USTANOVA,
    da vidim,
    dhje su LOPUZE bezobraznije, u CGu ili u sestru Srbiju ,
    ili su oni braca po materi.
    Last edited by milovan; 03-12-08 at 20:56.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Posto sam advokat DPS i *zavisnik*, da mi oce bar nabacit neki posa ...bar od par stotina eura...da i ja imam neke konkretne vajde od njih...vala ,mnozina se ofajdi, a ja.. NIKAD NIKAKVE KORISTI ZA OVU DECENIJU BESPLATNE ODBRANE!???
    E vas upravo i ne mogu da razumijem, ajd ove sto imaju neke koristi pa i nekako

Thanks Thanks Given 
    3,229
    Thanks Thanks Received 
    3,256
    Thanked in
    1,581 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    dhje su LOPUZE bezobraznije, u CGu ili u sestru Srbiju ,
    ili su oni braca po materi.
    2 oka u glavi...

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Barović uvijek vodi računa kako se ponaša

BIZNISMEN TUŽIO „VIJESTI“ ZBOG NAVODA IZ SUDSKIH SPISA DA SU OPTUŽENI ZA UBISTVO ŠĆEKIĆA VOZILI NJEGOV DŽIP

Podgorica – Poznati biznismen Veselin Vesko Barović podnio je tužbu protiv izdavača dnevnog lista “Vijesti”, kao i protiv glavnog i odgovornog urednika Ljubiše Mitrovića i novinara Komnena Radevića, kojom traži da mu solidarno isplate 100.000 eura na ime duševnih bolova i patnji koje je pretrpio zbog novinskog izvještaja iz sudnice u kojem je navedeno da su se optuženi za ubistvo policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića služili njegovim automobilom.

U novinskom izvještaju sa suđenja za ubistvo inspektora Šćekića prenesena je sadržina službene policijske zabilješke koju je na jednom od javnih pretresa pročitao predsjednik sudskog vijeća, sudija Višeg suda Lazar Aković. U zabilješci se navodi da je na punktu kod Petrovca „policija u dva navrata, 13. maja i 25. juna 2005. zaustavila „ML mercedes“ vlasništvo Veselina Barovića, kojim je upravljao Ljubo Vujadinović, dok je Milan Čila Šćekić drugi put bio na mjestu suvozača“.

U tužbi koju je potpisao advokatski tim, bivši vrhovni državni tužilac i Barovićev dugogodišnji prijatelj Božidar Bobo Vukčević, njegov bivši zamjenik Vladimir Vukčević i advokat Zoran Kuzmanović, “Vijestima” se zamjera zbog objavljivanja i načina plasiranja te informacije i tvrdi da su prenijete „neistinite tvrdnje” na račun njihovog klijenta.
    - Neistinite tvrdnje grubo povređuju privatno dostojanstvo tužioca, njegovu čast, ugled i pravo integriteta ličnosti. Njihov intenzitet i trajanje, u okolnostima društvene sredine, a s obzirom na ugled Barovića, prouzrokovao je povređivanje svih vrijednosti kao ličnosti koje su naškodile njegovoj časti, ugledu i dostojanstvu i javno ga izložile poruzi - navodi se u tužbi dostavljenoj „Vijestima“.

- Tužilac je uspješan, častan i pošten čovjek, koji uvijek vodi računa o svom ugledu, ponašanju i dostojanstvu - kaže se u tužbi.
    Barović je, kako tvrde advokati, svjestan da je povreda njegovih dobara nemjerljiva u novcu i da se njime ne može uspostaviti realan odnos vrijednosti... ali i da njegova čast i ugled ne mogu ostati nezaštićeni te da su mu tekstom prouzrokovani duševne bolove jakog intenziteta.

Dodaje se kako su činjenice saopštene javnosti „u cjelosti neistinite, a očigledno su saopštene u namjeri da se grubo povrijedi čast, ugled i dostojanstvo tužioca, zlonamjerno i klevetnički imputirajući tužiocu svojstva koja su kompromitujuća s ciljem stvaranja afere i skandalizovanja Barovićeve ličnosti”.

Ovu tezu tužbe, kako se navodi, potvrđuje „izvučeni jaki naslov... naglašena sugestivnost na čitaoca, uočljivo nategnuta veza između pojedinih činjenica, što sve rezultira malicioznošću, insinuacijama i tendencioznošću, a sve na Barovićevu štetu” - stoji u tužbi.
    Zbog svega, kako se tvrdi, količina i sadržina inkriminisanog teksta je kod tužioca “opravdano izazvala duševne bolove najačeg intenziteta. Povreda časti ugleda i dostojanstva nastala je u namjeri da se realno ne može nadoknaditi”.

“Vijesti“ su nakon javnog prezentiranja sadržaja službene policijske zabilješke u sudnici Višeg suda, zatražile informaciju od Uprave policije da pojasne da li su na osnovu tog dokumenta saslušavali Barovića i kako je njegovo vozilo dospjelo u ruke ljudi koji su optuženi za ubistvo inspektora Šćekića nedugo nakon što su koristili Barovićev automobil. Iz Uprave policije je saopšteno da ne mogu da odgovore na ta pitanja, uz obrazloženje da je dokument iz faze pretkrivičnog postupka.

Ljekari da utvrde bolove

U tužbi, slično ranijim zahtjevima za obeštećenje potiv “Vijesti”, i Barovićevi advokati sugerišu da njegov zahtjev nije običan, jer se novčanim iznosom pribavlja samo djelimična satisfakcija i zadovoljava tužiočev povrijeđeni osjećaj prava, tako da je novčana naknada samo čin zadovoljenja. Kao dokaz za Barovićevu povrijeđenost advokati za klijenta predlažu „odgovarajuće medicinsko vještačenje“, uz napomenu da je povrijeđena dobra porodica i njegov poziv.

Zovu Čilu za svjedoka

U tužbi se naglašava da “nije sporno da je tužilac prije skoro šest godina označeno havarisano vozilo otuđio i da Ljuba Vujadinovića i Milana Čila Šćekića uopšte ne poznaje”.
    Uz tužbu, Barovićevi advokati, međutim, nijesu dostavili pismene dokaze da je njihov klijent otuđio džip koji se pominje u sudskim spisima, niti je tu informaciju sudija Aković saopštio na pretresu sa kojeg je novinar napisao izvještaj.
    Advokati kao dokaz predlažu saslušanje svjedoka, dvojice optuženih za ubistvo policijskog inspektora - Ljuba Vujadinovića koji se nalazi u zatvoru u Spužu i Milana Čile Šćekića koji je u bjekstvu, kao i uvid u sudske spise u postupku zbog tog zločina.
    Advokati ne navode kako će obezbijediti svjedočenje Čile Šćekića za kojim je raspisana potjernica, niti navode njegovu adresu. Vjerovatno se uzdaju u ažurnost crnogorskog pravosuđa da će privesti njihovog svjedoka
    Sin:

- "Tata, tata, jel istina da internet zaglupljuje?"

Tata:

- "WTF? ROFL LMAO!"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

EPCG: Vjerujemo da je ulaganje u Prvu banku dobar potez
    Autor/izvor: Mina-business
    NIKŠIĆ - Elektroprivreda (EPCG) je učestvovala u dokapitalizaciji Prve banke Crne Gore jer je nastojala da zaštiti postojeći kapital u njoj, tvrde u kompaniji.

»Vjerujemo da smo napravili dobar poslovni potez, čiji će se kvalitet veoma brzo provjeriti. Akcije su kupljene po nominalnoj cijeni, a sve procjene govore da će nakon oporavka banke one vrijediti mnogo više«, saopštili su predstavnici EPCG agenciji Mina-business.

Prije dokapitalizacije, EPCG je posjedovala oko 9,46 odsto akcija Prve banke (MNSE:NKBA) nominalne vrijednosti oko 2,5 miliona EUR. Dokapitalizacijom od šest miliona EUR, EPCG je uvećala učešće u kapitalu Prve banke na 18,24 odsto i potvrdila poziciju drugog najvećeg akcionara.

»Imajući u vidu iznos trenutne vrijednosti akcije na berzi, smatramo da je napravljen dobar poslovni potez, jer se akcije mogu prodati na berzi po višestrukoj cijeni, tako da, u svakom slučaju, možemo imati samo pozitivne efekte«, kazali su iz kompanije.

Nominalna cijena akcije Prve banke, prema podacima sa berzi, iznosi 127,82 EUR, dok je berzanska 615 EUR. Kupovina akcija Prve banke Crne Gore se, kako su objasnili iz EPCG, vodi kao investicija u hartije od vrijednosti i neće opteretiti potrošače.

»Regulatorna agencija za energetiku utvrdila je regulatorno dozvoljeni prihod na osnovu dostavljenih troškova i odobrila tarife i nova odluka važi do 31. decembra naredne godine. Ovaj potez EPCG neće uticati na cijenu električne energije«, tvrde u kompaniji.

Dokapitalizaciju Prve banke odobrio je Upravni odbor EPCG 14. novembra. Najveći akcionar Prve banke je Aco Đukanović, koji kontroliše 46,48 odsto akcijskog kapitala. Lovćen osiguranje (MNSE:LOVO) je vlasnik 2,98 odsto akcija banke, kompanija Capital Invest, crnogorskog premijera Mila Đukanovića, 2,86 odsto, a Agencija P&G ima 2,22 odsto.

Dokapitalizacijom postojećih akcionara ukupne vrijednosti od 20 miliona EUR, nominalna vrijednost Prve banke iznosi 46,7 miliona EUR. Prva banka Crne Gore potvrdila je da ima problema u poslovanju i likvidnosti, zbog čega je nedavno od države zatražila kredit oko 40 miliona EUR.
    narodnjaci su soundtrack nase tranzicije....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Koliko je bila popularna Prva banka najubjedljivije potvrđuje podatak koliko je kriza nelikvidnosti ove banke, ozbiljno uzdrmala čitav platni i ekonomski sistem zemlje.

“Naravno, da ništa nije slučajno jer u partitokratskoj zemlji kakva je Crna Gora, najveći broj rukovodilaca iz DPS-a, na različitim funkcijama, poslovao je upravo preko ove banke, smatrajuci je partijski podobnom. Sada isti ti funkcioneri gube likvidnost sopstvenih preduzeća i ugrožavaju egzistenciju svojih radnika”, navodi se u saopštenju Liberalne partije LP.

U LP ističu da je u zemlji čuda i EPCG, kao gubitaš, koji se kreditno zadužuje da bi uvezao struju, učestvovao, ne naravno svojom voljom u dokapitalizaciji ove banke, kako bi joj na svoju štetu popravio likvidnost.

“Uradiće to i Vlada CG od budžetskih sredstava za koja svi znamo da su sredstva svih gradjana Crne Gore.Uradiće to još mnogi, ali bez ozbiljne garancije da će ova banka uskoro biti likvidna.Dok svi poslušni i podobni pomažu likvidnosti ove banke, dok gradjani ne mogu doći do svog novca u ovoj banci, u isto vrijeme najveći vlasnik te iste banke za 3,3 miliona eura kupuje zemljište u Podgorici.Sagledavajući sve ovo, moramo zaključiti da Crna Gora nije samo zemlja čuda, zemlja nadrealizma i virtualne stvarnosti, vec i zemlja ludila”, zaključuje se u saopštenju LP.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

USS: Struja je poskupila zbog saniranja Prve banke
    Autor/izvor: Mina-business
    PODGORICA - Poskupljenje struje nije opravdano sa ekonomskog aspekta crnogorske Elektroprivrede (EPCG) već je pokušaj spašavanja Prve banke koju je ta kompanija dokapitalizovala sa 6,5 miliona EUR, ocijenjeno je danas iz Unije slobodnih sindikata (USS).

Predsjednik Sindikata prosvjete, Zvonko Pavićević, pitao je da li je nedavno poskupljenje struje pokušaj poboljšanja poslovanja EPCG ili je to novac sa kojim crnogorski građani treba da učestvuju u dokapitalizaciji Prve banke. Generalni sekretar USS, Srđa Keković, rekao je da je ta organizacija ogorčena i revoltirana novim poskupljenjem struje kojim će električna energija za domaćinstva biti skuplja 9,8 odsto.

»Socijalne tenzije u Crnoj Gori narastaju a evidentan je i pad standarda i kupovne moći«, kazao je Keković na konferenciji za novinare.

On tvrdi da 70 odsto domaćinstava koja su bila ugrožena nijesu mogla da dobiju subvencije tokom prethodnog poskupljenja struje.

»Vlada pitanje subvencija želi da rješava na štetu građana, jer zna da ih veliki broj domaćinstava neće koristiti«, dodao je Keković.

Predsjednik Sindikata Kliničkog centra, Vladimir Pavićević, takođe smatra da je najnovije poskupljenje veliki udar na budžet radnika.

»Svi bi trebalo da imaju razumijevanja za globalnu krizu, ali su korisnici budžeta zaslužili povećanje cijene rada«, smatra Pavićević.

Iz USS su pozvali Vladu da sprovede mjere po uzoru na američku.

»Vlada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) olakšava građanima dobijanje kreditnih kartica, zajmova za studiranje i kupovinu automobila, kao i povoljnije potrošačke kredite«, podsjetio je Pavićević.
    narodnjaci su soundtrack nase tranzicije....

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Kad se neko rodi za biznisa a jos smeker u zivotu

Bice kredita sto rece Bone

OPERACIJA PRVA BANKA
    Naše pare za njihove poslove

Građani Crne Gore plaćaće, od prvog decembra, najskuplju struju u regionu. Poskupljenje od deset odsto odobrila je Regula*torna agencija za energetiku zbog ,,opravdanog povećanja’’ ukupnih troškova Elektroprivrede Crne Gore. Istovremeno, procurjela je vijest da je EPCG uložila šest miliona eura u dokapitalizaciju Prve banke.
    Kako i zašto?
    U Regulatornoj agenciji nemaju odgovor na pitanje da li pare date Đukanovićevoj banci spadaju u ka*togoriju ,,opravdanih troškova’’. To će, kažu, znati tek sljedeće godine na osnovu izvještaja o poslovanju EPCG. ,,Vidjećemo da li EPCG to vodi kao trošak, finansijski odliv sredstava, ili pak kao investicije’’, kaže Dragoljub Drašković, direktor Agencije.
    Ni manjinski akcionari Elektro*privrede, poslovično dobro obavi*ješteni o svim aktivnostima kom*panije, ne znaju mnogo o ovom poslu. Odluku o novim ulaganjima u Prvu banku donio je bord direk*tora sredinom novembra, nedugo pošto se predsjednik borda Srđan Kovačević vratio iz Dubaija. Šta je tamo radio – nije saopšteno. Dobro upućeni tu posjetu dovode u vezu sa činjenicom da je Kovačević do skora bio član borda Prve banke. Prema njima, Kovačević je trebao da ubijedi Arape da konačno, nakon višemjesečnih pregovora, odriješe kesu i dokapitalizuju Prvu. Misija nije uspjela. Po Kovačevićevom povratku, ,,na odmor’’ u Dubai otišao je premijer Đukanović. I on se vratio bez para.

PRVA JE PRVA: Da prekrate če*kanje, dok se Arapi ne odluče, iz Prve banke su zatražili pozajmicu od Vlade. Sitniš – 40 miliona eura. Mali problem je bio to što akcionari banke nijesu imali dovoljno kapitala koji bi založili kao garanciju za pozajmljeni novac. Zato su se odlučili za hitnu dokapitalizaciju. Mlađi Đukanović – 14, a EPCG šest miliona eura.
    ,,Vjerujemo da smo napravili dobar poslovni potez, čiji će se kvalitet veoma brzo provjeriti. Akcije su kupljene po nominalnoj cijeni, a sve procjene govore da će nakon oporavka banke one vrijediti mnogo više’’, saopštili su neimenovani predstavnici EPCG agenciji Mina-bi*znis. Pitanjem odakle im pare – nijesu se bavili.
    Prije nešto više od dva mjeseca, bord di*rektora usvojio je zaključak u kome stoji da je EPCG za plaćanje uve*zene struje ,,utrošila posljednje rezerve sredstava, pa će za naredne nabavke najvjerovatnije uzimati skupe kratko*ročne kredite’’. Sad, odjednom, ima para i za investiranje u banku. Ne mari što će investicija uskoro otići u zalog, pošto je i banka prinuđena da uzima ,,skupe kredite’’ kako ne bi potonula još dublje.
    Vlada će, saopštio je ministar finan*sija Igor Lukšić, odluku oko zahtjeva Prve banke za odobravanje kredita saop*štiti nakon što dobije mišljenje Centralne banke Crne Gore. Lukšić najavljuje da će Vlada razmatrati i pitanje održivosti Prva banke. Njega muči pitanje da li je pozajmica Prvoj ,,dovoljan instrument, ili su potrebni i drugi instrumenti za održivost te ili neke druge banke’’.
    ,,Sviraj to ponovo Sem’’, rekao bi Hemfri Bogart. Analitičari finan*sijskih tokova znaju odgovor – traženih 40 miliona samo su infuzija za trenutno saniranje nevolja Prve banke. Da bi banka ponovo podigla na noge potreban je četiri do šest puta veći iznos.
    Ali, to treba priznati.

NIJE NEGO: Novoi*zabrani bord Prve banke oglasio se krajem ok*tobra. Nema mjera CBCG, nema smjene menadžmenta, nema povlastica a nema ni krize u banci saop*štili su ,,spasioci’’ i ustvrdili kako će se, ,,s obzirom na stanje u banci i predstoje*ću dokapitalizaciju’’ vrlo brzo pokazati da su vijesti o njihovim problemima ,,neodgovorne i lažne’’.
    Pokazalo se: Prva banka je, suprotno najavama, prva zatražila pomoć države. Od obećanih stranih akcionara nije bilo ništa. Državni gubitaš je dokapitalizovao privatnog gubitaša, kako bi mu omogućio primanje budžetske injekcije.
    Istina je da Centralna banka nije preduzela nikakve mjere prema banci. Ali ne zbog toga što za tim nema potrebe – kada bi zakon važio za ovaj familijarni posao, u Prvoj bi odavno bila uvedena prinudna uprava. Ali, ko smije premijeru pokvariti sliku o sebi kao uspiješnom biznismenu.
    Mnogo lakše je izvoditi finansijske akrobacije koje se svode na - presipanje iz šupljeg u prazno. Prema saznanjima Monitora, EPCG nije u Prvu banku unijela šest miliona. Ona je samo svoja potraživanja pretvorila u akcije. Radi se o sljedećem: sredinom prošlog mjeseca EPCG je gromoglasno najavila akciju isključenja dužnika sa distributivne mreže. Nakon medijske pripreme, ekipe su izašle na teren, a dužnici pohrlili na šaltere kako bi izmirili dugovanja. Na uplatnicama koje su dobili bio je broj računa EPCG u Prvoj banci. U prva tri dana akcije, na taj račun su legla tri miliona eura. Naši sagovornici smatra*ju da je taj novac potom iskorišćen za ,,dokapitalizaciju’’. Finansijski stručnjaci su prepoznali obrazac: nekamatonosni depoziti (sredstva na računu dostupna vlasniku u svakom momentu) pretvoreni su u kamatonosne (oročeni). Potom je taj novac preimenovan u akcijski kapital. Taj novac, postoji samo na papiru. U stvarnosti, potrošen je ko zna kad.
    Pokušali smo ovu računicu provjeriti u Centralnoj banci. Na pitanje: Da li su Đukanović i Elektroprivreda tražili i dobili saglasnost za dokapitalizaciju, odgovorio je Velibor Milošević, zamjenik general*nog direktora za kontrolu banaka CBCG. U njegovom dopisu stoji: ,,Prva banka je tražila dokapitalizaciju jer joj je bila potrebna. Mi smatramo da su akcionari uradili dobru stvar... U skladu sa propisima, kapi*tal akcionarskog društva, odno*sno ove banke čiji je to pravni oblik, može se povećavati do*datnim ulozima akcionara i tu ništa nije sporno. Akcionari ne moraju da traže prethodnu saglasnost CBCG jer po zakonu to nijesu obavezni da urade’’. Milošević nas, očito, uvjerava kako je banka isto što i bilo koje drugo akcionarsko društvo. U Zakonu o bankama piše suprotno. U članu 9. stoji da ,,Lice koje ima kvalifikovano učešće u banci ne smi*je dalje povećavati učešće u kapitalu ili glasačkim pravima tako da dostigne preko 20, 33, ili 50 odsto učešča, bez prethodnog odobrenja CB’’. Aco Đukanović je uradio upravo to. Problem EPCG vezan je za ,,finansijsko stanje podnosioca zahtjeva’’. I nikome ništa.
    Milošević je, u ime CBCG, odbio i da odgovori na pitanje o državnim (čitaj našim) parama koje su zarobljene u Prvoj banci. Nezvanično se čuje da Prva banka državi duguje oko 80 miliona eura, po osnovu poreza, carina i doprinosa koje su uplatili njihovi komintenti. Njima su pare skinute sa računa ali nijesu stigle tamo gdje su upućene. Još gore su prošle neke crnogorske opštine. U septembru prošle godine Opština Bar je prodala gradsko-građevinsko zemljište na Maljeviku za 32 miliona eura. Kupac, Sonuba Montenegro je za potpisivanje ugovora dobila garanciju od Prve banke a kompaniju je u tom poslu zastupala advokatica Ana Kolarević, sestra Đukanovića. U vrijeme sklapanja ugovora to je bila rekordna investicija ostvarena u hotelsko-turističkoj djelatnosti u Crnoj Gori. Međutim, Barani su do sada iz Ban*ke ,,iščupali’’ manje od polovine svog novca. Sa sličnim problemima suo*čava se i lokalna uprava u Budvi. Zato se, tvrde upućeni, ne realizuju obe*ćane investicije u lokalnu infrastrukturu. Zvaničnici Bara i Budve ćute. Istinu krije i CBCG.
    Milošević kaže: ,,Što se tiče pitanja koji se odnosi na iznos ’državnih para’ u Pr*voj banci, to vam ne mogu saopštiti jer se radi o poslovnoj tajni. Poslovna tajna podra*zumijeva podatke o stanju svih depozita, nezavisno da li se radi o pravnim, fizičkim licima ili državnim subjektima’’.

BANKA - SIRO*ČE: Lijepa lekcija. Utisak kvare propisi koje je donijela Centralna banka. U jed*nom od njih stoji da je ,,Banka dužna da uspostavi mehanizam koji obezbjeđuje adekvatan nivo javnog objavljivanja informacija – posebno u situacijama kada se u javnosti pojave negativne in*formacije o banci’’. Umjesto da sprovede svoje propise, i omogući građanima da saznaju pravo istinu o njihovom novcu, Centralna banka pomaže Đukanovićima u širenju magle.
    Najnovija je tvrdnja da su problemi Prve banke vezani za globalnu krizu, i činjenicu da je to jedina banka sa domaćim kapitalom. Generalni di*rektor CBCG, Milojica Dakić kaže:,,Prva banka je domaća finansijska kompanija i može da se osloni isključivo na akcionare i komitente, za razliku od drugih koje imaju majke banke”. Siroče, treba mu progledati kroz prste.
    Nije vrijeme za šalu. Po ko zna koji put, Vlada, Centralna banka, Regulatorna agencija za energetiku, Bord direktora Elektroprivrede, menadžment i vlasnici Prve banke našli su se na istom zadatku. Pošto-poto treba iščupati banku Prve familije iz ogromnih nevolja.
    Biznismen Aco i premijer Milo Đukanović, njihovi rođaci, prijatelji i poslušnici iskopali su, za tri godine, bezdan dubok nekoliko stotina miliona eura. Sada tu rupu treba napuniti tuđim novcem. Pošto se pokazalo da ni šeici Arapskih Emirata nijesu dovoljno bo*gati za tu investiciju, Đukanovićima su na raspolaganju ostali državna kasa i naši novčanici. Neuspijeh vladajućeg porodičnog biznisa prijeti da postane crnogorska globalna kriza.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Default Vikao je: „Pobiću vas kao pse”

Crna Gora-21 vijek-dvorište škole ,,Musa Burzan"

Vikao je: „Pobiću vas kao pse”

NAVIJAČI BUDUĆNOSTI SVJEDOČE O DRAMI KOJU SU PREŽIVJELI TOKOM SUSRETA SA TIHOMIROM VUČINIĆEM

Podgorica - Povodom nesvakidašnjeg incidenta sa sekretarom KK Budućnost M:tel Tihomirom Vučinićem, redakciji “Vijesti” su se obratili Svetislav Raičević i Svetozar Ćopkov. Navijači podgoričkog kluba su objasnili zbog čega je došlo do sukoba sa Vučinićem, koji je kulminirao u petak, kada je operativac Budućnosti nasrnuo pištoljem na njih.

“Tokom utakmice sa Bilbaom smo odreagovali u afektu, proradila je navijačka strast prema jednom od igrača. Poslije meča smo ispred sale čekali prijatelja da nam se pridruži, a iz službenih prostorija je izašao Tiho Vučinić i na bahat način kazao da će nam zabraniti ulazak u Sportski centar “Morača”. Tu se sve završilo, mi nijesmo reagovali na to. Međutim, od te noći počinju neprestane prijetnje. Pozivao nas je na mobilni telefon, prijetio nam i govorio kako je on vlast u ovoj državi i da će nas iseliti iz ovoga grada”, navodi se u objašnjenju Raičevića i Ćopkova.

Benigna situacija je poprimila ozbiljne razmjere u petak ujutro.
    “Oko 11.15 Vučinić se pojavio ispred predstavništva “Verano motorsa” u Ulici bratstva i jedinstva i tražio da uđemo u njegov automobil. Mi to nijesmo prihvatili, a onda nam je rekao da odemo do škole “Milorad-Musa Burzan”. Kad smo stigli u dvorište škole, počeo je da nas vrijeđa i maltretira. Izazivao nas je da se pobijemo i mi smo pristali na to. Međutim, on je u tom momentu izvadio pištolj, repetirao ga i stavljao nam ga na glave. Vikao je: “Pobiću vas kao pse, ja sam vlast i zakon”. U školskom dvorištu su bili roditelji sa djecom i sve su to gledali. To je trajalo desetak minuta. Kad je krenuo da nas udari pištoljem po glavi, uhvatio sam ga za ruku i odgurnuo ga. Vitlao je pištoljem prvo ka jednom, pa ka drugom. Sve su to gledali očevici, koji će sve ovo potvrditi. U jednom momentu je naišao policajac i tražio pojačanje da dođe kako bi ga razoružali. Ubrzo je stiglo i pojačanje, pronašli su mu pištolj i oduzeli mu ga”, konstatuje Raičević.

Vučinić je potom sproveden u prostorije Područne jedinice Podgorica, a Raičević i Ćopkov su podnijeli prijavu.

“Kada smo to završili, otišli smo kući, a on je zadržan zbog daljeg ispitivanja. Kao obični građani, pitamo se poslije svega ovoga: Zar je moguće da se dešavaju ovakve stvari i da niko ne odgovara? Kako je moguće da čovjek naoružan slobodno šeta gradom, repetira pištolj u školskom dvorištu punom djece? Da nam stavlja pištolj na glavu i vitla okolo sa njim? Takođe se pitamo da li je moguće da poslije svega što se desilo taj čovjek bude pušten iz pritvora i slobodno šeta gradom. Ne smijemo ni pomisliti šta bi se desilo da smo nešto slično nas dvojica uradili, jer bismo vjerovatno dobili nekoliko godina robije. Sve ovo smo morali ispričati da upoznamo javnost šta se dešava i da niko ne odgovara. O ovome ćemo obavijestiti sve nadležne organe i institucije u Crnoj Gori, kako bi se zaštitila prava običnih građana”, zaključuju Raičević i Ćopkov.

Klub žali zbog incidenta

“KK Budućnost M:tel izražava žaljenje zbog incidenta koji se dogodio između člana našeg kluba i navijača. U skladu sa odlukom nadležnih organa, klub će preduzeti eventualne mjere povodom ovog slučaja”, kaže se u saopštenju kluba iz Njegoševog parka.
    Libertas

Page 107 of 321 FirstFirst ... 75797103104105106107108109110111117157207 ... LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)