Originally Posted by
DesertFox
Mislim da neće biti tako.
To nije pravoslavna Nova godina, prosto - ne slave je svi pravoslavci. Nije niti srbska, ne slave je samo Srbi. To jest bila i biće izključivo julijanska Nova godina. To da povijest počinje sa Srbima, znaveno je odavna.
Takođe, u Crnu Goru je do prije 90 godina obilježavana samo jedna Nova godina, pa se tako i zvala, jer narod za neku drugu nije ni znao. Tek kad je kalendar izmijenjen pojavile su se dvije NG, jedna službena i jedna tradicionalna/crkvena. Pošto je službena preuzela to prosto ime - Nova godina, ova druga je morala dobit neki pridjev radi razlikovanja. Pošto je SPC iztrajavala na starome kalendaru, to je i NG nazvana srbskom. Crnogorcima je i tako bilo svejedno kako će je zvat. Moji đedovi nigda nijesu niti spomenuli tu novu godinu, a kam su je još i slavili. To je u CG bila i ostala SPC Nova godina.
S toga razloga vrijeme je da CPC napušti tu nebuloznu stvar i mane se srbskoga inaćenja s cijelijem svijetom. Gregorijanski kalendar je tačniji od julijanskoga, a i Božić je prvobitno smješten u vrijeme kad dan pobjeđuje noć, a to je prvi dan poslije kratkodnevice, dan Sunca. Tako je i logičnije da Božić bude 25. decembra, a ne 7. januara. Uostalome, po starome kalendaru Božić i jest bio 25. decembra. Tako da nigda neće ni bit te zv. crnogorske NG. I nikakove druge nako 1. januara.
Ja cu se nadovezati na ovaj post, jer mislim da je veoma vazno. Upravo iz neznanja imamo apsurdno stanje na Balkanu i sticem utisak da niko ne zeli da izadje iz srednjeg vijeka. Iskrenih vjernika medju pravoslavcima ima u jako malom broju, a sumnjam da ima i 7% onih koji su procitali Bibliju. Slazem se, potpuno je pogresno julijanski kalendar nazivati pravoslavnim ( a jos ludje da je to srpski kalendar ili srpska NG) ,jer je sam imperator Julije bio paganin. Ukratko , julijanski kalendar je uveo Julije Cezar na predlog aleksandrijskog astronoma Sosigena da bi ucinio kraj haoticnom stanju u kalendaru. Po njemu se poslije svake 3 proste godine od 365 dana, uvodi jedna prestupna od 366 dana. Dopunski dan se u prestupnoj godini dodaje februaru, jer je on u vrijeme reforme bio poslednji mjesec u godini. Ovaj kalendar je bio problematican, jer je julijanska godina sa trajanjem od 365,25 dana bila duza od tropske za 11m 14s. Ova razlika je dostizala 1 dan svakih 128 godina, ili 3 dana za 400 godina. Iz navedenog razloga reforma je izvrsena 1582 godine. Reformu je uveo papa Grgur XIII po racunima astronoma Lilija. Gregorijanski kalendar je daleko tacniji i prihvatio ga je citav svijet. Dakle, neki pravpslavci Bozic slave 7. janura po gregorijanskom kalendaru, sto je u stvari 25. decembar po julijanskom, neke crkve time samo pokazuju inat sto je Gregorije bio papa pa im je izgleda drazi kalendar paganskog imperatora. Ispada slicno kao da cijeli svijet kaze da je 2+2=4 ,a neko udruzenja gradjana, da bi bilo posebno, kaze 2+2=5. Medjutim to nije sve, hriscani su Bozic 25. decembra poceli da slave sredinom 4 vijeka zato sto je tog dana slavljen rimski paganski praznik Satunalijus. Pa, umjesto te slave suncu i zurki po ulicama, odlucili su da bi Bozic trebalo slaviti u crkvama. Rezultat ovoga je da Isus nije rodjen 25. decembra , a nije ni 7. januara... Zabludama nikad kraja, a mene mrzi dalje da pisem...
Last edited by magicform; 03-12-08 at 18:24.
Tamo gdje postoji volja, postoji i način...
Bookmarks