View Poll Results: Izmiriše li se?

Voters
32. You may not vote on this poll
  • da

5 15.63%
  • ne

19 59.38%
  • ne znam dovoljno sigurne istine o tome da bih mogao/la da procijenim

8 25.00%
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 25 of 56

Thread: Jesu li se izmirili crnogorski četnici i partizani?

Thanks Thanks Given 
    4,823
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Default Jesu li se izmirili crnogorski četnici i partizani?

Namjerno ne na 'Istoriju', no baš ođe.

Uz molbu da se ne raspravljamo o dokazanim i nedokazanim istorijama, nego da promislimo liči li nam današnjica baš na te dane... od podjela po Skupštini, Crkvi, državnom statusu, pa sve do mjesta đe volimo da izijemo hamburger i biramo da shjedimo u kafanu - dijelimo li se i danas na isti, ili makar krajnje sličan način?
    Si nada nos salva de la muerte, al menos que el amor nos salve de la vida.

Thanks Thanks Given 
    95
    Thanks Thanks Received 
    118
    Thanked in
    83 Posts

Ja bih htio samo da kažem da četnici nisu palili crkve :zzz:
    If you turn a man into a fish, you will catch him for a day

Thanks Thanks Given 
    2,018
    Thanks Thanks Received 
    6,237
    Thanked in
    2,905 Posts

Isti posa', sto bi mi bili bolji od nasih predaka...

Thanks Thanks Given 
    26
    Thanks Thanks Received 
    40
    Thanked in
    28 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Ne, oni nijesu voljeli vatru, no samo da kolju narod...

Mada dzamije nijesu crkve pa se ne moze rec da su palili a? ( to u ove skorije ratove)
    rm -rf /

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Nijesu nama potrebna POMIRENJA,
    nego istina o ZLOCHINIMA jednih i drugih,
    ISTINA O NAMA SAMIMA,

AMNESTIJA DA, AMNEZIJA NE,
    kao u JUZNU AFRIKU.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    4,823
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Quote Originally Posted by milovan View Post
    ISTINA O NAMA SAMIMA,

kao u JUZNU AFRIKU.
    baš odatle i opcija 3.

zanimljivo da imamo ama baš sve mogućnosti da do istine dođemo, no nam se baš nešto i neće.

Thanks Thanks Given 
    685
    Thanks Thanks Received 
    1,194
    Thanked in
    474 Posts

ISTINA O NAMA SAMIMA,
    Zlocini na obije strane?
    Smijesno.
    Nego necu dalje da coeku ne kvarim topic.

Sto se mene licno tice,mislim da pomirenja ima,tj odredjenog kitobola vezanog za te stvari iz proslosti.
    Nazalost,ne zato to danasnji covjek u CG zeli,vec je to proizvod jada koji je zadesio ovaj narod.
    Valjda im ne pada to na pamet,jer imaju precih egzistencijalnih problema.
    Meni licno ne smeta niko ko je sa "one bande".
    Mnogo prijatelja imam bas odatle,i pojedini imaju mnogo bolje ljudske osobine nego recimo nego ovi sa "moje".

Drzacu svoju stranu dok sam ziv,ne branim drugima da drze svoju,samo da me ne pokusavaju ubijediti u neke stvari o kojim je Milovan poceo besjediti
    "...Tu je slika Ive Lole Ribara"

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

ISTINA O NAMA SAMIMA,
    kao u JUZNU AFRIKU.
    Volim reć: Istina je najveća laž.
    Jer, (puna) istina se nigda ne da saznat. Onda je ono što bismo nazvali istinom, ipak laž. A, najveća je prosto s toga što je istinom zovemo.

Slijedeć tu ideju, razmišljam da je nama ipak bolja amnezija. Što je bilo, bilo je, ne ponovilo se. Idemo dalje.
    Da se ne bi ponovilo slijedimo evropske vrijednosti, učimo se toleranciji, jedinstvu u različitosti, ali prije svega poštujmo sami sebe.
    Dok toga ne bude biće stalnijeh pokušaja prisvajanja nas, našega kulturnoga blaga i naše povijesti, a tada od tolerancije neće bit ništa.
    Ni pomirenja na obštem, ideološkome planu.
    Ljudi ka jedinke davno su to absolvirali.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    3 Posts

Mogu se oni iamirit, ali cetnici i partizani nikad ne mogu biti isto !!!!!

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

bilo je zlocina s jedne i druge strane ali partizani su veca muda...i u filmove.
    http://nebojsacelebic.b0x.me/

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by DaySleeper View Post
    bilo je zlocina s jedne i druge strane ali partizani su veca muda...i u filmove.
    Ali su partizani branili svoju zemlju, a ovi su se borili protiv partizana zajedno sa okupatorom.
    Ali da ne kvarimo topik

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Igor R View Post
    Ali su partizani branili svoju zemlju, a ovi su se borili protiv partizana zajedno sa okupatorom.
    Ali da ne kvarimo topik
    slazem se,ne mogu bit nikako isti pred istorijom ali ajde...topik je ionako izgubljen u prostoru u vremenu,i ne znam zasto se po hiljaditi put poteze to pitanje,koje zavrsava slijepom ulicom.
    http://nebojsacelebic.b0x.me/

Thanks Thanks Given 
    4,823
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Pitanje potegoh baš zbog te slijepe ulice.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by kenneth View Post
    Samo da te pitam nesto. Opravdavas li ti cetnike,i govoris da su oni dobro cinjeli,molim te?!
    DICIOTTO

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

Quote Originally Posted by Sidewinder View Post
    Zlocini na obije strane?
    Smijesno.
    Nego necu dalje da coeku ne kvarim topic.

Sto se mene licno tice,mislim da pomirenja ima,tj odredjenog kitobola vezanog za te stvari iz proslosti.
    Nazalost,ne zato to danasnji covjek u CG zeli,vec je to proizvod jada koji je zadesio ovaj narod.
    Valjda im ne pada to na pamet,jer imaju precih egzistencijalnih problema.
    Meni licno ne smeta niko ko je sa "one bande".
    Mnogo prijatelja imam bas odatle,i pojedini imaju mnogo bolje ljudske osobine nego recimo nego ovi sa "moje".

Drzacu svoju stranu dok sam ziv,ne branim drugima da drze svoju,samo da me ne pokusavaju ubijediti u neke stvari o kojim je Milovan poceo besjediti
    Ne bih želeo da budem Milovanov drveni advokat, ali kako sam ja shvatio, on je u suštini mislio ono što si i ti sam rekao, da je ideologija sekundarna u odnosu na čoveka, ljudske osobine i život, koji je najveća vrednost. Svi se razlikujemo, i to je veoma dobro što se razlikujemo, loše je da baš svi mislimo isto o svemu. Kada većina to utuvi u čuturu, e to je već nešto suštinski različito od vekovne proizvodnje smrtnih neprijatelja među sopstvenom familijom. Ja mislim da ste vas dvojica u suštini na istoj strani. Spomenike ne rušiti, istoriju u knjige a ne u politiku, zločin je zločin, i treba ga osuditi i zakonski i moralno, popovi u crkvu a ne u politiku, pa mic po mic valjda će se nešto i pozitivno menjati u tom smeru. Ipak je to proces, takve stvari ne padaju s neba niti ih neko uvodi dekretom. Pozdrav.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Dok god bude primitivnog i neobrazovanog naroda i nestabilnih drustvenih institucija - bice i ovakvih podjela.
    Partizani vs cetnici, barem iz ove danasnje perspektive je mnogo bezbolnija i zanimljivija od postojecih u CG. Ems vecina krvnika nije ziva, em bogata kinematografija daje tome mnogo zanimljiviji ton od ovih aktuelnih moralnih propadanja i svjezih rana
    Vecina ljudi je zla

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    3
    Thanked in
    3 Posts

Na istoj smo strani,
    samo shto ja ne negiram PARTIZANSKE greshke i neke ZLOCHINE po CGi,
    a sa CHETNICIMA i njihovom ideologijom, nikad se necu POMIRIT, a o njihovim zlochinima su drugi pisali pune chetiri decenije, za mene dovoljno za stid i sramotu dok ne istegnem papke.

Istina o nama u CGi,
    dje se iz iste p.... materine, radjaju PARTIZANI I CHETNICI, BJELASHI I ZELENASHI, KOMUNISTI I FASHISTI, VOJVODE I SERDARI, LIBERALI I DPSovci, mora isplivat na povrshinu, kad naidju mirne vode, poslije toga,
    moze amnestija, ali nikad amnezija.
    IM - Old Bone
    Tamo đe nas čekaš, okupićemo se opet i nastaviti đe smo stali...ZBogom prijatelju...

Thanks Thanks Given 
    46
    Thanks Thanks Received 
    42
    Thanked in
    14 Posts

O 2. sv. ratu je istorija dala svoje vidjenje, i postoji veoma jasna crta izmedju pobednika i gubitnika. Revizionizam ne može proći u civilizovanom svetu. To je istorija, ali i civilizacijsko pitanje, nešto na čemu počiva današnja Evropa. Pitanje je koliko među potomcima to postoji kao realan problem, ja mislim sve manje iako još postoji. Kao što bonja reče to je sasvim sekundarna pojava danas.

Thanks Thanks Given 
    2,313
    Thanks Thanks Received 
    5,860
    Thanked in
    2,041 Posts

I ja se slazem da je to iza nas ali bi bilo zanimljivo kad bi planeri DPS-a koji podgrijavaju sve podjele u CG dosli na ideju da i to malo obnove.
    Mislim da bi za mjesec dana dobre propagande bilo da se gleda dje je ciji djed bio, da se kosti otkopavaju spomenici podizu i da se cudo cini.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    1
    Thanked in
    1 Post

Quote Originally Posted by remark View Post
    Mislim da bi za mjesec dana dobre propagande bilo da se gleda dje je ciji djed bio, da se kosti otkopavaju spomenici podizu i da se cudo cini.
    slazem se

Thanks Thanks Given 
    4,823
    Thanks Thanks Received 
    5,609
    Thanked in
    2,769 Posts

Quote Originally Posted by remark View Post
    I ja se slazem da je to iza nas ali bi bilo zanimljivo kad bi planeri DPS-a koji podgrijavaju sve podjele u CG dosli na ideju da i to malo obnove.

A ja baš mislim da postoji jedna istorijska konstanta te podjele među nama, i da, ne samo što nije iza nas, nego je ista mnogo starija, a I dugovječnija, i od četnika i od partizana.

Mislim, konkretno, na onu situaciju kad dva naša prosječna građanina gledaju isti krš, te jedan kaže 'viđi kamen', a drugi odgovara 'e nije no je panj'. Pri tome, manje bude važno ko je u pravu, koliko je strašna i poražavajuća činjenica što se nisu složili oko najprostije stvari, a iz razloga što u njima postoji, neznano otkud i kako nastala, dominantna pokretačka snaga, najosnovnije od svih pravila koje glasi: što god došlo od 'onih drugih' mora da ne valja i ne može biti istina. I onda bude džabe što je kamen, lako prepoznatljiv i opipljiv, tik njima ispred nosa i u po' časa može da im riješi dilemu. Jer, najčudnije od svega, prosječan Crnogorac koji je za kamen, gledajući ga, rekao da je panj, sposoban je da duboko i iskreno vjeruje u to, a samo iz razloga što ne vjeruje ničemu što dolazi od 'onih drugih'. I, to jeste osnovna poluga svih naših vlasti i vladara, od vajkada.

I mislim da, upravo iz tih razloga, mi u Skupštini Crne Gore kroz istoriju viđesmo samo jedan konsensus, a slaganje jedne i druge strane, čak i oko apsolutno jasnih i prostih stvari, je misaona imenica. A, kako u Skupštini, još gore unaokolo, na drugim mjestima je to još i jasnije vidljivo, još tužnije. I, ne slažemo se međusobno skoro niđe, uz jasno prepoznatljivu činjenicu da se, u svakom pojedinačnom neslaganju našem, na suprotnim stranama nađu generalno isti ljudi. I, što je još i gore, to su najčešće potomci sličnih, tako da ta pojava kod nas skoro da zadire u domen genetike. Tako da, u ogromnoj većini slučajeva, i danas ima da nađemo potomke, kao i sledbenike, četnika i partizana, na suprotnim stranama svih naših neslaganja, samo što danas istu podjelu nazivamo drugačijim imenima.

A, konkretno, Milovan je skroz u pravu. Da bi uopšte mogli da pomislimo da je to iza nas, nama treba istina, da je spoznamo, prihvatimo, pa nastavimo dalje. I, bedak je najgori što danas, kad su već pootvarane arhive i pobjednika i poraženih, i domaće i svjetske, kad uopšte teško nije do istine doći... Mi stojimo u svojim rovovima, puškaramo se, ili se pravimo da je to riješeno iako nije, i ne pada nam na pamet da je potražimo.

p.s. ne daj, bože, da se ponove slična vremena, inače bi, bojim se, gledali kako se vraćaju krvi, glave i uvrede, pa i starije od četnika i partizana. ne može to bit' iza nas dok je, jasno vidljivo, u nama. i dokle god opcija 3 ima onoliki procenat.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Buva+gacce View Post
    Namjerno ne na 'Istoriju', no baš ođe.

Uz molbu da se ne raspravljamo o dokazanim i nedokazanim istorijama, nego da promislimo liči li nam današnjica baš na te dane... od podjela po Skupštini, Crkvi, državnom statusu, pa sve do mjesta đe volimo da izijemo hamburger i biramo da shjedimo u kafanu - dijelimo li se i danas na isti, ili makar krajnje sličan način?
    Dijelimo se na krajnje slican nacin, jedni su za Vojvodu i otadzbinu (Srbiju), a drugi za bratstvo i jedinstvo.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Dijelimo se na krajnje slican nacin, jedni su za Vojvodu i otadzbinu (Srbiju), a drugi za bratstvo i jedinstvo.
    Da da i jedni se bore protiv okupatora, a jedni se bore sa okupatorom protiv svog naroda. Mada dobro, nije to neka razlika

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    0
    Thanked in
    0 Posts

Quote Originally Posted by Igor R View Post
    Da da i jedni se bore protiv okupatora, a jedni se bore sa okupatorom protiv svog naroda. Mada dobro, nije to neka razlika
    Kad je jugoslovenska (citaj srpska) vojska uperila cijevi put Cetinja (1997-2000) onda se jos vodila ta borba (hladni rat). Sad je poslijeratni period, samo sto sad cetnike ne strijeljamo po kratkom postupku, jer smo danas demokrate.

Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    4
    Thanked in
    3 Posts

Quote Originally Posted by Peko View Post
    Kad je jugoslovenska (citaj srpska) vojska uperila cijevi put Cetinja (1997-2000) onda se jos vodila ta borba (hladni rat). Sad je poslijeratni period, samo sto sad cetnike ne strijeljamo po kratkom postupku, jer smo danas demokrate.
    O cemu ti pricas covjece , ja pricam o onim partizanima i cetnicima iz rata 1941-45. Tu su se cetnici borili na stari okupatora protiv svog naroda !!!

Page 1 of 3 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)