(sho je super ovo kad se iZkucash kao retard i sve ode u some kind of ambis)
Vadjenje ovog topica sa samog dna fioke pripishite mom lately inner insanity-u i ignorishite skroz.
Naime, dobre, loshe, parcijalne, odlichne.....pricha o ekranizacijama moze da bude vrlo sjeb. shto zbog potencijalnog "zaborava" nekih bitnih naslova, sto zbog nemogucnosti da se prava lista "ekranizovanih djela" i napravi.....a da ne pominjem da su djela sama po sebi vjerovatno dvadeset i neshto puta bolja od samog filma.....
No dob.Da ne pretjerujemo nego da po-nabachamo to sto imamo.Uz jaki focus na novelse ne.....
Moram pochet sa High Fidelity-em (spalite me).Sladak je onaj Hornbi stvarno.Chak i kad mu izmijenite neshto sushtinsko (u ovom sluchaju poziciju, mjesto) ispada kool.
Zanimljivo kako mi se feeling izmijenio kad sam odgledala starog Oliver Twist-a u odnosu na novog.Neshto slichno se desilo i sa Little women.....onaj oldie je bash sweet.Nekako opipljiv.A ova novija verzija mi je ipak daleka.
Ekranizacija Quiet American-a mi je "tanka", u odnosu na na primjer adaptaciju To kill a mockinbird, koja je opet nekako "bukasta" (povezave su mi za ispitivanja, a izrazi kao da sam gladna).
Godard-ovi Bande a part i Vivre sa vie su stvarno nesto specifichno i neobjashnjivo.Kao i Dreamers-i. I smatram da se Altmanov M.A.S.H. nema sho extra komentarisati. A ne bih da zaobidjem ni vec pomenutog Truffaut-a i Fahrenheit 451 (ovo sve ide u special kutiju).
A Kubrick.....tu defitivno ide Lolita i Clockwork orange (i novija verzija Lolite je sazvakljive prirode, mada a little bit horizontalnija).
Polu-ochekivane dobre adaptacije-ekranizacije su zasigurno Fight club, Trainspotting, Goodfellas, One Flew Over the Cuckoo's Nest, Maltese falcon, Double indemnity, 39 stepenica.....a u neki posebni paketic stavljam Virgin Suicides (too much private sa moje strane, al' nekako neizbjezno).I nekako gotivim stari All the king's men (sue me). A Cidade de deus me posebno "zvichio".
Izvinjavam se Scorsese-u za The age of innocence, i Palmi za Black Dahliu (bash je danas bila na nekom od canala).Auf.Carrie je koolturana skroz i sve.....a ovo malo ubija.Maybe pretjerujem.....al' kao da se put "izgubio".
Beach ne volim.Smece.Fair game too (samo cu se nasmijati). Girl with a pearl earring nista posebno (i ne znam chemu svo ono "ludilo" kad je izashao).
Sha sa Carlito's way, Fear and loathing in Las Vegas, Man on fire.....gledajuci ih kao adaptacije naravno.....
Btw je li moguce da niko nije pomenuo Kuma, Forrest Gump-a, Once upon a time in America i te neke nazovimo classicse.....strange.....
E da.....gotivim ga al' ne znam da li da ulozim u to.....Da li gledati Germinal-a?
Da nije dosta.....jes.....(bow-ishem svemu sho sam zaboravila spomenuti).....
Last edited by paralelopipak; 03-11-08 at 00:37.
"what sick ridiculous puppets we are,
what stupid little stage we dance on,
what fun we have,
dancing,fucking not a care in the world,
not knowing who we are,
we are not what was intented....."
Bookmarks