U Crnoj Gori da se ustanovi dan sjećanja na holokaust


Podgorica, 25. januara – Crnogorski helsinški komitet ponovo je danas pozvao crnogorsku Vladu i parlament da ustanove dan sjećanja na holokaust, koji bi bio obilježavan 27. januara. Predsjednik CHK Slobodan Franović kazao je da potreba da se i Crna Gora jasno politički odredi prema holokaustu, kao istorijskom izazovu, leži u razlogu njegove univerzalnosti. CHK sugeriše da Vlada i Ministarstvo prosvjete preduzmu aktivnosti na uvođenju u programe obrazovanja i učenje o holokaustu i drugim genocidima.
- Učenje o holokaustu i drugim genocidima, uključujući i onaj o Srebrenici i drugim zločinima protiv čovječnosti mora biti uključeno u programe obrazovnog sistema na svim nivoima, rekao je Franović.
Prema njegovim riječima, učenjem o holokaustu razviće se svijest da se takvi zločini mogu ponoviti Jevrejima ili drugima, da ih čine ljudi protiv ljudi, ne na isti, ali sličan način.
On je podsjetio da se potpisivanjem Berlinske deklaracije, Crna Gora obavezala da će, pored ostalog, u svojim obrazovnim sistemima uvesti obrazovanje o holokaustu i raditi na obučavanju policije za reagovanje na zločine mržnje.
CHK je pozvao Vladu, parlament i druge organe vlasti da preuzmu odgovornost i ispune obaveze na eliminisanju svih oblika rasizma, antisemetizma, ksenofobije, diskriminacije, netolerancije i govora mržnje. U toj organizaciji smatraju da bi vlasti trebalo da preduzmu “jasne i odlučne korake na promociji, unapređenju, zaštiti i promociji ljudskih prava i temeljnih sloboda, kao i na aktivnom zastupanju ideja zajedničkog života, nediskriminacije, i uvažavanja različitosti.
- Ujedinjene nacije su 2005. godine usvojile rezoluciju kojom se 27. januar proglašava Danom sjećanja na šest miliona Jevreja ubijenih tokom Drugog svjetskog rata. Za međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta uzet je datum kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor smrti Aušvic, podsjetio je Franović.