Results 1 to 25 of 461

Thread: Turci su krvnički progonili katoličku crkvu, a ne pravoslavnu!

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Quote Originally Posted by getaway blues View Post
    1910. Odbor za proslavu 50-godišnjice vladanja Nikole I je izdao ovu malu publikaciju, i da vidimo sta se tu kazhe o porijeklu Petrovica:

http://www.rastko.org.yu/rastko-cg/p...bum/index.html

Dakle, bila to istina ili ne, verziju da su doselili iz Zenice Petrovici su i tada, prije 100, ili prije 200 godina nije bitno, smatrali jedinom ispravnom, kao nesto sto se prenosilo i chuvalo kao predanje u porodici...

Mislim da bi jako interesantno bilo kada bi dosli nekako do ovih izvora - A. Luburic: "Drobnjaci", Beograd, 1930. A. Luburic i kapetan Spiro M. Petrovic: "Porijeklo i proslost dinastije Petrovica", Beograd 1940... Cipure, da nijesi slucajno dolazio do ovih knjiga (mada bi ih vjerovatno ti svrstao u svetosavske izmisljotine), ja sam chuo za njih ali nidje ni scan ni bilo sta drugo da nadjem...
    Toi su bajke, političke bajke jednog vremena i ideologije.

Kovijanić je u kotorskom arhivu otkrio prave pretke Petrovića. Tu nema što više da se doda, možemo razmatrati samo Kovijanićevo otkriće, ništa drugo.

Inače, dok ja ovo u vezi predaka Petrovića nijesam postavio na internet niko živ za to nije znao, to je bilo strahovito ukriveno od Crnogoraca, kao recimo kad se od đece krije očevo oružje, očev pištolj.
    To je stvar jednostavno sa kojom se Crnogorci nijesu smjeli igrati, jer je dogma, zakon glasi - "latini su stare varalice", pa Njegošev predak nije smio nikako biti latin!

Znači, to je bilo otkriveno i sakriveno!

Mnogi crnogorski nacionalni radnici, istoričari, intelektualci ... uopšte ne znaju da POSTOJE istorijska dokumenta da su Petrovići bili Vlasi i katolici.
    Nijesu jednostavno pročitali knjigu Rista Kovijanića i ne znaju i niko im nije rekao.

Sad je mali krug ljudi u CG ipak saznao putem interneta, da su Petrovići bili Vlasi i katolici prije dolaska na Njeguše.

10.
    Komunistički Srbin Kovijanić (Crnogorac srpskog porijekla) sugerira da su slavni Petrovići iz Drobnjaka na Njeguše došli kao Vlasi-katolici! Dakle u Drobnjacima su u 15. vijeku prije Turaka, živjeli katolici.
    Last edited by Ćipur; 10-12-07 at 16:36.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)