Results 1 to 25 of 223

Thread: Porijeklo naziva Srbin - DOKUMENTA, ISTORIJSKI IZVORI

Threaded View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
    Thanks Thanks Given 
    0
    Thanks Thanks Received 
    11
    Thanked in
    11 Posts

Cool Mislio je da i kroz Vizantiju žive polurobovi, kao kroz Srbiju!

U ovom topicu dao sam već stotine dokaza, da pojam Srbin potiče od socijalnog sloja SERVUSA, SEBARA, u oba slučaju označava slugu, a Srbija je označavala mjesto đe ogromnom većinom žive zavisni seljaci, sluge, polurobovi.

Evo izuzetno zanimljive priče, koja je meni lako shvatljiva, zato što sam naravno siguran u sve što iznosim, možda je malo teže shvatljiva našim istoričarima koji su uglavnom vaspitavani na svetosavskoj bajkovitoj istoriografiji, koja je u stanju i Sijuksa za Srbina da proglasi, samo li zaluta na teritoriju zemlje sebara.

U ovoj pričici neki srpski plemić našao se na vizantijskoj teritoriji, i ušao je sa svojim pratiocem Grkom u neku seljačku kuću đe je stao žestoko da mltretira domaćine, na što su se oni drsko odgovarali!
    Očigledno ovaj sebarski plemić je pomislio da se našao u Srbiji, đe je bio OČIGLEDNO običaj da u bilo kojoj kući seljačkoj u koju uđe može da izmaltretira i iztiraniše seljake-sebre.
    Jasno je iz ove pričice, da su u Srbiji u srednjem vijeku većinom živjeli polurobovi, potpuno je jasno kako su 100 000 Turaka kasnije osvojili 2 miliona "Srba", ustvari socijalnog sloja - sebara, koji nije imao nikakvu narodnu svijest, jedinu svijest koju su imali je da su sebri/polurobovi, nijesu se puno sjekirali što su pali pod Turke!

Objavljeno u srpskom listu "Dnevnik", 30. novembra 2004.

Quote Originally Posted by Miško Lazović:

Vizantijski diplomata Teodor Metohit zabeležio je dogodovštinu jednog Srbina iz njegove pratnje, koji je, dok je poslanstvo na putu prema Srbiji još uvek bilo na vizantijskoj teritoriji, zahtevao od lokalnih seljaka uslugu koja je poslanicima sledovala u njegovoj domovini, ali je u Vizantiji bila neuobičajena:
    “Sjahavši s konja, Srbin je ušao u kuću gde je trebalo da prenoći i zahtevao od domaćina svašta, pa kažu i ptičje mleko, i to ne blago i odmereno, nego načinom kojim je mislio da će ukućane zaplašiti. Kako time ništa nije postigao, jer su mu domaćini na drske reči drsko odovarali, počeli su se međusobno hvatati za grlo, cimati, udarati pesnicama... Poslao sam nekoliko razboritih i mudrih ljudi, koji su Srbinu objasnili običaje kraja kroz koji smo prolazili, pa je on nakon toga u svakoj kući gde je ulazio bio vrlo ljubazan i za sebe nije tražio ništa osim stolice, ležaja i vatre da se ogreje i sam sebi skuva ili ispeče hranu.”

Белешке с пута важног Византинца

Ovo je post broj 100 u ovom topicu, topic je preplavnjem spamovanjem, al nema veze.
    Last edited by Ćipur; 09-04-10 at 02:34.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Bookmarks