Da se malo osvrnem na situaciju sto se tice satova na terenu u Japanu, mada koliko sam vidio slicno je i online. Nisam ulazio duboko ali sam obisao tri najveca riteljera Yodobashi, BIC i TicTac. Selekcija je dobra, pored japanskih brendova najvise su zastupljeni Tissot, Longines i Omega. Mid JDM modela je bilo u jako malo, jer kolicina ljudi, prvenstveno turista koji traze JDM je ogromna, pa satovi nestaju par sati nakon sto su izlozeni.
Trazio sam drugu seriju Orient Bambino 75th years Peanuts koji je izasao 16 oktobra, bio u prodavnicu u 10AM ali je vec bio rezervisan. Ispostavilo se da je broj za japansko trziste veoma mali. U istom danu kada je izasao rasprodao se i CA-500WEBF. Seiko TiCTAC 40th Anniversary se i dalje moze naci online u Japanu ali ga u prodavnici nisu imali.
Cijene novih satova su povoljne i mogu se naci dobri dealovi. Seiko SRPB41J1 ima ga neko na forumu, jedan za mene od ljepsih Presage se mogao naci za 210e, Orient RA-AC0Q12L 75th years Anniversary 180e, Seiko Urushi SARX107 1000e i td.
U jednom trenutku pri izlasku iz stanice sam se zatekao u "prodavnicu" i zapitao se da li cu stvarno da odem iz Japana sa Hamiltonom?
Nisam, ali par dana kasnije isto pitanje
Sto se tice polovnih satova bio sam u Nakano Broadway i na dva flea marketa. Cijene su dosta nampupane. Rekose mi poslije covida da je sve otislo nizbrdo sa dolaskom vece kolicine turista, nevezano za satove. King Seiko Hi-Beat u jako losem stanju se prodaje za 1000e na pijaci. Prodaja se prebacila online te je jedino tu moguce naci nesto dobro.
Bookmarks