Evo peti mjesec kako se vozi Rafale, prešlo se oko 5k i mogu reći da mu je najveći adut onaj što sam mislio da će biti mana - motor.Super performanse, što na otvorenom, što kroz grad, troši tu oko 4-6l u prosjeku, definitivno bih ga mogao voziti duži period. kad kažem super performanse, mislim na dovoljno dobre da se tih 200hp stvarno osjeti, da nije marketing pa da se pomisli da ste osuđeni u većini situacija na maleni benzinski agregat samo. Te baterije se jako brzo pune i gotovo da uvjek pomažu elektromotori. Kad ih pomenuh, brzo sam se navukao na onaj fenomenalni obrtni moment (zahvaljujući elektromotorima) pa je stvarno uživanje ga voziti kad treba negdje da se brzo uključi na semafore i slično, kreće ko iz katapulta a opet to ne izgleda divljački...
Takođe je jako upravljiv, vozi se kao malo auto, ono zanošenje zadnjih točkova je prava stvar (4 Control). Volan na super poziciji, sve je pregledno, generalno je mnogo bolji cockpit nego kod Peugeota recimo. S obzirom da je točak 20", udoban skroz, mada se svaka rupa osjeti dobro. Instrument tabla i Tesla like multimedia su super, intiutivno sve, responsivno, radi i izgleda odlično. Harman Kardon ozvučenje opravdava doplatu samo što mi je isto trebalo vremena dok sam ga podesio po ukusu. Zadnja klupa prostora koliko oćeš, iako je zasječen pozadi ja sa 1.90m imam lufta do krova pofino, koljenima ne diram prednja sjedišta koja su takođe odmaknuta za vozača i suvozača komforno.
E sad ima i mana - materijali. Nisam očekivao full premium materijale ali sam očekivao više s obzirom da je ovo najskuplji Renault. Vrata recimo samo su prednja tapacirana i to ne skroz, jeftine plastike, kad se zalupe žmureći bi rekli da ste zalupili vrata od Captura npr. kojeg takođe imamo u familiji - ovo mi je baš nevjerovatno. Onda "bubrezi" na sjedištima, u nekoj recenziji sam to i primijetio da je navedeno kao minus, ne djeluju baš kao najsrećnije rješenje, ne djeluju kvalitetno i stiče se utisak da će da se izvitopere brzo ako se ne vodi računa kako se ulazi i izlazi iz kola, tj. da se sjeda između njih tačno. Kaseta naspram suvozača se već malo izvitoperila tj. zinula na desnom kraju iako se zatvara bez problema (ovo ću da reklamiram svakako iako mislim da je generalno problem sa auto-industrijom današnjice, katastrofa se štedi na materijalima. Dalje, ona kao toboš safety elektronika, par puta me iscimala instument tabla i zvučni efekat sa upozorenjem na mogući sudar (to se desi ako prepozna kamera da se auto iz suprotnog smjera previše pribrižilo sredini) a prepozna ga na 20m, dok reaguje to auto je već prošlo, mislim smiješno. Ovo ću da tražim da isključe na prvom servisu jer više može štete da nanese da se čovjek zbuni nego što može da pomogne. Rezolucija rikverc kamere takođe je neshvatljivo niska, čini mi se da je na Capturu bolji prikaz mada ovo s rezervom jer stalno zaboravljam da probam da obrišem fizički kamericu (iako ne vjerujem da je to problem)
Sve u svemu zadovoljni, voziće se dok je u garanciji, je li se moglo bolje uzeti za te pare - sigurno da da, posebno polovno ali eto, presudio je izgled, komfor i prije svega 5 godina garancije (7 na baterije) pa iz tog razloga se polovno nije ni razmatralo.

Super performanse, što na otvorenom, što kroz grad, troši tu oko 4-6l u prosjeku, definitivno bih ga mogao voziti duži period. kad kažem super performanse, mislim na dovoljno dobre da se tih 200hp stvarno osjeti, da nije marketing pa da se pomisli da ste osuđeni u većini situacija na maleni benzinski agregat samo. Te baterije se jako brzo pune i gotovo da uvjek pomažu elektromotori. Kad ih pomenuh, brzo sam se navukao na onaj fenomenalni obrtni moment (zahvaljujući elektromotorima) pa je stvarno uživanje ga voziti kad treba negdje da se brzo uključi na semafore i slično, kreće ko iz katapulta a opet to ne izgleda divljački...
Takođe je jako upravljiv, vozi se kao malo auto, ono zanošenje zadnjih točkova je prava stvar (4 Control). Volan na super poziciji, sve je pregledno, generalno je mnogo bolji cockpit nego kod Peugeota recimo. S obzirom da je točak 20", udoban skroz, mada se svaka rupa osjeti dobro. Instrument tabla i Tesla like multimedia su super, intiutivno sve, responsivno, radi i izgleda odlično. Harman Kardon ozvučenje opravdava doplatu samo što mi je isto trebalo vremena dok sam ga podesio po ukusu. Zadnja klupa prostora koliko oćeš, iako je zasječen pozadi ja sa 1.90m imam lufta do krova pofino, koljenima ne diram prednja sjedišta koja su takođe odmaknuta za vozača i suvozača komforno.
Reply With Quote
Bookmarks